Рішення
від 29.03.2023 по справі 672/117/23
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №672/117/23

Провадження №2/672/161/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2023 року м.Городок

Городоцький районний суд

Хмельницької області в складі:

головуючої судді Федорук І.М.,

з участю секретаря судового засідання Терещук Н.А.,

прокурора Манилюка М.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Городку в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Волочиської окружноїпрокуратури Хмельницькоїобласті вінтересах державив особіГородоцької міськоїради до ОСОБА_1 провідшкодування витратна лікуванняособи,яка потерпілавід злочину, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - комунальне некомерційне підприємство «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Городоцької міської ради,

встановив:

Керівник Волочиської окружної прокуратури звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Городоцької міської ради до відповідача про відшкодування витрат на лікування особи, потерпілої від кримінального правопорушення, в сумі 8537 грн. 44 коп.

В судовомузасіданні прокурорпозов підтримаву повномуобсязі.

Відповідач в судове засідання не з?явився, подав до суду заяву з проханням розгляд справи проводити за його відсутності, позовні вимоги визнав.

Представник КНП «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Городоцької міської ради належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву з проханням розгляд справи проводити без його участі.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані у справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Ч.6ст.82 ЦПК Українивизначено, що вирок суду в кримінальному провадженні, що набрав законної сили, є обов`язковим для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок лише в питаннях чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст.1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину. Якщо лікування проводилось закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти від відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

У п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 07 липня 1995 року № 11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину та судових витрат» роз`яснено, що питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №545 від 16 липня 1993 року. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебуває на лікуванні. До справи має бути приєднана довідка-розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого.

Згідно п.2 Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день.

П. 3 Порядку встановлено, що визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора.

Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я (п. 4 Порядку).

Судом встановлено, що згідно вироку Городоцького районного суду Хмельницької області від 28 жовтня 2022 року, котрий набрав законної сили, ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.2ст.125 КК України.

З даного вироку вбачається, що 23 серпня 2022 року близько 17 години ОСОБА_1 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння та знаходячись в веранді будинку за місцем свого проживання, яке розташоване по АДРЕСА_1 , на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних відносин, розпочав словесну суперечку зі своєю колишньою дружиною ОСОБА_2 . В ході даної суперечки ОСОБА_1 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, їх наслідки та бажаючи їх настання, з метою спричинення тілесних ушкоджень притиснув потерпілу спиною до стіни та кулаками правої і лівої рук наніс близько 6 ударів в ділянку голови з лівої і правої сторони та ще близько 4 ударів в ділянку передплічь обох рук ОСОБА_2 . Окрім того, ОСОБА_1 , продовжуючи реалізовувати свій умисел на нанесення умисних тілесних ушкоджень, перебуваючи на подвір`ї вище вказаного господарства, підійшов до ОСОБА_2 та, забравши в потерпілої ніжку дерев`яного стільця, якою остання намагалася оборонятися, та тримаючи дану ніжку в правій руці, умисно наніс нею два удари в тім`яну ділянку голови ОСОБА_2 . За вищевказаних обставин, ОСОБА_1 умисно спричинив потерпілій ОСОБА_2 тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, забійної рани м`яких тканин тім`яної ділянки голови, підшкірної гематоми нижньої повіки правого ока, підшкірних гематом обох повік лівого ока, підшкірних гематом передплічь обох рук, які по своєму характеру відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що потягли короткочасний розлад здоров`я.

З врахуванням вимог ч.6ст.82 ЦПК України, суд дійшов висновку, що вина ОСОБА_1 у заподіянні ОСОБА_2 легких тілесних ушкоджень є доведеною і не потребує доказування під час розгляду даної справи.

Згідно довідки КНП «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Городоцької міської ради від 22.09.2022 №628 ОСОБА_2 проходила лікування в неврологічному відділенні КНП «Городоцька МБЛ» з 23.08.2022 по 31.08.2022 (8 ліжко-днів). Витрати на лікування останньої становлять 8537,44 грн.

Доказів на спростування вказаних обставин матеріали справи не містять, а тому суд визнає довідку КНП «Городоцька міська багатопрофільна лікарня» Городоцької міської ради від 22.09.2022 №628 належним та допустимим доказам щодо зазначених обставин.

На підставі наведеного суд дійшов висновку про те, що ОСОБА_1 , як особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язаний відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілої ОСОБА_2 . Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають зарахуванню на рахунок Городоцької міської ради.

Таким чином,суд вважає,що наявні достатні підстави для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 89, 206, 263-265, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Волочиської окружної прокуратури Хмельницької області в інтересах держави в особі Городоцької міської ради задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ,паспорт серіята номер НОМЕР_2 ,виданий 15.11.2000Городоцьким РВУМВС Українив Хмельницькійобласті) на користь Городоцької міської ради (рахунок НОМЕР_3 в АТ КБ «ПриватБанк», ЄДРПОУ 02004216, МФО 305299) відшкодування витрат на лікування потерпілої ОСОБА_2 в сумі 8537 (вісім тисяч п?ятсот тридцять сім) грн. 44 коп.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Хмельницького апеляційного суду безпосередньо або через Городоцький районний суд Хмельницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відомості про учасників справи:

Позивач:Волочиська окружнапрокуратура Хмельницької області, місце знаходження: 31200, м.Волочиськ, вул.Слави, буд.8, код ЄДРПОУ 02911102.

Відповідач: ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серія та номер НОМЕР_2 , виданий 15.11.2000 Городоцьким РВ УМВС України в Хмельницькій області.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: комунальне некомерційне підприємство «Городоцька міськабагатопрофільна лікарня»Городоцької міськоїради,місце знаходження:вул.Шевченка,40,м.Городок,Хмельницький район,Хмельницька область, 32000, код ЄДРПОУ 02004216.

Повне судове рішення складено 31.03.2023.

Суддя І.М.Федорук

Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109925108
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —672/117/23

Рішення від 29.03.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Федорук І. М.

Рішення від 29.03.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Федорук І. М.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Федорук І. М.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Федорук І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні