Ухвала
від 25.04.2023 по справі 944/6130/21
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/6130/21

Провадження №2/944/247/23

УХВАЛА

25.04.2023 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Поворозника Д.Б.,

за участю секретаря судового засідання Климейко Л.Г.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

відповідача ОСОБА_3 ,

представника відповідача ОСОБА_4 ,

представника відповідачів ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Яворові клопотання відповідача Яворівської міської ради Львівської області про закриття провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_6 , Яворівської міської ради Львівської області, Виконавчого комітету Яворівської міської ради Львівської області, Головного управління Дергеокадастру у Львівській області про визнання незаконним та скасування рішень, скасування записів про державну реєстрацію,

встановив:

В провадженні Яворівського районного суду Львівської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_6 , Яворівської міської ради Львівської області, Виконавчого комітету Яворівської міської ради Львівської області, Головного управління Дергеокадастру у Львівській області, у якому позивач, з врахуванням заяви про зміну предмета позову, просить: визнати незаконним та скасувати рішення Яворівської міської ради Львівської області від 12 серпня 2011 року № 344; визнати незаконним та скасувати рішення Виконавчого комітету Яворівської міської ради Львівської області від 25 січня 2018 року № 10; скасувати запис про державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером 4625810100:04:002:0759, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,0087 га, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, яка зареєстрована в Державному земельному кадастрі 16 жовтня 2019 року Відділом в Яворівському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області; скасувати запис про державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером 4625810100:04:001:0114, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,0458 га, цільове призначення для обслуговування житлового будинку і господарських будівель, яка зареєстрована в Державному земельному кадастрі 16 жовтня 2019 року Відділом в Яворівському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області.

Представник відповідача Яворівської міської ради Львівської області Глинка М.С. подала письмове клопотання про закриття провадження у справі.

Клопотання мотивує тим, що в обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 зазначає, що ним не подавався позов до того самого відповідача щодо того ж предмету та з тих самих підстав. Даний факт не відповідає дійсності, оскільки 08 вересня 2011 року позивач в інтересах свого батька ОСОБА_7 звертався у Яворівський районний суд Львівської області із адміністративним позовом про скасування рішення Яворівської міської ради № 344 від 12 серпня 2011 року до відповідачів Яворівської міської ради Львівської області та ОСОБА_6 . Законність прийняття рішення Яворівською міською радою Львівської області № 344 від 12 серпня 2011 року «Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ОСОБА_6 » підтверджено постановою Яворівського районного суду Львівської області від 18 лютого 2015 року у справі № 2-а-4536/11. Ухвалoю Львівського апеляційного адміністративного суду Львівської області від 12 жовтня 2016 року залишено без змін постанову Яворівського районного суду Львівської області. Постановою Верховного Суду від 31 липня 2019 року касаційну скаргу ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_7 залишено без задоволення, а постанову Яворівського районного суду Львівської області від 18 лютого 2015 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 12 жовтня 2016 року без змін. Нормами ч. 4 ст. 82 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не| доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, або особа щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом. А відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 255 Цивільного процесуального кодексу України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо набрали законної сили рішення суду або ухвала суду про закриття провадження у справі, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили за тими самими вимогами.

В судовому засіданні представник відповідачів ОСОБА_5 Яворівської міської ради Львівської області та Виконавчого комітету Яворівської міської ради Львівської області клопотання про закриття провадження у справі підтримав, просив його задовольнити.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_3 та його представник адвокат Дзидз А.В. клопотання підтримали частково, а саме в частині закриття провадження щодо розгляду позовних вимог про визнання незаконним та скасування рішення Яворівської міської ради Львівської області № 344 від 12 серпня 2011 року.

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Лука Т.М. в судовому засіданні заперечили щодо задоволення клопотання про закриття провадження у справі, оскільки відсутні підстави для, передбачені п. 3 ч. 1 ст. 255 Цивільного процесуального кодексу України, а саме у вказаних в клопотанні справах різні позивачі, суб`єктний склад та підстави позову.

Заслухавши думки учасників справи, оцінивши доводи клопотання, дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Із заявленогопредставником відповідачаклопотання вбачається,що вінпросить закритипровадження усправі напідставі п.3ч.1ст.255Цивільного процесуальногокодексу України,якою передбачено,що судсвоєю ухвалоюзакриває провадженняу справі,якщо набрали законної сили рішення суду або ухвала суду про закриття провадження у справі, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили за тими самими вимогами.

Суд зазначає, що закриття провадження у справі можливе за умови, що рішення, яке набрало законної сили, є тотожним позову, який розглядається, тобто збігаються сторони, предмет і підстави позовів.

Як вказано в постанові Верховного Суду від 22 травня 2019 року у справі № 640/7778/18, позови вважаються тотожними, якщо в них одночасно збігаються сторони, підстави та предмет спору, тобто коли позови повністю збігаються за складом учасників цивільного процесу, матеріально-правовими вимогами та обставинами, що обґрунтовують звернення до суду.

А тому, нетотожність хоча б одного із цих чинників не перешкоджає повторному зверненню до суду заінтересованих осіб за вирішенням спору.

Також, визначаючи підстави позову як елемент його змісту, суд повинен перевірити, на підставі чого, тобто яких фактів (обставин) і норм закону позивач просить про захист свого права.

На думку суду, позови у вже розглянутій справі у справі № 2-а-4536/11 та у справі, яка розглядається, не є тотожними (ідентичними), оскільки у даних справах різні позивачі ( ОСОБА_8 і ОСОБА_1 відповідно), відповідачі (у попередній справі лише Яворівська міська рад а Львівської області, а в даній справі також і Виконавчий комітет Яворівської міської ради Львівської області, Головне управління Дергеокадастру у Львівській області та ОСОБА_6 , який в іншій справі був у статусі третьої особи), а також спір між сторонами у справах виник з різних підстав.

Крім того, справа № 2-а-4536/11 розглядалася в порядку адміністративного судочинства, а дана справа цивільного.

Враховуючи наведене вище, суд дійшов висновку про те, що у задоволенні клопотання представник відповідача Яворівської міської ради Львівської області про закриття провадження у справі слід відмовити.

На підставі наведеного, керуючись ст. 255 ЦПК України, суд

ухвалив:

Відмовити у задоволенні клопотання відповідача Яворівської міської ради Львівської області про закриття провадження у справі.

Ухвала набирає законної сили після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Повне судове рішення складено 27 квітня 2023 року.

Суддя Д.Б. Поворозник

СудЯворівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110481377
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —944/6130/21

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Ухвала від 01.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Ухвала від 01.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Рішення від 18.12.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Рішення від 03.08.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Рішення від 03.08.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні