Рішення
від 31.03.2023 по справі 593/1293/22
БЕРЕЖАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/593/99/2023

Р І Ш Е Н НЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

"31" березня 2023 р. Бережанський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Крамаря В. М.

при секретарі судового засідання Осадці М.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Бережанах цивільну справу за позовом виконавчого комітету Тернопільської міської ради, як органу опіки та піклування, в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: комунальне некомерційне підприємство «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , комунальний заклад Тернопільської міської ради «Тернопільський міський центр соціальних служб», - про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

24 жовтня 2022 року до суду засобами поштового зв`язку надійшла вказана позовна заява. У позовній заяві, з урахуванням змін та доповнень, позивач, посилаючись на те, що ОСОБА_2 ухиляється від виконання свого обов`язку по вихованню дитини ОСОБА_1 , жорстоко поводилася з ним, просить позбавити батьківських прав ОСОБА_2 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судове засідання представниця позивача ОСОБА_5 не з`явилася, подала до суду заяву, відповідно до якої просить справу розглядати без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити, проти заочного рішення не заперечує.

Відповідачка ОСОБА_2 належним чином повідомлялася про день, час та місце розгляду справи, однак в судові засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила, відзиву на позов не подала.

Представник третьої особи комунального закладу Тернопільської міської ради «Тернопільський міський центр соціальних служб» в судове засідання не з`явився, до суду надійшла заява, відповідно до якої просить справу розглянути без її участі, повністю підтримує позовні вимоги.

Третя особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, до суду надійшла заява, відповідно до якої просить справу розглянути без її участі, повністю підтримує позовні вимоги.

Третя особа ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, до суду надійшла заява, відповідно до якої просить справу розглянути без його участі, повністю підтримує позовні вимоги.

Представник третьої особи комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради в судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив.

Судом було здійснено наступні процесуальні дії:

Ухвалою від 28 жовтня 2022 року позовну заяву виконавчого комітету Тернопільської міської ради, як органу опіки та піклування, в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: комунальне некомерційне підприємство «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , комунальний заклад Тернопільської міської ради «Тернопільський міський центр соціальних служб», - про позбавлення батьківських прав, залишено без руху, надано позивачу строк для оформлення позовної заяви відповідно до вимог ст. ст. 175,177 ЦПК України десять днів з дня вручення ухвали.

17 листопада 2022 року суд звернувся за наданням інформації про зареєстроване місце проживання відповідачки.

24 листопада 2022 року судом відкрито провадження у вказаній справі. Підготовче засідання призначено на 10 год. 00 хв. 21 грудня 2022 року в залі Бережанського районного суду з участю учасників справи.

21 грудня 2022 року розгляд справи відкладено на 14 год. 30 хв. 12 січня 2023 року, у зв`язку з неявкою відповідачки, відомості про належне повідомлення якої про день, час та місце розгляду справи відсутні.

12 січня 2023 року розгляд справи було відкладено на 14 год. 30 хв. 08 лютого 2023 року, у зв`язку з неявкою відповідачки, відомості про належне повідомлення якої про день, час та місце розгляду справи відсутні, а також повідомленням представницею позивача про те, що відповідачка перебуває у СІЗО і поданням стороною позивача заяви про додаткові обґрунтування позовних вимог.

08 лютого 2023 року розгляд справи відкладено на 15 год. 00 хв. 24 лютого 2023 року, у зв`язку з неявкою відповідачки, відомості про належне повідомлення якої про день, час та місце розгляду справи відсутні.

24 лютого 2023 року судом закрито підготовче провадження по справі, справу призначено до судового розгляду на 10 год. 00 хв. 17 березня 2023 року.

17 березня 2023 року розгляд справи відкладено на 14 год. 30 хв. 31 березня 2023 року, у зв`язку з неявкою відповідачки.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення в порядку заочного розгляду справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Суд, дослідивши подані заяви та матеріали справи приходить до висновку, що позов слід задовольнити з наступних мотивів.

Судом встановлено такі фактичні обставини.

1) Відповідачка є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відомості про батька дитини вказані відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України, що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_1 та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження згідно з частиною першою статті 135 Сімейного кодексу України для призначення допомоги.

2) ОСОБА_2 не забезпечувала належних умов проживання та утримання ОСОБА_1 , належним чином не піклувалася про нього, у зв`язку з чим у неї було відібрано дитину - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - без позбавлення батьківських прав. Вказане встановлено рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 04.08.2021 року.

3) У зв`язку з ухваленням Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області від 04.08.2021 року про відібрання малолітньої дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від матері ОСОБА_2 , без позбавлення її батьківських прав, дитині було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування і влаштовано у комунальне некомерційне підприємство «Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини» Тернопільської обласної ради та в наступному передано на виховання та спільне проживання в прийомну сім`ю. Вказані обставини підтверджуються рішеннями виконавчого комітету Тернопільської міської ради: «Про надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування» № 970 від 27.10.2021 та «Про створення прийомної сім`ї і передачу дитини на виховання та спільне проживання» № 1131 від 09.12.2021.

4) ОСОБА_2 після ухвалення 04.08.2021 року рішення Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області не відвідувала сина, не цікавилась його долею. Вказане підтверджується: відповідями комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради № 211 від 03 листопада 2021 року та № 127 від 27 липня 2022 року, відповідно до яких відповідачка жодного разу не відвідувала сина, не зверталась із запитами про повернення сина та не цікавилась подальшою долею дитини; а також відповіддю комунального закладу Тернопільської міської ради «Тернопільський міський центр соціальних служб» відповідно до якого ОСОБА_2 до вказаного центру не зверталась.

5) ОСОБА_2 , обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 121 Кримінального кодексу України, щодо свого сина ОСОБА_1 . Вказана обставина випливає з відповіді Слідчого управління головного управління національної поліції в Тернопільській області № 180/9/05/5-2023 від 04.01.2023 року, відповідно до якої слідчою групою СУ ГУНП в Тернопільській області проводилось досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019210010003332 від 18.11.2019, яке завершено та за результатами якого обвинувальний акт відносно ОСОБА_2 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 121 КК України скеровано в суд для подальшого розгляду, потерпілим у даному кримінальному провадженні є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

6) Орган опіки та піклування визнав за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказана обставина підтверджується рішенням комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Тернопільської міської ради № 181 від 23 вересня 2022 року «Щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 »; рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради № 1091 від 12.10.2022 року «Про затвердження висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав» та доданим до нього висновком органу опіки та піклування щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Розглядаючи позовні вимоги, суд виходить з таких норм законодавства.

Згідно з ч.5, 6 ст. 19 Сімейного кодексу України (далі - СК України) орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи. Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

Відповідно до ч.1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти; жорстоко поводяться з дитиною;

В п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», роз`яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Жорстоке поводження полягає у фізичному або психічному насильстві, застосуванні недопустимих методів виховання, приниженні людської гідності дитини тощо.

Якщо позов про позбавлення батьківських прав заявлений із декількох підстав, суди повинні перевіряти та обґрунтовувати в рішенні кожну з них.

Ч.1 ст. 170 СК України встановлено, що Суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання.

Розглядаючи посилання позивача на те, що відповідачка ухилялася від виконання свого обов`язку по вихованню дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , суд приходить до висновку, що така обставина знайшла своє підтвердження. Такий висновок випливає з того, що відповідачка не цікавиться долею своєї дитини, чим фактично покинула її.

Розглядаючи посилання позивача на те, що ОСОБА_2 жорстоко поводилася із своєю дитиною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , суд приходить до висновку, що така обставина також знайшла своє підтвердження. Такий висновок ґрунтується на тому, що з відповіді Слідчого управління головного управління національної поліції в Тернопільській області № 180/9/05/5-2023 від 04.01.2023 року, відповідно до якої слідчою групою СУ ГУНП в Тернопільській області проводилось досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019210010003332 від 18.11.2019, яке завершено та за результатами якого обвинувальний акт відносно ОСОБА_2 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 121 КК України скеровано в суд для подальшого розгляду, потерпілим у даному кримінальному провадженні є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В свою чергу ч.2 ст. 121 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність за умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого.

Відповідно до ч.1 ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» жорстоке поводження з дитиною це - будь-які форми фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства над дитиною, зокрема домашнього насильства, а також будь-які незаконні угоди стосовно дитини, зокрема вербування, переміщення, переховування, передача або одержання дитини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану дитини.

Згідно з п.17 ч.1 ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» фізичне насильство це - форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Підсумовуючи наведене, ОСОБА_2 жорстоко поводилася з дитиною ОСОБА_1 .

Таким чином, суд приходить до висновку, що під час розгляду справи знайшли своє підтвердження посилання позивача на те, що ОСОБА_2 ухиляється від виконання свого батьківського обов`язку по вихованню дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також жорстоко поводилася з ним, у зв`язку з цим суд приходить до висновку про підставність позову виконавчого комітету Тернопільської міської ради, як органу опіки та піклування, а тому позов підлягає задоволенню.

Згідно з ч.1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Ч.6 ст. 141 ЦПК України встановлено, що якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли.

Виходячи з наведеного, з відповідачки підлягають стягненню на користь спеціального фонду Державного бюджету України 992,40 грн. судового збору.

На підставі наведеного, керуючись ст. 19, 164, 170 СК України, ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства», 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», ст. ст. 13, 76, 80-82, 263, 265, 354, 355, п.15.5 розділу ХІІІ ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 батьківських прав, щодо сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь спеціального фонду Державного бюджету України, 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) гривні 40 (сорок) копійок судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до або через відповідний суд, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення набирає законної сили після закінчення строків на його апеляційне оскарження.

Відомості про позивача: виконавчий комітет Тернопільської міської ради, місцезнаходження: вул. Листопадова, 5, м. Тернопіль, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04058344.

Відомості про відповідачку: ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , номер паспорта НОМЕР_2 .

Відомості про третіх осіб: комунальне некомерційне підприємство «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» Тернопільської обласної ради, місцезнаходження: вул. Академіка Сахарова, 2, м. Тернопіль, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 03395192; ОСОБА_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ; ОСОБА_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ; комунальний заклад Тернопільської міської ради «Тернопільський міський центр соціальних служб»,місцезнаходження: вул. Медова, 3, м. Тернопіль, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 22607257.

Дата складення повного судового рішення 10 квітня 2023 року.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення31.03.2023
Оприлюднено12.04.2023
Номер документу110114481
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —593/1293/22

Рішення від 31.03.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Крамар В. М.

Рішення від 31.03.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Крамар В. М.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Крамар В. М.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Крамар В. М.

Ухвала від 28.10.2022

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Крамар В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні