Ухвала
від 06.04.2023 по справі 357/8415/22
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/8415/22

1-кс/357/834/23

У Х В А Л А

06.04.2023 слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №42022112030000159 від 05.07.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364-1, ч. 3 ст. 190 КК України,-

У С Т А Н О В И В:

До Білоцерківського міськрайонного суду надійшло клопотання старшого слідчого слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №42022112030000159 від 05.07.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364-1, ч. 3 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Фізична особа-підприємець ОСОБА_4 , надаючи послуги зберігання транспортних засобів, раніше вилучених працівниками Національної поліції, з метою одержання неправомірної вигоди для себе, здійснює розукомплектування вилучених автомобілів, без погодження з працівниками поліції здійснює їх передачу третім особам, а також здійснює зберігання автомобілів поза межами спеціального майданчика, де використовує у власних цілях.

Так, громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 10.05.2019 зареєстрований як фізична особа-підприємець, види діяльності: 55.90 Діяльність інших засобів тимчасового розміщування; 49.41 Вантажний автомобільний транспорт; 52.21 Допоміжне обслуговування наземного транспорту; 52.29 Інша допоміжна діяльність у сфері транспорту; 82.99 Надання інших допоміжних комерційних послуг, н.в.і.у.

11.05.2019 ФОП ОСОБА_4 (Сторона 2) укладає Договір №11-31 про забезпечення організації зберігання майна (далі Договір) між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі в.о. директора ОСОБА_5 (Сторона 1).

Згідно п. 1 Договору Сторона 1 зобов`язується в порядку та на умовах, визначених у даному Договорі, надати навігаційні послуги, забезпечити направлення на тимчасове зберігання автотранспортні засоби (далі АТЗ) на територію(майданчики, складські приміщення, інші належним чином облаштовані об`єкти та території), що належать Стороні 2 на праві власності або знаходяться в оренді (суборенді), а Сторона 2 зобов`язується в порядку та на умовах, визначених у даному Договорі приймати на зберігання тимчасово затримані ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Пунктами 2 та 3 Договору визначено, що АТЗ є засобами, що тимчасово затримані або вилучені, у встановленому чинним законодавством порядку співробітниками Національної поліції України, в тому числі, але не виключно, при порушення водіями правил дорожнього руху. АТЗ не є власністю Сторін та не можуть бути задіяні в господарській діяльності останніх.

Згідно пункту 2.1.2 Договору Сторона 2 зобов`язана забезпечити повне збереження АТЗ, які направляються на тимчасове зберігання в тому технічному і зовнішньому стані, в якому АТЗ перебували на момент прийняття останніх від водія евакуатора, який перевозив АТЗ.

Згідно пункту 3.1 Договору Стороною 2 стягується з водіїв, власників (співвласників) АТЗ витрати по зберіганню тимчасово затриманих АТЗ за такими розмірами плат:

-за першу сьому добу включно 120 грн. 00 коп. за одну добу зберігання АТЗ

-за кожну наступну добу починаючи з восьмої доби 20 грн. 00 коп. за добу зберігання АТЗ.

Пунктом 3.2 Договору визначено, що Сторона 2 сплачує грошові кошти Стороні 1 за кожен виданий АТЗ в таких розмірах:

-за першу сьому добу включно 24 грн. 00 коп. за одну добу зберігання АТЗ

-за кожну наступну добу починаючи з восьмої доби 4 грн. 00 коп. за добу зберігання АТЗ.

Згідно пункту 3.3 Договору, Сторона 2 сплачує грошові кошти Стороні 1 на підставі Акту протягом 10 календарних днів від дати отримання Акту, шляхом перерахування на поточний рахунок Сторони 1 грошових коштів, визначених у пункті 3.2 цього Договору.

Вищезазначені тарифи визначені спільним наказом Міністерства внутрішніх справ України, ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 від 10.10.2013 №967/218/869 «Про затвердження розмірів плат за транспортування і зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів на спеціальних майданчиках (стоянках)» (далі Наказ).

Також, Наказом визначені розміри плати транспортування транспортного засобу на спеціальний майданчик (стоянку), а саме повною масою: до 2000 кг включно - 600 грн, від 2000 до 3000 кг - 700 грн, від 3000 кг - 850 грн.

В свою чергу, між ІНФОРМАЦІЯ_6 (Сторона 1) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Сторона 2) 01.10.2018 укладено Договір №70 про доставлення затриманих транспортних засобів та їх зберігання.

За умовами цього Договору Сторона 1 передає Стороні 2 на безоплатне відповідальне зберігання тимчасово затримані транспортні засоби (автомото транспортні засоби, спеціальна техніка, плавзасоби, причепи далі ТЗ), а Сторона 2 зобов`язується в порядку та на умовах, що визначені у даному Договорі здійснювати за допомогою спеціальних автомобілів-евакуаторів їх доставлення та відповідально зберігати на спеціальних майданчиках, адреси яких вказані у Додатку 1 (який є невід`ємною частиною Договору), а також у разі збільшення адрес спеціальних майданчиків між Сторонами укладається додаткова угода, яка є невід`ємною частиною цього Договору.

Так, згідно Додатку №1 до Договору визначений перелік територій (майданчиків, складських приміщень, інших належним чином облаштованих об`єктів та територій) для доставлення, зберігання затриманих автотранспортних засобів, визначений майданчик (стоянка), зокрема, за адресою : АДРЕСА_1 .

Згідно пункту 2.2 вказаного вище Договору для здійснення доставлення ТЗ на спеціальний майданчик, Сторона 1 засобами телефонного зв`язку повідомляє Єдину диспетчерську службу виклику евакуатора за номером телефону НОМЕР_1 про необхідність здійснити доставлення ТЗ на спеціальний майданчик та зберігання транспортного засобу із обов`язковий зазначенням адреси прибуття евакуатора, марки, моделі та державного номерного знаку (у разі його наявності) тимчасово затриманого транспортного засобу.

Однак, в ході досудового розслідування встановлено, що ФОП ОСОБА_4 до лютого 2022 року здійснював зберігання вилучених транспортних засобів за вищевказаною адресою, на підставі договору суборенди, укладеного з ПП « ОСОБА_6 », та в подальшому самовільно здійснив їх переміщення на територію земельної ділянки із кадастровим номером 3220489500:01:029:0134 із цільовим призначенням «Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», площею 1,5364 га.

Також, встановлено, що ФОП ОСОБА_4 через підпорядкованих йому осіб, при прибутті власників транспортних засобів з метою отримати належні їм автомобілі, вимагає сплату коштів за зберігання у сумах, що значно завищені від офіційно встановлених договором, а саме в розмірах від 6000 до 10000 грн. за декілька діб зберігання. При цьому різниця суми отриманих коштів привласнюється зазначеним ФОП, з метою особистого збагачення.

Окрім того, ФОП ОСОБА_4 здійснює розукомплектування раніше вилучених транспортних засобів на територіях належних йому домоволодінь в смт. Гребінки Білоцерківського району Київської області, а саме за адресами: АДРЕСА_2 , та АДРЕСА_3 .

Зокрема, вищенаведені факти підтверджено в ході проведення допиту свідків ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , потерпілих ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 .

В ході досудового слідства виникла необхідність в отриманні документів, що містять інформацію щодо дати, часу, тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань із зазначенням абонентських номерів, стосовно абонентського номера НОМЕР_1 , у період часу з 00 год. 00 хв. 11.05.2019 до 23 год. 59 хв. 22.03.2023.

В ході досудового розслідування, в порядку ст. 93 КПК України, було отримано лист Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв`язку №06-1051/103 від 20.02.2023 про те, що абонентський номер НОМЕР_1 обслуговується оператором телекомунікацій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_4 ).

Дана документація необхідна для її подальшого огляду і долучення до матеріалів кримінального провадження, оскільки містить у собі відомості про телефонні дзвінки стосовно виклику зберігання та транспортування транспортних засобів, в тому числі поза офіційним обліком, що є предметом досудового розслідування вказаного кримінального провадження.

Слідчий Білоцерківського РУП Головного Управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання у його відсутності та зазначив у заяві, що клопотання підтримує в повному обсязі.

На підставі ч. 2ст. 163 КПК Україниклопотання про тимчасовий доступ до речей та документів розглядається без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, у зв`язку з можливістю їх змінити чи знищити.

Згідно ч. 4ст. 107 КПК Українифіксування під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Перевіривши наданіматеріали клопотання,дослідивши доказипо данихматеріалах,приходжу довисновку,що клопотанняпідлягає задоволенню, з наступних підстав.

У відповідності до ч. 1ст.159 КПК України,тимчасовийдоступдо речейідокументівполягає унаданністороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідноч. 2ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 5ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно п. 7 ч. 1 ст. 164 КПК України строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що слідчим Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області доведено, що для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, слід забезпечити кримінальне провадження у справі шляхом надання дозволу на тимчасовий доступ до інформації, яка знаходиться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », так як названа інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, інформація може бути використана у кримінальному провадженні як доказ, містить охоронювану законом таємницю, без названої інформації неможливо встановлення об`єктивних обставин справи відповідно до ч. 6,7 ст.163 КПК України, а тому клопотання слід задовольнити в межах інформації, яка мається в мобільних операторів на час розгляду клопотання в суді.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.162,163,164,165,309 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №42022112030000159 від 05.07.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364-1, ч. 3 ст. 190 КК України - задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого відділу Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області капітану поліції ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме доступ до документів, що містять інформацію оператора мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_4 ) про зв`язок абонентського номера НОМЕР_1 , у період часу з 00 год. 00 хв. 11.05.2019 до 23 год. 59 хв. 22.03.2023, а також щодо дати, часу, тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань, відомостей про абонентські номери під час вхідних та вихідних телефонних з`єднань, з можливістю вилучення їх в копіях.

Ухвала слідчого суддідієпротягом двох місяців з дня її винесення, обов`язкова для виконання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » розташованого за адресою: АДРЕСА_4 .

Відповідно дост. 166 КПК Україниу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, має право надати дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

СуддяОлександр ШОВКОПЛЯС

СудБілоцерківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення06.04.2023
Оприлюднено17.04.2023
Номер документу110205813
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —357/8415/22

Ухвала від 20.04.2023

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Шовкопляс О. П.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Шовкопляс О. П.

Ухвала від 27.02.2023

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Шовкопляс О. П.

Ухвала від 16.01.2023

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Шовкопляс О. П.

Ухвала від 07.12.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Шовкопляс О. П.

Ухвала від 18.11.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Шовкопляс О. П.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Шовкопляс О. П.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Шовкопляс О. П.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Шовкопляс О. П.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Шовкопляс О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні