Ухвала
від 11.04.2023 по справі 525/379/23
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/379/23

Провадження №2/525/133/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2023 року селище Велика Багачка

Суддя Великобагачанського районного суду Полтавської області Прасол Я.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Губина Анна Юріївна, до Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Миргородської об`єднаної філії Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» (Красногорівська дільниця) про скасування рішення комісії електропередавальної організації про визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, оформлене протоколом по розгляду акта про порушення споживачем ПРРЕЕ, у с т а н о в и л а:

Позивач ОСОБА_1 в особі представника адвоката Губини А.Ю., звернулася до Великобагачанського районного суду Полтавської області з цивільним позовом до Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Миргородської об`єднаної філії Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» (Красногорівська дільниця) про скасування рішення комісії електропередавальної організації про визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, оформлене протоколом по розгляду акта про порушення споживачем ПРРЕЕ.

Вивчивши матеріали позовної заяви, суддя приходить до висновку, що дана позовна заява підлягає передачі до іншого суду, оскільки територіально не підсудна Великобагачанському районному суду Полтавської області, виходячи з таких підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Питання про підсудність справ визначається ЦПК України, зокрема, главою 2 «Цивільна юрисдикція». При цьому, параграф 3 цієї глави визначає, зокрема, підсудність справ за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача ( ст. 27 ЦПК України) та підсудність справ за вибором позивача ( ст. 28 ЦПК України). Постановою Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №3 від 01.03.2013 «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» (із змінами) також надані роз`яснення щодо застосування підсудності цивільних справ.

Згідно ч. 7ст. 28 ЦПК Українипозови, що виникають із діяльності філії або представництва юридичної особи, а також відокремленого підрозділу органу державної влади без статусу юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням.

У позовній заяві ОСОБА_1 визначено відповідачем Акціонерне товариство «Полтаваобленерго» в особі Миргородської об`єднаної філії Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» (Красногорівська дільниця).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців безпосередньо юридична особа АТ "Полтаваобленерго" зареєстрована за адресою: вул. Старий Поділ, 5, м. Полтава, а Миргородська об`єднана філія Акціонерного товариства «Полтаваобленерго», за адресою: вул. Котляревського, 59, м. Миргород, Полтавська область.

Таким чином, у даному випадку можуть бути застосовані положення ч. 7 ст. 28 ЦПК України.

Підстав, які б згідност. 28 ЦПК Українидозволили позивачу обирати підсудність у Великобагачанському районному суді Полтавської області з урахуванням спору, який виник у сторін, судом не встановлено.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК Українивизначено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно ч. 3ст. 31 ЦПК, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950, Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки, за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом ( ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судоустрій і статус суддів").

Відповідно дост. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

За таких обставин вважаю, що дана справа не підсудна Великобагачанському районному суду Полтавської області, у зв`язку з чим її необхідно передати за підсудністю до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області, за місцем знаходження Миргородської об`єднаної філії Акціонерного товариства «Полтаваобленерго».

На підставі викладеного та керуючись ст. 27, п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України,

п о с т а н о в и л а:

Цивільну справу №525/379/23 за позовною заявою ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Губина Анна Юріївна, до Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Миргородської об`єднаної філії Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» (Красногорівська дільниця) про скасування рішення комісії електропередавальної організації про визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, оформлене протоколом по розгляду акта про порушення споживачем ПРРЕЕ, передати за підсудністю до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області (юридична адреса: 37600, м. Миргород, вул. Гоголя, 133, Полтавської області) як таку, що не підсудна, згідно територіальної юрисдикції (підсудності), Великобагачанському районному суду Полтавської області.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду.

Суддя Я.В.Прасол

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено14.04.2023
Номер документу110185976
СудочинствоЦивільне
Сутьпорушення споживачем ПРРЕЕ

Судовий реєстр по справі —525/379/23

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Куцин В. М.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Куцин В. М.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні