Ухвала
від 13.04.2023 по справі 910/2837/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

13.04.2023Справа № 910/2837/23

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді - Приходько І.В.

при секретарі судового засідання - Жалобі С.Р.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні матеріали

у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фактор плюс"

до відповідача-1: ЛАЛ Фаундейшн (LAL Foundation)

відповідача-2: Акціонерного товариства "Райффайзен банк"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Приватне акціонерне товариство «МУЛЬТІ ВЕСТЕ УКРАЇНА 1»

про звернення стягнення на заставне майно та зобов`язання вчинити дії,

за участю представників: згідно протоколу судового засідання;

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фактор плюс" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом ЛАЛ Фаундейшн (LAL Foundation) та Акціонерного товариства "Райффайзен банк" в якому просив:

- звернути стягнення на заставне майно, що є предметом застави за договором застави акцій від 21.09.2007, нотаріально посвідченим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Міленіною К.О. та зареєстрованим в реєстрі за № 345, шляхом передачі заставного майна - 25% акцій Приватного акціонерного товариства "Мульті Весте Україна 1" (код ЄДРПОУ 35058997, код ISIN НОМЕР_1, форма випуску - бездокументарна, номінальна вартість однієї акції - 1 гривня, загальною кількістю: 131 250 штук, загальною номінальною вартістю акцій: 131 250,00 гривень) у власність Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фактор плюс" (Код ЄДРПОУ 37881514) в рахунок часткового погашення заборгованості на суму 131 250,00 грн. за угодою про надання позики від 09.05.2007, шляхом списання 131 250 простих іменних акцій бездокументарної форми існування, код ISIN НОМЕР_1 , емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Мульті Весте Україна 1" (код ЄДРПОУ 35058997), загальною номінальною вартістю: 131 250,00 гривень, з депозитарного рахунку у цінних паперах НОМЕР_4 компанії ЛАЛ Фаундейшн (LAL Foundation), відкритого у депозитарній установі АТ "Райффайзен Банк", та переказу на рахунок у цінних паперах № НОМЕР_2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фактор плюс", відкритий у депозитарній установі Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Сократ".

- зобов`язати депозитарну установу - Акціонерне товариство "Райффайзен банк" виконати безумовну операцію списання 131 250 простих іменних акцій бездокументарної форми існування, код ISIN НОМЕР_1 , емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Мульті Весте Україна 1" (код ЄДРПОУ 35058997), загальною номінальною вартістю: 131 250,00 гривень, з депозитарного рахунку у цінних паперах № НОМЕР_3 компанії ЛАЛ Фаундейшн (LAL Foundation), відкритого у депозитарній установі АТ "Райффайзен Банк" та переказу на рахунок у цінних паперах № НОМЕР_2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фактор плюс", відкритого у депозитарній установі Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Сократ".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.03.2023 вказану позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення її недоліків у десять днів з дня вручення цієї ухвали.

08.03.2023 до Господарського суду міста Києва від позивача надійшли документи на виконання вимог ухвали суду від 06.03.2023.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.03.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання у справі на 13.04.2023.

03.04.2023 через відділ автоматизованого документообігу суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фактор плюс" надійшла заява про зміну предмета позову.

06.04.2023 через відділ автоматизованого документообігу суду від представника ЛАЛ Фаундейшн (LAL Foundation) надійшов Відзив на позовну заяву.

11.04.2023 через відділ автоматизованого документообігу суду від Приватного акціонерного товариства «МУЛЬТІ ВЕСТЕ УКРАЇНА 1» надійшли пояснення по справі.

12.04.2023 через відділ автоматизованого документообігу суду від представника Акціонерного товариства "Райффайзен банк" надійшов Відзив на позовну заяву.

У підготовчому засіданні 13.04.2023 представник позивача не заперечував щодо залучення Приватного акціонерного товариства «МУЛЬТІ ВЕСТЕ УКРАЇНА 1» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, надав усні пояснення та просив прийняти до розгляду заяву про зміну предмета спору, з урахуванням вказаної заяви, просив змінити п. п. 2, 3 та 4 прохальної частини позовної заяви наступним чином:

« 2. Звернути стягнення на заставне майно, що є предметом застави за договором застави акцій від 21.09.2007 р., нотаріально посвідченим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Міленіною К.О. та зареєстрованим в реєстрі за № 345, шляхом передачі заставного майна - 25% акцій Приватного акціонерного товариства "Мульті Весте Україна 1" (код ЄДРПОУ 35058997, код ISIN НОМЕР_1, бездокументарної форми існування, номінальної вартості однієї акції - 1 гривня, загальною кількістю: 131 250 штук, загальною номінальною вартістю: 131 250,00 гривень) у власність Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фактор плюс" (Код ЄДРПОУ 37881514) в рахунок часткового погашення заборгованості на суму 131 250,00 грн. за угодою про надання позики від 09.05.2007 р., шляхом списання зазначених акцій (прав на акції) з рахунку у цінних паперах допонента НОМЕР_4 компанії ЛАЛ Фаундейшн (LAL Foundation), відкритого у депозитарній установі АТ "Райффайзен Банк", з метою їх зарахування на рахунок у цінних паперах № НОМЕР_2 , відкритий у депозитарній установі ТОВ "Фінансова компанія "Сократ".

3. Зобов`язати депозитарну установу Акціонерне товариство "Райффайзен банк" виконати безумовну операцію списання 131 250 простих іменних акцій (прав на акції) бездокументарної форми існування, код ISIN НОМЕР_1 , емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Мульті Весте Україна 1" (код ЄДРПОУ 35058997), загальною номінальною вартістю 131 250,00 гривень, з рахунку у цінних паперах депонента НОМЕР_4 компанії ЛАЛ Фаундейшн (LAL Foundation), відкритого у депозитарній установі АТ "Райффайзен Банк", з метою їх зарахування на рахунок у цінних паперах № НОМЕР_2 , відкритий у депозитарній установі ТОВ "Фінансова компанія "Сократ".

4. Стягнути з ЛАЛ Фаундейшн (LAL Foundation) судові витрати в повному обсязі.»

Частиною 3 статті 46 ГПК України визначено, що до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Враховуючи право сторони, передбачене статтею 46 ГПК України, та фактичну реалізацію такого права до закінчення підготовчого засідання, суд дійшов висновку про прийняття до розгляду заяви про зміну предмета позову.

У підготовчому засіданні 13.04.2023 представник відповідача 1 визнавав позовні вимоги в повному обсязі, не заперечував щодо прийняття до розгляду судом заяви позивача про зміну предмета позову та заперечував щодо залучення Приватного акціонерного товариства «МУЛЬТІ ВЕСТЕ УКРАЇНА 1» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

У підготовчому засіданні 13.04.2023 представник відповідача 2 не заперечував щодо прийняття до розгляду судом заяви позивача про зміну предмета позову та не заперечував щодо залучення Приватного акціонерного товариства «МУЛЬТІ ВЕСТЕ УКРАЇНА 1» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що рішення з даного спору може вплинути на права та обов`язки іншої особи.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України).

Приймаючи до уваги доводи, які викладені у позовній заяві, зважаючи на зміст та характер спірних правовідносин, господарський суд дійшов висновку про задоволення клопотання та залучення до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Приватне акціонерне товариство «МУЛЬТІ ВЕСТЕ УКРАЇНА 1».

Відповідно до частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Одночасно, згідно з частинами 2 та 3 статті 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи зазначене, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, забезпечення рівності прав та обов`язків всіх учасників процесу, суд дійшов висновку про продовження строку підготовчого провадження у справі на 30 днів з ініціативи суду та відкладення підготовчого засідання.

Керуючись ст. 50, ст.ст. 182-183, ст.ст. 232-234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів.

2. Прийняти до розгляду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фактор плюс" про зміну предмета позову.

3. Відкласти підготовче засідання у даній справі на 31.05.23 о 15:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 11 .

4. На підставі статті 50 Господарського процесуального кодексу України залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Приватне акціонерне товариство «МУЛЬТІ ВЕСТЕ УКРАЇНА 1» (01135, місто Київ, проспект Перемоги, будинок 16, ЄДРПОУ 35058997).

5. Відповідно до вимог частини 2 статті 172 Господарського процесуального кодексу України зобов`язати позивача надіслати третій особі копію позовної заяви з доданими до неї документами та відповідь на відзив листом з описом вкладення, докази чого надати суду, а відповідачів - відзиви та додані до них документи на адресу залученої третьої особи. Докази направлення надати суду.

6. Викликати у судове засідання представників учасників справи, яким необхідно при собі мати документи, що підтверджують їх повноваження відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України.

7. Запропонувати третій особі строк протягом п`яти днів з дня вручення ухвали Господарського суду міста Києва від 13.04.2023 надати суду пояснення щодо заявлених позовних вимог відповідно до статті 168 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову, копію яких направити позивачу та відповідачам у той самий строк.

8. Заяви, клопотання, заперечення подати до суду завчасно з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених статтею 170 Господарського процесуального кодексу України.

Дана ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, відповідно до приписів статті 255 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя І.В. Приходько

Дата ухвалення рішення13.04.2023
Оприлюднено27.04.2023
Номер документу110444941
СудочинствоГосподарське
Сутьзвернення стягнення на заставне майно та зобов`язання вчинити дії,

Судовий реєстр по справі —910/2837/23

Постанова від 22.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 27.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 13.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні