Ухвала
від 26.04.2023 по справі 420/11199/22
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

26 квітня 2023 р.м.ОдесаСправа № 420/11199/22П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача: Федусика А.Г.

суддів: Бойка А.В. , Шевчук О.А.

розглянувши питання відкриття провадження за апеляційною скаргою Одеської митниці на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 09 січня 2023 року. по справі № 420/11199/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕСТАЙМ" до Одеської митниця Держмитслужби про визнання протиправними і скасування рішення,

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 09 січня 2023р. позов задоволено.

На зазначене рішення суду представником Одеської митниці подано апеляційну скаргу.

Відповідно до ч.1 та 2 ст.295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

- на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Так 08 лютого 2023 року представником відповідача вперше було подано апеляційну скаргу на оскаржуване рішення суду першої інстанції, яка ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 28 лютого 2023 року була повернута апелянту з огляду на не виконання вимог ухвали про без руху (не сплата судового збору).

Пізніше, 24 квітня 2023 року відповідачем було подано вдруге апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, однак, вже з пропуском місячного строку передбаченого КАС України на апеляційне оскарження.

В обґрунтування поважності пропуску строку було зазначено про неможливість сплати судового збору, що свідчить про об`єктивність причин пропуску такого строку та на відсутність бюджетних асигнувань на оплату судового збору.

З матеріалів поданої апеляційної скарги вбачається , що платіжна інструкція №290, подана разом із апеляційною скаргою, була проведена Держказначейською службою ще 10 березня 2023 року, в зв`язку з чим суд звертає увагу митного органу щодо зволікання на подання апеляційної скарги більше ніж на 50 днів з моменту оплати судового збору незначного розміру.

Посилання митного органу у своїй заяві про поновлення вказував на тривалі повітряні тривоги та масовані обстріли м.Одеси а також тривале вимкнення електроенергії - не є належними та допустимими доказами такого великого пропуску строку. При цьому, митний орган подає зазвичай документи до суду сформовані в системі "Електронний суд". Тому повітряних тривог чи вимкнень електроенергії на такий тривалий термін не проводилось на території міста Одеси.

Інших належних та достатніх обґрунтувань поважності пропуску строку надано не було.

Колегія суддів зазначає, що тільки наявність об`єктивних перешкод для своєчасної реалізації прав щодо оскарження судового рішення в апеляційному порядку у строк, встановлений процесуальним законом, може бути підставою для висновку про пропуск строку апеляційного оскарження з поважних причин.

Суд, звертає увагу митного органу на те, що поважними причинами пропущення строку на подання апеляційної скарги можуть бути визнані лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, що оскаржує судове рішення, та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

За змістом ч.3 ст.298 КАС України вбачається, що апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 295 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Тому, з урахуванням наведеного, приходжу до висновку, що апеляційна скарга має бути залишена без руху, з наданням строку для усунення зазначених недоліків та сплати судового збору.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.295, 296, 298 КАС України,

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Одеської митниці залишити без руху.

Надати апелянту час для усунення недоліків поданої апеляційної скарги строком 10 (десять) днів з дня вручення копії даної ухвали, шляхом звернення до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або зазначення інших підстав для поновлення строку та сплати судового збору.

Витребувати у Одеського окружного адміністративного суду справу № 420/11199/22

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Федусик А.Г.Судді Бойко А.В. Шевчук О.А.

Дата ухвалення рішення26.04.2023
Оприлюднено28.04.2023
Номер документу110474918
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними і скасування рішення

Судовий реєстр по справі —420/11199/22

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

Ухвала від 16.06.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 10.05.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 26.04.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 14.02.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Рішення від 09.01.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

Ухвала від 04.09.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

Ухвала від 04.09.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

Ухвала від 16.08.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні