Ухвала
від 19.04.2023 по справі 927/214/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

19 квітня 2023 року м. Чернігівсправа № 927/214/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Ноувен М.П.,

розглянувши матеріали справи № 927/214/23,

за позовом: Релігійної громади Свято-Воскресенської парафії Української православної церкви м. Батурин Бахмацького району Чернігівської області,

вул. Партизанська, 12, м. Батурин, Ніжинський район, Чернігівська область, 16512;

ел. адреса: ІНФОРМАЦІЯ_1

до відповідача: Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця",

вул. Гетьманська, 74, м. Батурин, Ніжинський район, Чернігівська область, 16512

ел. адреса: ІНФОРМАЦІЯ_2

про визнання недійсною односторонньої відмови від договору та усунення перешкод у користуванні майном;

за участю:

представників позивача: не з`явився;

представника відповідача: Прокоф`єв Б.І.;

Релігійною громадою Свято-Воскресенської парафії Української православної церкви м.Батурин Бахмацького району Чернігівської області подано позов до Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця" та Міністерства культури та інформаційної політики України про визнання недійсною односторонньої відмови від договору та про усунення перешкод у користуванні нежитловим приміщенням.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 06.03.2023 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 05.04.2023, встановлено сторонам строки для подання відзиву на позов, відповіді на відзив.

У підготовчому засіданні 05.04.2023 суд протокольно постановив ухвалу про відкладення підготовчого засідання на 19.04.2023.

24.03.2023 відповідачем подано відзив на позов, відповідно до якого останній проти позовних вимог заперечив у повному обсязі, посилаючись на неналежність та недопустимість, недостовірність доказів, наданих позивачем, які не підтверджують факти, викладені в позовній заяві, а також не спростовують фактів з яких виходив позивач приймаючи своє рішення щодо дострокового припинення договору.

Відзив прийнято судом до розгляду та долучено до матеріалів справи.

03.04.2023 позивачем подано відповідь на відзив, відповідно до якої позивач заперечив проти доводів відповідача.

Суд прийняв відповідь на відзив до розгляду та долучив до матеріалів справи.

У позовній заяві позивач визначив Міністерство культури та інформаційної політики України як третю особу, але, при цьому, клопотання про залучення останнього до участі у справі в якості третьої особи не заявляв.

Відповідач у відзиві на позов зазначив про необхідність залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Міністерство культури та інформаційної політики України, посилаючись на наступне.

22.06.2015 між НІКЗ «Гетьманська столиця» та Міністерством культури та інформаційної політики України, яке є правонаступником Міністерства культури України, було укладено Охоронний договір на пам`ятку культурної спадщини № 63, відповідно до якого відповідач є користувачем пам`ятки архітектури Воскресенської церкви (усипальниці К.Г. Разумовського 1799-1803 р.р.).

Договір про строкове спільне безоплатне користування пам`яткою архітектури, укладений між сторонами у даній справі, містить посилання на Охоронний договір №63 від 22.06.2015 та зобов`язання позивача дотримуватись його умов.

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені ст.42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Таким чином, нормами процесуального законодавства передбачено залучення третіх осіб до закінчення підготовчого провадження у справі, якщо справа розглядається в порядку загального позовного провадження.

Міністерство культури та інформаційної політики України є центральним органом виконавчої влади, що реалізує політику у сфері культурної спадщини та є органом охорони культурної спадщини.

Будь-які дії та рішення, пов`язані з пам`яткою архітектури, в тому числі щодо передання її у володіння, користування чи управління третій особі, мають прийматися за погодженням органу охорони яким є Міністерство культури та інформаційної політики України.

З огляду на вищевикладене, господарський суд дійшов висновку, що рішення у даній справі, предметом у якій є визнання недійсною односторонньої відмови від договору та усунення перешкод у користуванні майном може вплинути на права та обов`язки останніх.

Відтак суд вважає за необхідне залучити Міністерство культури та інформаційної політики України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Частиною 3 статті 177 ГПК України передбачено, що підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи необхідність належної підготовки справи до для розгляду по суті, суд вважає за необхідне продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів.

При цьому, оскільки судом вирішені всі питання та виконані всі завдання підготовчого провадження, суд вважає за необхідне закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. 50, 177, 179,181,182,185 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Міністерство культури та інформаційної політики України, код 43220275, вул. І.Франка,19, м. Київ, 01601.

2. Зобов`язати відповідача протягом трьох днів з моменту отримання ухвали суду направити третій особі копію відзиву на позов та доданих до нього документів, докази направлення надати до суду.

3. Зобов`язати третю особу в порядку ст.179 ГПК України протягом п`яти днів з дня отримання ухвали суду та відзиву на позов надати письмові пояснення щодо предмету та підстав заявленого позову, письмові пояснення на відзив на позов з одночасним надсиланням копії письмових пояснень з доказами учасникам справи. Докази надсилання надати до суду.

4. Продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів.

5. Закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті на 24.05. 2023 року об 11 год.00хв. Судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру,20, зал суд. засідань № 305.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень - http://reyestr.court.gov.ua/.

Повний текст ухвали складено 24.04.2023.

Суддя М.П. Ноувен

Дата ухвалення рішення19.04.2023
Оприлюднено25.04.2023
Номер документу110394347
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод у користуванні нежитловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —927/214/23

Судовий наказ від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Судовий наказ від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Рішення від 07.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 17.08.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 19.04.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні