Ухвала
від 15.07.2010 по справі 6/397-06-10903а
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"15" липня 2010 р. м. Київ К-10254/07

Вищий адміністративн ий суд України у складі колег ії суддів:

головуючого Степашка О.І.

суддів: Конюшка К.В.

Ланченко Л.В.

Нечитайла О.М.

Пилипчук Н.Г.

при секретарі Гончарук І.Ю.

розглянувши у відкрито му судовому засіданні кас аційну скаргу Державної п одаткової інспекції у Малино вському районі м. Одеси

на постанову Господар ського суду Одеської області від 15.01.2007

та ухвалу Одеського а пеляційного господарського суду від 03.04.2007

у справі № 6/397-06-10903А

за позовом Держ авної податкової інспекції у Малиновському районі м. Одес и

до 1. Приватного під приємства «Гросс Меркурі»

2. Приватного підпр иємства «Гічерз»

про визнання ч астково недійсним договору п ідряду

В С Т А Н О В И В :

Державна пода ткова інспекція у Малиновськ ому районі м. Одеси (далі по те ксту - позивач, ДПІ у Малинов ському районі м. Одеси) зверну лась до Господарського суду Одеської області з позовом д о Приватного підприємства «Г росс Меркурі»(далі по тексту - відповідач 1, ПП «Гросс Мерк урі») та Приватного підприєм ства «Гічерз»(далі по тексту - відповідач 2, ПП «Гічерз») п ро визнання на підставі стат ті 207 Господарського кодексу У країни недійсним договору пі дряду від 01.08.2003, укладеного між відповідачами, в частині йог о виконання, а саме на суму 3639539,5 8 грн.; зобов' язання ПП «Гічер з»повернути ПП «Гросс Меркур і»отримані згідно договору п ідряду кошти у сумі 3639539,58 грн.; ст ягнення з ПП «Гросс Меркурі» в доход держави кошти отрима ні по угоді у розмірі 3639539,58 грн. У позові також міститься поси лання на статтю 49 Цивільного К одексу України (1963).

В обґрунтування позо вних вимог позивач посилався на те, що спірна угода супереч ить інтересам держави і сусп ільства, оскільки наявний ум исел сторін щодо несплати по датків.

Постановою Господар ського суду Одеської області від 15.01.2007, залишеною без змін ух валою Одеського апеляційног о господарського суду від 03.04.20 07, у позові відмовлено.

В касаційній скарзі Д ПІ у Малиновському районі м. О деси просить скасувати поста нову суду першої інстанції т а ухвалу суду апеляційної ін станції з мотивів порушення норм матеріального та процес уального права та прийняти н ове рішення про задоволення позову.

Колегія суддів вважа є, що касаційна скарга підляг ає частковому задоволенню з огляду на таке.

Як встановлено судам и попередніх інстанцій, між в ідповідачами було укладено д оговір підряду від 01.08.2003.

ПП «Гічерз»були вико нані роботи згідно договору на суму 4494773,82 грн. ПП «Гросс Мерк урі»оплачено виконані робот и на суму 3639539,58 грн.

Як вбачається з резол ютивної частини постанови Го сподарського суду Одеської о бласті від 15.01.2007, залишеної без змін ухвалою Одеського апеля ційного господарського суду від 03.04.2007, судами не вирішено пи тання щодо позовних вимог у ч астині зобов' язання ПП «Гіч ерз»повернути ПП «Гросс Мерк урі»отримані згідно договор у підряду кошти у сумі 3639539,58 грн .; стягнення з ПП «Гросс Меркур і»в доход держави кошти отри мані по угоді у розмірі 3639539,58 гр н.

Відповідно до пункту 6 частини 3 статті 227 Кодексу ад міністративного судочинств а України судові рішення обо в'язково скасовуються з напр авленням справи на новий роз гляд, якщо суд розглянув не вс і вимоги і цей недолік не був а бо не може бути усунений ухва ленням додаткового рішення.

Приймаючи до уваги на ведене, ухвалені у справі суд ові рішення підлягають скасу ванню, а справа - направленн ю на новий розгляд до суду пер шої інстанції.

Під час нового розгля ду справи судам слід виходит и з того, що за статтею 208 Господ арського Кодексу України пра вочин, який вчинено з метою, як а завідомо суперечить інтере сам держави і суспільства, во дночас є таким, що порушує пуб лічний порядок, а тому згідно з частиною 2 статті 228 Цивільно го кодексу України є нікчемн им. У силу частини 2 статті 215 ць ого Кодексу визнання такого правочину недійсним судом не вимагається. У статті 49 ЦК УРС Р, яка була чинною на момент ви никнення спірних правовідно син, також ішлося про недійсн ість угоди, укладеної з метою , суперечною інтересам держа ви і суспільства, тобто ця уго да визнавалась недійсною на підставі закону. Тому позови податкових органів про визн ання правочину (господарсько го зобов' язання) недійсним розгляду не підлягають. У вип адку помилкового порушення п ровадження воно підлягає зак риттю.

Органи державної под аткової служби, вказані в абз аці першому статті 10 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу в Україні», можуть на підставі пункту 11 цієї статті звертатися до судів з позова ми про стягнення в доход держ ави коштів, одержаних за прав очинами, які вчинені з метою, я ка завідомо суперечить інтер есам держави і суспільства, п осилаючись на їхню нікчемніс ть. Висновок суду про нікчемн ість правочину має міститись у мотивувальній, а не у резолю тивній частині судового ріше ння.

ЦК УРСР, стаття 49 якого встановлювала, зокрема, конф іскаційні санкції за укладен ня угод з метою завідомо супе речною інтересам держави та суспільства, втратив чинніст ь з 01.01.2004. Цивільний Кодекс Укра їни таких санкцій не передба чає.

За змістом частини 2 статт і 5 Цивільного Кодексу Україн и він має зворотну дію в часі у випадках, коли пом' якшує аб о скасовує відповідальність особи.

Господарський Кодекс Укра їни, що набрав чинності з 01.01.2004, м істить норми, які за предмето м регулювання та встановлени ми санкціями відповідають по ложенням статті 49 ЦК УРСР.

Однак відповідно до пункту 5 розділу IX «Прикінцеві полож ення»Господарського Кодекс у України положення останньо го щодо відповідальності за порушення правил здійснення господарської діяльності за стосовуються в разі, якщо так і порушення були вчинені піс ля набрання чинності цими по ложеннями. Положення Господа рського Кодексу України щодо відповідальності за порушен ня, зазначені в абзаці 1 того ж пункту, вчинені до набрання ч инності відповідними положе ннями названого Кодексу стос овно відповідальності учасн иків господарських відносин , застосовуються в разі, якщо в они пом' якшують відповідал ьність за вказані порушення.

Крім того, встановлені част иною 1 статті 208 Господарськог о Кодексу України санкції мо жуть бути застосовані лише з дотриманням строків, устано влених статтею 250 цього Кодекс у, - протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через один рік з дня порушення суб' єктом у становлених законодавчими а ктами правил здійснення госп одарської діяльності, крім в ипадків, передбачених законо м.

Враховуючи, що передбачені процесуальним законодавств ом межі перегляду справи в ка саційній інстанції не дають їй права встановлювати та ви знавати доведеними обставин и, що не були встановлені попе редніми судовими інстанціям и, оскаржувані судові рішенн я у справі підлягають скасув анню з направленням справи н а новий судовий розгляд до су ду першої інстанції відповід но до частини 2 статті 227 Кодекс у адміністративного судочин ства України.

Керуючись статтями 223, 227, 230, 231 К одексу адміністративного су дочинства України, суд касац ійної інстанції

У Х В А Л И В :

Касаційну скаргу Дер жавної податкової інспекції у Малиновському районі м. Оде си задовольнити частково.

Постанову Господарського суду Одеської області від 15.01.2 007 та ухвалу Одеського апеляці йного господарського суду ві д 03.04.2007 скасувати, справу н аправити на новий судовий ро згляд до суду першої інстанц ії.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення і о скарженню не підлягає, крім я к з підстав, передбачених ста ттею 237 Кодексу адміністратив ного судочинства України.

Головуючий (підпис) О.І. Степашко

Судді (підпис) К.В. Конюшко

(підпис) Л.В. Ланченко

(підпис) О.М. Нечитайло

(підпис) Н.Г. Пилипчук

З оригіналом згідно

Відповідальний секретар І.Ю. Гончарук

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення15.07.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу11018873
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6/397-06-10903а

Ухвала від 15.07.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 04.06.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Постанова від 03.04.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мирошниченко М.А.

Постанова від 15.01.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні