Ухвала
від 17.04.2023 по справі 373/559/23
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/559/23

Номер провадження 1-кс/373/109/23

УХВАЛА

про надання дозволу на відібрання зразків

17 квітня 2023 року Слідчий суддя Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду

Київської області ОСОБА_1

з участю:

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

представник міської ради, як власника майна ОСОБА_4 ,

розглянувши в судовому засіданні в м. Переяславі клопотання слідчого СВ ВП №1 Бориспільського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Переяславського відділу Бориспільської окружної прокуратури ОСОБА_5 , в кримінальному провадженні № 42023112100000033 від 28.02.2023,

про надання дозволу на відібрання зразків в порядку тимчасового доступу,

встановив:

Слідчий ОСОБА_3 , який проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023112100000033 від 28.02.2023 за 4 ст. 191 КК України, просить надати дозвіл на відібрання зразків (кернів) улаштованого асфальтобетонного покриття на об`єкті капітального ремонту вул. Гетьмана Івана Сулими в м. Переяславі Бориспільського району Київської області за договором №7 від 11.10.2022, укладеного між відділом капітального будівництва та житлово-комунального господарства Переяславської міської ради (ЄДРПОУ 43330285) та Товариством з обмеженою відповідальністю «АГРОШЛЯХБУД» (ЄДРПОУ 03580647), у кількості, необхідній для проведення лабораторного дослідження, з метою забезпечення проведення судової будівельно-технічної експертизи в кримінальному провадженні.

Слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити та пояснив, що у слідства є необхідність провести судову будівельно-технічну експертизу, з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення за фактом заволодіння бюджетними коштами під час капітального ремонту дороги, про що надійшло повідомлення від правоохоронних органів - ГУ СБУ у м. Києві та Київській області. Суть правопорушення зводиться у завищенні розрахунків за виконані роботи, які не відповідають вимогам ДБН, виду та обсягу виконаних робіт.

За таких обставин у слідства є необхідність отримати зразки (кернів) улаштованого асфальтобетонного покриття на об`єкті капітального ремонту вул. Гетьмана Івана Сулими в м. Переяславі Бориспільського району Київської області для використання їх в ході лабораторних досліджень фізико-механічних властивостей з тим, щоб в подальшому надати результати випробувань судовому експерту для встановлення виду та розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Для відібрання зразків слідчий планує залучити спеціалістів, а тому просить доручити відібрання зразків асфальтного покриття працівникам Служби автомобільних доріг у Київській області

Представник міської ради не заперечувала проти клопотання слідчого.

Вислухавши пояснення слідчого, вивчивши зміст клопотання та документи, які до нього долучені, встановлено наступне.

Відділом поліції №1 Бориспільського РУП здійснюється розслідування у кримінальному провадженні ЄРДР за № 42023112100000033 від 28.02.2023 за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України.

Відомості до ЄРДР були внесені прокурором до на підставі повідомлення Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області від 27.02.2023 про те, що посадовими особами відділу капітального будівництва та житлово-комунального господарства Переяславської міської ради у продовж жовтня-листопада 2022 р. здійснено заволодіння бюджетними коштами під час проведення капітального ремонту вул. Гетьмана Івана Сулими в м. Переяславі Київської області виконавцем робіт за договором ТОВ «АГРОШЛЯХБУД», на приховування чого службова особа відділу КБ ЖКГ Переяславської міської ради ОСОБА_6 уклав договір з підконтрольним йому директором ПП «КБС-100» ОСОБА_7 . За попередніми даними на рахунок ТОВ «АГРОШЛЯХБУД» незаконно та безпідставно було перераховано бюджетні кошти у розмірі понад 350000,00 грн, у зв`язку з завищенням підрядною організацією обсягів виконаних робіт та вартості використаних будівельних матеріалів.

21.03.2023 слідчим СВ ВП №1 Бориспільського РУП ГУ НП в Київській області винесено постанову про призначення в даному кримінальному провадженні судової будівельно-технічної експертизи, проведення якої доручено експертам Державного науково-дослідного експертно-криміналістичному центру МВС України, яку 23.03.2023 направлено директорові зазначеного центру.

Відповідно до пунктів 1,2 ч.1 ст.21 Закону України «Про автомобільні дороги», органи місцевого самоврядування, що управляють функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, відповідають за: стан вулиць і доріг міст та інших населених пунктів відповідно до діючих норм, у тому числі щодо безпеки руху транспортних засобів і пішоходів; якість робіт з проектування, будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг міст та інших населених пунктів. Тобто, вулиці і дороги міст та інших населених пунктів за своєю суттю є комунальною власністю. Управління функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів здійснюється відповідними органами місцевого самоврядування, у віданні яких вони знаходяться.

За змістом ч.1 ст. 242, п.1 ч.1 ст. 244 КПК України експертиза проводиться, якщо для з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

За правилами ч.1 ст. 245 КПК України у разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею. У випадку, якщо проведення експертизи доручено судом, відібрання зразків для її проведення здійснюється судом або за його дорученням залученим спеціалістом.

Частиною 2 ст. 245 КПК України регламентовано, що порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 160-166 цього Кодексу).

Відповідно до положень ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження з метою досягнення дієвості цього провадження.

Тимчасовий доступ до речей і документів, відповідно до ч.2 ст. 159 КПК України, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В даному клопотанні слідчим також ставиться питання про доручення відібрання кернів (зразків) асфальтного покриття спеціалістами Служби автомобільних доріг у Київській області, що відповідає цілям та меті здійснення кримінального провадження.

Спеціаліст може бути залучений для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо) сторонами кримінального провадження під час досудового розслідування і судом під час судового розгляду, а також для надання висновків у випадках, передбачених пунктом 7 частини четвертої цієї статті (ч.2 ст. 71 КПК України).

Отримання відповідних зразків органом досудового розслідування є важливим та необхідним для встановлення фактів та обставин, що мають значення для даного кримінального провадження та підлягають доказуванню і проведенню відповідних судових експертиз.

Отже, слідчим обґрунтовано значення речей (зразків), відібрання яких слід зробити для проведення експертного дослідження та встановлення обставин у кримінальному провадженні, а також можливість використання відомостей, як доказів, що будуть здобуті за допомогою цих зразків (речей), і такий дозвіл забезпечить дієвість кримінального провадження, томувважаю, що клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 163-165, 245 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого про надання дозволу на відібрання зразків в порядку тимчасового доступу- задовольнити.

Надати слідчому СВ ВП №1 Бориспільського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 та/або іншим слідчим у кримінальному провадженні № 42023112100000033 дозвіл на відібрання зразків (кернів) улаштованого асфальтобетонного покриття на об`єкті з капітального ремонту вул. Гетьмана Івана Сулими в м. Переяслав Бориспільського району Київської області у кількості, необхідній для проведення лабораторного дослідження, з метою проведення судової будівельно-технічної експертизи.

До відібрання зразків асфальтобетонного покриття за дорученням слідчого можуть бути залучені спеціалісти Служби автомобільних доріг у Київській області або інша організація, яка має спеціальні знання у галузі будівництва та ремонту доріг, відповідне обладнання та сертифікацію.

Строк дії ухвали до 17.05.2023.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.04.2023
Оприлюднено19.04.2023
Номер документу110262383
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на відібрання зразків в порядку тимчасового доступу

Судовий реєстр по справі —373/559/23

Ухвала від 17.05.2023

Кримінальне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Ухвала від 17.04.2023

Кримінальне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні