Ухвала
від 29.03.2023 по справі 909/541/19
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

29 березня 2023 року

м. Київ

Справа № 909/541/19

Провадження № 12-14зг23

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Уркевича В. Ю.,

суддів Британчука В. В., Власова Ю. Л., Григор`євої І. В., Гриціва М. І., Гудими Д. А., Єленіної Ж. М., Желєзного І. В., Золотнікова О. С., Катеринчук Л. Й., Князєва В. С., Крет Г. Р., Лобойка Л. М., Мартєва С. Ю., Пількова К. М., Прокопенка О. Б., Ситнік О. М., Ткача І. В., Ткачука О. С., Штелик С. П.

розглянула заяву Релігійної громади (парафії) Святого Миколая Української греко-католицької церкви села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області

про перегляд Великою Палатою Верховного Суду ухвали Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 09 січня 2023 року

у справі № 909/541/19

за позовом Релігійної громади (парафії) Святого Миколая Української греко-католицької церкви села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області

до: 1) Релігійної громади (парафії) церкви Святого Отця Миколая Української автокефальної православної церкви села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області,

2) Галицької міської ради

про визнання незаконними і скасування рішень та скасування державної реєстрації права постійного користування,

УСТАНОВИЛА:

1. У травні 2019 року Релігійна громада (парафія) Святого Миколая Української греко-католицької церкви села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області (далі - РГ Святого Миколая УГКЦ) звернулася до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Релігійної громади (парафії) церкви Святого Отця Миколая Української автокефальної православної церкви села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області (далі - РГ Святого Отця Миколая УАПЦ) та Вікторівської сільської ради (далі - Вікторівська сільрада) про:

1) визнання незаконним та скасування рішення Вікторівської сільради від 30 березня 2018 року № 3-03/2018 про надання РГ Святого Отця Миколая УАПЦ дозволу на виготовлення технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки орієнтовною площею 0,25 га для обслуговування культових споруд за адресою: с. Вікторів, вул. Федика, 710 ;

2) визнання незаконним та скасування рішення Вікторівської сільради від 19 вересня 2018 року № 1-15/2018, яким затверджено зазначену вище технічну документацію із землеустрою та передано РГ Святого Отця Миколая УАПЦ у постійне користування земельну ділянку площею 0,25 га за адресою: с. Вікторів, вул. Федика, 710 , кадастровий номер 2621281201:01:001:0820;

3) скасування державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою площею 0,25 га за адресою: с. Вікторів, вул. Федика, 710 , кадастровий номер 2621281201:01:001:0820, за РГ Святого Отця Миколая УАПЦ, яку 26 вересня 2018 року провела Масляк Ольга Василівна , реєстратор Галицької міської ради Івано-Франківської області.

2. Господарський суд Івано-Франківської області рішенням від 26 листопада 2019 року у задоволенні позову відмовив повністю.

3. Західний апеляційний господарський суд постановою від 27 жовтня 2021 року рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 26 листопада 2019 року залишив без змін.

4. 27 жовтня 2022 року до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга РГ Святого Миколая УГКЦ на постанову Західного апеляційного господарського суду від 27 жовтня 2021 року та рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 26 листопада 2019 року у справі № 909/541/19, подана 24 жовтня 2022 року безпосередньо до суду касаційної інстанції засобами поштового зв`язку.

5. Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалою від 07 грудня 2022 року касаційну скаргу РГ Святого Миколая УГКЦ залишив без руху на підставі частини другої статті 292 Господарського процесуального кодексу України у зв`язку із визнанням неповажними підстав, наведених скаржником у клопотанні про поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження. Надав РГ Святого Миколая УГКЦ строк для усунення недоліків, що не перевищує десять днів з дня вручення ухвали.

6. Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалою від 09 січня 2023 року відмовив у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою РГ Святого Миколая УГКЦ на постанову Західного апеляційного господарського суду від 27 жовтня 2021 року та рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 26 листопада 2019 року у справі № 909/541/19 на підставі пункту 4 частини першої статті 293 Господарського процесуального кодексу України.

7. Ухвала мотивована тим, що доводи РГ Святого Миколая УГКЦ, наведені у поданому клопотанні про поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, значною мірою фактично дублюють раніше наведені, які вже визнавались судом касаційної інстанції неповажними, а додаткові аргументи не містять належного обґрунтування, в тому числі, щодо наявності об`єктивних та непереборних обставин, що стали причиною його пропуску. У зв`язку з наведеним колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду визнала наведені підстави неповажними та відмовила у задоволенні клопотання.

8. 17 лютого 2023 року до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла повторна касаційна скарга РГ Святого Миколая УГКЦ на постанову Західного апеляційного господарського суду від 27 жовтня 2021 року та рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 26 листопада 2019 року у справі № 909/541/19, подана 14 лютого 2023 року безпосередньо до суду касаційної інстанції засобами поштового зв`язку.

9. Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалою від 27 лютого 2023 року відмовив у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою РГ Святого Миколая УГКЦ на постанову Західного апеляційного господарського суду від 27 жовтня 2021 року та рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 26 листопада 2019 року у справі № 909/541/19 на підставі пункту 3 частини першої статті 293 Господарського процесуального кодексу України.

10. При цьому Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду зазначив, що ухвалою від 09 січня 2023 року РГ Святого Миколая УГКЦ вже було відмовлено у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою на ці самі судові рішення.

11. 27 березня 2023 року до Великої Палати Верховного Суду надійшла заява РГ Святого Миколая УГКЦ, іменована заявником як «клопотання», про розгляд цієї справи Великою Палатою Верховного Суду, у якій заявник просить розглянути це клопотання на своєму засіданні, за результатами цього розгляду та на підставі пункту 7 статті 308 Господарського процесуального кодексу України скасувати ухвалу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 09 січня 2023 року про відмову у відкритті касаційного провадження і прийняти нову ухвалу, якою причини пропуску строку на касаційне провадження визнати поважними, а справу призначити для касаційного розгляду Великою Палатою Верховного Суду.

12. Перевіривши заяву РГ Святого Миколая УГКЦ та додані до неї матеріали, Велика Палата Верховного Суду зазначає таке.

13. Відповідно до частини другої статті 6 і частини другої статті 19 Конституції України органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України та зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

14. 15 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII, яким Господарський процесуальний кодекс України викладено в новій редакції, і розпочав роботу Верховний Суд.

15. Відповідно до статті 286 Господарського процесуального кодексу України судом касаційної інстанції у господарських справах є Верховний Суд.

16. Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України, який здійснює правосуддя як суд касаційної інстанції. У складі Верховного Суду діють, зокрема, Касаційний господарський суд і Велика Палата Верховного Суду (частина перша та пункт 2 частини другої статті 36, пункти 1, 3 частини другої статті 37 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

17. Заява РГ Святого Миколая УГКЦ містить вимоги про скасування ухвали Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 09 січня 2023 року й ухвалення нового судового рішення.

18. Велика Палата Верховного Суду звертає увагу на те, що права на таке оскарження процесуальним законодавством України, зокрема Господарським процесуальним кодексом України, не передбачено.

19. Випадки, коли розгляд справи в межах господарського судочинства здійснюється Великою Палатою Верховного Суду, визначено частиною п`ятнадцятою статті 32, частинами третьою - шостою статті 302, частиною шостою статті 321, підпунктами 2, 5, 7 пункту 1 розділу ХІ «Перехідні положення» Господарського процесуального кодексу України.

20. Підстави для передачі справи на розгляд Великої Палати передбачені статтею 302 Господарського процесуального кодексу України. Зокрема, частинами третьою - шостою встановлено, що суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії суддів, палати або об`єднаної палати передає справу на розгляд Великої Палати, якщо така колегія (палата, об`єднана палата) вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів (палати, об`єднаної палати) іншого касаційного суду; суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії суддів, палати або об`єднаної палати, передає справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду, якщо така колегія (палата, об`єднана палата) вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Великої Палати; суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії або палати, має право передати справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду, якщо дійде висновку, що справа містить виключну правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовчої практики; справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб`єктної юрисдикції, крім випадків, якщо: учасник справи, який оскаржує судове рішення, брав участь у розгляді справи в судах першої чи апеляційної інстанції і не заявляв про порушення правил предметної чи суб`єктної юрисдикції; учасник справи, який оскаржує судове рішення, не обґрунтував порушення судом правил предметної чи суб`єктної юрисдикції наявністю судових рішень Верховного Суду у складі колегії суддів (палати, об`єднаної палати) іншого касаційного суду у справі з подібною підставою та предметом позову у подібних правовідносинах; Велика Палата Верховного Суду вже викладала у своїй постанові висновок щодо питання предметної чи суб`єктної юрисдикції спору у подібних правовідносинах.

21. Відповідно до змісту частин першої - третьої статті 303 Господарського процесуального кодексу України питання про передачу справи на розгляд палати, об`єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду вирішується судом (більшістю від складу суду) за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи і таке питання може бути вирішене до прийняття постанови судом касаційної інстанції.

22. Отже, підстави і порядок передачі справ на розгляд Великої Палати Верховного Суду та перегляду нею ухвалених у них судових рішень, встановлені статтями 302, 303 Господарського процесуального кодексу України, є вичерпними.

23. За змістом цих положень Велика Палата Верховного Суду як суд касаційної інстанції не наділена повноваженнями щодо перевірки обґрунтованості та законності ухвали суду тієї ж касаційної інстанції, а також правом перегляду за нововиявленими чи виключними обставинами ухвал касаційної інстанції, які нею не приймалися, крім випадку, передбаченого пунктом 2 частини третьої статті 320 Господарського процесуального кодексу України (встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов`язань при вирішенні цієї справи судом).

24. Зважаючи на викладене, заява РГ Святого Миколая УГКЦ не може бути предметом розгляду Великої Палати Верховного Суду, а тому в її прийнятті слід відмовити та повернути заявникові.

Керуючись статтями 6, 19 Конституції України, статтями 175, 300-303 Господарського процесуального кодексу України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

1. Відмовити у прийнятті до розгляду заяви Релігійної громади (парафії) Святого Миколая Української греко-католицької церкви села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області про перегляд Великою Палатою Верховного Суду ухвали Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 09 січня 2023 року у справі № 909/541/19.

2. Заяву Релігійної громади (парафії) Святого Миколая Української греко-католицької церкви села Вікторів Галицького району Івано-Франківської області та додані до неї матеріали повернути заявникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач В. Ю. УркевичСудді: В. В. Британчук Г. Р. Крет Ю. Л. Власов Л. М. Лобойко І. В. Григор`єва С. Ю. Мартєв М. І. Гриців К. М. Пільков Д. А. Гудима О. Б. Прокопенко Ж. М. Єленіна О. М. Ситнік І. В. Желєзний І. В. Ткач О. С. Золотніков О. С. Ткачук Л. Й. Катеринчук С. П. Штелик В. С. Князєв

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109933265
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/541/19

Ухвала від 21.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Ткач Ігор Васильович

Ухвала від 29.03.2023

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Уркевич Віталій Юрійович

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 07.12.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 17.12.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Постанова від 27.10.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 25.10.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні