Ухвала
від 06.04.2023 по справі 761/32259/16-к
АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

Головуючий суддя у 1-й інстанції: ОСОБА_1 Справа № 761/32259/16-кДоповідач: ОСОБА_2 Провадження №11-кп/991/49/23

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

У Х В А Л А

06 квітня 2023 рокумісто Київ

Суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_2 , розглянувши повторне клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_3 - адвоката ОСОБА_4 щодо проведення в режимі відеоконференції судового засідання з розгляду апеляційних скарг ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 , поданих на вирок Вищого антикорупційного суду від 20 січня 2023 року,

В С Т А Н О В И В:

24.02.2023 до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду надійшли матеріали кримінального провадження №42015000000000641 разом з апеляційними скаргами захисників обвинуваченого ОСОБА_3 - адвокатів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 . У зв`язку із цим 27.02.2023 суддя-доповідач постановив ухвалу, якою відкрив апеляційне провадження за усіма вищевказаними апеляційними скаргами, а 10.03.2023 - ухвалу, якою закінчив підготовку та призначив їх до апеляційного розгляду на 09 год. 30 хв 24.03.2023, а також визначив резервні дати судових засідань.

20.03.2023 до апеляційного суду надійшло та 24.03.2023 суддею-доповідачем до початку судового засідання отримано клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_3 - адвоката ОСОБА_4 про проведення судових засідань із розгляду вищевказаних апеляційних скарг у режимі відеоконференції з використанням підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи /далі - ЄСІТС/ за допомогою власних технічних засобів, у задоволенні якого 24.03.2023 суддею-доповідачем було відмовлено.

06.04.2023 від захисника ОСОБА_4 надійшло повторне клопотання про проведення судового засідання у режимі відеоконференції з використанням підсистеми ЄСІТС за допомогою власних технічних засобів поза приміщенням суду, у якому він також просив здійснювати розгляд його апеляційної скарги за його участі.

Необхідність проведення судового засідання з віддаленою участю в ньому захисник ОСОБА_4 мотивував: (1) перебуванням поза межами України та виконанням доручення конфіденційного характеру й неможливістю повернення на територію України до 11.04.2023; (2) необхідністю його участі в апеляційному розгляді для встановлення істини у справі та забезпечення обвинуваченому права на захист, оскільки він єдиний із захисників ОСОБА_3 , який приймав участь під час розгляду справи у суді першої інстанції та безпосередньо обізнаний із перебігом, особливостями та порушеннями в ході відповідного розгляду; (3) введенням в Україні воєнного стану; (4) наявністю офіційної електронної адреси в ЄСІТС, в якій він є верифікованим, а тому його участь у режимі відеоконференції забезпечить доступ до правосуддя; (5) ймовірністю надання доказів на підтвердження поїздки за кордон у майбутньому після повернення до України за умови отримання дозволу від довірителя на розкриття відповідних відомостей.

Вирішуючи зазначене клопотання, суддя-доповідач виходить із нижченаведеного.

Судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин (ст. 138 Кримінального процесуального кодексу України /далі - КПК/); 2) необхідності забезпечення безпеки осіб; 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми (ч. 1 ст. 336 КПК).

Із відповідного переліку вбачається, що введення законодавцем до кримінального процесуального закону положень п. п. 1, 4, 5 ч. 1 ст. 336 КПК, які передбачають можливість проведення судових засідань у режимі відеоконференції, було обумовлено, з одного боку, необхідністю у ситуаціях, коли участь певних осіб у судовому розгляді є обов`язковою, скоротити строки кримінального провадження (підп. 6 п. 3 пояснювальної записки до проекту КПК), а з іншого боку, потребою створити умови, які дозволяли б забезпечувати людям, незалежно від їх майнового стану, місця проживання, стану здоров`я чи перебування в умовах дії складних життєвих обставин, можливість скористатися правом на безпосередню участь у розгляді їх справи судом, установленим законом.

Отже, зазвичай необхідність проведення судового засідання у режимі відеоконференції, коли йдеться про підстави, передбачені п. п. 1, 4, 5 ч. 1 ст. 336 КПК, має бути (1) обумовлена потребою скоротити строки судового провадження у ситуації, (2) коли без участі того, хто просить про відеоконференцію, проведення судового розгляду є неможливим, так як може (а) не дозволити суду правильно встановити обставини, об`єктивне з`ясування яких за відсутності такої особи в засіданні неможливе, та/або (б) призвести до порушення права людини, гарантованого п. 1 ст. 6 Європейської конвенції з прав людини /далі- ЄКПЛ/, коли розгляд справи за участі певної особи є обов`язковим.

Водночас ураховуючи, що в ч. 1 ст. 336 КПК законодавець використав слово «може», то така норма кримінального процесуального закону закріплює не обов`язок, а право суду прийняти рішення стосовно проведення судового засідання чи засідань у режимі відеоконференції.

Разом із тим, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків (ч. ч. 1, 2, 6 ст. 22 КПК).

Вищевказане у поєднанні із положеннями ч. 1 ст. 336 КПК вказує на те, що клопотання стосовно проведення судового засідання у режимі відеоконференції (1) має містити не лише наведення фактів, наявність яких обумовлює потребу в дистанційному судовому провадженні, (2) але й до нього зазвичай повинні бути долучені докази, які б підтверджували існування однієї з підстав, передбачених у ч. 1 ст. 336 КПК. Тобто сама по собі наявність клопотання сторін судового провадження про проведення судового засідання в режимі відеоконференції не покладає на суд обов`язку його задоволення.

Таким чином, рішення про проведення судового засідання в режимі відеоконференції може бути прийняте виключно за умови доведеності наявності однієї із зазначених у ч. 1 ст. 336 КПК підстав.

Застосовуючи наведений підхід у ході розгляду повторного клопотання захисника ОСОБА_4 , суддя-доповідач дійшов висновку, що особою, яка ініціювала проведення судового засідання в режимі відеоконференції, не було доведено наявності однієї із зазначених у ч. 1 ст. 336 КПК підстав.

Адже, захисник ОСОБА_4 не надав жодних доказів, які б підтверджували наведені ним у клопотанні доводи, не повідомив точної дати залишення території України та дати повернення до України, а його твердження про можливе ймовірне надання чи ненадання у майбутньому доказів поважності причин неможливості прибути до суду 11.04.2023 є надто абстрактним і не переконливим, ураховуючи, що дату відповідного засідання було визначено ще 10.03.2023 і про неї було повідомлено, в т. ч. захисника ОСОБА_4 (т. 23 а. с. 161-164, 168, 172-173, 177).

Крім того, вичерпний перелік випадків, коли участь захисника у кримінальному провадженні є обов`язковою, наведений в ст. 52 КПК. Зокрема, за змістом ч. 1 ст. 52 КПК участь захисника обов`язкова у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів. Проте ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, а не особливо тяжкого.

Поруч із наведеним, право ОСОБА_3 на захист, якщо обвинувачений бажає ним скористатися, повноцінно може бути забезпечено завдяки участі у кримінальному провадженні на стадії апеляційного розгляду хоча б одного з чотирьох його захисників ( ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 ) чи залучення інших захисників, які вправі ознайомитися з усіма матеріалами кримінального провадження, отримати диски із записами судових засідань з метою підготовки до судового розгляду. А сам по собі факт того, що ОСОБА_4 єдиний захисник, який приймав участь під час розгляду справи у суді першої інстанції, взагалі не свідчить про те, що лише цей захисник, а не будь-який інший, здатен ефективно захищати обвинуваченого ОСОБА_3 в апеляційному суді під час розгляду даної справи.

Щодо ж до участі захисника ОСОБА_4 в судовому засіданні апеляційного суду в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, то вказане, на думку судді-доповідача, є також неможливим.

Так, дійсно відповідно до п. 10 рекомендацій Ради суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану від 02.03.2022, якщо за об`єктивних обставин учасник провадження не може брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою технічних засобів, визначених КПК, як виняток допускати участь такого учасника в режимі відеоконференції за допомогою будь-яких інших технічних засобів, в тому числі і власних.

Крім того, якщо через об`єктивні обставини учасник кримінального провадження не може брати участь у засіданні в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою технічних засобів, визначених КПК, як виняток можна допускати участь такого учасника в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою інших засобів, при цьому треба звернути увагу на роз`яснення такому учаснику його процесуальних прав та обов`язків (п. 7 листа Верховного Суду №1/0/2-22 від 03.03.2022 «Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану»).

Разом із тим, наведені рекомендації не є законом чи правовою позицією, висловленою Верховним Судом у ході розгляду конкретної справи. Більше того, вони були надані Радою суддів України та Верховним Судом в умовах бойових дій на території в т. ч. Київської області та міста Києва. Однак від часу їх надання ситуація змінилася у місті Києві та області. Й наразі не існує жодних екстраординарних обставин, які б об`єктивно обумовлювали необхідність зробити виняток і провести апеляційний розгляд за участі ОСОБА_4 у судовому засіданні в режимі відеоконференцзв`язку з використанням власних засобів поза межами приміщення суду.

Також необхідно врахувати й те, що застосовувані в дистанційному судовому провадженні технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення і звуку, дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження, а також інформаційну безпеку. Учасникам кримінального провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, передбачені цим Кодексом (ч. 3 ст. 336 КПК).

Водночас проведення судового розгляду у кримінальному провадженні, зокрема й апеляційного, за допомогою власних засобів зв`язку, положеннями чинного законодавства не регламентовано (ухвала Верховного Суду від 12.05.2022 у справі №442/3912/19).

Разом з цим, як передбачено вимогами ч. 2 ст. 342 КПК, секретар судового засідання доповідає суду, хто з учасників судового провадження, викликаних та повідомлених осіб прибув у судове засідання, встановлює їх особи, повідомляє причини їх неприбуття, якщо вони відомі. Крім того, згідно з ч. 1 ст. 345 КПК судовий розпорядник роздає особам, які беруть участь у судовому розгляді, пам`ятку про їхні права та обов`язки, передбачені цим Кодексом.

Таким чином здійснення судового провадження в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду позбавить можливість суд виконати вимоги ст. 342-345 КПК та дотриматись процедури апеляційного розгляду. Дана позиція узгоджується із позицією Верховного Суду, висловленою, зокрема, в ухвалі від 28.04.2022 у справі №583/1283/20, який зазначив, що проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами суду у кримінальному процесі не передбачено.

Зважаючи на наведене, суддя-доповідач вважає, що захисник ОСОБА_4 , який звернувся із повторним клопотанням, не довів, що існує виняткова ситуація, у зв`язку із якою, незважаючи на відсутність щодо цього норм у КПК, необхідно провести апеляційний розгляд за його участі в судовому засіданні в режимі відеоконференцзв`язку з використанням його власних технічних засобів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 7, 8, 9, 21, 110, 138, 336, 369, ч. 2 ст. 401 Кримінального процесуального кодексу України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Повторне клопотання захисника ОСОБА_4 щодо проведення в режимі відеоконференції судового засідання з розгляду апеляційних скарг на вирок Вищого антикорупційного суду від 20 січня 2023 року залишити без задоволення.

Роз`яснити ОСОБА_3 , що у випадку відсутності в судовому засіданні під час апеляційного розгляду захисника ОСОБА_4 доводи апеляційної скарги, поданої цим захисником, а також його клопотання можуть бути оголошені та підтримані в судовому засіданні як самим обвинуваченим, так і будь-яким з інших його захисників.

Роз`яснити захиснику ОСОБА_4 , що подальше повторне заявлення аналогічних клопотань щодо проведення судового розгляду в режимі відеоконференцзв`язку із використанням власних технічних засобів може бути розцінене як зловживання правом, що виходячи із загальних засад кримінального провадження є підставою для їх залишення без розгляду.

Копію цієї ухвали направити ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 для відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач: ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110067940
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/32259/16-к

Окрема думка від 01.12.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 28.11.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 24.03.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 10.03.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 27.02.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Окрема думка від 20.01.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні