Рішення
від 06.04.2023 по справі 930/2439/22
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/2439/22

Провадження №2/930/169/23

ДОДАТКОВЕ Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.04.2023 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючогосудді: Царапори О.П.

за участю секретаря судових засідань: Загребельного С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Немирові заяву представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Ускової Світлани Едуардівни про ухвалення додаткового рішення, у справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Воловодівка», третя особа Вороновицька селищна рада Вінницького району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання особи такою, що безпідставно не включено до списку членів КСП,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Немирівського районного суду Вінницької області перебувала цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Воловодівка», третя особа Вороновицька селищна рада Вінницького району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання особи такою, що безпідставно не включено до списку членів КСП.

Рішенням Немирвського районного суду Вінницької області від 30.03.2023 року позовну заяву задоволено у повному обсязі.

03.04.2023 року представник позивача, адвокат Ускова С.Е. подала заяву про ухвалення додаткового рішення, у якій просила:

Стягнути з відповідача Приватного акціонерного товариства «Воловодівка», код ЄДРГІОУ 03730816, адреса: 22810, с. Воловодівка, Вінницький (Немирівський) район Вінницька область на користь позивача ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрована в с. Воловодівка Немирівського району Вінницької області, судові витрати у вигляді судового збору у розмірі 1984,80 грн. (одна тисяча дев`ятсот вісімдесят чотири гривні 80 копійок);

Стягнути з відповідача Приватного акціонерного товариства «Воловодівка», код ЄДРПОУ 03730816, адреса: 22810, с. Воловодівка, Вінницький (Немирівський) район Вінницька область на користь позивача ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрована в с. Воловодівка Немирівського району Вінницької області судові витрати, понесені нею за надання професійної правничої допомоги в Немирівському районному суді Вінницької області у розмірі 11400,00 грн. (одинадцять тисяч чотириста гривень 00 копійок).

Відповідно до ч. 3 ст. 270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів із дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Дослідивши письмові докази, наявні в матеріалах справи, суд дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.1ст. 270 ЦПК Українисуд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Рішенням Немирівсьокого районного суду Вінницької області від 30.03.2023 року позовну заяву ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Воловодівка», третя особа Вороновицька селищна рада Вінницького району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання особи такою, що безпідставно не включено до списку членів КСП задоволено.

Встановлено факт перебування ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 , проживаючою за адресою: с. Воловодівка Немирівського району Вінницької області, в членах КСП «Сібок» с. Воловодівка Немирівського району Вінницької області в період з 27.11.1992 року по 15.02.1997 року.

Визнано ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 , проживаючою за адресою: с. Воловодівка Немирівського району Вінницької області, такою, що як члена КСП «Сібок» с. Воловодівка, при розпаюванні земель КСП «Сібок» с. Воловодівка Немирівського району Вінницької області, безпідставно (помилково) не було включено до списку громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства «Сібок» с. Воловодівка, які мають право на земельну частку (пай), та списку громадян с. Воловодівка Немирівського району Вінницької області членів КСП «Сібок» с. Воловодівка, які мають право на отримання сертифікату на право на земельну частку (пай), затвердженого рішенням зборів уповноважених членів КСП «Сібок» від 26.12.1995 року, які долучались до Державного акта на право колективної власності на землю серії ВН №0016 від 06.07.1995 виданого КСП «Сібок» с. Воловодівка Немирівського району Вінницької області зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право колективної власності за № 16.

Згідно зістаттею 15 ЦПК Україниучасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Однією з основних засад (принципів) цивільного судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (пункт 12 частини третьоїстатті 2 ЦПК України).

Відповідно достатті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини.

Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (стаття 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»). Розмір гонорару визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом.

Разом із тим чинне цивільно-процесуальне законодавство визначило критерії, які слід застосовувати при визначенні розміру витрат на правничу допомогу.

Згідност. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

За змістом ч.ч.1, 2, 3ст.137 ЦПК Українивитрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до частини першоїстатті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з частиною 8статті 141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Витрати на правничу допомогу визначаються сукупністю таких документів: договором про надання правничої допомоги та відповідними доказами щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною.

На підтвердження факту понесених судових витрат до матеріалів справи було надано рахунок № 1 від 05.12.2022 року на суму 8000,00 грн., довідку про прийняття готівки від 05.12.2022 року, акт приймання-передачі виконаних робіт за договором про надання правової допомоги від 05.12.2022 року та додатку № 1 до цього договору від 05.12.2022 року, розрахунок суми гонорару за надану професійну правничу допомогу від 31 березня 2023 року, акт № 2 приймання-передачі від 31 березня 2023 виконаних робіт за договором про надання правової допомоги від 05.12.2022 року, детальний опис робіт за договором про надання правової допомоги від 05 грудня 2022 року на суму 3400,00 грн.

За змістом ч.4статті 137 ЦПК Українирозмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (наданих послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При встановленні гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Враховуючи вищевикладене, складність справи, знаходження справи на розгляді, тривалість затраченого представником позивача часу, пропорційність витрат до предмету спору та обсягу фактично наданих послуг і результатів розгляду справи, з урахуванням вимог ч. 3ст. 141 ЦПК України, суд вважає, що з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення витрати, понесені на правничу допомогу у розмірі 11 400 грн. та витрати, понесені на сплату судового збору у розмірі 1984,80 грн., а тому заява представника позивача підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись, ст. ст.133,137,260-261,354ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Заяву представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Ускової Світлани Едуардівни про ухвалення додаткового рішення, у справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Воловодівка», третя особа Вороновицька селищна рада Вінницького району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання особи такою, що безпідставно не включено до списку членів КСП задовольнити.

Стягнути з відповідача Приватного акціонерного товариства «Воловодівка», код ЄДРГІОУ 03730816, адреса: 22810, с. Воловодівка, Вінницький (Немирівський) район Вінницька область на користь позивача ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрована в с. Воловодівка Немирівського району Вінницької області, судові витрати у вигляді судового збору у розмірі 1984,80 грн. (одна тисяча дев`ятсот вісімдесят чотири гривні вісімдесят копійок).

Стягнути з відповідача Приватного акціонерного товариства «Воловодівка», код ЄДРПОУ 03730816, адреса: 22810, с. Воловодівка, Вінницький (Немирівський) район Вінницька область на користь позивача ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрована в с. Воловодівка Немирівського району Вінницької області судові витрати, понесені нею за надання професійної правничої допомоги в Немирівському районному суді Вінницької області у розмірі 11400,00 грн. (одинадцять тисяч чотириста гривень).

Додаткове рішення може бути оскаржене повністю або частково в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Вінницького апеляційного суду в тридцятиденний строк з дня його складання.

Учасник справи, якому повне додаткове рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на додаткове рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного додаткового рішення суду.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет.

Суддя О.П. Царапора

Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено10.04.2023
Номер документу110077828
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення та визнання особи такою, що безпідставно не включено до списку членів КСП

Судовий реєстр по справі —930/2439/22

Постанова від 05.07.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Постанова від 05.07.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Рибчинський В. П.

Рішення від 06.04.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 30.03.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні