Ухвала
від 17.05.2023 по справі 373/559/23
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/559/23

Номер провадження 1-кс/373/164/23

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до документів

17 травня 2023 рокуСлідчий суддя Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду

Київської області ОСОБА_1

з участю:

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

слідчої ОСОБА_3 ,

представник міської ради, як власника майна ОСОБА_4 ,

розглянувши в судовому засіданні в м. Переяславі клопотання слідчої СВ ВП №1 Бориспільського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Переяславського відділу Бориспільської окружної прокуратури ОСОБА_5 , в кримінальному провадженні № 42023112100000033 від 28.02.2023,

про надання тимчасового доступу до документів,

встановив:

Слідча ОСОБА_3 , яка проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023112100000033 від 28.02.2023 за 4 ст. 191 КК України, просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, а саме: до реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яка зберігається в ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення оригіналів матеріалів та документів.

Клопотання обґрунтоване тим, що відомості до ЄРДР були внесені прокурором за ч.4 ст. 191 на підставі повідомлення ІНФОРМАЦІЯ_3 від 27.02.2023 про те, що посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 у продовж жовтня-листопада 2022 р. здійснено заволодіння бюджетними коштами під час проведення капітального ремонту вул. Гетьмана Івана Сулими в м. Переяславі Київської області виконавцем робіт за договором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на приховування чого службова особа ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_6 уклав договір з підконтрольним йому директором ПП « ОСОБА_7 » ОСОБА_8 . За попередніми даними на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » незаконно та безпідставно було перераховано бюджетні кошти у розмірі понад 350000,00 грн, у зв`язку з завищенням підрядною організацією обсягів виконаних робіт та вартості використаних будівельних матеріалів.

Під час здійснення досудового розслідування вказаного кримінального провадження, у органу досудового розслідування виникла необхідність у отримані тимчасового доступу до реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яка зберігається в ІНФОРМАЦІЯ_6 , однак на запит згідно ст.ст. 92, 93 КПК України, отримати вказану реєстраційну справу не представилося можливим.

Дані документи будуть використані як докази у кримінальному провадженні, оскільки з реєстраційної справи буде встановлено повноваження директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), який разом з іншими уповноваженими особами упродовж жовтня-листопада 2022 року міг заволодіти бюджетними коштами під час проведення капітального ремонту вул. Гетьмана Івана Сулими в м. Переяслав Бориспільського району Київської області.

Також, вилучення вказаних оригіналів матеріалів та документів необхідне для встановлення посадової особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), який може бути підозрюваним у вчиненні злочину у співучасті зі службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Вислухавши пояснення слідчої, вивчивши зміст клопотання та документи, які до нього долучені, встановлено наступне.

Обставини, викладені у клопотанні, підтверджуються письмовими доказами.

А отже у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 спільно з посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у продовж жовтня-листопада 2022 р. могло мати місце заволодіння бюджетними коштами під час проведення капітального ремонту вул. Гетьмана Івана Сулими в м. Переяславі Київської області.

Отримання документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » органом досудового розслідування є важливим та необхідним для з`ясування способу незаконного заволодіння бюджетними коштами з використанням повноважень посадових осіб товариства під час проведення капітального ремонту вулиці, що сприятиме дієвості кримінального провадження.

Направлений слідчою ОСОБА_9 в порядку ст. 92,93 КПК України з цією метою Запит за № 1261/109/1201/01-2023 від 10.05.2023 Голові ІНФОРМАЦІЯ_4 залишився без реагування, на день розгляду клопотання запитувані документи слідчій не надійшли.

Відповідно до положень ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження з метою досягнення дієвості цього провадження.

У частині3статті 132КПК передбаченізагальні правилазастосування заходівзабезпечення кримінальногопровадження,серед яких:наявність обґрунтованоїпідозри пофакту вчиненнякримінального правопорушеннятакого ступенятяжкості,що можебути підставоюдля застосуваннязаходів забезпеченнякримінального правопорушення;потреби досудовогорозслідування виправдовуютьтакий ступіньвтручання управа ісвободи володільцядокументів,про якиййдеться вклопотанні;може бутивиконане задання,для виконанняякого слідчий.дізнавач звертаєтьсяіз клопотанням.

В силу ч.1 ст. 159 цього Кодексу, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За правилами ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Частинами 5,6ст.163КПК Українивизначено сукупністьумов,за якихслідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання сторонікримінального провадженнятимчасовий доступдо речейі документів.

Встановлені судом обставини свідчать, що в органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що мало місце кримінальне правопорушення, до якого можуть бути причетні посадові особи, а тому є необхідність отримати документи для з`ясування повноважень директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), який разом з іншими уповноваженими особами упродовж жовтня-листопада 2022 року керував проведенням капітального ремонту вул. Гетьмана Івана Сулими в м. Переяслав Бориспільського району Київської області.

Відповідна реєстраційна справа ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » перебуває в ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка на запити слідчої не реагує. Отже, в інший спосіб, ніж на підставі ухвали слідчого судді, отримати документи орган досудового розслідування не може.

Водночас, слідчим не доведено необхідність вилучення оригіналів документів такої справи, а тому клопотання слідчої підлягає частковому задоволенню, з огляду на те, що належним чином завірені копії матеріалів реєстраційної справи забезпечать досягнення тієї мети, яка заявлена слідчою у клопотанні.

На підставі викладеного, керуючись статями 163- 165, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчої про надання тимчасового доступу до документів задовольнити частково

Надати слідчій ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, що перебувають у віданні ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_1 ), а саме: до реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з можливістю отримати належним чином завірені копії відповідних документів.

Ухвала є обов`язковою для виконання посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У разі невиконання даної ухвали слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Строк дії ухвали: до 15 червня 2023 року.

Оригінал ухвали пред`являється, а її копія вручається посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу110899459
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —373/559/23

Ухвала від 17.05.2023

Кримінальне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Ухвала від 17.04.2023

Кримінальне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні