Ухвала
від 30.03.2023 по справі 160/528/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про витребування доказів

30 березня 2023 року Справа №160/528/23

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Михайлик А.С., розглянувши в порядку письмового провадження питання про витребування додаткових доказів у справі за позовом ОСОБА_1 до Міністерства соціальної політики України про визнання протиправними дій та стягнення 5190 грн, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні суду перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до Міністерства соціальної політики України (з урахуванням клопотання про заміну відповідача) про визнання протиправними дій щодо виплати разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік не в повному обсязі та стягнення суми недоплаченої грошової допомоги у розмірі 5190 грн.

Із наявних в матеріалах справи документах вбачається, що 30.06.2022 позивач, яка має посвідчення учасника війни, отримала 612 грн (за її твердженнями в рахунок сплати допомоги до 5 травня за 2022 рік) через ГУНП в Донецькій області, яке розташовувалось у м. Маріуполі Донецької області.

У листі Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради від 27.08.2022 № 56.1-64 позивачу повідомлено, що через тимчасову м. Маріуполя департамент не здійснював своїх повноважень щодо виплатних функцій, був відключений від державних серверів та програм нарахування і виплати допомог, його будівлю було знищено разом із серверами та архівом. Здійснення нарахування та виплати допомоги здійснювалось безпосередньо Міністерством соціальної політики України.

23.03.2023 від Міністерства соціальної політики України до суду надійшов відзив, де зазначено, що ним спірна виплата позивачу ним не здійснювалась, а такі виплати проводяться уповноваженими на це законодавством органами органами пенсійного фонду, соціального захисту населення, центрами по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, військовими частинами, установами, організаціями за місцем служби осіб.

29.03.2023 судом отриманий відзив на позов від Комунального закладу «Центр здійснення соціальних виплат та надання інформаційно-консультативної допомоги з питань соціального захисту населення», якого первинно позивач визначала відповідачем у справі, де вказано, що заклад також не здійснював спірної виплати позивачу.

Суд зауважує, що згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 242 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Відповідно до частини 4 статті 9 КАС Українисуд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з частиною першою статті 72 КАС Українидоказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу (частина третястатті 80 КАС України).

Згідно з п.п. 2-4, 6 Порядку використання у 2022 році коштівдержавного бюджету, передбачених для виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2022 року № 540, головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінсоцполітики.

Розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня є:

1) щодо виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань, які перебувають на обліку в територіальних органах Пенсійного фонду України як особи, яким призначено пенсію (щомісячне довічне грошове утримання), станом на 5 травня 2022 р., - Пенсійний фонд України;

2) щодо виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань, які не перебувають на обліку в територіальних органах Пенсійного фонду України як особи, яким призначено пенсію (щомісячне довічне грошове утримання), станом на 5 травня 2022 р.:

структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрацій (далі - регіональні органи соціального захисту населення);

структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - місцеві органи соціального захисту населення), центри по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, які відповідають вимогам пункту 47 частини першої статті 2 Бюджетного кодексу України (далі - центри по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат).

Бюджетні кошти спрямовуються на виплату разової грошової допомоги, передбаченої Законами УкраїниПро статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захистуіПро жертви нацистських переслідувань(далі - грошова допомога), та оплату послуг, пов`язаних із виплатою та доставкою грошової допомоги, що проводиться організацією, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання.

Отримувачам грошової допомоги із числа військовослужбовців, поліцейських, осіб начальницького і рядового складу, які проходять службу (крім осіб, зазначених упідпункті 1пункту 3 цього Порядку), виплата грошової допомоги здійснюється шляхом перерахування коштів місцевими органами соціального захисту населення, центрами по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат на спеціальні рахунки військових частин, установ, організацій за місцем їх служби.

Згідно додатку до цієї постанови розмір виплати допомоги до 5 травня учасникам війни у 2022 року встановлено у сумі 612 грн.

Враховуючи наведене, суд вважає за можливе витребувати від відповідача, як головного розпорядника коштів, та ГУНП в Донецькій області, яким виплачено позивачу допомогу: відомості та докази на їх підтвердження щодо органу соціального захисту населення або центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, безпосередньо яким здійснено перерахування коштів для виплати допомоги до 5 травня 2022 року ОСОБА_1 .

Відповідно до частини 6статті 80 КАС Українибудь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Частиною 7 статті 80 КАС Українивстановлено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Керуючись ст.ст. 9, 80, 243, 248, 250, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Витребувати з Головного управління Національної поліції в Донецькій області та Міністерства соціальної політики України відомості та докази на їх підтвердження щодо органу соціального захисту населення або центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, безпосередньо яким здійснено перерахування коштів для виплати допомоги до 5 травня 2022 року ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ).

Витребувані документи надати суду у 5-денний строк з дня отримання цієї ухвали за допомогою системи «Електронний суд» або на адресу електронної пошти суду.

Ухвала набирає законної силиз моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя А.С. Михайлик

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу109966472
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування)

Судовий реєстр по справі —160/528/23

Рішення від 28.07.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 13.07.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 11.05.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 27.04.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 30.03.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 17.03.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 10.03.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 08.02.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні