Ухвала
від 29.11.2022 по справі 492/515/21
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/515/21

провадження № 2/492/32/23

УХВАЛА

про повернення клопотання

29 листопада 2022 року м. Арциз

ААрцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді Гусєвої Н.Д.,

при секретарі судового засідання Рябчук О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представниці позивача ОСОБА_1 у цивільній справі за позовною заявою Виконавчого комітету Арцизької міської ради, як органу опіки та піклування, до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Київського міського будинку дитини «Берізка», про позбавлення батьківських прав, -

встановив:

В провадженні Арцизького районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою Виконавчого комітету Арцизької міської ради, як органу опіки та піклування, до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Київського міського будинку дитини «Берізка», про позбавлення батьківських прав.

До суду від представниці позивача ОСОБА_1 надійшло клопотання, з прохальної частини якого вбачається, що заявниця просить позбавити відповідачку батьківських прав відносно іншої її малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; залучити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Центр надання соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Болградської районної державної адміністрації, посилаючись на те, що ОСОБА_2 є матір`ю вказаної малолітньої дитини, яка є тимчасово влаштованою до вказаного закладу, оскільки відповідачка з 2018 року ніяких відносин з дитиною не підтримує, її вихованням не займається, матеріальної допомоги на її утримання не надає, не цікавиться її життям, тобто ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, тому підлягає позбавленню батьківських прав.

Клопотання представниці позивача ОСОБА_1 суд розглядає без повідомлення учасників справи, оскільки їх участь в розгляді зазначеного клопотання не є обов`язковою, у зв`язку з чим судом, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши клопотання, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно доч. 3 ст. 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

За змістом принципу диспозитивності цивільного судочинства, закріпленого у ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до п. 3, п. 6 ч. 1 ст. 43 ЦПК України, учасники справи мають право подавати клопотання щодо питань, які виникають під час судового розгляду; користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

Згідно п. 6, п. 7 ч. 2 ст. 43 ЦПК України учасники справи зобов`язані: виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

За приписами ч. 1 ст. 44 ЦПК України, учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Згідно з ч. 3 ст. 49 ЦПК України крім прав та обов`язків, визначених у статті 43 цього Кодексу позивач вправі до закінчення підготовчого засідання змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Позовом у процесуальному сенсі є звернення до суду з вимогою про захист прав та інтересів, яке складається з двох елементів: предмета і підстави позову.

Предметом позову є певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує його вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу (постанова Великої Палати Верховного Суду від 12 червня 2019 року у справі № 487/10128/14-ц).

Зміна предмету позову можлива, зокрема у такі способи: 1) заміна одних позовних вимог іншими; 2) доповнення позовних вимог новими; 3) вилучення деяких із позовних вимог; 4) пред`явлення цих вимог іншому відповідачу в межах спірних правовідносин.

Доповнення позовних вимог новими відбувається шляхом зміни предмету позову, а не через збільшення розміру позовних вимог.

Такі висновки викладені в постанові Верховного Суду від 22 липня 2021 року у справі № 910/18389/20 та від 17 серпня 2021 року у справі № 910/19210/15.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 01 листопада 2021 року у справі № 405/3360/17 (провадження N 61-9545сво21) вказано, що: «процесуальним законом не передбачено права позивача на подання заяв (клопотань) про «доповнення» або «уточнення» позовних вимог, тому в разі надходження до суду однієї із зазначених заяв (клопотань) останній, виходячи з її змісту, а також змісту раніше поданої позовної заяви та конкретних обставин справи, повинен розцінювати її як: подання іншого (ще одного) позову, чи збільшення або зменшення розміру позовних вимог, чи об`єднання позовних вимог, чи зміну предмета або підстав позову. При цьому при поданні вказаних заяв (клопотань) позивач має дотримуватися правил вчинення відповідної процесуальної дії, недодержання яких тягне за собою процесуальні наслідки, передбачені ЦПК України.

Як вбачається з матеріалів справи, що 07 травня 2021 року до суду надійшла позовна заява про позбавлення відповідачки батьківських прав відносно її дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Арцизького районного суду Одеської області від 17 травня 2021 року провадження у зазначеній цивільній справі відкрито, її розгляд визначено у порядку загального позовного провадження.

Ухвалою Арцизького районного суду Одеської області від 17 серпня 2021 року закрито підготовче провадження, призначено справу до розгляду по суті.

Розгляд справи було призначено у судовому засіданні на 02 вересня 2021 року о 13 год. 00 хв., на 29 вересня 2021 року о 13 год. 00 хв., на 17 січня 2022 року о 10 год. 05 хв., на 18 травня 2022 року о 13 год. 00 хв., на 13 жовтня 2022 року о 13 год. 00 хв.

Від представниці позивача ОСОБА_1 надійшло клопотання про позбавлення відповідачки батьківських прав відносно іншої дитини 22 листопада 2022 року, тобто доповнені позовні вимоги новою вимогою.

Судом встановлено, що до суду надійшло клопотання про позбавлення відповідачки батьківських прав відносно іншої дитини в порушення ст. 49 ЦПК України, яка передбачає, що до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет позову шляхом подання письмової заяви, оскільки клопотання про позбавлення відповідачки батьківських прав відносно іншої дитини надійшло після закриття підготовчого провадження та призначення справи до розгляду по суті.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги, що до суду від представниці позивача ОСОБА_1 надійшло клопотання в порушення вимог ст. 49 ЦПК України, тобто коли розгляд справи уже розпочався, суд прийшов до висновку, що вказане клопотання не може бути прийняте до розгляду та підлягає поверненню заявниці.

Керуючись ст. ст. 3, 12, 13, 43, 44, 49, 247, 258-260, 353ЦПК України, суд, -

постановив:

Клопотання представниці позивача ОСОБА_1 повернути заявниці.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому наявної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

СудАрцизький районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення29.11.2022
Оприлюднено14.04.2023
Номер документу110192486
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —492/515/21

Рішення від 21.12.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 13.10.2022

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Варгаракі С. М.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Варгаракі С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні