Ухвала
від 20.04.2023 по справі 211/4590/17
ДОВГИНЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 211/4590/17

Провадження № 2-р/211/5/23

У Х В А Л А

іменем України

про відмову у роз`ясненні судового рішення

20 квітня 2023 року Довгинцівський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Ніколенко Д.М.,

за участюсекретаря судовогозасідання Данилової О.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кривому Розі заяву ОСОБА_1 про роз`яснення судового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визначення майна спільною сумісною власністю подружжя та зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,про визнання частки майна спільною сумісною власністю подружжя,-

встановив:

до суду надійшла заява ОСОБА_1 про роз`яснення рішення суду, посилаючись на те, що рішення суду є не зовсім зрозумілим (неясним) в частині, що стосується визнання частини квартири АДРЕСА_1 , а саме чи відбулось виділення часток (з частини) за кожним. Відповідачем в зустрічному позові було заявлено лише про визнання вищезгаданої частки квартири спільною сумісною власністю подружжя без виділення часток з частки квартири. З огляду на викладене просить суд роз`яснити рішення суду у справі №211/4590/17 від 21.02.2019 року стосовно того, чи відбулося виділення часток з частки квартири АДРЕСА_1 за ОСОБА_7 та ОСОБА_3 .

Відповідно до положень частини 3 статті 271 ЦПК України суд не вбачає необхідності викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання, тому розглядає заяву у їх відсутність.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов таких висновків.

Так, згідно частин 1,2 статті 271 ЦПК України, за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Відповідно до ч. 3 ст. 271 ЦПК України, суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення.

Статтею 271 ЦПК України визначено, що за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання. Про роз`яснення або відмову у роз`ясненні судового рішення суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено.

Пунктом 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 року № 14 "Про судове рішення у цивільній справі" встановлено, що роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання.

Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

Суд може відмовити у роз`ясненні рішення, якщо воно не припускає різного тлумачення, або у випадках, коли учасником процесу порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення.

Судом встановлено, що рішенням Довгинцівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 21 лютого 2019 року, ухваленого по справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визначення майна спільною сумісною власністю подружжя та зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,про визнання частки майна спільною сумісною власністю подружжя, позов ОСОБА_7 було задоволено частково. Визнано квартиру АДРЕСА_2 , загальною площею 34,76 кв.м., житловою 17,4 кв.м., та банківський вклад в сумі 62398 (шістдесят дві тисячі триста дев`яносто вісім) гривень 87 коп., що знаходиться на поточному рахунку № НОМЕР_1 в ПАТ АКБ «Індустріалбанку» - спільною сумісною власністю ОСОБА_7 та ОСОБА_3 , визначивши їх частки рівними, тобто по частці за кожним. Зустрічний позов ОСОБА_3 було задоволено. Визнано 1/4 частину квартири АДРЕСА_1 , загальною площею 86,6 кв.м., житловою 54,6 кв.м. - спільною сумісною власністю ОСОБА_7 та ОСОБА_3 .

Зміст рішення викладено чітко і зрозуміло та не допускає подвійного його трактування. Було постановлено рішення по кожній із заявлених сторонами спору вимозі.

У вказаному рішенні суду чітко встановлено, що 1/4 частину квартири АДРЕСА_1 , загальною площею 86,6 кв.м., житловою 54,6 кв.м. визнається спільною сумісною власністю ОСОБА_7 та ОСОБА_3 . При цьому, за відсутності вимог ОСОБА_3 про виділення часток у праві спільної сумісної власності подружжя, суд на власний розсуд вказану вимогу не вирішував.

Таким чином, у своїй заяві до суду позивач фактично просить суд шляхом роз`яснення рішення суду внести в нього додаткові дані, вирішивши по суті вимогу про виділення часток у праві спільної сумісної власності подружжя, що не була заявлено позивачем за зустрічним позовом ОСОБА_6 .

На підставі наведеного, суд приходить до висновку, що відсутні правові підстави для роз`яснення рішення суду. Тому в задоволенні заяви про роз`яснення рішення слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 258, 260, 271 ЦПК України, суд -

постановив:

в задоволенні заяви ОСОБА_1 про роз`яснення судового рішення відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Довгинцівський районний суд м. Кривого Рогу протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 20 квітня 2023 року.

Суддя Д.М.Ніколенко

Дата ухвалення рішення20.04.2023
Оприлюднено21.04.2023
Номер документу110323974
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання частки майна спільною сумісною власністю подружжя

Судовий реєстр по справі —211/4590/17

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ніколенко Д. М.

Рішення від 21.02.2019

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ніколенко Д. М.

Рішення від 21.02.2019

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ніколенко Д. М.

Ухвала від 16.08.2018

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ніколенко Д. М.

Ухвала від 05.02.2018

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ніколенко Д. М.

Ухвала від 10.10.2017

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Ніколенко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні