Ухвала
від 10.04.2023 по справі 910/435/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про заміну учасника справи

м. Київ

10.04.2023Справа № 910/435/23

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Надра ППС»до1. Державної служби геології та надр України 2. Приватного підприємства «Осінь і Ко» 3. Товарної біржі «Українська енергетична біржа»за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на сторонівідповідачівДержавного підприємства «Прозорро.Продажі»пропереведення статусу переможця електронного аукціонуСуддя Босий В.П.

секретар судового засідання Єрмак Т.Ю.

Представники сторін:

від позивача:не з`явивсявід відповідача 1:не з`явивсявід відповідача 2:не з`явивсявід відповідача 3:не з`явивсявід третьої особи:Шкута Р.І.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Надра ППС» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Державної служби геології та надр України, Приватного підприємства «Осінь і Ко» та Товарної біржі «Українська енергетична біржа» про переведення статусу переможця електронного аукціону.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що внаслідок визнання недійсними результатів електронного аукціону від 16.04.2020, оформленого протоколом №UA-PS-2020-02-27-000115-3, позивач як учасник з наступною за розміром ціновою пропозицією став переможцем такого аукціону, у зв`язку з чим позивач просить суд:

- визнати ТОВ «Надра ППС» переможцем аукціону, проведеного Товарною біржею «Українська енергетична біржа» 16.04.2020, що оформлено протоколом електронного аукціону №UA-PS-2020-02-27-000115-3;

- зобов`язати Товарну біржу «Українська енергетична біржа» сформувати новий протокол з визначення переможця аукціону ТОВ «Надра ППС», підписати та надіслати протокол на підпис відповідачу 1;

- зобов`язати Державну службу геології та надр України підписати протокол та передати Державному підприємству «Прозорро.Продажі» для подальшого розміщення в системі електронних торгів з продажу дозволів;

- зобов`язати Державну службу геології та надр України укласти з позивачем договір купівлі-продажу спеціального дозволу на користування надрами на аукціоні з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки пісковиків Буданівської-3 ділянки, що знаходиться у Требовлянському районі Тернопільської області на підставі результатів проведеного аукціону;

- визнати недійсним спеціальний дозвіл на користування надрами від 03.07.2020 №5069, виданий Приватному підприємству «Осінь і Ко» на підставі протоколу проведення аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами №UA-PS-2020-02-27-000115-3 від 16.04.2020 та договору купівлі-продажу спеціального дозволу на користування надрами на аукціоні №3/1-20 від 14.05.2020.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.01.2023 відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, залучено до участі у справі Державне підприємство «Прозорро.Продажі» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів, призначено підготовче засідання.

Підготовче засідання неодноразово відкладалося з метою надання учасниками справи можливості скористатися правами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України.

Так 27.03.2023 представником третьої особи подано до суду клопотання про заміну сторони у справі, в якому представник повідомив про зміну організаційно-правової форми третьої особи з державного підприємства на акціонерне товариство.

Присутній в підготовчому засіданні 10.04.2023 представник третьої особи подане клопотання підтримав та просив задовольнити його повністю.

Представники позивача та відповідачів в підготовче засідання 10.04.2023 не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили, хоча про час та місце розгляду справи були належним чином повідомлені.

Розглянувши клопотання, подане Акціонерним товариством «Прозорро.Продажі», суд відзначає наступне.

За приписами ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

За загальним правилом, правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні, його слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Отже, правонаступництвом є перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Розрізняють дві форми правонаступництва: універсальне та часткове (сингулярне). При універсальному правонаступництві до правонаступника (фізичної або юридичної особи) разом з правами первісного кредитора переходять і його обов`язки. Таке правонаступництво має місце у разі спадкування, реорганізації юридичної особи шляхом перетворення, злиття, приєднання. При частковому (сингулярному) правонаступництві, до правонаступника переходять тільки певні права та обов`язки кредитора.

13.02.2023 Міністерством економіки України прийнято наказ №911 «Про утворення Акціонерного товариства «Прозорро.Продажі» у зв`язку з перетворенням Державного підприємства «Прозорро.Продажі» у Акціонерне товариство «Прозорро.Продажі» і установлено останнє правонаступником усіх прав та обов`язків Державного підприємства «Прозорро.Продажі».

09.03.2023 Акціонерним товариством «Прозорро.Продажі» було прийнято наказ №01-ОД «Про здійснення організаційних заходів у зв`язку з перетворенням державного підприємства «Прозорро.Продажі» та внесено відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що підтверджується наявними в матеріалах справи доказами.

У розумінні ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України у результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Статтею 106 Цивільного кодексу України передбачено, що злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Виходячи з викладеного, Акціонерне товариство «Прозорро.Продажі» є правонаступником усіх прав і обов`язків Державного підприємства «Прозорро.Продажі».

За таких обставин, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення заяви Державного підприємства «Прозорро.Продажі» про заміну сторони правонаступником.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 52, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Акціонерного товариства «Прозорро.Продажі» про заміну сторони у справі задовольнити.

2. Замінити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів - Державне підприємство «Прозорро.Продажі» на його правонаступника - Акціонерне товариство «Прозорро.Продажі» (01601, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 22; ідентифікаційний код 42068925).

3. Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та може бути оскаржена.

Повна ухвала складена 11.04.2023.

Суддя В.П. Босий

Дата ухвалення рішення10.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110143366
СудочинствоГосподарське
Сутьзаміну учасника справи м. Київ 10.04.2023Справа № 910/435/23 За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Надра ППС»до1. Державної служби геології та надр України 2. Приватного підприємства «Осінь і Ко» 3. Товарної біржі «Українська енергетична біржа»

Судовий реєстр по справі —910/435/23

Постанова від 24.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Постанова від 11.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 16.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні