Ухвала
від 20.04.2023 по справі 492/515/21
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/515/21

провадження № 2/492/32/23

УХВАЛА

про заміну третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору

20 квітня 2023 року м. Арциз

Арцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді - Гусєвої Н.Д.,

при секретарі судового засідання Гамурар І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву позивача про заміну третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору у цивільній справі за позовною заявою Виконавчого комітету Арцизької міської ради, як органу опіки та піклування до ОСОБА_1 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Київського міського будинку «Берізка» про позбавлення батьківських прав, -

встановив:

В провадженні Арцизького районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою Виконавчого комітету Арцизької міської ради, як органу опіки та піклування до ОСОБА_1 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Київського міського будинку «Берізка» про позбавлення батьківських прав.

19 квітня 2023 року до суду від позивача надійшла заява про заміну третьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору, асаме третьоїособи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору:Київського міськогобудинку «Берізка»на ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , посилаючисьна те,що зметою забезпеченняправа малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,в інтересахякого дієпозивач,25листопада 2022року позивачвиніс рішеннявлаштувати вказанудитину навиховання таспільне проживанняу прийомнусім`ю ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , як дитину, позбавлену батьківського піклування.

Заяву про заміну третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, суд розглядає без повідомлення учасників справи, оскільки їх участь в розгляді зазначеної заяви не є обов`язковою, у зв`язку з чим судом, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши клопотання про заміну третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Згідно ст. 46 ЦПК України здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Відповідно до ст. 42 ЦПК України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Згідно положень ст. ст. 52, 53 ЦПК України треті особи поділяються на два види: треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору та треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Як вбачається з позовної заяви малолітню дитину ОСОБА_4 , покинутого у пологовому будинку, було поміщено до Київського міського будинку дитини «Берізка», що підтверджується довідкою № 061/150-307 від 22 березня 2021 року, виданої Київським міським будинком дитини «Берізка» (а.с. 1-5, 10).

На підставірішення №262«Про створенняприйомної сім`їта влаштуваннядітей навиховання іспільне проживання»від 25листопада 2022року,виданого Виконавчимкомітетом Арцизькоїміської ради,як органомопіки тапіклування,договору №9про створенняприйомної сім`їта влаштуваннядітей навиховання таспільне проживаннявід 25листопада 2022року,укладеного міжАрцизькою міськоюрадою та ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,акту пропередачу дитиниу сім`ю(опікуна,піклувальника,батьків-вихователів,прийомних батьків,біологічну сім`ю)від 25листопада 2022року,виданого АдміністрацієюКомунального некомерційногопідприємства «Тернопільськийобласний центрреабілітації тарозвитку дитини»Тернопільської обласноїради,малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в інтересах якого діє позивач, влаштовано на виховання та спільне проживання у прийомну сім`ю, як дитину, позбавлену батьківського піклування, та передано до прийомної сім`ї ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с. 167, 175-176, 177).

Судом встановлено,що малолітнього ОСОБА_4 ,в інтересахякого дієпозивач,влаштовано навиховання таспільне проживанняу прийомнусім`ю як дитину, позбавлену батьківського піклування, та передано до прийомної сім`ї ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Враховуючи вищенаведене, беручи до уваги, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , які не є учасниками справи, та не впливає на права та обов`язки третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Київського міського будинку «Берізка», суд прийшов до висновку про необхідність виключення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Київського міського будинку «Берізка» та залучення до участі у справі належних учасників, а саме ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, у зв`язку з влаштуванням та передачею малолітнього ОСОБА_4 до прийомної сім`ї ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Суд вважає за необхідне, відповідно до ч. 2 ст. 55 ЦПК України, роз`яснити учасникам справи, що усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для них так само, як вони були обов`язкові для особи, яку вони замінили.

Керуючись ст. ст. 42, 46, 52-53, 55, 247, 258-261 ЦПК України, суд, -

постановив:

Залучити до участі у цивільній справі за позовною заявою Виконавчого комітету Арцизької міської ради, як органу опіки та піклування, до ОСОБА_1 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Київського міського будинку «Берізка» про позбавлення батьківських прав,в якостітретіх осіб,які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Виключити з учасників цивільної справи Київський міський будинок «Берізка».

Третім особам надати строк десять днів з дня отримання позову або відзиву для подання пояснень до позову або відзиву, а також письмові пояснення щодо відповіді на відзив та заперечення сторін до початку розгляду справи по суті. Позивач, відповідачка мають право надати відповідь на такі пояснення до початку розгляду справи.

Копію наявної ухвали надіслати всім учасникам справи, а копію позовної заяви та доданих до неї документів надіслати третім особам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

Дата ухвалення рішення20.04.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113281353
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —492/515/21

Рішення від 21.12.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 13.10.2022

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Варгаракі С. М.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Варгаракі С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні