Ухвала
від 28.11.2023 по справі 761/32259/16-к
АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

Головуючий суддя у 1-й інстанції: ОСОБА_1 Справа № 761/32259/16-кДоповідач: ОСОБА_2 Провадження №11-кп/991/49/23

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

У Х В А Л А

28 листопада 2023 рокумісто Київ

Суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_2 , з`ясовуючи можливість продовження проведення судових дебатів у справі за апеляційними скаргами захисників обвинуваченого ОСОБА_3 - адвокатів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 і ОСОБА_6 та прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 , поданими на вирок Вищого антикорупційного суду від 20 січня 2023 року у кримінальному провадженні №42015000000000641,

В С Т А Н О В И В:

У проміжку часу, впродовж якого відбувалися судові дебати в кримінальному провадженні за апеляційними скаргами захисників обвинуваченого ОСОБА_3 - адвокатів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 , поданими на вирок Вищого антикорупційного суду від 20.01.2023, від захисника ОСОБА_6 надійшло клопотання, у якому у зв`язку із врученням ОСОБА_3 повістки Бориспільського РТЦК висловлене прохання в невідкладному порядку постановити ухвалу та/або скласти лист до Бориспільського РТЦК щодо відтермінування відправлення ОСОБА_3 до місця несення його служби до моменту завершення судового розгляду по справі №761/32259/16-к або в терміновому порядку вжити інші можливі заходи, в межах компетенції суду, для відстрочення направлення ОСОБА_3 для несення військової служби.

Продовження судових дебатів у даному провадженні в судовому засіданні призначено на 01.12.2023.

Ураховуючи інтереси правосуддя щодо розгляду справи в розумні строки, зважаючи на значну тривалість апеляційного розгляду цієї справи (матеріали кримінального провадження надійшли до суду 24.02.2023), а також те, що в судових дебатах з боку сторони захисту не виступила лише захисник ОСОБА_6 , а також ОСОБА_3 не проголосив останнє слово обвинуваченого, керуючись ч. 2 ст. 336 КПК вважаю за необхідне надати ОСОБА_3 можливість прийняти участь у судовому засіданні за потреби в режимі відеоконференцзв`язку з будь-якого приміщення з використанням власних технічних засобів, а не з приміщення суду.

Адже суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження (ч. 2 ст. 336 КПК).

Судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин (ст. 138 Кримінального процесуального кодексу України /далі - КПК/); 2) необхідності забезпечення безпеки осіб; 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми (ч. 1 ст. 336 КПК).

Із відповідного переліку вбачається, що введення законодавцем до кримінального процесуального закону положень п. п. 1, 4, 5 ч. 1 ст. 336 КПК, які передбачають можливість проведення судових засідань у режимі відеоконференції, було обумовлено, з одного боку, необхідністю у ситуаціях, коли участь певних осіб у судовому розгляді є обов`язковою, скоротити строки кримінального провадження (підп. 6 п. 3 пояснювальної записки до проекту КПК), а з іншого боку, потребою створити умови, які дозволяли б забезпечувати людям, незалежно від їх майнового стану, місця проживання, стану здоров`я чи перебування в умовах дії складних життєвих обставин, можливість скористатися правом на безпосередню участь у розгляді їх справи судом, установленим законом.

Зазвичай необхідність проведення судового засідання у режимі відеоконференції, коли йдеться про підстави, передбачені п. п. 1, 4, 5 ч. 1 ст. 336 КПК, має бути (1) обумовлена потребою скоротити строки судового провадження у ситуації, (2) коли без участі того, хто просить про відеоконференцію, проведення судового розгляду є неможливим, так як може (а) не дозволити суду правильно встановити обставини, об`єктивне з`ясування яких за відсутності такої особи в засіданні неможливе, та/або (б) призвести до порушення права людини, гарантованого п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, коли розгляд справи за участі певної особи є обов`язковим.

Разом із тим, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків (ч. ч. 1, 2, 6 ст. 22 КПК).

Застосовуючи наведений підхід, враховуючи наявність клопотання ОСОБА_6 , поданого в інтересах ОСОБА_3 , та попередню поведінку сторони захисту як суддя-доповідач/головуючий дійшов висновку, що з метою забезпечення оперативності судового провадження, враховуючи відповідне клопотання захисника за відсутності в суду інформації щодо заперечень проти дистанційного судового провадження зі сторони захисту ОСОБА_3 на підставі п. п. 4, 5 ч. 1 ст. 336 КПК існує необхідність проведення судового засідання за участі обвинуваченого в режимі відеоконференції за допомогою власних технічних засобів. Оскільки на даний час особа обвинуваченого була встановлена, пам`ятка про права та обов`язки їй вручена, то вказаний спосіб участі у судовому засіданні не призведе до істотних порушень кримінального процесуального закону і дозволить суду виконати завдання кримінального провадження зі встановлення його вини або ж невинуватості у вчиненні інкримінованих дій, визначені ст. 2 КПК, в розумні строки.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 7, 8, 9, 21, 110, 336, 369, 401, 405 Кримінального процесуального кодексу України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Судове засідання з розгляду апеляційних скарг захисників обвинуваченого ОСОБА_3 - адвокатів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 і ОСОБА_6 та прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 , поданих на вирок Вищого антикорупційного суду від 20 січня 2023 року, яке призначене на 09 год 30 хв 01 грудня 2023 року, проводити з можливістю участі в ньому у режимі відеоконференції із обвинуваченим ОСОБА_3 із застосуванням ним власних технічних засобів з поза приміщення суду.

Роз`яснити обвинуваченому ОСОБА_3 , що незважаючи на наявність цієї ухвали він може взяти участь в судовому засіданні, шляхом присутності у приміщенні Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Копію ухвали направити обвинуваченому ОСОБА_3 та захиснику ОСОБА_6 .

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач: ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115236675
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/32259/16-к

Окрема думка від 01.12.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 28.11.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 24.03.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 10.03.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 27.02.2023

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Окрема думка від 20.01.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Кравчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні