Ухвала
від 06.04.2023 по справі 703/1485/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/1485/23

2/703/668/23

УХВАЛА

06 квітня 2023 року м. Сміла

Суддя Смілянського міськрайонного суду Черкаської області Биченко І.Я., одержавши матеріали справи за позовом ОСОБА_1 до Голов`ятинської сільської ради про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на майно в порядку спадкування,

у с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області з позовом до Голов`ятинської сільської ради, в якому просить факт родинних відносин між його батьком та ОСОБА_2 , а також визнати за ним право власності в порядку спадкування після батька на належний батьку причіп та дві земельні ділянки, які він успадкував після ОСОБА_2 .

Позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам, встановленим статтею 177 ЦПК України.

Так, відповідно до п. 2 ч. 3 наведеної статті позовна заява повинна мітити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Звертаючись до суду із вказаною позовною заявою ОСОБА_1 зазначив відповідачем Голов`ятинську сільську раду, оскільки інші спадкоємці після батька відсутні та його тітки. Проте, як вбачається з відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб вказана сільська рада припинила свої повноваження.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Закон України «Про судовий збір» визначає правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Як встановлено ч.3 ст.6 ЗУ «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Згідно з ч.1 ст.4 вказаного Закону судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 4 ЗУ «Про судовий збір» за подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб

Як вбачається з поданої позовної заяви і визначено самим позивачем нею заявлено одну вимогу немайнового характеру (встановлення факту) та одну вимогу майнового характеру (визнання права власності на майно).

Як вбачається з приєднаних до матеріалів справи висновків про вартість об`єкта оцінки ринкова вартість майна, на яке ОСОБА_1 просить визнаним право власності, складає 99800,00 грн.

Враховуючи норми ЗУ «Про судовий збір» йому за вимогу майнового характеру належало сплатити 1073 грн. 60 коп. судового збору.

Оскільки ОСОБА_1 в позовній заяві просить встановити юридичний факт, йому також належало сплатити за цю вимогу, як вимогу немайнового характеру, 1073 грн. 60 коп. судового збору.

Разом позивачу необхідно було сплатити 2147 грн. 20 коп. судового збору. Проте, до позовної заяви додано дві квитанції про сплату судового збору на загальну суму 1611 грн. 00 коп Таким чином позивачем не доплачено 536 грн. 20 коп.

При цьому, суд зазначає, що вимога про встановлення факту, що має юридичне значення, заявлена ОСОБА_1 в порядку позовного, а не окремого провадження, відтак є вимогою немайнового характеру.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України якщо позовна заява подана без додержання вимог, передбачених ст. 175, 177 ЦПК України та/або несплачено судовий збір, вона підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Суд приходить до висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку на усунення зазначених в ухвалі недоліків.

Указані в ухвалі недоліки можуть бути усунуті шляхом подання до суду заяви із зазначенням особи, до якої пред`явлено позов (з урахуванням зазаначених в цій ухвалі обгрунтувань), а також документів, що підтверджують доплату 536 грн. 20 коп. судового збору за наступними платіжними реквізитами:

отримувач коштів - ГУК у Черк.обл./тгм.Сміла/22030101;

код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37930566;

банк отримувача - Казначейство України (ел. адм. подат.);

код банку отримувача (МФО) - 899998 ;

рахунок отримувача - UA838999980313111206000023753;

код класифікації доходів бюджету 22030101.

Керуючись ст. 177, 185, 260 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Голов`ятинської сільської ради про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на майно в порядку спадкування залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання позивачем копії даної ухвали.

Роз`яснити, що якщо у визначений строк недоліки не будуть усунені, позовна заява на підставі ч. 3 ст. 185 ЦПК України буде вважаться неподаною та повернута позивачу.

Копію ухвали направити позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: І.Я. Биченко

СудСмілянський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу110066837
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —703/1485/23

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні