Ухвала
від 21.04.2023 по справі 288/44/22
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/44/22

Провадження № 2/288/32/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 квітня 2023 року. смт.Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Рудника М. І.,

з участю секретаря судових засідань- Колодяжної Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Попільня, Житомирської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Житомирськоїрайонної державноїадміністрації Житомирськоїобласті, Квітневої сільської ради Житомирського району Житомирської області, Головного управління Державної податкової служби у Житомирській області, Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області про визнання права власності на земельну ділянку,

ВСТАНОВИВ:

В провадженніПопільнянського районногосуду Житомирськоїобласті перебуваєцивільна справаза позовом ОСОБА_1 до Житомирськоїрайонної державноїадміністрації Житомирськоїобласті, Квітневої сільської ради Житомирського району Житомирської області, Головного управління Державної податкової служби у Житомирській області, Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області про визнання права власності на земельну ділянку.

21 квітня 2023 року через канцелярію суду від позивача надійшло клопотання про призначення судової земельно технічної експертизи.

В судове засідання позивач не з`явився, в поданому клопотанні просив розгляд справи провести за його відсутності.

Представники відповідачів в підготовче судове засідання не з`явились, про дату, час і місце розгляду справи були належним чином повідомлені.

Суд, вивчивши подане клопотання та матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Позивач звернувся до суду з позовом в якому просить визнати за ним право приватної власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 4.4172 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в адміністративних межах Квітневої сільської ради Житомирського району, Житомирської області правонаступника Почуйківської сільської ради, Попільнянського району, Житомирської області, яка до того належала ОСОБА_2 ; зобов`язати Головне управління Державної податкової служби у Житомирській області внести відповідні зміни до автоматизованої системи «Податковий блок» та взяти на облік ОСОБА_1 , як платника земельного податку з фізичних осіб, за користування земельною ділянкою № НОМЕР_1 , площею 4.4172 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в адміністративних межах Квітневої сільської ради, Житомирського району, Житомирської області правонаступника Почуйківської сільської ради Попільнянського району, Житомирської області; зобов`язати Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області внести відповідні зміни до бази даних Державного земельного кадастру, у зв`язку зі зміною власника, площі та місця розташування земельної ділянки № НОМЕР_1 , площею 4.4172 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в адміністративних межах Квітневої сільської ради, Житомирського району, Житомирської області правонаступника Почуйківської сільської ради Попільнянського району, Житомирської області.

В поданому клопотанні позивач просить призначити судову земельно-технічну експертизу по справі на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Спірна земельна ділянка у цивільній справі № 288/44/22 це земельна ділянка № НОМЕР_1 , яка в точності відповідає каталогу координат землекористування Квітневої сільської ради Житомирського району, Житомирської області, що підтверджується технічною документацією із землеустрою щодо винесення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), а також правовстановлюючим документам на спірну земельну ділянку.

2. Спірна земельна ділянка у цивільній справі № 288/44/22 не є земельною ділянкою № 176, і не відповідає каталогу координат землекористування Квітневої сільської ради Житомирського району, Житомирської області, що підтверджується технічною документацією із землеустрою щодо винесення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), а також правовстановлюючим документам на спірну земельну ділянку.

Відповідно до частини першої статті 103 ЦПК України, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд призначає експертизу.

Як вбачається з частини першої, п`ятої статті 104 ЦПК України,про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи. В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Відповідно до пункту 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду» для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, призначає експертизу, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

Необхідність призначення судової експертизи в цивільному процесі обумовлена, насамперед, необхідністю з`ясування судом тих обставин, які потребують спеціальних знань, та в силу їх специфічного характеру, не можуть бути з`ясовані судом на основі положень чинного законодавства, що може вплинути на правильне вирішення цивільного спору по суті.

Як вбачається з клопотання про призначення судової земельно технічної експертизи, позивачем заявлено клопотання, щодо встановлення обставин, які з врахуванням визначених підстав позову та заявлених позовних вимог, не входять до предмету доказування у вказаній цивільній справі.

При цьому, призначення у справі недоцільної експертизи та зупинення провадження у справі за відсутності достатніх підстав, порушує розумні строки тривалості судового провадження, що, в свою чергу, є порушенням права на справедливий та публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що враховуючи підстави та предмет цього позову, для з`ясування обставин, що мають значення для даної справи, застосування спеціальних знань не викликається необхідністю, а тому відсутні підстави для призначення у даній справі експертизи.

Керуючись статтями 11, 103, 104, 182, 258 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання позивача ОСОБА_1 про призначення судової земельно технічної експертизи відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Попільнянського

районного суду М. І. Рудник

Дата ухвалення рішення21.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110371752
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —288/44/22

Рішення від 15.05.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні