Ухвала
від 26.04.2023 по справі 638/20224/21
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 638/20224/21

Провадження № 2/521/1583/23

У Х В А Л А

26 квітня 2023 року

Малиновський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Гуревського В.К.

за секретаря Федорова А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Одесі клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Добринь Я.О. про передачу справи за підсудністю за ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Страхова компанія «Інго», ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, -

в с т а н о в и в :

До Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області звернувся із позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Страхова компанія «Інго», ОСОБА_2 , за яким просить стягнути з Акціонерного Товариство «Страхова компанія «Інго», код ЄДРПОУ 16285602 в особі Філії в м. Харків, на користь позивача страхове відшкодування в сумі 31645,32 грн; стягнути з ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь позивача збитки від фізичного знищення автомобіля в сумі 131285,74 грн та моральну шкоди в сумі 10000,00 грн; стягнути з відповідачів суму сплаченого судового збору 1730,00 грн та судових витрат на правову допомогу в сумі 10000,00 грн.

Ухвалою Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 15 березня 2022 було відкрите провадження у справі та вирішено розглядати справу в порядку загального позовного провадження; призначено підготовче засідання.

Ухвалою Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29 листопада 2022 рокусправу за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Страхова компанія «Інго», ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, передано на розгляд до Малиновського районного суду м. Одеси), оскільки справа не підсудна Первомайському міськрайонному суду Миколаївської області.

Ухвалою судді Малиновського районного суду м. Одеси прийнято цивільну справу №638/20224/21(провадження №2/521/1583/23) до провадження. Призначено підготовче судове засідання.

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Добринь Я.О. надав до суду клопотання, за яким просить суд передати для подальшого розгляду цивільну справу № 628/20224/21 за позовом ОСОБА_1 до АТ «Страхова Компанія «Інго», в особі філії в м. Харкові, ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП, до Дзержинського районного суду м. Харкова, посилаючись на таке.

Відповідно до п. 7. ст. 28 ЦПК України позови,що виникаютьіз діяльностіфілії або представництва юридичної особи, а також відокремленого підрозділу органу державної влади без статусу юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням.

Згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань філія АТ «Страхова Компанія «Інго» знаходиться за адресою: м. Харків, вул. Космічна, б. 21, що перебуває в юрисдикції Дзержинського районного суду м. Харкова.

Представник позивача Карапетян А.Ц. просив засідання провести за відсутності відповідача та його представника та задовольнити подане клопотання.

Представник відповідача ОСОБА_2 адвокат Петрушко І. заперечувала проти задоволення поданого клопотання, посилаючись на те, що передача справи № 638/20224/21 до Дзержинського районного суду м. Харків є недоцільною, оскільки відповідно до правил підсудності, визначених у ЦПК України дана справа підлягає розгляду саме у Малиновському районному суді м. Одеси.

У зв`язку з вищезазначеним ухвалою Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29.11.2022 року дану справу було передано за підсудністю до Малиновського районного суду м. Одеси.

Представник відповідача Гегамян М.В. просила засідання провести за відсутності відповідача та його представника.

Представник співвідповідача Акціонерного товариства«Страхова компанія«Інго»у судове засідання не з`явився.

Розглянувши подане клопотання, суд відмовляє у його задоволені, з огляду на таке.

Відповідач ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , тобто в Малиновському районі м. Одеси.

Відповідач філія АТ «Страхова Компанія «Інго» знаходиться за адресою: м. Харків, вул. Космічна, б. 21, тобто в Дзержинському районі м. Харкова.

Згідно ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до п. 7. ст. 28 ЦПК України позови,що виникаютьіз діяльностіфілії або представництва юридичної особи, а також відокремленого підрозділу органу державної влади без статусу юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням.

Відповідно до ч. 15 ст. 27 ЦПК України позови до кількох відповідачів, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред`являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивача. Тобто ця норма діє при подачі позову.

Позивачем за його вибором було подано позовну заяву до Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області.

Ухвалою Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29 листопада 2022 рокусправу за позовом ОСОБА_1 до АТ «Страхова компанія «Інго», ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, передано на розгляд до Малиновського районного суду м. Одеси), оскільки справа не підсудна Первомайському міськрайонному суду Миколаївської області, за встановленим місцем реєстрації ОСОБА_2 .

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За ч. 2 цієї статті справа, прийнята судом до свого провадження з додержанням правил підсудності, повинна бути ним розглянута і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому сулу, за винятком випадків, коли внаслідок змін у складі відповідачів справа належить до виключної підсудності іншого суду.

Виходячи з тлумачення положень ч. ч. 1-2 ст. 31 ЦПК України справа підлягає розгляду судом в тому випадку, якщо вона надійшла до цього суду з дотриманням правил підсудності. В тому випадку, якщо судом встановлено, що справа надійшла з порушенням правил підсудності, суд приймає ухвалу про передачу такої справи до суду, якому вона підсудна.

Справа була передана до Малиновського районного суду м. Одеси Первомайським міськрайонним судом Миколаївської області за ухвалою від 29 листопада 2022 рокуз дотриманням правил підсудності.

Крім того, згідно ст. 32 ЦПК України спори про підсудність не допускаються. Таким чином, перевірка правильності передачі справи здійснюється в апеляційному порядку за відповідною скаргою учасника проваджених, а суд першої інстанції, який отримав справу від іншого суду, не може надавати оцінку діям іншого суду та/або повертати отриману справу, оскільки такими діями створюється спір про підсудність між судами.

Керуючись ст. ст. 27, 28, 31, 32 ЦПК України, СУД

У Х В А Л И В :

У задоволені клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Добринь Я.О. про передачу цивільної справи № 628/20224/21 за позовом ОСОБА_1 до АТ «Страхова Компанія «Інго», в особі філії в м. Харкові, ОСОБА_2 про відшкодування шкоди,завданої внаслідок ДТП,за підсудністю до Дзержинського районного суду м. Харкова - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ: В.К. Гуревський

Дата ухвалення рішення26.04.2023
Оприлюднено28.04.2023
Номер документу110470983
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —638/20224/21

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Рішення від 26.09.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні