Ухвала
від 25.04.2023 по справі 545/488/20
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/488/20

Провадження № 6/545/25/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.04.2023 року Полтавський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Потетій А.Г.,

при секретарі Явдоченко А.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Полтава заяву начальника Полтавського відділу державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області про заміну сторони виконавчого провадження у цивільній справі за позовом першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури Д.І. Радійчук в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, ОСОБА_1 , треті особи: Регіональний офіс водних ресурсів в Полтавській області, Ковалівська сільська рада Полтавського району Полтавської області про визнання незаконним та скасування наказу, припинення права приватної власності, повернення земельної ділянки,

в с т а н о в и в:

17.03.2023 року до Полтавського районного суду Полтавської області надійшла заява начальника Полтавського відділу державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області про заміну сторони виконавчого провадження у цивільній справі за позовом першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури Д.І. Радійчук в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, ОСОБА_1 , треті особи: Регіональний офіс водних ресурсів в Полтавській області, Ковалівська сільська рада Полтавського району Полтавської області про визнання незаконним та скасування наказу, припинення права приватної власності, повернення земельної ділянки.

В обґрунтування поданої заяви заявник посилається на те, що 02.03.2023 до відділу ДВС за вхідним № 1881 надійшла заява від Полтавської окружної прокуратури Полтавської області на підставі ч. 1 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» щодо заміни сторони (стягувана) у виконавчому провадженні з Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області на Полтавську міську раду.

27.05.2021 року набрав законної сили Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» № 1423-IX від 24.08.2021 (далі - Закон №1423-ІХ), який набрав чинності 27.05.2021, Розділ X «Перехідні положення»

Земельного кодексу України доповнено пунктом 24, відповідно до якого з дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної; власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані, за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель, визначених пунктами а-е.

Земельні ділянки, що вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст відповідно до цього пункту і право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, переходять у комунальну власність з моменту державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки.

Інші земельні ділянки та землі, не сформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності цим пунктом.

З дня набрання чинності цим пунктом до державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад, органи виконавчої влади, що здійснювали розпорядження такими земельними ділянками, не мають права здійснювати розпорядження ними.

Таким чином, у зв`язку з зміною в силу закону власника земельних ділянок водного фонду, які підлягають поверненню у вказаному виконавчому документі, наявні підстави для заміни сторони стягувана.

Прокурор у судове засідання надав заяву про розгляд справи без його участі, заяву підтримав, прохав задовольнити.

Начальник Полтавського відділу державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області у судове засідання надав заяву про розгляд справи без участі представника відділу, заяву підтримав, прохав задовольнити.

Представник Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області у судове засідання не з`явився, надавши заяву про розгляд справи без участі їх представника.

Представник Полтавської міської ради у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, заперечень щодо заяви не надав.

Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

У зв`язку з неявкою у судове засідання сторін, неявка яких не перешкоджає розгляду справи, відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд вважає за можливе розглянути заяву за відсутності учасників справи, які були належним чином повідомлені, оскільки їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження у відповідності до ст. 442 ЦПК України.

Дослідивши заяву та додані до неї докази, перевіривши матеріали справи, суд дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 02.12.2021 року позовні вимоги першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури Д.І. Радійчук в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу, припинення права приватної власності, повернення земельної ділянки - задоволено.

Визнано незаконним та скасовано наказ Головного управління Держземагенства в Полтавській області від 10.07.2014 року №1606-СГ «Про затвердження проекту землеустрою та передачу у власність ОСОБА_2 земельної ділянки площею 0,1 га для індивідуального садівництва».

Внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомості про припинення права приватної власності (запис про державну реєстрацію внесену 07.08.2014 року за №6599442) ОСОБА_2 на земельну ділянку з кадастровим номером 5324081900:00:001:0028 площею 0,1 га для ведення індивідуального садівництва, що розташована на території Ковалівської сільської ради Полтавського району за межами населеного пункту.

Зобов`язано ОСОБА_1 , як правонаступника ОСОБА_2 повернути земельну ділянку з кадастровим номером 5324081900:00:001:0028 площею 0,1 га для ведення індивідуального садівництва, що розташована на території Ковалівської сільської ради Полтавського району за межами населеного пункту, у власність Держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області.

Стягнуто з Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області на користь прокуратури Полтавської області понесені витрати на сплату судового збору в розмірі 6 306,00 грн.

12.05.2022 року Полтавським районним судом, Полтавської області видано виконавчий лист № 545/488/20 про зобов`язання ОСОБА_1 , як правонаступника ОСОБА_2 повернути земельну ділянку з кадастровим номером 5324081900:00:001:0028 площею 0,1 га для ведення індивідуального садівництва, що розташована на території Ковалівської сільської ради Полтавського району за межами населеного пункту, у власність Держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області.

Відповідно до ч. 1 ст. 431 ЦПК України, виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

На даний час у Полтавському відділі державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на виконанні перебуває виконавче провадження № 69019046 з примусового виконання виконавчого листа № 545/488/20 виданого Полтавським районним судом Полтавської області 12.05.2022 року про зобов`язання ОСОБА_1 , як правонаступника ОСОБА_2 повернути земельну ділянку з кадастровим номером 5324081900:00:001:0028 площею 0,1 га для ведення індивідуального садівництва, що розташована на території Ковалівської сільської ради Полтавського району за межами населеного пункту, у власність Держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області.

27.05.2021 року набрав законної сили Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» № 1423-IX від 24.08.2021 (далі - Закон № 1423-ІХ), який набрав чинності 27.05.2021, Розділ X «Перехідні положення» Земельного кодексу України доповнено пунктом 24, відповідно до якого з дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної; власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані, за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель, визначених пунктами а-е.

Земельні ділянки, що вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст відповідно до цього пункту і право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, переходять у комунальну власність з моменту державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки.

Інші земельні ділянки та землі, не сформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності цим пунктом.

З дня набрання чинності цим пунктом до державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад, органи виконавчої влади, що здійснювали розпорядження такими земельними ділянками, не мають права здійснювати розпорядження ними.

З огляду на вищевикладене, з 27.05.2021 року всі земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності автоматично переходять у комунальну власність. Таким чином, повноваження розпоряджатися земельною ділянкою, зокрема надавати дозволи на розроблення проектів землеустрою та затверджувати проекти землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок, що розташовані на території Ковалівської сільської ради Полтавського району належать Полтавській міській раді, тому вказана рада є належним стягувачем по справі.

Згідно із ч.1, ч. 2 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Відповідно до роз`яснень, викладених в листі ВССУ від 25.09.2015 р. «Про практику розгляду судами процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах», під процесуальним правонаступництвом у виконавчому провадженні слід розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від право попередників до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні.

Підставами правонаступництва є смерть громадянина, що був стороною виконавчого провадження, оголошення його померлим, реорганізація юридичної особи, відступлення права вимоги, переведення боргу (гл.47 ЦК).

Отже, заміна сторони, що вибула, може мати місце тільки в результаті правонаступництва, що відбулося в матеріальних правовідносинах.

Також, відповідно до правової позиції, висловленої Верховним Судом України в постанові від 20 листопада 2013 року у справі № 6-122цс13, керуючись змістом статей512,514ЦК України, заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо, й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

Згідно ст. 514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено Договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст. 510 ЦК України, сторонами у зобов`язанні є боржник і кредитор.

Відповідно п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Отже, враховуючи вище викладене, новим стягувачем за вказаним вище рішенням суду є Полтавська міська рада.

Норма статті 442 ЦПК України має імперативний характер, оскільки в ній прямо визначено правило поведінки, а саме: замінити сторону виконавчого провадження, а не замінювати сторону виконавчого провадження лише у відкритому виконавчому провадженні чи за інших обставин.

Таким чином, заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що заява начальника Полтавського відділу державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області про заміну сторони виконавчого провадження підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 55, 257, 442 ЦПК України, ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», -

у х в а л и в :

Заяву начальника Полтавського відділу державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити стягувача Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області (код ЄДРПОУ 39767930) з примусового виконання виконавчого листа №545/488/20 виданого Полтавським районним судом Полтавської області 12.05.2022 року про зобов`язання ОСОБА_1 , як правонаступника ОСОБА_2 повернути земельну ділянку з кадастровим номером 5324081900:00:001:0028 площею 0,1 га для ведення індивідуального садівництва, що розташована на території Ковалівської сільської ради Полтавського району за межами населеного пункту, у власність Держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області на правонаступника - Полтавську міську раду.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Полтавський районний суд Полтавської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: А.Г. Потетій

Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено28.04.2023
Номер документу110456282
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —545/488/20

Постанова від 12.10.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Постанова від 10.01.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 18.11.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 23.08.2022

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л. В.

Ухвала від 08.03.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні