Ухвала
від 25.04.2023 по справі 761/1626/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/1626/20

Провадження № 2/761/2030/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Макаренко І.О.

при секретарі Іванченко М.В.,

за участі:

представника позивача - адвоката Березки Р.М.,

представника відповідача ТОВ «Павловнія Груп Україна» - адвоката Пащенка П.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду заяву позивача про зменшення позовних вимог у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Органік-Лайф» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Павловнія Груп Україна» про стягнення коштів,

встановив:

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом в якому просив стягнути солідарно з відповідачів суму передплати за непоставлений в строки передбачені договором поставки товар в розмірі 2067620,96 грн, пеню в розмірі 407349,46 грн, 3% річних в сумі 37047,22 грн та інфляційні нарахування в розмірі 16334,20 грн.

В судовому засіданні представник позивача заявив клопотання про прийняття заяви про зменшення позовних вимог, в якій позивач зазначає, що первинний позов було подано через те, що позивач вважав, що документи щодо постачання (отримання) товару, а саме: видаткові накладні, не були підписані керівником ТОВ «Органік-Лайф», а товар не був поставлений в обумовлений у договорі термін, що стало підставою для звернення до суду з позовом.

В подальшому з`ясувалося, що всі документи щодо отримання товару були підписані керівником позивача, однак рослини, які були поставлені ТОВ «Павловнія Груп Україна» виявилися не того сорту, який зазначений у договорі поставки.

Вказані обставини стали підставою для подання позивачем заяви про зменшення позовних вимог, оскільки зобов`язання, через поставку відповідачем іншого сорту рослин, втратило інтерес для кредитора (позивача), а тому, відповідно до ст. 612 ЦК України, позивач відмовляється від прийняття виконання зобов`язання та просить стягнути з відповідача отримані за товар кошти в сумі 568020,96 грн.

Представник відповідача ТОВ «Павловнія Груп Україна» в судовому засіданні заперечив проти прийняття заяви про зменшення позовних вимог, оскільки вважає дану заяву одночасною зміною підстав та предмету позову.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали заяви про зменшення позовних вимог, суд вважає, що вказана заява не підлягає прийняттю, оскільки позивач фактично змінює предмет та підстави позову одночасно.

Попередні позовні вимоги позивача зводилися до солідарного стягнення з відповідачів коштів за непоставлений в обумовлені договором строки товар та стягнення через це неустойки у вигляді пені, 3% річних та інфляційних витрат саме за порушення строків поставки товару, передбачених договором поставки.

В заяві про зменшення позовних вимог, позивач просить стягнути з відповідачів різницю вартості за постачання іншого сорту рослин, ніж вказано в договорі поставки.

Зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Під збільшенням або зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно збільшення або зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві. Зменшений (чи збільшений) може бути лише розмір вимог майнового характеру. Під зменшенням розміру позовних вимог не може розумітися заявлення іншої вимоги замість викладеної у позовній заяві. Неправомірно під виглядом зменшення позовних вимог висувати нові вимоги, які не були зазначені у тексті позовної заяви.

Заява позивача про зменшення позовних вимог є фактично поданням окремого позову з іншим предметом та підставою, що виключає можливість її прийняття до розгляду разом із первинним позовом.

Враховуючи, що чинний ЦПК України не передбачає одночасної зміни предмету та підстав позову, суд вважає, що заява про зменшення позовних вимог не може бути прийнята в даному провадженні, оскільки, по суті, позивачем поданий інший позов з іншого предмету та підстав.

На підставі викладеного, керуючись ст. 49 ЦПК України, суд

ухвалив:

Відмовити представнику позивача - адвокату Березці Р.М. у задоволенні клопотання про прийняття заяви позивача про зменшення позовних вимог у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Органік-Лайф» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Павловнія Груп Україна» про стягнення коштів.

Роз`яснити позивачу його право на звернення до суду із вищевказаною позовною заявою на загальних підставах.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено27.04.2023
Номер документу110443557
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу

Судовий реєстр по справі —761/1626/20

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 11.03.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні