Ухвала
від 21.04.2023 по справі 616/459/21
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 616/459/21

Номер провадження 8/948/2/23

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

21.04.2023 суддя Машівського районного суду Полтавської області Кравець С.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 про перегляд рішення Великобурлуцького районного суду Харківської області за виключними обставинами

в с т а н о в и л а:

у квітні 2023 року заявниця звернулася до суду з зазначеною заявою.

Відповідно до ч.1 ст.426 ЦПК України заяви про перегляд судових рішень суду за нововиявленими або виключними обставинами за формою і змістом повинні відповідати вимогам цього Кодексу щодо оформлення заяв до суду першої інстанції.

Відповідно до ч. 2 ст. 427 ЦПК України протягом п`яти днів після надходження заяви до суду суддя (суддя-доповідач) перевіряє її відповідність вимогамстатті 426цього Кодексу і вирішує питання про відкриття провадження за нововиявленими або виключними обставинами.

При вирішенніпитання провідкриття провадженняу справівстановлено,що даназаява поданаз порушеннямвимог п.п.4,5ч.2ст.426ЦПК України,якою визначено,що у заяві зазначаються, зокрема дата ухвалення і зміст судового рішення, про перегляд якого подано заяву; нововиявлені або виключні обставини, якими обґрунтовується вимога про перегляд судового рішення, дата їх відкриття або встановлення.

Натомість, в порушення вищевказаних вимог заявницею у поданій заяві неповністю виконано їх, зокрема у заяві зазначено дату та результат рішення, про перегляд якого вона просить, але не описано його зміст, у зв`язку з чим суд позбавлений можливості з`ясувати суть правовідносин.

Відповідно до п.1 ч.3 ст. 423 ЦПК України однією із підстав для перегляду судових рішень у зв`язку з виключними обставинами є встановлена Конституційним Судом України неконституційність (конституційність) закону, іншого правового акта чи їх окремого положення, застосованого (не застосованого) судом при вирішенні справи, якщо рішення суду ще не виконане.

Заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами може бути подано з підстави, визначеноїпунктом 1частини третьої статті 423 цього Кодексу, - учасниками справи протягом тридцяти днів з дня офіційного оприлюднення відповідного рішення Конституційного Суду України (п.4 ч.1 ст.424 ЦПК України).

Так, як вбачається з поданої заяви заявниця посилається на те, що 7 лютого на пленарному засіданні Конституційний Суд України ухвалив рішення, у якому дійшов висновку, що абз. 3 ч.2 ст.22 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. №463-ІХ не відповідає Конституції України та скасовано дискримінаційні трудові умови для педагогів-пенсіонерів та втрачає чинність із дня ухвалення судом цього рішення, що свідчить про те, що заявниця вказала на виключні обставини, якими обґрунтовується заявлена вимога про перегляд рішення за виключними обставинами, але дата його ухвалення вказана не в повному обсязі, оскільки не вказано рік його ухвалення та не повідомлено про те, коли саме заявниця дізналася про його ухвалення, що вимагається п.5 ч.2 ст.426 ЦПК України.

Також заявницею не повідомлено коли було офіційно оприлюднено вищенаведене рішення, тоді як відсутність даної інформації позбавляє суд можливості перевірити дотримання заявницею строку подання даної заяви, передбаченого п.4 ч.1 ст.424 ЦПК України та вирішити заявлене клопотання про його поновлення.

Разом з цим, відповідно до п.3 ч.3 ст.426 ЦПК України до заяви додаються, зокрема і докази, що підтверджують наявність нововиявлених або виключних обставин.

Водночас, заявниця у змісті заяви посилається на відповідне рішення Конституційного Суду України, але його не додає всупереч п.3 ч.3 ст. 426 ЦПК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 427 ЦПК України до заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 426 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Згідно ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

Враховуючи викладене, заяву слід залишити без руху, з наданням заявниці строку для усунення недоліків, а саме:

1)у заяві викласти зміст судового рішення суду, про перегляд якого подано заяву;

2)вказати у заяві дату, коли заявниця дізналася про виключні обставини, якими обґрунтовується вимога про перегляд судового рішення, а також повністю вказати дату прийняття рішення Конституційним судом на яке посилається заявниця та дату його офіційного оприлюднення;

3)до заявидодати докази,що підтверджуютьнаявність виключнихобставин (рішенняКонституційного Суду).

На підставі викладеного, керуючись ст. 185,427 ЦПК України

у х в а л и л а:

заяву ОСОБА_1 про перегляд рішення Великобурлуцького районного суду Харківської області за виключними обставинами залишити без руху.

Заявниці надати десятиденний строк з дня отримання копії ухвали суду для усунення недоліків, зазначених в її змісті.

У випадку не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважатиметься неподаною та буде повернута позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя С.В.Кравець

СудМашівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення21.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110372416
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

Судовий реєстр по справі —616/459/21

Постанова від 15.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Постанова від 06.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Пророк Віктор Васильович

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Пророк Віктор Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні