Ухвала
від 05.04.2023 по справі 497/262/22
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

05.04.2023

Єдиний унікальний №497/262/22

Провадження №1-кс/497/256/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей

05.04.2023 року м. Болград

Слідчий суддя Болградського районного суду Одеської області, ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Болград, клопотання слідчого СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей,

ВСТАНОВИВ:

04.04.2023 року слідчий СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням погодженим з прокурором Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей, в зв`язку з досудовим розслідуванням по кримінальному провадженню, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №42022162270000004, відомості щодо якого 11 січня 2022 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що 22.11.2021, між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ПП « ОСОБА_5 » укладено договір № 22/11 про виконання робіт з реконструкції спортивного майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 » (ДК 021:2015: код 45450000-6 «Інші завершальні будівельні роботи»). Ціна укладеного договору складає 2 299 866,34 гривень. Строк дії договору до 31.12.2021.

Оглядом веб-сайту відкритих публічних фінансів за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснено моніторинг трансакцій між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ПП « ОСОБА_5 » щодо перерахування бюджетних коштів за виконання умов договору №22/11 від 22.11.2021, чим встановлено, що 17.12.2021 (№ трансакції 223057433) платником ІНФОРМАЦІЯ_1 здійснено перерахування коштів в розмірі 2 091 795,38 грн. на рахунок підприємства ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та 30.12.2021 (№ трансакції 225549096) в розмірі 208 070,95 грн. Перерахування коштів здійснювалось з рахунку ІНФОРМАЦІЯ_3 НОМЕР_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) на рахунок ПП « ОСОБА_5 » НОМЕР_3 .

Таким чином посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 та ПП « ОСОБА_5 » створили уяву, що умови договору № 22/11 від 22.11.2021 виконані в повному обсязі, що підтверджується проведенням повного розрахунку Замовником з Підрядником, за нібито проведення в повному обсязі робіт з реконструкції спортивного майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

03.02.2022 було проведено огляд спортивного майданчика для мініфутболу зі штучним покриттям, який розташований за вищевказаною адресою, за результатами якого було встановлено, що будівельні роботи на даному об`єкті реконструкції не завершені.

Постановою слідчого від 05.10.2022 у вказаному кримінальному провадженні призначено судову будівельно-технічну експертизу, виконання якої доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_5 .

В ході досудового розслідування 10.11.2022 судовим експертом ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_6 проведено огляд спортивного майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Надалі, у зв`язку зі звільненням судового експерта ОСОБА_6 подальше проведення даної судової будівельно-технічної експертизи передоручено судовому експерту ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_7 .

20.02.2023 до ІНФОРМАЦІЯ_7 надійшло клопотання експерта ОСОБА_7 про необхідність здійснення додаткового огляду об`єкту дослідження за адресою: АДРЕСА_1 із застосуванням руйнівного методу для всебічного дослідження для надання повного та об`єктивного висновку експерта.

Далі, листом ІНФОРМАЦІЯ_6 від 30.03.2023 за №19/116/20/3-6990-2023 строк виконання даного клопотання експерта було продовжено на 30 днів, тобто до 20.04.2023 включно.

Отже, відповідно до ст. 69 КПК України у зв`язку з необхідністю отримання повної інформації, необхідної для проведення призначеної судової будівельно-технічної експертизи, експерт просить надати письмовий дозвіл для застосування руйнівного методу щодо об`єкту дослідження.

Отримання тимчасового доступу до речей має на меті проведення додаткового огляду із застосуванням руйнівного методу щодо спортивного майданчика для мініфутболу зі штучним покриттям, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 за участю експерта вищезазначеної установи, для перевірки обсягу виконаних будівельних робіт (внутрішніх, зовнішніх та прихованих), виявлення, вилучення та фіксації речей, які мають значення для досудового розслідування та в подальшому можуть бути використані як доказ під час судового розгляду.

Речі у вигляді зразків улаштованого покриття та основ, до яких необхідний тимчасовий доступ, потрібні для проведення призначеної судової будівельно-технічної експертизи, результати проведення якої мають суттєве значення для встановлення зокрема, обставин кримінального правопорушення та істини у даному кримінальному провадженні в цілому. Без дослідження зазначених речей неможливо об`єктивно, повно і всебічно провести досудове розслідування, а отримати їх в інший спосіб не вбачається можливим.

Слідчий в клопотанні також зазначає, що тимчасовий доступ до території спортивного майданчику з міні-футболу в с. Криничне, не тягне негативних наслідків передбачених п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України, не позбавляє юридичну особу можливості здійснювати свою діяльність, та в жодному разі не порушує права і свободи визначені Конституцією України, а саме особисті, політичні, соціально-економічні та культурні.

У органу досудового розслідування не має іншого засобу як отримати вказані відомості, лише шляхом отримання дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до території спортивного майданчика для мініфутболу зі штучним покриттям, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з метою встановлення об`ємів, вартості виконаних робіт за договором № 22/11 від 22.11.2021 року, з метою проведення огляду із застосуванням руйнівного методу та фіксації відомостей, що можуть свідчити про факт та обставини вчинення кримінального правопорушення.

Разом з тим, в клопотанні експерта від 20.02.2023 року зазначено, що дослідивши і проаналізувавши представлені на експертизу матеріали, а також проведеним дослідженням встановлено, що для надання повного та об`єктивного висновку експерта необхідно здійснити додатковий огляд об`єкту дослідження за адресою: АДРЕСА_1 із застосуванням руйнівного методу для всебічного дослідження (а.с.37).

На підставі викладеного, слідчий просив розглянути подане клопотання у відсутність особи, у якої знаходяться вказане майно (а.с.5), та без участі слідчого (а.с.40).

Згідно ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуте слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Розгляд клопотання відповідно до ч.2 ст.163 КПК України проводився за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі.

Розглянувши подане клопотання, дослідивши обставини та підстави наведені в клопотанні, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого обґрунтоване та підлягає задоволенню на підставі наступного.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити (здійснити виїмку).

У відповідності до положень ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому мають обґрунтувати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ст. 245 КПК України у разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею. Порядок відібрання зразків з речей і документів, у відповідності до ст. 245 КПК України, встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів.

Суд приймає до уваги, що у органу досудового розслідування не має іншого засобу як отримати вказані відомості, лише шляхом отримання дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до території спортивного майданчика для мініфутболу зі штучним покриттям, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з метою встановлення об`ємів, вартості виконаних робіт за договором № 22/11 від 22.11.2021 року, з метою проведення огляду із застосуванням руйнівного методу та фіксації відомостей, що можуть свідчити про факт та обставини вчинення кримінального правопорушення.

Тимчасовий доступ до території спортивного майданчику з міні-футболу в с. Криничне, не тягне негативних наслідків передбачених п.10 ч.1 ст.309 КПК України, не позбавляє юридичну особу можливості здійснювати свою діяльність, та в жодному разі не порушує права і свободи визначені Конституцією України, а саме особисті, політичні, соціальноекономічні та культурні.

З огляду на викладене, слідчий суддя вважає, що дійсно речі,які зберігаються на території спортивногомайданчика длямініфутболу зіштучним покриттям,який розташованийза адресою: АДРЕСА_1 , мають істотне та суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, мають доказове значення у справі та необхідні для проведення будівельно-технічної експертизи, при цьому неможливо іншими способами встановити обставини вчиненого кримінального правопорушення, іншим чином доступу до зазначеного майна не має, а тому є достатньо підстав для задоволення клопотання та надання доступу до речей з застосуванням руйнівного методу в межах необхідності.

Вказані обставини є достатніми підставами, передбаченими ст.163 КПК України, для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до речей.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей задовольнити.

Надати:

- слідчому СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3

- та/або прокурору Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 ,

- за участю судового експерта ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_7 , інших експертів ІНФОРМАЦІЯ_6 (з використанням відповідного обладнання та інструментів),

-представників (уповноважених осіб) ІНФОРМАЦІЯ_9 (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ),

- за участю представників (уповноважених осіб) Приватного підприємства « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),

дозвіл на тимчасовий доступ до території спортивного майданчика для мініфутболу зі штучним покриттям, з можливістюзастосування руйнівногометоду в межах необхідності, в рамках кримінального провадження №42022162270000004 від 11.01.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України,який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з метою проведення огляду для встановлення об`ємів, вартості виконаних робіт за договором № 22/11 від 22.11.2021 року, та фіксації відомостей, що можуть свідчити про факт та обставини вчинення кримінального правопорушення.

Зобов`язати посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_9 :

- голову ІНФОРМАЦІЯ_9 ОСОБА_8

- та/або секретаря Криничненської сільської ради Болградського району Одеської області ОСОБА_9 ,

надати прокурору Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 та/або слідчому СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , за участю судового експерта ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_7 , інших експертів ІНФОРМАЦІЯ_6 (з використанням відповідного обладнання та інструментів), представників (уповноважених осіб) ІНФОРМАЦІЯ_9 (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), за участю представників (уповноважених осіб) Приватного підприємства « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),

тимчасовий доступ до вказаного об`єкту дослідження з метою проведення огляду із застосуванням руйнівного методу.

Строк дії ухвали 2 (два) місяці з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей підлягає обов`язковому виконанню.

У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано тимчасовий доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудБолградський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.04.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу110023254
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —497/262/22

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 05.04.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні