Ухвала
від 18.04.2023 по справі 906/1076/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

Від "18" квітня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/1076/22 (906/225/23)

Господарський суд Житомирської області у складі: судді Макаревича В.А., за участю секретаря судового засідання Підгаєцької М.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Колон Трейд" до Фермерського господарства "Агро Юніверс" про стягнення 1119108,00 грн у межах справи №906/1076/22

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Нор-Ест Агро"

до Фермерського господарства "Агро Юніверс"

про банкрутство,

за участю:

від кредитора: не з`явився;

від боржника: не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Житомирської області перебуває справа №906/1076/22 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Нор-Ест Агро" про банкрутство Фермерського господарства "Агро Юніверс".

13.02.2023 до суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Колон Трейд" надійшла позовна заява, у якій позивач просить стягнути з Фермерського господарства "Агро Юніверс" 1119108,00 грн заборгованості за договором про надання послуг №16-11П від 16.11.2020.

Ухвалою суду від 17.02.2023 прийнято та відкрито провадження у справі щодо розгляду позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Колон Трейд" до Фермерського господарства "Агро Юніверс" про стягнення 1119108,00 грн у межах справи №906/1041/19. Призначено підготовче засідання суду на 17 квітня 2023 р. о 11:00 год.

Запропоновано Фермерському господарству "Агро Юніверс" відповідно до статті 165 ГПК України подати письмовий відзив на заяву; при наявності заперечень, обґрунтувати їх документально з посиланням на закон у строк 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття; одночасно надіслати заявнику копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

Надати (або надіслати) до суду докази, які підтверджують подані до суду заперечення.

Запропоновано Товариству з обмеженою відповідальністю "Колон Трейд":

- відповідно до статті 166 ГПК України подати відповідь на відзив відповідача у 5-денний строк з дня його отримання. Одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду направити їх та додані до нього документи іншим учасникам справи, докази направлення/надання надати суду.

Учасники провадження у справі про банкрутство у судове засідання не з`явились.

17.04.2023 на електронну пошту суду від представника ФГ "Агро Юніверс" адвоката Скрипчука М.Є. надійшло клопотання №б/н від 17.04.2023 про відкладення підготовчого засідання та прохання надати можливість останньому ознайомитись з доданими до позовної заяви документами через електронний суд або шляхом надсилання скан-копії на електронну адресу представника.

Клопотання обґрунтоване тим, що представник боржника не може прибути в судове засідання у зв`язку із зайнятістю в іншому судовому засіданні в Київському апеляційному суді. Крім того, представник повідомив, що станом на 17.04.2023 ФГ "Агро Юніверс" не ознайомлено з позовною, доданими до неї документами та іншими матеріалами.

Розглянувши клопотання №б/н представника ФГ "Агро Юніверс" від 17.04.2023 про відкладення підготовчого засідання, суд зазначає таке.

Відповідно до частини 1 ст. 216 ГПК України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав, зокрема, перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними. Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті (ч. 1, п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України).

Суд враховує, що до суду повернулась надіслана позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю "Колон Трейд" на повідомлену позивачем адресу: 10014, м.Житомир, вул. В.Бердичівська, 6, копія ухвали суду від 17.02.2023 з відміткою "Укрпошти" про причини повернення: "адресат відмовився".

За змістом статті 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Відповідно до п.7 ч.2 ст.182 ГПК України, суд у підготовчому засіданні з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання.

З огляду на викладені обставини, зокрема, неявку представників сторін, подане клопотання представника відповідача про відкладення розгляду справи, у зв`язку з неможливістю вирішити у цьому засіданні усі питання, визначені ч.2 ст.182 ГПК України, з метою забезпечення реалізації учасниками справи своїх процесуальних прав, передбачених ГПК України, суд вважає за необхідне продовжити строк підготовчого провадження на підставі ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та відкласти підготовче засідання на іншу дату.

Окрім того, суд звертає увагу представника ФГ "Агро Юніверс" адвоката Скрипчука М.Є. стосовно поданого клопотання №б/н від 11.04.2023 про участь в судовому засіданні 17.04.2023 в режимі відеоконференції, в частині призначення всіх наступних судових засідань в режимі відеконференції суд зазначає таке.

Важливим елементом верховенства права є гарантія справедливого судочинства.

Так, у рішенні у справі "Белле проти Франції" ("Bellet v. France", заява № 13343/87, від 04.12.1995) ЄСПЛ зазначив, що "стаття 6 Конвенції містить гарантії справедливого судочинства, одним з аспектів якого є доступ до суду. Рівень доступу, наданий національним законодавством, має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права у демократичному суспільстві. Для того, щоб доступ був ефективним, особа повинна мати чітку практичну можливість оскаржити дії, які становлять втручання в її права". ЄСПЛ у своїх рішеннях також неодноразово наголошував, що застосовуючи процесуальні норми, національні суди повинні уникати як надмірного формалізму, який може вплинути на справедливість провадження, так і надмірної гнучкості, яка призведе до анулювання вимог процесуального законодавства (рішення у справі "Волчлі проти Франції" (Walchli v. France), заява № 35787/03, п. 29, від 26.07.2007).

Отже, як засвідчує позиція ЄСПЛ, основною складовою права на суд є право доступу в тому розумінні, що особі має бути забезпечено можливість звернутися до суду для вирішення певного питання, і держава, у свою чергу, не повинна чинити правових чи практичних перешкод для здійснення цього права. Застосовуючи процесуальні норми, національні суди повинні уникати як надмірного формалізму, який може вплинути на справедливість провадження, так і надмірної гнучкості, яка призведе до анулювання вимог процесуального законодавства.

Відповідно до положень ч. 2, 3, 4 статті 197 ГПК України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

При цьому учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Відтак, процесуальний обов`язок своєчасного з дотриманням норм ГПК України подання заяви перед відповідним судовим засіданням покладено на заявника. А дотримання процесуальних норм з метою належної організації проведення судових засідань у режимі відеоконференції з усіма бажаючими учасниками провадження у справі, які заявляють про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, зокрема і поза межами приміщення суду, не є надмірним формалізмом, оскільки сприяє поінформованості усіх учасників провадження, які беруть участь у справі та не призводить до анулювання вимог процесуального законодавства.

З огляду на викладене, клопотання про призначення судових засідань надалі в режимі відеконференції задоволенню не підлягає, оскільки нормами ГПК не передбачено призначати судові засідання на майбутнє в режимі відеоконференції, а з аналізу ст. 197 ГПК України вбачається що така заява подається учасником справи з дотриманням норм ГПК України за п`ять днів перед кожним судовим засіданням.

Керуючись ст.ст. 7, 13, 15, 182, 183, ч.2 ст.232, 233-235 ГПК України, ч. 2 ст.7. Кодексу України з процедур банкрутства, ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк підготовчого провадження на підставі ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

2. Відкласти розгляд справи у підготовчому засіданні на "23" травня 2023 р. о 11:40 год. в приміщенні Господарського суду Житомирської області, зал судових засідань № 733.

3. Позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю "Колон Трейд":

надати для огляду в судовому засіданні оригінали документів:

договору про надання послуг №16-11-П від 16.11.2020 р., додаткової угоди №1 від 16.11.2020 року до договору, акту надання послуг №93 від 17 листопада 2020 р., акту надання послуг №94 від 23 листопада 2020 р., акту надання послуг №128 від 24 грудня 2020 р., акту надання послуг №129 від 24 грудня 2020 р.

4. Повідомити сторін про дату, час та місце наступного судового засідання.

5. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі, відповідно до ст.60 ГПК України, документи, що підтверджують повноваження представників.

З метою оперативного направлення Господарським судом Житомирської області судових актів у справі для швидкого отримання їх адресатами пропоную всім учасникам провадження у справі повідомити господарському суду за наявності (або у разі зміни) свої електронні адреси.

Ухвала набирає законної сили 19.04.2023 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: //court.gov.ua/fair/sud5007/.

Дата підписання ухвали: 19.04.2023.

Суддя Макаревич В.А.

Список розсилки:

1 - в справу

2. - Товариство з обмеженою відповідальністю "Колон Трейд" - 10014, м.Житомир, вул.В.Бердичівська, 6; (рек.з пов.)

3,4 - Фермерське господарство "Агро Юніверс" - 12041, Житомирська обл., Пулинський р-н., вул. Коцюбинського,14; 29025, Хмельницька обл., м.Хмельницький, вул. Курчатова, буд.15/1, кв. 55 (рек. з повід.)

5- представник ФГ "Агро Юніверс" адвоката Скрипчук М.Є. - АДРЕСА_1 , електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1 -прост. та на електрон.пошт.

Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено20.04.2023
Номер документу110304942
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство,

Судовий реєстр по справі —906/1076/22

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні