Ухвала
від 29.03.2023 по справі 514/138/23
ТАРУТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Тарутинський районний суд Одеської області

Справа № 514/138/23

Провадження по справі № 1-в/514/8/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2023 року смт Тарутине

Тарутинський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

захисника обвинуваченого - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Тарутине клопотання начальника ДУ "Ізмаїльський слідчий ізолятор" ОСОБА_6 про надання дозволу на залучення взятої під варту особи до роботи в межах території слідчого ізолятора

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Тарутинського районного суду Одеської області перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_7 , ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч.2 ст.28, ч.1 ст. 357, ч. 4 ст. 186 КК України.

17.03.2023 до суду надійшло клопотання начальника ДУ "Ізмаїльський слідчий ізолятор" ОСОБА_8 , в якому просить суд надати дозвіл залучити обвинуваченого ОСОБА_4 до робіт в межах території слідчого ізолятора відповідно до ст. 16 Закону України "Про попереднє ув`язнення".

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, та зазначив, що подання є неповним та не відображає усіх обставин які б надавали змогу визначити об`єм роботи для ОСОБА_4 .

Захисник ОСОБА_9 та ОСОБА_4 заперечували проти задоволення клопотання.

Перевіривши вказане клопотання, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає поверненню з таких підстав.

Згідно з п. 1.1, 1.2, 1.3 Розділу ІХ Правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України, ув`язнені за їх згодою та з дозволу слідчого або суду, що здійснюють кримінальне провадження, можуть залучатися до праці в межах території СІЗО, що охороняється, у майстернях та робочих камерах із забезпеченням вимог ізоляції та роздільного тримання ув`язнених, правил техніки безпеки під час виконання робіт, норм санітарії та гігієни. З цією метою у майстернях та робочих камерах вивішуються протипожежні правила, правила техніки безпеки та витяги із Закону України «Про охорону праці», а до робіт допускаються лише ув`язнені, які пройшли медичне обстеження.

Ув`язнені, що виявили бажання працювати, подають заяву начальнику СІЗО, який зобов`язаний у триденний строк розглянути її та прийняти відповідне рішення. Залучення ув`язнених до праці та організація виробничої діяльності майстерні здійснюються відповідно до Положення про майстерню установи виконання покарань, слідчого ізолятора, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 березня 2012 року № 442/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 березня 2012 року за № 437/20750 (із змінами).

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про попереднє ув`язнення», ув`язнення є запобіжним заходом, який у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України, застосовується щодо підозрюваного, обвинуваченого (підсудного) та засудженого, вирок щодо якого не набрав законної сили.

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про попереднє ув`язнення» взяті під варту особи можуть залучатися до роботи лише в межах території місця попереднього ув`язнення за їх згодою і з дозволу слідчого або суду, які здійснюють кримінальне провадження. Праця таких осіб оплачується за тарифними ставками (окладами), що діють у народному господарстві. Із заробітку ув`язнених за виконавчими документами провадяться відрахування в порядку, встановленому законодавством України. Прибутки, одержані внаслідок використання праці ув`язнених, не підлягають оподаткуванню і використовуються для упорядкування місця попереднього ув`язнення та поліпшення умов тримання під вартою. Взяті під варту особи можуть залучатися без оплати їх праці лише до робіт, пов`язаних із створенням належних санітарно-побутових умов і впорядкуванням місця попереднього ув`язнення. До таких робіт ці особи залучаються почергово у вільний від проведення слідчих дій час і не більш як на дві години протягом дня.

Вказана вище ст. 16 Закону України "Про попереднє ув`язнення"покладена в основу п. 1.1 Розділу ІХ Правил, де також зазначено, що при залученні до праці ув`язнених, забезпечуються вимоги ізоляції та роздільного тримання ув`язнених, правила техніки безпеки при виконанні робіт, норми санітарії та гігієни. З цією метою у майстернях вивішуються протипожежні правила, правила техніки безпеки та витяги з Закону України "Про охорону праці", а до робіт допускаються лише особи, які пройшли медичне обстеження.

Проаналізувавши наведені вище вимоги нормативно-правових актів, суд дійшов висновку, що в порушення вимог Закону України «Про попереднє ув`язнення» та вищезазначених правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України, до клопотання, яке надійшло з ДУ «Ізмаїльський слідчий ізолятор» не додано заяву обвинуваченого ОСОБА_4 про надання згоди на залучення його до проведення робіт на території слідчого ізолятора, відсутній перелік робіт, до виконання яких планується залучати обвинуваченого, а також відсутня довідка про медичне обстеження обвинуваченого ОСОБА_4 .

Окрім цього, для вирішення питання про надання дозволу на залучення ОСОБА_4 до роботи в межах території слідчого ізолятора на безоплатній основі, суду не подано відомостей (доказів), що при залучені обвинуваченого до праці будуть забезпечені вимоги ізоляції та роздільного тримання ув`язнених, правила техніки безпеки при виконанні робіт, норми санітарії та гігієни.

Враховуючи встановлені обставини, суд вважає, що вказане клопотання необхідно повернути начальнику ДУ " Ізмаїльський слідчий ізолятор" ОСОБА_6 , що в свою чергу не позбавляє його права на повторне звернення до суду.

На підставі викладеного, керуючись ст. 16 Закон України «Про попереднє ув`язнення», ст.369, 372 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання начальника ДУ " Ізмаїльський слідчий ізолятор " ОСОБА_6 , про надання дозволу на залучення взятої під варту особи до роботи в межах території слідчого ізолятора - повернути.

Копію ухвали направити в ДУ " Ізмаїльський слідчий ізолятор " для відома.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу110011849
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на залучення взятої під варту особи до роботи в межах території слідчого ізолятора

Судовий реєстр по справі —514/138/23

Ухвала від 16.02.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 23.05.2023

Кримінальне

Тарутинський районний суд Одеської області

Кравченко П. А.

Ухвала від 17.05.2023

Кримінальне

Тарутинський районний суд Одеської області

Кравченко П. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні