Постанова
від 06.04.2023 по справі 908/1845/21
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.04.2023 року м.Дніпро Справа № 908/1845/21

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Коваль Л.А. (доповідач),

суддів Кузнецова В.О., Мороза В.Ф.

секретар судового засідання Михайлова К.С.

розглянувши апеляційні скарги Гуляйпільського районного споживчого товариства та Гуляйпільської міської ради на рішення Господарського суду Запорізької області від 25.01.2022 (прийняте суддею Гороховим І.С., повне судове рішення складено 04.02.2022) у справі № 908/1845/21

за первісним позовом Гуляйпільського районного споживчого товариства

до відповідача-1 Гуляйпільської міської територіальної громади в особі Гуляйпільської міської ради

до відповідача-2 Управління "Центр надання адміністративних послуг" Виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради

про скасування запису державного реєстратора та визнання права власності

за зустрічним позовом Гуляйпільської міської територіальної громади в особі Гуляйпільської міської ради

до відповідача Гуляйпільського районного споживчого товариства

про визнання недійсним та скасування свідоцтва про право власності та державної реєстрації

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовної заяви.

Гуляйпільське районне споживче товариство звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовом до відповідача-1 Гуляйпільської міської територіальної громади в особі Гуляйпільської міської ради та до відповідача-2 Управління "Центр надання адміністративних послуг" Виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради (з урахуванням заяви про зміну предмету позову від 13.12.2021), в якій просить скасувати державну реєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю та визнати за Гуляйпільським районним споживчим товариством право власності на об`єкт нерухомого майна, що знаходиться за адресою вулиця Базарна, будинок 1 а, і складається з: літера "А" - адмінбудівля, цегла 79,7 кв.м., та незавершене будівництво павільйон "Кисловодськ".

30.08.2021 прийнято зустрічну позовну заяву Гуляйпільської міської територіальної громади в особі Гуляйпільської міської ради до Гуляйпільського районного споживчого товариства про визнання недійсним та скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 20.12.2006, серія ЯЯЯ №341429, що видане Гуляйпільському районному споживчому товариству та скасування державної реєстрації вчиненої 20.12.2006, реєстраційний номер: 17230558 стосовно нежитлової будівлі за адресою Запорізька область, Гуляйпільський р-н, м. Гуляйполе, вул. Базарна, 1а, номер запису 172 в книзі 40, щодо реєстрації права власності на нерухоме майно за Гуляйпільським районним споживчим товариством (код ЄДРПОУ 01780968)

2. Короткий зміст оскаржуваного судового рішення у справі та мотиви його прийняття.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 25.01.2022 у справі № 908/1845/21:

-первісний позов задоволено частково;

-скасовано державну реєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю, реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 259412823218, зареєстрованого за Гуляйпільською міською територіальною громадою в особі Гуляйпільської міської ради (ідентифікаційний код юридичної особи 20519023) на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42174099 від 23.07.2018 09:45:21;

-визнано за Гуляйпільським районним споживчим товариством право власності на об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю, що знаходиться за адресою: Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вул. Базарна буд. 1а, загальною площею 79,7 кв.м., адмінбудівля літера "А", цегла;

-стягнуто з Управління "Центр надання адміністративних послуг" Виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради на користь Гуляйпільського районного споживчого товариства судовий збір у розмірі 1135,00 грн;

-стягнуто з Гуляйпільської міської територіальної громади в особі Гуляйпільської міської ради на користь Гуляйпільського районного споживчого товариства судовий збір у розмірі 1326,04 грн;

-у задоволенні іншої частини позову відмовлено;

-у задоволенні зустрічного позову відмовлено у повному обсязі.

Приймаючи рішення про часткове задоволення позовних вимог місцевий господарський суд виходив з тих обставин, що Гуляйпільським районним споживчим товариством доведено належними доказами наявність у нього права власності на адмінбудівлю, що знаходиться за адресою: Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вул. Базарна буд. 1а, загальною площею 79,7 кв.м. Проте, реєстрація об`єкту незавешеного будівництва павільйон "Кисловодськ" здійснювалася за різними адресами розташування, у т.ч. із зміною площі об`єкту. Починаючи з 2013 року об`єкт незавершеного будівництва перебував у власності як позивача за первісним позовом так і у Гуляйпільської міської ради, та на об`єкті відбулися певні зміни пов`язані із капітальним ремонтом торгових рядів міського ринку, що потребує проведення актуальної технічної інвентаризації об`єкту незавершеного будівництва з подальшою його реєстрацією з урахуванням вимог 271 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" № 1952-ІV.

Судом встановлено, що державна реєстрація права власності на об`єкт нерухомого майна здійснена державним реєстратором за відсутності належних документів, які б підтверджували таке право, тому відповідний запис слід скасувати.

У вимогах зустрічного позову відмовлено, оскільки свідоцтво про право власності є лише документом, яким оформлюється відповідне право, але не є правочином, на підставі якого це право виникає, змінюється чи припиняється, тобто, оскаржуване свідоцтво про право власності не породжує виникнення у відповідача відповідного права, а тільки фіксує факт його наявності. Рішення виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради від 29.11.2006 № 219, що стало підставою для видачі оскаржуваного свідоцтва про право власності та реєстрації речових прав на нерухоме майно, не скасовано та є чинним, що виключає можливість визнання його недійсним. Враховуючи відсутність підстав для визнання недійсним свідоцтва про право власності, позовна вимога про скасування державної реєстрації нерухомого майна також задоволенню не підлягає.

3. Короткий зміст вимог апеляційної скарги.

Гуляйпільське районне споживче товариство подало апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Запорізької області від 25.01.2022 у справі № 908/1845/21, в якій просить оскаржуване рішення скасувати в частині відмови у задоволенні вимоги про визнання за Гуляйпільським районним споживчим товариством права власності на об`єкт нерухомого майна - незавершене будівництво - Павільйон "Кисловодськ" і ухвалити нове рішення у цій частині, яким задовольнити позовні вимоги.

Гуляйпільська міська рада також подала апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Запорізької області від 25.01.2022 у справі № 908/1845/21, в якій просить оскаржуване рішення скасувати повністю та визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 20.12.2006, серія ЯЯЯ №341429, що видане Гуляйпільському районному споживчому товариству та скасувати державну реєстрацією вчинену 20.12.2006, реєстраційний номер: 17230558 стосовно нежитлової будівлі за адресою Запорізька область, Гуляйпільський р-н, м. Гуляйполе, вул. Базарна, 1а, номер запису 172 в книзі 40, щодо реєстрації права власності на нерухоме майно за Гуляйпільським районним споживчим товариством (код ЄДРПОУ 01780968).

4. Узагальнені доводи особи, яка подала апеляційну скаргу.

В обґрунтування апеляційної скарги Гуляйпільське районне споживче товариство посилається на неповне з`ясування обставин справи, яке полягає у тому, що обидва об`єкта нерухомості як нежитлова будівля літ "А" так і незавершене будівництво павільйон "Кисловодськ" були зареєстровані за одним реєстраційним номером об`єкта нерухомого майна, а саме № 259412823218. Скасовуючи державну реєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна - нежитлову будівлю, реєстраційний номер 259412823218, визнаючи право власності лише на нежитлову будівлю, за адресою: вул. Базарна, 1-а загальною площею 79,7 м кв. адмінбудівля літера "А" та відмовляючи у визнанні права власності на незавершене будівництво павільйон "Кисловодськ" залишив у правовій невизначеності. Так, запис 259412823218 під яким зареєстровано два об`єкти скасовано, а право власності визнано лише за одним, попри наявності доказів права власності за Гуляйпільським районним споживчим товариством на два об`єкти.

Посилання суду на проведення реконструкції павільйону "Кисловодськ", зокрема капітальний ремонт торгових рядів ринку не може бути підставою для відмови у визнанні права власності на сам об`єкт "Кисловодськ". Він як був об`єктом незавершеного будівництва так і залишається ним. Ряди які зазнали ремонту не входять до його складу.

Проведення актуальної технічної інвентаризації цього об`єкту, як вказує суд є неможливою, з огляду на вилучення документів органом досудового розслідування.

Повернення запису у реєстрі речових прав на нерухоме майно також є неможливим з огляду на зміни у законодавстві з цього приводу та практики Верховного Суду, який вказує на єдиний механізм поновлення прав, а саме скасування рішення та визнання права власності.

Відтак, позивач протягом тривалого часу зазнає порушення прав своєї власності що унеможливлює його використання.

В обґрунтування апеляційної скарги Гуляйпільська міська рада зазначає, що не погоджується твердженнями позивача за первісним позовом, у зв`язку з тим, що свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 20.12.2006 та державна реєстрація від 20.12.2006 р. реєстраційний номер: 17230558 стосовно нежитлової будівлі за адресою Запорізька обл., Гуляйпільський р-н, м. Гуляйполе, вул. Базарна, 1а, номер її запису 172 в книзі 40, не породжують права власності, а лише фіксують факт наявності відповідного права та не є правочином на підставі якого право власності виникає. Докази, що підтверджують правомірність набуття права власності на нерухоме майно позивачем за первісним позовом не надано, а саме: рішення виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради від 29.11.2006 р. № 219. Відповідно до листа архівного відділу Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області (лист від 29.07.2021 № 4/07-04) яким було надано копію рішення виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради від 29.11.2006 р. № 219 "Про видачу свідоцтва про право власності на квартиру", то вказане рішення стосується оформлення свідоцтва про право власності на квартиру № 54 в житловому будинку № 8 в м. Гуляйполе по пл. Петровського на Рябко Н.В., при цьому жодної інформації щодо передачі у власність до позивачу за первісним позовом нерухомого майна за адресою: Запорізька обл., Гуляйпільський р- н, м. Гуляйполе, вул. Базарна, будинок 1а, не йдеться.

Відповідно до опису об`єктів нерухомого майна, вказаних у свідоцтві про право власності на нерухоме майно від 20.12.2006, то свідоцтво видане на: адмінбудівлю, А, загальною площею 79,7 кв.м.; замощення, І. Вказаний опис об`єктів не відповідає переліку нерухомого майна відповідно до технічного паспорту (справа номер 94), формування якого розпочате 21 травня 1987 р. за заявою адміністрації Оріхівського куста ринку від 20.05.1987 р. Станом на 20.12.2006 р., відповідно до даних технічного паспорту нерухоме майно за адресою: вул. Базарна, 1а, м. Гуляйполе, Запорізька обл., складалось з: Адмінбудівля літера "А-І", вагова літера "Г-І", підсобні приміщення літера "У", уборна, прилавки літера "Ж", замощення І, забор 1, ворота 2. Відповідно до довідок позивача за первісним позовом, що міститься у технічному паспорті (справа номер 94) № 253 від 19.10.2006 р., № 258 від |19.10.2006 р., на його балансі обліковувалась адмінбудівля 1960 р.п. за адресою, вул. Базарна, 1/1, м. Гуляйполе, Запорізька обл., при цьому, згідно даних технічного паспорту площа будівлі становить 107,7 кв.м. Відомості, що зазначена будівлі перебувала у власності позивача за первісним позовом відсутні, так як і докази, що дана будівля передавалась чи перебувала у власності позивача за первісним позовом.

Оскаржити рішення виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради від 29.11.2006 р. № 219, Гуляйпільська міська рада не має можливості, оскільки дане рішення фактично відсутнє та ніколи не приймалось. Отже, скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 20.12.2006 та державної реєстрації вчиненої на його підставі є належним способом захисту прав та інтересів позивача за зустрічним позовом.

Наявність у позивача за первісним позовом свідоцтва про право власності на нерухоме майно, яке нібито видане виконавчим комітетом Гуляйпільської міської ради, і в якому підпис міського голови не відповідає дійсному, дозволило реєстратору БТІ здійснити державну реєстрацію права власності на нерухоме майно. Водночас, відповідно до вимог п. 3.1. Тимчасового положення реєстратор БТІ зобов`язаний здійснити перевірку відомостей, зокрема: встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства. Проте, реєстратором БТІ, не звернено увагу на те, що рішення виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради від 29.11.2006 № 219 не відповідає за змістом інформації наведеної у свідоцтві.

5. Узагальнений виклад позиції інших учасників справи.

Гуляйпільська міська рада проти задоволення апеляційної скарги Гуляйпільського районного споживчого товариства заперечує. За її доводами, належні докази, що посвідчують право на земельну ділянку, дозвіл будівельних робіт, чи/або докази державної реєстрації виникнення, переходу або припинення права власності на об`єкт незавершеного будівництва позивачем за первісним позовом не надано.

Посилання на постанову Донецького апеляційного суду у справі № 908/5165/15 від 26.04.2016 р. та рішення Господарського суду Запорізької області у справі № 908/951/17 від 31.08.2017 р., не можуть бути прийняті до уваги для вирішення справи по суті, т.я. у зазначених судових справах не досліджувались обставини набуття права власності на оспорюване майно позивачем за первісним позовом, а лише зазначено, що відповідно до Закону України "Про кооперацію" та Закону України "Про споживчу кооперацію", джерелами формування майна кооперативу є: вступні, членські та цільові внески його членів, паї та додаткові паї; майно, добровільне передане кооперативу його членами: кошти, що надходять від провадження господарської діяльності: кошти, що надходять від Створених кооперативом підприємств, установ, організацій; грошові та майнові пожертвування, благодійні внески, гранти, безоплатна технічна допомога юридичних і фізичних осіб, у дому числі іноземних; інші надходження не заборонені законодавством. Кооператив є власником будівель, споруд, грошових та майнових внесків його членів, виготовленої продукції, доходів, одержаних від її реалізації та провадження іншої передбаченої статутом діяльності, а також: іншого майна, придбаного на підставах, не заборонених законом. Докази набуття права власності на оспорюване майно, а саме: вчинення відповідного правочину, передача; майна, створення майна тощо, позивачем за первісним позовом не надано ні протягом минулих судових справ, ці протягом поточної.

Управління "Центр надання адміністративних послуг" Виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради відзиву на апеляційні скарги не надало. Про дату, час та місце судового засідання повідомлене належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

6. Рух справи в суді апеляційної інстанції.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 21.01.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Гуляйпільського районного споживчого товариства на рішення Господарського суду Запорізької області від 25.01.2022 у справі № 908/1845/21; розгляд апеляційної скарги призначено в судове засідання на 16.03.2023 о 15:00 год.

У судовому засіданні 16.03.2023 оголошено перерву до 06.04.2023 о 15:00 год.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 28.03.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Гуляйпільської міської ради на рішення Господарського суду Запорізької області від 25.01.2022 у справі № 908/1845/21; об`єднано для спільного розгляду апеляційну скаргу Гуляйпільської міської ради з раніше поданою апеляційною скаргою Гуляйпільського районного споживчого товариства на рішення Господарського суду Запорізької області від 25.01.2022 у справі № 908/1845/21.

В судовому засіданні 06.04.2023 оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

7. Встановлені судом обставини справи.

20.12.2006 Гуляйпільському районному споживчому товариству видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно: тип об`єкта: нежитлова будівля; адреса об`єкта: Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вул. Базарна буд. 1а; опис об`єкта: загальна площа 79.7 кв.м., адмінбудівля А, 79.7 кв.м.; замощення І; підстава: рішення виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради; дата 29.11.2006; номер 219.

Відповідно до витягу від 20.12.2006 № 12975556, виданого Комунальним підприємством "Імпульс" Пологівської районної ради про реєстрацію права власності на нерухоме майно: реєстраційний номер 17230558; об`єкт нежитлова будівля; адреса об`єкта: Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вул. Базарна буд. 1а; номер запису 172, в книзі 40: власник: Гуляйпільське районне споживче товариство; підстава виникнення: свідоцтво про право власності б/н від 20.12.2006 Виконавчий комітет Гуляйпільської міської ради.

Згідно із Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності від 25.09.2013 за Гуляйпільським районним споживчим товариством зареєстровано об`єкт нерухомого майна: незавершене будівництво павільйон "Кисловодськ"; адреса: Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вул. Базарна, будинок 1/вулиця Ворошилова буд. 21; реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 166705123218. Підстава виникнення права власності: технічний паспорт, серія та номер 206, виданий 02.08.2013, видавник КП "Імпульс" Пологівської райради, договір оренди землі серія та номер 232181014000592, виданий 27.10.2011 відділом Держкомзему у Гуляйпільському районі.

Представником міської ради надано до матеріалів справи копію рішення № 219 від 29.11.2006 виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради Гуляйпільського району Запорізької області про видачу свідоцтва про право приватної власності на квартиру № 54 в житловому будинку № 8 у м. Гуляйполе по пл. Петровського на ОСОБА_1 , на заміну договору купівлі-продажу, посвідченого Пологівською товарною біржою "Агропром-Інвест" від 24.04.2000 реєстр № ПН-76.

25.09.2013 за Гуляйпільським районним споживчим товариством зареєстровано право власності на об`єкт незавершеного будівництва павільйон "Кисловодськ" за адресою: м. Гуляйполе, вул. Базарна 1/Ворошилова 21. Як підстава виникнення права власності зазначено технічний паспорт, серія та номер 206, виданий 02.08.2013, видавник: КП "Імпульс" Пологівської райради; договір оренди землі, серія та номер: 232181014000592, виданий 27.10.2021, видавник: відділ Держкомзему у Гуляйпільському районі Запорізької області.

26.09.2013 рішенням Гуляйпільської міської ради № 6 надано згоду на передачу із приватної власності Гуляйпільського районного споживчого товариства до комунальної власності територіальної громади м. Гуляйполе об`єктів нерухомого майна, а саме: нежитлова будівля (адмінбудівля ринку за адресою м. Гуляйполе, вул. Базарна 1а); об`єкт незавершеного будівництва павільйон "Кисловодськ" за адресою: м. Гуляйполе, вул. Базарна 1/Ворошилова 21. Вказані об`єкти нерухомого майна передано в господарське відання КП "Гуляйпільський ринок". Також затверджено акт № 2 приймання майна, що передається від Гуляйпільського районного споживчого товариства до комунальної власності територіальної громади міста Гуляйполе.

11.12.2013 за Територіальною громадою міста в особі Гуляйпільської міської ради Гуляйпільського району Запорізької області на праві комунальної власності зареєстровано об`єкт нерухомого майна: нежитлова будівля; адреса: Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вул. Базарна буд. 1а, адміністративна будівля, замощення І, загальна площа 79,7 кв.м, цегла, витяг з Держаного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 22.01.2014. Територіальній громаді міста в особі Гуляйпільської міської ради Гуляйпільського району Запорізької області видано свідоцтво на право власності на нерухоме майно від 11.02.2014 № 17621430 нежитлову будівлю, адреса: Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вулиця Базарна будинок 1а.

17.12.2015 Департаментом архітектурно-будівельної інспекції у Запорізькій області зареєстровано Декларацію про готовність до експлуатації об`єкта, який належить до І-ІІІ категорії складності. Інформація про об`єкт: "Капітальний ремонт торгових рядів міського ринку у м. Гуляйполе Запорізької області, коригування", 70200, Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, ву. Базарна 1а. Інформація замовника: Комунальне підприємство "Гуляйпільський ринок" Гуляйпільської міської ради, 70200, Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вул. Базарна 1а. Інформація про генерального підрядника: ПП "Промтехсервіс", ідентифікаційний код юридичної особи 30502069, адреса: 69097, м. Запоріжжя, вул. Задніпровська 6/101. Договір підряду № 1 від 17.03.2015 між КП "Гуляйпільський ринок" та ПП "Промтехсервіс" та додаткова угода № 1 від 11.06.2015. Інформація про генерального проектувальника: Приватне підприємство "Стройсервіс" ідентифікаційний код юридичної особи 23283578, м. Запоріжжя, вул. Дудикіна 8а/1. Інформація про дозвільні документи Декларація на початок виконання будівельних робіт, зареєстрована в Департаменті державної архітектурно-будівельної інспекції у Запорізькій області 31.12.2014 № ЗП083143591005. Площа земельної ділянки 9628,0 кв.м., площа навісу, яка підлягає капітальному ремонту 724 кв.м., площа покриття 4783,49 кв.м., кількість робочих місць 69. Місце знаходження об`єкта: вул. Базарна буд. 1а, м. Гуляйполе, Гуляйпільський район, Запорізька область, початок будівництва 18.03.2015, дата закінчення будівництва 01.10.2015, строк введення об`єкту в експлуатацію ІV квартал 2015.

26.04.2016 постановою Донецького апеляційного господарського суду у справі № 908/5165/15 скасовано рішення Господарського суду Запорізької області від 30.11.2015. Позовну заяву Гуляйпільського районного споживчого товариства задоволено. Визнано незаконним (недійсним) рішення Гуляйпільської міської ради 6-го скликання 38 сесії від 26.09.2013 № 6 "Про розгляд клопотання Гуляйпільського районного споживчого товариства".

На підставі відомостей з Державного реєстру прав у розділі № 259412823218 запис про право комунальної власності № 4135055, зареєстрований за територіальною громадою міста Гуляйполе в особі Гуляйпільської міської ради Гуляйпільського району Запорізької області (ідентифікаційний код юридичної особи 20519023), скасовано на підставі постанови Донецького апеляційного господарського суду від 26.04.2016 у справі № 908/5165/15.

22.06.2018 Комунальним підприємством "Імпульс" Пологівської районної ради надано лист № 135 в якому повідомило про те, що згідно із архівними даними КП "Імпульс" Пологівської районної ради право власності на нерухоме майно магазин, нежитлову будівлю за адресою: м. Гуляйполе, вул. Базарна № 1а, не зареєстровано.

18.07.2018 державним реєстратором Виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради Запорізької області Зінченко Юрієм Олексійовичем проведено державну реєстрацію за Гуляйпільською міською територіальною громадою в особі Гуляйпільської міської ради об`єкту нерухомого майна: нежитлова будівля; опис об`єкта: літера "А" - адмінбудівля, цегла 798,7 кв.м., літера "а" - прибудова, метало профіль 5.2 кв.м., літера "Ц" - навіс, метало профіль 931,0 кв.м., торгові прилавки 12 шт, бетон, літера "Т" - Павільйон "Кисловодськ"/незавершене будівництво, метало профіль 1040 кв.м., літера "Х" - вбиральня, цегла, № І замощення, асфальт, № ІІ замощення, бетонна плитка № 1 паркан, метало профіль, № 2 ворота, метал, № 3 ворота, метал, № 4 паркан, метал, № 5 ворота, метал, № 6 ворота, метал, № 7 ворота з хвірткою, метал, № 8 хвіртка, метал. № 9 хвіртка, адреса: Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вулиця Базарна 1а.

Підстава для державної реєстрації зазначена: вибірка з інвентаризаційної справи № 94, серія та номер 135, виданий 22.06.2018, видавник: КП "Імпульс" Пологівської міської ради; свідоцтво про право власності, серія та номер: 17621430, виданий 11.02.2014, видавник: реєстраційна служба Гуляйпільського РУЮ Запорізької області; Декларація про готовність об`єкта до експлуатації, серія та номер: ЗП143153400299, виданий 17.12.2015, видавник: Державна архітектурно-будівельна інспекція у Запорізькій області.

У реєстрі прав власності на нерухоме майно міститься запис про право власності № 17230558 на нежитлову будівлю за Гуляйпільським районним споживчим товариством.

26.07.2018 рішенням № 95 Виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради визнано таким, що втратило чинність, рішення виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради від 06.12.2006 № 235 "Про видачу свідоцтва про право власності на нежитлову будівлю".

За результатами проведення камеральної перевірки державному реєстратору Виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради Запорізької області Зінченку Юрію Олексійовичу тимчасово заблоковано доступ до державного реєстру речових прав на нерухоме майно строком на 2 місці.

Окрім того, між сторонами існували і інші судові спори відносно спірного нерухомого майна, зокрема, наступні.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 13.05.2015, залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 27.07.2015 та постановою Вищого господарського суду України від 18.11.2015, у справі № 908/1424/15-г відмовлено в задоволенні позову Гуляйпільського районного споживчого товариства до Гуляйпільської міської ради, Комунального підприємства "Гуляйпільський ринок" Гуляйпільської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно - незавершене будівництво - павільйон "Кисловодськ", за адресою: м. Гуляйполе, вул. Базарна, 1/вул. Ворошилова, 21; визнання права власності на нежитлову будівлю за адресою: м.Гуляйполе, вул. Базарна, 1-А; витребування із чужого незаконного володіння об`єктів нерухомості та малоцінний інвентар. Підставою для відмови у позові стали ті обставини, що право власності на спірні об`єкти нерухомості було набуто Гуляйпільською міською радою на підставі рішення Гуляйпільської міської ради № 6 від 26.09.2013р., яке не скасовано у судовому порядку, та це право власності зареєстровано у визначеному законом порядку, а тому відсутні підстав вважати, що Гуляйпільське районне споживче товариство є власником спірного майна.

В подальшому, як вказано вище, рішення Гуляйпільської міської ради № 6 від 26.09.2013р. було скасовано в судовому порядку.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 31.08.2017 залишеним в силі постановою Донецького апеляційного господарського суду від 13.12.2017 у справі № 908/951/17 зобов`язано Комунальне підприємство Гуляйпільський ринок Гуляйпільської міської ради Запорізької області, Запорізька область, Гуляйпільський район, місто Гуляйполе передати Гуляйпільському районному споживчому товариству, Запорізька область, Гуляйпільський район, місто Гуляйполе, вул. Соборна, 72 оригінали наступних документів:

1) свідоцтво про право власності на нерухоме майно, що розташоване за адресою: м.Гуляйполе, вул. Базарна, 1а від 20.12.2006 серія ЯЯЯ № 341429;

2) витяг про реєстрацію права власності на адмінбудівлю за адресою: м. Гуляйполе, вул. Базарна, 1а.

Зобов`язано Виконавчий комітет Гуляйпільської міської ради Запорізької області, Запорізька область, Гуляйпільський район, місто Гуляйполе передати Гуляйпільському районному споживчому товариству, Запорізька область, Гуляйпільський район, місто Гуляйполе оригінали наступних документів:

1) технічний паспорт на адмінбудівлю ринку за адресою: м. Гуляйполе, вул. Базарна, 1а;

2) технічний паспорт на нежитлове приміщення павільйон Кисловодськ вул. Базарна/Ворошилова, 1/21, станом на 02.08.2013;

3) звіт про незалежну оцінку торгівельно-складських та допоміжних будівель та споруд центрального міського ринку, розташованого за адресою: м. Гуляйполе, Гуляйпільського району Запорізької області, вул. Базарна, 1/Ворошилова, 21 (замовник звіту Гуляйпільське РПО Запорізької області, дата оцінки: станом на 09.09.2013, складений приватним підприємцем Банько М.П.).

8. Оцінка аргументів учасників справи і висновків суду першої інстанції.

Статтею 328 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Визнання права власності спрямовано на усунення перешкод у здійсненні власником свого права та виключення домагань на приналежне власнику майно за допомогою підтвердження в судовому порядку факту приналежності йому спірного майна на праві власності. Підставою такого позову є обставини, що підтверджують наявність у позивача права власності на майно, та ст. 16 Цивільного кодексу України, яка передбачає визнання права як способу захисту цивільних прав та інтересів. Необхідною умовою задоволення позову про визнання права власності на майно є наявність у позивача доказів, що підтверджують його право власності на майно.

Гуляйпільське районне споживче товариство просить визнати право власності на об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю, реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 259412823218, що знаходиться за адресою вулиця Базарна будинок 1а і складається з: літера "А" адмінбудівля, цегла 79,7 кв.м., та незавершене будівництво павільйон "Кисловодськ".

За Гуляйпільським районним споживчим товариством було зареєстровано право власності на об`єкт нерухомого майна нежитлова будівля загальною площею 79,7 кв.м., адмінбудівля "А", адреса: Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вул. Базарна буд. 1а, запис в реєстрі прав власності на нерухоме майно № 17230558. Реєстрація здійснена на підставі свідоцтва про право власності, яке видано на підставі рішення ради.

Гуляйпільською міською територіальною громадою в особі Гуляйпільської міської ради не доведено правомірність набуття права власності на спірну адмінбудівлю.

Враховуючи те, що Гуляйпільською міською територіальною громадою в особі Гуляйпільської міської ради не визнається за Гуляйпільським районним споживчим товариством право власності на вказане нерухоме майно, проведено безпідставну перереєстрацію права власності, чим порушено права споживчого товариства щодо права власності на адмінбудівлю, позов в частині визнання права власності на адмінбудівлю підлягає задоволенню.

У свою чергу, Гуляйпільська міська рада просить визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 20.12.2006 серія ЯЯЯ № 341429 та скасувати державну реєстрацію вчинену 20.12.2006, посилаючись на ті обставини, що рішення виконавчого комітету ради від 29.11.2006 № 219, яке стало підставою для видачі свідоцтва, не існує.

Щодо вказаних доводів ради, колегія суддів зазначає, що добросовісність (пункт 6 статті 3 ЦК України) - це певний стандарт поведінки, що характеризується чесністю, відкритістю і повагою інтересів іншої сторони договору або відповідного правовідношення. Доктрина venire contra factum proprium (заборони суперечливої поведінки) базується ще на римській максимі - non concedit venire contra factum proprium ("ніхто не може діяти всупереч своїй попередній поведінці"). В основі доктрини venire contra factum proprium лежить принцип добросовісності. Поведінкою, яка суперечить добросовісності та чесній діловій практиці, є, зокрема, поведінка, що не відповідає попереднім заявам або поведінці сторони, за умови, що інша сторона, яка діє собі на шкоду, розумно покладається на них.

Протягом тривалого часу право власності за Гуляйпільським районним споживчим товариством було зареєстровано на підставі рішення виконавчого комітету ради від 29.11.2006 № 219 і Гуляйпільська міська рада не оскаржувала безпідставність набуття такого права та визнавала його.

Так, як встановлено вище, визнаючи належність Гуляйпільському районному споживчому товариству спірної адмінбудівлі, рада приймала рішення від 26.09.2013 № 6 про прийняття цієї нерухомості на свою користь.

Також, між сторонами існували численні судові спори щодо спірного майна, однак рада жодного разу не зазначала про відсутність рішення виконавчого комітету ради від 29.11.2006 № 219 та відповідно відсутність підстав для первісного набуття Гуляйпільським районним споживчим товариством права власності на спірну адмінбудівлю.

Окремо, рішення Виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради від 29.11.2006 № 219 на підставі якого було видано Гуляйпільському районному споживчому товариству свідоцтво про право власності на нерухоме майно нежитлова будівля площею 79,7 кв.м. в судовому порядку також не оскаржувалося.

Колегія суддів не приймає до уваги рішення № 95 від 26.07.2018 про визнання таким, що втратило чинність, рішення виконавчого комітету Гуляйпільської міської ради від 06.12.2006 № 235 "Про видачу свідоцтва про право приватної власності на нежитлову будівлю", оскільки органи місцевого самоврядування є відповідальними за свою діяльність перед юридичними і фізичними особами. Таким чином, органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати свої попередні рішення, вносити до них зміни, якщо відповідно до присів цих рішень виникли правовідносини, пов`язані з реалізацією певних суб`єктних прав та охоронюваних законом інтересів, і суб`єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції щодо відсутності підстав для визнання права власності на незавершене будівництво павільйону "Кисловодськ".

Необхідною умовою для задоволення позову Гуляйпільського районного споживчого товариства про визнання права власності на незавершене будівництво павільйон "Кисловдськ" є наявність доказів, що підтверджують його право власності на майно, що у даному випадку позивачем не доведено.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація прав проводиться на підставі: 1) договорів, укладених у порядку, встановленому законом; 2) свідоцтв про право власності на нерухоме майно, виданих відповідно до вимог цього Закону; 3) свідоцтв про право власності, виданих органами приватизації наймачам житлових приміщень у державному та комунальному житловому фонді; 4) державних актів на право власності або постійного користування на земельну ділянку у випадках, встановлених законом; 5) рішень судів, що набрали законної сили; 6) інших документів, що підтверджують виникнення, перехід, припинення прав на нерухоме майно, поданих органу державної реєстрації прав разом із заявою.

За Гуляйпільським районним споживчим товариством було зареєстровано право власності на об`єкт нерухомого майна незавершене будівництво, павільйон "Кисловодськ", Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вул. Базарна буд. 1/вулиця Ворошилова буд. 21, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 166705123218.

Підстава виникнення права власності: технічний паспорт, серія та номер 206, виданий 02.08.2013, видавник: КП "Імпульс" Пологівської райради, договір оренди землі, серія та номер 232181014000592, виданий 27.10.2011, видавник: відділ Держкомзему у Гуляйпільському районі Запорізької області.

Державна реєстрація прав не є підставою набуття права власності, а лише засвідчує вже набуте особою право власності, що унеможливлює ототожнення факту набуття права власності з фактом його державної реєстрації.

Проте, будь-яких доказів набуття Гуляйпільським районним споживчим товариством права власності на незавершене будівництво, павільйон "Кисловодськ" останній не надав, так само як і не надав доказів того, що о саме ним було створене спірне майно у зв`язку з чим він набув права власності на нього

Технічний паспорт не є правовстановлюючим документом, що посвідчує право власності на об`єкт нерухомого майна він лише описує об`єкт та визначає його складові для подальших дій.

Відповідно до п. 2 Розділу 1 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна, затвердженої наказом 24.05.2001 № 127 Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України:

технічна інвентаризація - комплекс робіт з обмірювання об`єкта нерухомого майна з визначенням його складу, фактичної площі та об`єму, технічного стану та/або з визначенням змін зазначених характеристик за певний період часу (у разі наявності попередньої інвентаризаційної справи) із виготовленням необхідних документів (матеріалів технічної інвентаризації, технічного паспорта) та обов`язковим внесенням відомостей про об`єкт нерухомого майна до Реєстру об`єктів нерухомого майна (після створення цього Реєстру);

технічний паспорт - документ, що складається на основі матеріалів технічної інвентаризації об`єкта нерухомого майна, містить основні відомості про нього (місцезнаходження (адреса), склад, технічні характеристики, план та опис об`єкта, ім`я/найменування власника/замовника, відомості щодо права власності на об`єкт нерухомого майна, відомості щодо суб`єкта господарювання, який виготовив технічний паспорт тощо) та видається замовнику. Технічний паспорт має бути прошнурований, пронумерований та скріплений підписом керівника суб`єкта господарювання, який проводив інвентаризацію, а також підписом виконавця робіт і контролера із зазначенням серії та номера кваліфікаційного сертифіката на право виконання робіт з технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна.

Відповідно до п. 2 ст. 13 Закону України від 01 липня 2004 року № 1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" із змінами та доповненнями, на кожний об`єкт нерухомого майна під час проведення державної реєстрації права власності на нього вперше у Державному реєстрі прав відкривається новий розділ та формується реєстраційна справа, присвоюється реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна.

Реєстраційним номером об`єкта нерухомого майна є індивідуальний номер, який присвоюється кожному індивідуально визначеному об`єкту нерухомого майна при проведенні державної реєстрації права власності на нього вперше, не повторюється на всій території України і залишається незмінним протягом усього часу існування такого об`єкта.

У разі переходу права власності на об`єкт нерухомого майна або зміни відомостей про об`єкт нерухомого майна його реєстраційний номер не змінюється, крім випадків, передбачених статтею 14 цього Закону.

Скасований реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна не може бути присвоєний іншому об`єкту нерухомого майна.

Інформація про скасовані реєстраційні номери зберігається у Державному реєстрі прав протягом усього часу існування цього реєстру, ст. 15 Закону України № 1952-IV.

Відповідно до ч. 1, 4, ст. 14 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", розділ Державного реєстру прав та реєстраційна справа закриваються в разі:

1) знищення об`єкта нерухомого майна;

2) поділу, об`єднання об`єктів нерухомого майна або виділу частки з об`єкта нерухомого майна;

3) державної реєстрації права власності на новостворений об`єкт нерухомого майна, щодо якого в Державному реєстрі прав відкрито розділ як на об`єкт незавершеного будівництва;

4) скасування державної реєстрації земельної ділянки.

У разі наявності в Державному реєстрі прав двох і більше розділів на один об`єкт нерухомого майна в результаті допущення технічної помилки закривається розділ Державного реєстру прав та реєстраційна справа, відкриті пізніше.

Закритий розділ Державного реєстру прав та реєстраційна справа не підлягають поновленню. У разі скасування рішення державного реєстратора про закриття розділу Державного реєстру прав на об`єкт нерухомого майна відкривається новий розділ та формується нова реєстраційна справа відповідно до цього Закону.

У разі об`єднання об`єктів нерухомого майна відповідні розділи Державного реєстру прав та реєстраційні справи закриваються, а реєстраційні номери таких об`єктів скасовуються. Для новоствореного об`єкта нерухомого майна відкривається новий розділ у Державному реєстрі прав та формується нова реєстраційна справа, а також присвоюється новий реєстраційний номер такому об`єкту.

Відомості про речові права, обтяження речових прав щодо об`єктів, що об`єднуються, одночасно з відкриттям розділу Державного реєстру прав на новостворений об`єкт переносяться до такого розділу.

У разі проведення державної реєстрації права власності на новостворений об`єкт нерухомого майна, щодо якого в Державному реєстрі прав відкрито розділ як на об`єкт незавершеного будівництва, відповідний розділ та реєстраційна справа щодо об`єкта незавершеного будівництва закриваються, а реєстраційний номер такого об`єкта скасовується. Для новоствореного об`єкта нерухомого майна відкривається новий розділ у Державному реєстрі прав та формується нова реєстраційна справа, а також присвоюється новий реєстраційний номер такому об`єкту.

Відповідно до абз. 3 ч. 3 ст. 26 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" ухвалення судом рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, а також скасування державної реєстрації прав допускається виключно з одночасним визнанням, зміною чи припиненням цим рішенням речових прав, обтяжень речових прав, зареєстрованих відповідно до законодавства (за наявності таких прав).

Станом на 18.07.2018 павільйон "Кисловодськ" незавершене будівництво з металопрофілю мав розмір внутрішньої площі 1040,5 кв.м. Станом на 05.09.2013 інформація про площу незавершеного будівництва павільйону "Кисловодськ" не зазначена.

Після реєстрації у 2014 права власності на павійльон за територіальною громадою у 2015 році розпочато та проведено капітальний ремонт торгових рядів міського ринку у м. Гуляйполе Запорізької області, коригування, 70200, Запорізька область, Гуляйпільський район, м. Гуляйполе, вул. Базарна 1а.

Станом на 2015 рік спірне нерухоме майно перебувало в комунальній власності територіальної грмади, роботи проводилися з урахуванням декларації про початок виконання будівельних робіт, договору підряду та інших документів визначених у Декларації від 2015 року.

Державна реєстрація права власності на увесь об`єкт нерухомого майна, у т.ч. спірного нерухомого майна була проведена 18.07.2018 за реєстраційним номером 259412823218 за Гуляйпільською міською територіальною громадою в особі Гуляйпільської міської ради. На час проведення державної реєстрації права власності, підстави для вчинення реєстраційних дій були відсутні. Разом з тим, вже була проведена реконструкція міського ринку у м. Гуляйполе та зареєстровано об`єкт нерухомого майна за новим реєстраційним номером.

Встановлено, що реєстрація об`єкту незавершеного будівництва здійснювалася за різними адресами розташування, у т.ч. із зміною площі об`єкту. Також, починаючи з 2013 року об`єкт незавершеного будівництва перебував у власності як позивача за первісним позовом так і у Гуляйпільської міської ради, та на об`єкті відбулися певні зміни пов`язані із капітальним ремонтом торгових рядів міського ринку, що потребує проведення актуальної технічної інвентаризації об`єкту незавершеного будівництва.

З урахуванням наведеного, суд не вбачає підстав для задоволення первісного позову в частині визнання права власності за Гуляйпільським районним споживчим товариством на об`єкт нерухомого майна незавершене будівництво павільйон "Кисловодськ".

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції щодо наявності підстав для скасування державної реєстрації права власності на об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю, реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 259412823218, зареєстрованого за Гуляйпільською міською територіальною громадою в особі Гуляйпільської міської ради (ідентифікаційний код юридичної особи 20519023) на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 42174099 від 23.07.2018 09:45:21.

Відповідно до пунктів 1, 2 частини третьої статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", державний реєстратор встановлює відповідність заявлених прав і поданих/отриманих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями; перевіряє документи на наявність підстав для проведення реєстраційних дій, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, зупинення державної реєстрації прав, відмови в державній реєстрації прав та приймає відповідні рішення.

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 24 вказаного Закону у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено, зокрема, у разі якщо наявні суперечності між заявленими та вже зареєстрованими речовим правами на нерухоме майно та їх обтяженнями.

За наявності підстав для відмови в державній реєстрації прав державний реєстратор приймає рішення про відмову в державній реєстрації прав, абзац 1 ч. 2 ст. 24 Закону.

Гуляйпільською міською радою територіальної громади в особі Гуляйпільської міської ради було зареєстровано спірне майно на підставі поданих документів, а саме: вибірка інвентаризаційної справи № 94 серія та номер 135 виданий 22.06.2018, видавник КП "Імпульс" Пологівської міської ради, свідоцтва про право власності, серія та номер: 17621430, видане 11.02.2014, видавник: Реєстраційна служба Гуляйпільського РУЮ Запорізької області, декларації про готовність об`єкта до експлуатації серія та номер ЗП143153400299 від 17.12.2015.

Що стосується реєстраційної справи, то в ній містить перший запис про свідоцтво про право власності від 20.12.2006 за яким право власності на нежитлову будівлю площею 79,7 кв.м. зареєстровано за Гуляйпільським районним споживчим товариством. В подальшому внесено запис про реєстрацію нерухомого майна за територіальною громадою.

Міська рада зазначає, що свідоцтво про право власності, серія та номер 17621430 від 11.02.2014 є чинним та не скасовано.

Проте, свідоцтво про право власності є лише документом, яким оформлюється відповідне право, але не є правочином, на підставі якого це право виникає, змінюється чи припиняється, тобто, оскаржуване свідоцтво про право власності не породжує виникнення у відповідача відповідного права, а тільки фіксує факт його наявності.

Рішення Гуляйпільської міської ради 6-го скликання 38 сесії від 26.09.2013 "Про розгляд клопотання Гуляйпільського районного споживчого товариства", що стало підставою для видачі вказаного свідоцтва про право власності та реєстрації речових прав на нерухоме майно, визнано незаконним (недійсним) постановою Донецького апеляційного господарського суду від 26.04.2016 у справі № 908/5165/15. З урахуванням вказаного судового рішення у розділі № 259412823218 скасовано запис про право комунальної власності № 4135055, зареєстрований за територіальною громадою міста Гуляйполе в особі Гуляйпільської міської ради Гуляйпільського району Запорізької області.

Вибірка інвентаризаційної справи КП "Імпульс" Пологівської міської ради щодо відсутності реєстрації права власності на нерухоме майно також не є правовстановлюючим документом, чи документом на підставі якого набувається право власності.

Єдиним чинним документом на підставі якого було проведено державну реєстрацію права власності за територіальною громадою є Декларація про готовність об`єкта до експлуатації.

Разом з тим, у Реєстрі прав власності на нерухоме майно міститься запис про право власності № 17230558 на нежитлову будівлю за Гуляйпільським районним споживчим товариством. З урахуванням наявних суперечностей між заявленими та скасованими правами, а також зареєстрованими правами у Реєстрі прав власності на нерухоме майно, державний реєстратор зобов`язаний був відмовити у державній реєстрації прав відповідно до пункту 5 частини першої статті 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Відповідно до абз. 3 ч. 3 ст. 26 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (в редакції на дату подання позову та винесення рішення судом першої інстанції) ухвалення судом рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, а також скасування державної реєстрації прав допускається виключно з одночасним визнанням, зміною чи припиненням цим рішенням речових прав, обтяжень речових прав, зареєстрованих відповідно до законодавства (за наявності таких прав).

Також колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції щодо відсутності підстав для задоволення зустрічного позову Гуляйпільської міської ради.

З аналізу статей 13, 15, 16 Цивільного кодексу України слідує, що право на захист - це юридично закріплена можливість особи використати заходи правоохоронного характеру для поновлення порушеного права і припинення дій, які порушують це право. Частиною 2 статті 16 ЦК України передбачено перелік способів захисту цивільних прав, які мають універсальний характер та можуть застосовуватися до всіх чи більшості суб`єктивних прав. Разом з тим, законодавцем передбачено, що такий перелік не є вичерпним та надано право суду захистити цивільне право або інтерес особи іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках (частина 3 статті 16). Особа, законне право або інтерес якої порушено, може скористатися можливістю вибору між декількома способами захисту. Якщо спеціальні норми права визначають конкретні заходи з урахуванням специфіки порушеного права та характеру правопорушення, особа вправі скористатися такими способами захисту. Належний спосіб захисту, виходячи із застосування спеціальної норми права, повинен забезпечити ефективне використання даної норми у її практичному застосуванні - гарантувати особі спосіб відновлення порушеного права або можливість отримання нею відповідного відшкодування.

Ефективним способом захисту слід вважати такий, що спричиняє потрібні результати, наслідки, тобто матиме найбільший ефект для відновлення порушених прав, свобод та інтересів настільки, наскільки це можливо. Тобто цей спосіб має бути дієвим, а його реалізація повинна мати наслідком відновлення порушених майнових або немайнових прав та інтересів управомоченої особи.

Обраний радою спосіб захисту у вигляді визнання недійсним та скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно та скасування державної реєстрації є неефективним для захисту прав позивача, не дозволяє остаточно вирішити спір між цими особами.

Суть державної реєстрації прав - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, які вже мали місце на підставі рішень відповідних органів, договорів чи інших правовстановлюючих документів, шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру прав, а не безпосереднє створення таких фактів зазначеними записами.

З огляду на вищевикладене, свідоцтво про право власності є лише документом, яким оформлюється відповідне право, але не є правочином, на підставі якого це право виникає, змінюється чи припиняється, тобто, свідоцтво про право власності не породжує виникнення у власника відповідного права, а тільки фіксує факт його наявності.

Визнання недійсним свідоцтва як документа, який видано для підтвердження права власності, та скасування відповідної реєстрації не захистить право та інтерес ради, яка вважає, що є власником спірного майна. Цей документ не зумовлює переходу права власності на нерухоме майно та не породжує в останнього жодного права.

Таким чином, заявлені Гуляйпільською міською радою позовні вимоги за зустрічним позовом не відповідають належному способу захисту у цій справі.

Вказаним спростовуються доводи апеляційних скарг.

Відносно скасування запису № 259412823218 під яким зареєстровано два об`єкти адмінбудівлю та павільйон, колегія суддів зазначає, що норми Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", не передбачають часткового скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав і не передбачають внесення відомостей до Державного реєстру прав на підставі рішення суду про часткове скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав.

9. Висновки за результатами розгляду апеляційної скарги.

Відповідно до частини 1 статті 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права (частина 4 статті 269 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до статті 276 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

За таких обставин апеляційні скарги не підлягають задоволенню, а оскаржуване рішення місцевого господарського суду зміні або скасуванню.

10. Судові витрати.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору за подання апеляційних скарг покладаються на апелянтів.

Керуючись статтями 129, 269, 275, 276, 277, 281-283 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційні скарги Гуляйпільського районного споживчого товариства та Гуляйпільської міської ради на рішення Господарського суду Запорізької області від 25.01.2022 у справі № 908/1845/21 залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Запорізької області від 25.01.2022 у справі № 908/1845/21 залишити без змін.

Витрати з оплати судового збору за подання апеляційних скарг віднести на апелянтів.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 11.04.2023

Головуючий суддя Л.А. Коваль

Суддя В.О. Кузнецов

Суддя В.Ф. Мороз

Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110142555
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1845/21

Постанова від 18.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Постанова від 06.04.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 28.03.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 21.02.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні