Постанова
від 22.01.2007 по справі 30/3а-06
КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

30/3а-06

Київський міжобласний апеляційний господарський суд


          01033, м. Київ, вул. Жилянська, 58-б

Постанова

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.01.07                                                                                            Справа №  30/3а-06

 

Київський міжобласний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді:          Фаловської  І.М. (доповідач по справі),

суддів:                                 Мамонтової  О.М. суддів:                                 Мостової  Г. І.  

                                                                                                                               .

секретар судового засідання -  Швидак С.І.                           

за участю представників сторін:

від прокуратури: не з'явились;  

від позивач: Малижонок М.Д., дов. № 2/24  від 18.10.06 р.,  представник;

від третя особа на стороні позивача: Галаган В.І., наказ № 17 від 20.12.04 р., директор;

від  відповідач: Миколюк М.Д., дов. від 04.07.06,  представник;

від третьої особи 3 на стороні відповідача: Бабурін І.В., дов № 3/10 від 10.10.06 р., представник;

від третьої особи 7 на стороні відповідача: Савицький Д.В. паспорт СМ 136427  виданий 06.08.99 р.;

від третьої особи 10 на стороні відповідача: Павлюк Л.В. паспорт СМ 300176  виданий 24.09.96 р.;

          

розглянувши апеляційні скарги Прокуратури Києво-Святошинського району Київської області та Горенської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області на постанову господарського суду Київської області від 10.07.2006 року

у справі № 30/3а-06 (головуючий суддя Коротун О.М., судді: Кошик А.Ю., Христенко О. О.)

за позовом          Колективного сільськогосподарського підприємства Агрокомбінату “Бучанський”, с. м. т. Гостомель

до          Горенської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, с. Горенка  Києво-Святошинського району

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача          ТОВ „Новий шлях”, с. Горенка Києво-Святошинського району

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:     

          1.  Відділ земельних ресурсів Києво-Святошинського району, м. Київ

2.          Приватне підприємство “Форте-Плюс”, с. Горенка;  

3.          ЗАТ “Натурфарм”, с. Горенка;

4.          СПД ФО Грашина О. В., с. Мощун Києво-Святошинського району;

5.          гр. Цвєтков Г. В., м. Київ;

6.          гр. Савицький Д. В., с. Горенка  Києво-Святошинського району;

7.          СПД ФО Головченко С. О., с. Горенка  Києво-Святошинського району;

8.          гр. Сович І. М., с. Горенка  Києво-Святошинського району;

9.          гр. Сович Ю. В., м. Київ;

10.          гр. Павлюк Л. В., м. Київ;

11.          гр. Горен Таль, м. Київ;

 

про               скасування рішення Горенської сільської ради 16 сесії 4-го скликання від 03.02.2005 р. про передачу до земель запасу сільської ради земельних ділянок позивача площею 33 га та встановлення відсутності компетенції та повноважень відповідача щодо розпорядження земельними ділянками, належними позивачу у межах Горенської сільської ради, як комунальною власністю

за участі прокуратури Києво-Святошинського району

В С Т А Н О В И В :

Колективне сільськогосподарське підприємство Агрокомбінату „Бучанський” (далі –КСП АК «Бучанський») звернулося до господарського суду Київської області з позовною заявою до Горенської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області за участі третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ТОВ «Новий шлях»та за участі третіх сторін, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Відділу земельних ресурсів Києво-Святошинського району, Приватного підприємства “Форте-Плюс”, ЗАТ “Натурфарм”, СПД ФО Грашина О. В., гр. Цвєткова Г. В., СПД ФО Головченко С. О., гр. Савицького Д. В., гр. Сович І. М., гр. Сович Ю. В., гр. Павлюка Л. В., гр. Горен Таль, за участі прокуратури Києво-Святошинського району.

Позовна заява містить такі вимоги: поновити порушені права КСП АК «Бучанський»та підтвердити право власності на земельні ділянки у межах Горенської сільради за КСП АК «Бучанський», крім тих, що підпали під розпаювання; скасувати рішення Горенської сільради 16 сесії 4-го скликання від 03.02.2005 р. про передачу до земель запасу сільської ради земельних ділянок позивача площею 33 га; встановити відсутність компетенції та повноважень Горенської сільради щодо розпорядження земельними ділянками, належними КСП АК «Бучанський»у межах Горенської сільради, як комунальною власністю; скасувати рішення Горенської сільради 23 сесії 4-го скликання від 09.01.2006р. про відмову КСП АК «Бучанський»в наданні згоди на розробку проектної документації щодо зміни цільового призначення земель; винести судове рішення яким надати згоду КСП АК «Бучанський»на розробку проектної документації щодо відведення земельних ділянок загальною площею 4,13га для зміни цільового використання із «земель товарного сільськогосподарського виробництва»на «землі промисловості, комерційного використання і громадського призначення».

Заявою від 26.04.2006р. (т. 1 а. с. 99) позивачем було підтверджено позовні вимоги і відповідно до п. 1, 8 ч. 2 ст. 162 КАС України позивач просить про скасування рішення Горенської сільської ради 16 сесії 4-го скликання від               03.02.2005 р. про передачу до земель запасу сільської ради земельних ділянок позивача площею 33 га та встановлення відсутності компетенції та повноважень відповідача щодо розпорядження земельними ділянками, належними позивачу у межах Горенської сільської ради, як комунальною власністю.

Постановою господарського суду Київської області від 10.07.2006 року позов КСП АК «Бучанський»задоволено частково. Визнано протиправним рішення Горенської сільради Києво-Святошинського району Київської області 16 сесії 4-го скликання від 03.02.2005р. «Про передачу до земель запасу сільської ради земельних ділянок в с. Горенка по вул. Радгоспній (господарчих дворів КСП АК «Бучанський») та скасовано його з моменту прийняття. Визнано відсутність компетенції та повноважень Горенської сільради Києво-Святошинського району Київської області щодо розпорядження належними КСП АК «Бучанський»33,0 га земельних ділянок у межах Горенської сільради як комунальною власністю. Скасовано заходи забезпечення позову, здійснені від 06.05.2006р. по даній справі. В решті в задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постанова місцевого господарського суду, мотивована тим,  що рішення органу місцевого самоврядування, а саме Горенської сільської ради 16 сесії 4-го скликання від 03.02.2005р. при здійсненні владних управлінських функцій щодо передачі у землі запасу належної Колективному сільськогосподарському підприємству Агрокомбінат «Бучанський»земельної ділянки площею 33,0 га порушує права та інтереси юридичної особи Колективного сільськогосподарського підприємства Агрокомбінат «Бучанський», закріплені у ст. 14 Конституції України, статтях 78, 90 Земельного кодексу України щодо володіння та розпорядження належною йому на праві власності земельною ділянкою, відповідно до ч. 1 ст. 155 Земельного кодексу України, а тому підлягає скасуванню.

Водночас, судом першої інстанції відхилено доводи прокуратури та відповідача про те, що позов підписано не уповноваженим представником позивача - О. Проценко, з огляду на те, що довіреність від 10.01.06р. видана представнику позивача, як Головою КСП АК «Бучанський»Гаврилюком Р.С., так і головою комісії по реформуванню Маліжонок М.Д.

Разом з тим, судом позовні вимоги задоволені частково з огляду на те, що відповідно до державного акту на землю, позивачу на праві власності належить                        268,1 га землі та на те, що спірне рішення ухвалювалося лише стосовно 33га.

Таким чином, місцевий господарський суд дійшовши висновку, що позивачем не доведено факту порушення відповідачем його прав стосовно інших земельних ділянок, задовольнив позов КСП АК «Бучанський»частково.

Не погоджуючись із вказаною постановою, від Прокуратури Києво-Святошинського району Київської області та Горенської сільради надійшли апеляційні скарги. Прокуратура Києво-Святошинського району просить постанову господарського суду Київської області від 10.07.2005р скасувати та прийняти нову, якою відмовити в задоволенні позовних вимог. В свою чергу, Горенська сільрада в апеляційній скарзі просить скасувати постанову суду першої інстанції та закрити провадження у справі. Мотивація вказаних апеляційних скарг зводиться до того, що постанова місцевого суду прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи. Зокрема, приймаючи оскаржувану постанову, на думку скаржників, судом першої інстанції не об'єктивно, не повно і не всебічно досліджено матеріали адміністративної справи та докази, що суперечить вимогам ст. ст. 159, 161 КАС України. Так, скаржники зазначають, що з огляду на рішення 4 сесії 23 скликання Києво-Святошинської райради; державний акт на право колективної власності, при видачі якого, як вважає прокурор та відповідач, було встановлено межі всіх земель, що передавалися до колективної власності, а саме, 268,1 га, в тому числі, і спірні земельні ділянки, які на сьогоднішній день розпайовані між членами КСПА «Бучанський»; ст. 2 Указу Президента України від 08.08.1995р. №720/95 «Про порядок паювання земель переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям», ст. 7 Закону України «про колективне сільськогосподарське  підприємство», ст. 30 Закону України «Про власність»та ч. 3 ст. 5 Земельного кодексу України в редакції 1992р., суд першої інстанції не витребував у позивача та не дослідив Додаток до державного акту на право колективної власності, - список громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства між якими розпайовані землі, вказані у цьому акті та з інших підстав, викладених у апеляційній скарзі.

10.10.2006р. від позивача надійшли заперечення на апеляційну скаргу Горенської сільської ради, в яких останній просить змінити постанову суду першої інстанції з підстав правильного по суті вирішення справи, але із помилковим застосуванням норм процесуального права, задовольнивши позовні вимоги КСП АК «Бучанський».

Ухвалами від 21.09.2006р., 22.09.2006р. та 28.09.2006р. Київського міжобласного апеляційного господарського суду відкрито апеляційне провадження, проведено необхідні підготовчі дії та прийнято до справдження апеляційну скаргу прокурора Прокуратури Києво-Святошинського району Київської області та апеляційну скаргу Горенської сільради у складі судової колегії: головуючий суддя –Зеленіна Н.І., судді Андрейцева Г.М., Швець В.О.

Відповідно до розпорядження Голови Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 16.01.2007р. склад колегії суддів було змінено: головуючий суддя –Фаловська І.М., судді Мамонтова О.М., Мостова Г.І.

Представник відповідача свої вимоги підтримав, з мотивів викладених у апеляційній скарзіх.

Прокуратура не направила свого представника в судове засідання.

Представник позивача в судовому засіданні заперечив проти задоволення апеляційних скарг з підстав викладених у матеріалах справи та у відзиві на апеляційні скарги.

В судовому засіданні представники третьої особи - 3 та 7 на стороні відповідача надали пояснення суду та підтримали доводи, викладені в апеляційній скарзі відповідача та прокурора, вважають їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

В судовому засіданні представник третьої особи на стороні позивача надав пояснення суду та підтримав доводи, викладені в апеляційній скарзі відповідача та прокурора, вважає їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Третя особа -10 на стороні відповідача  в судовому засіданні надала пояснення суду та заперечила проти вимог апеляційних скарг, вважає, що постанова місцевого господарського суду є об'єктивною, обґрунтованою, відповідає вимогам чинного законодавства та прийнята у відповідності з діючими нормами матеріального і процесуального права.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, судовою колегією апеляційного суду встановлено наступне.

Згідно довідки головного управління статистики у Київській області від 19.05.2006р. № 02/2-111/-541 (т. 2 а. с. 67) станом на 19.05.2006р. значиться КСП АК «Бучанський», ідентифікаційний код 00849333, юридична особа, організаційно-правова форма господарювання колективне підприємство, форма власності приватна, адреса: 08105, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Горенка, вул. Радгоспна, 3; керівник Гаврилюк Р.С. Вказане підприємство зареєстроване районною державною адміністрацією 24.12.1997р. рішення № 2016.

У відповідності до зареєстрованого в Києво-Святошинському районному відділі земельних ресурсів за № 117 Державного акту на право колективної власності на землю від 31.03.2000 р. серії КВ (т. 1 а. с. 123-124), землі сільськогосподарського виробництва площею 268,1 гектарів в межах Горенської сільської ради належать Колективному сільськогосподарському підприємству Агрокомбінат «Бучанський».

11.06.2000р. було проведено загальні збори членів КСП АК «Бучанський», пенсіонерів – протокол № 3 (т. 2 а. с. 141), де було вирішено затвердити пайовий фонд, розподілити майно, засвідчити його актом прийому-передачі, затвердити розподільчий баланс КСП АК «Бучанський»та баланси: СТОВ «Бучанське», ТОВ «Рено», ТОВ «Промінь», ТОВ «Новий шлях»у відповідних їх сумах. Виділити частку майна товариствам для погашення заборгованості.

25.12.2001р. відбулися загальні збори членів КСП АК «Бучанський», як свідчить протокол загальних зборів № 4 (т. 1 а. с. 106-111).

Відповідно до вказаного протоколу:

~          ТОВ «Новий шлях»виділено для погашення частки боргів КСП АК «Бучанський»незавершене будівництво корівника/земельна ділянка 1га; сінозберігання та силосні траншеї/земельна ділянка 1га; магазин/земельна ділянка 0,7га; 2 павільйони, П-19 та П-46, інв. № 226 та 227 контора; столова/земельна ділянка 2,43га; приміщення побутового призначення/земельна ділянка 0,6га.

~          Передано частину господарського двору Горенській сільраді: земельна ділянка під санітарну зону біля свердловин, під санітарні потреби земельної ділянки для гуртожитку та 8-ми квартирного дому; земельна ділянка / біля старої конюшні/ - в межах ліній, що перетинаються за 20 м. від вугла теплиці і виходять на середину павільйона П-19 та перпендикулярно до дороги Мощун-Мостище.

~          Господарський двір теплиць, що знаходився в землекористуванні КСП АК «Бучанський», межі якого проходять: передня частина по лінії ряду яблунь та дороги Мощун-Мостище; права по лінії огорожі /залишків/; тильна /від башні/ по лінії огорожі; ліва по лінії огорожі, плюс площа 0,34га у формі трикутника –поділити наступним чином: - теплиці 1-12, 16-27, 34-37 та земельні ділянки по 0,016га зі сторони зовнішніх заїздів 0,64 га території «колоскових»теплиць та частину двору між ними і лінією забору, площею 0,19га, 1,13 га господарського двору між асфальтованим проїздом і теплицею № 37 передати пайовика (згідно поданих заяв) в особисте користування; - теплиці № 13-15, 28-33 та земельні ділянки по 0,016 га зі сторони зовнішніх в'їздів, ділянка 0,12 га між теплицею № 33 та огорожею, 0,33га території «колоскових»теплиць, 0,38 га –ділянки біля свердловини № 2, 0,34 га ділянки в формі трикутника, від в'їзду ліворуч –передати на відповідальне зберігання ТОВ «Новий шлях»; - матеріал списаний теплиць передається товариству «Новий шлях»для використання в господарській діяльності.

Частина 4 протоколу від 25.12.2001р. передбачає, що майно, передане ТОВ «Новий шлях» по актах, та територію господарського двору у межах схеми землекористування КСП АК «Бучанський»в с. Горенка, передати  у власність, єдиним майновим комплексом, пайовикам ТОВ «Новий шлях»(членам КСП АК «Бучанський», які відповідно до поданих заяв вирішили вийти з КСП та отримати свої майнові та земельні паї у власність (розпаювати між пайщиками).

Таким чином, згідно протоколу № 4 загальних зборів членів та уповноважених КСП АК «Бучанський»від 25.12.2001 р. прийнято рішення про:  - передачу частини земель у межах Горенської сільської ради площею 5,73 га ТОВ «Новий шлях»разом з будівлями  та спорудами; - передачу Горенській сільраді частину земельних ділянок під санітарні потреби передбачені для обслуговування свердловини та 8-ми квартирного будинку, а також, земельну ділянку в межах ліній що перетинаються за 20 м від кутку теплиці та виходять на середину павільйону П-19 та перпендикулярно до догори Мощун-Мостище. При цьому, розміри переданих Горенській сільраді земельних ділянок не вказані.

12.03.2002р. Київське обласне управління земельних ресурсів розглянуло колективне звернення власників земельних часток (паїв), членів колишнього КСП «Бучанський»щодо земельних ділянок, під господарськими дворами (т. 1 а. .с 170) і повідомило, що зваживши на ст. 22, п. 8 ст. 25 Земельного кодексу України та п. п. 2.2 та 2.3 рекомендацій щодо перерозподілу земель загального користування колективних сільськогосподарських підприємств в процесі їх реформування, затверджених наказом Держкомзему України від 01.02.2000р. № 13, перерозподіл земель загального користування  проводиться землевпорядними органами при формуванні зовнішніх меж нових землеволодінь і землекористувань згідно рішення відповідної ради. Землі під виробничими будівлями і господарськими дворами розподіляються і надаються у власність в частинах, які визначаються розподільчими зборами колективних сільськогосподарських підприємств при розподілі майна.

08.12.2003р. Горенська сільрада рішенням 5-ї сесії 24 скликання (т. 1 а. с. 138)  погодила ТОВ «Новий шлях»передачу у приватну власність земельних ділянок, які знаходяться на території Горенської сільради під будівлями, що перейшли товариству під погашення заборгованості, а саме: під незавершене будівництво корівника (земельна ділянка площею 1га), під сіно зберігання та силосні траншеї (земельна ділянка площею 1га), під магазин (земельна ділянка площею 5га), під два павільйони П-19 та П-46 інв. № 226 та 227, контору, столову (земельна ділянка 2,43га)

Рішенням Горенської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області 16-тої сесії ради 4-го скликання від 03.02.2005 року «Про передачу до земель запасу сільської ради земельних ділянок в селі Горенка по вул. Радгоспній (господарчих дворів КСП АК «Бучанський»(т. 1 а. с. 10), ухвалено передати до складу земель запасу Горенської сільської ради земельні ділянки в с. Горенка по вул. Радгоспній загальною площею 33,0 га (господарчі двори КПС АК «Бучанський»), на яких розміщене майно.

Відповідно до зазначеного рішення, на земельній ділянці площею 33,0 га (господарчих дворів позивача), на яких розміщені майнові паї членів КПС АК «Бучанський»майже все майно продане його власниками, а також керівництвом третьої особи (ТОВ «Новий шлях»). Первинні власники не мають права вирішувати питання розподілу землі під вказаним майном, з огляду на  Земельний кодекс України та Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

25.02.2004р. гр. Савицькому Д.В., згідно акту виділення майна в натурі власнику майнового сертифікату ТОВ «Новий шлях»згідно розподілу від 17.06.2003р. Загальна сума майнового фонду ТОВ «Новий шлях»449 144грн. (т. 1 а. с. 184), було виділено 2.3% майнового фонду вартістю 10 319грн. –корівник на 160 гол, вісову.

На підставі рішення Горенської сільради від 28.04.2005р. гр. Савицькому Д.В. було видано державний акт на право власності на земельну ділянку 0,28га у межах згідно з планом, що розташована у с. Горенка, вул. Радгоспна, 3 (т. 1 а. с. 185).

27.02.2004р. Горенська сільрада рішенням 10-ї сесії 24-го скликання (т. 2 а. с. 35) надала дозвіл ТОВ «Новий шлях»на розробку проекту відведення земельної ділянки під нежилі будівлі: павільйони П-19, П-46, контора, столова, площею 2,23га для передачі в спільну часткову власність членам ТОВ «Новий шлях»с. Горенка, вул. Радгоспна, 3 із земель сільської ради.

КСП АК «Бучанський»звернулося до Горенської сільради з листом № 225 від 14.12.2005р. (т. 1 а. с. 11) з проханням надати роз'яснення  стосовно передачі в оренду земельних ділянок та підстави винесення рішення Горенської сільради від 03.02.2005р.

20.01.2006р. Горенська сільрада направила КСП КА «Бучанський»лист № 42/7 (т. 1 а. с. 12) обґрунтував спірне рішення тим, що на підставі ст. 29 Земельного кодексу України власникам майнових сертифікатів (жителям Горенської сільської ради) відійшли в користування земельні ділянки під об'єктами розпаювання. В результаті продажу пайщиками своїх майнових сертифікатів, а також продажу ТОВ "Новий шлях" об'єктів, що відійшли в його користування, згідно зборів пайщиків Горенської сільської ради, погодження ТОВ «Новий шлях», земельні ділянки під вищевказаними об'єктами рішенням Горенської сільської ради було передано в землі запасу Горенської сільської ради.

КСП КА «Бучанський»вважаючи, що рішення Горенської сільської ради 16 сесії 4-го скликання від 03.02.2005 р. про передачу до земель запасу сільської ради земельних ділянок позивача площею 33 га незаконним та таким, що порушує його право власності на земельну ділянку в с. Горенка, вул. Радгоспна 3 звернувся з позовом до суду.

Таким чином, колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у апеляційній інстанції, пояснення сторін, обговоривши доводи апеляційних скарг, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судами норм матеріального та процесуального права  при ухваленні оскаржуваного рішення, дійшла висновку, що апеляційні скарги необхідно задовольнити частково, враховуючи наступне.

Колегія суддів зазначає, що відповідно до ст. 202 КАС України, підставами для скасування постанови або ухвали суду першої інстанції та ухвалення нового рішення є, зокрема, неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи та невідповідність висновків суду обставинам справи.

Оскаржувана постанова місцевого господарського суду не відповідає зазначеним вимогам, оскільки під час його прийняття, суд першої інстанції неповно з'ясував обставини, що мають значення для справи.

Відповідно до п. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Судом першої інстанції не було враховано та не надано належної оцінки того факту, що спірні земельні ділянки надавались КСП  АК «Бучанський»у колективну власність, про що зроблена відповідна відмітка у державному акті на право колективної власності  на земельну ділянку - Додаток 1 до державного акту на право колективної власності на землю «Список громадян членів КСП»(т. 1 а. с. 124-126).

Відповідно до п. 2 Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям», право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю.

Як свідчить державний акт (т. 1 а. с. 123-126) земля передавалася у колективну власність до вручення зазначеного акта власником землі була державна, а після передачі його КСП АК «Бучанський»у колективну власність земля стала належати на праві спільної часткової власності тим особам, які працювали на ній і були членами цього КСП. Кожен з них став власником ще не визначеної за розміром частки землі. Всі працівники колишнього КСП АК «Бучанський», які залишилися членами нових підприємств, та члени підприємств, які були живими на дату отримання державного акта про передачу землі у колективну власність КСП, починаючи із зазначеної дати стали її власниками у рівних частках.

Тобто, КСП АК «Бучанський»не є єдиним власником спірних земельних ділянок. Земельна ділянка згідно Державного акту на право колективної власності на землю від 31.03.2000р. надавалась КСП АК «Бучанський»у колективну власність, а саме у спільну часткову власність членам КСП АК «Бучанський»(пайовикам).

На виконання вимог Указу Президента «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки»Протоколом № 4 від 25.12.2001р. загальних зборів членів та уповноважених осіб КСП АК «Бучанський»оформлено рішення про ліквідацію останнього шляхом реорганізації. Крім цього, протоколом № 4 від 25.12.2001р. загальних зборів КСП АК «Бучанський»затверджено: розподільчі баланси товариств; акти розподілу боргів між товариствами та майна виділеного для погашення боргів; майно для особистого користування та для осіб, які не визначились з його утриманням; розподіл господарських дворів.

Протоколом № 4 від 25.12.2001р. (т. 1 а. с. 109) земельна ділянка господарського двору була передана, зокрема, частково Горенській сільраді, частково ТОВ «Новий Шлях».

Суд першої інстанції дійшов хибного висновку щодо неприпинення права власності КСП АК «Бучанський»на земельну ділянку виходячи з того, що підприємство досі не ліквідовано. Однак, з таким висновком колегія суддів не погоджується з наступних підстав.

Відповідно до п. 12 Порядку оформлення правонаступництва та зобов'язання реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств, затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики України від 14.03.2001р. № 63, при виділенні з КСП одного або декількох нових підприємств до кожного з них переходять за передавальним або роздільним актом (балансом) майнові права  та обов'язки підприємства, що реорганізується. При реорганізації шляхом виділення КСП не втрачає статусу юридичної особи. У нього залишаються майнові права та обов'язки в частині, що не перейшли до правонаступників.

Пункт 17 Порядку оформлення правонаступництва та зобов'язання реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств зазначає, що обсяг правонаступництва визначається за передавальним (розподільчим) актом (балансом) складеним на дату реорганізації КСП і затвердженим вищим органом управління КСП, який може бути уточнений на дату врегулювання майнових відносин у частині боргових зобов'язань підприємства і затверджений загальними зборами співвласників або іншим уповноваженим органом. Разом з установчими документами підприємства-правонаступника роздільний (передавальний) баланс є правовою підставою для встановлення наявності та обсягів правонаступництва за майновими правами та обов'язками КСП.

Згідно з протоколом № 4 від 25.12.2001р.,  права та обов'язки щодо земельної ділянки господарського двору перейшли до Горенської сільради та ТОВ «Новий шлях», що підтверджується розподільчим балансом (т. 2 а. с. 19)

Отже, прийнявши рішення про реорганізацію, передачу майнових прав та обов'язків, КСП АК «Бучанський» в добровільному порядку відчужило відповідні земельні ділянки до новостворених внаслідок реорганізації КСП КА «Бучанський»підприємств та Горенської сільради.

Відповідно до ст. 5 Земельного кодексу України (в редакції, що діяла на момент проведення зазначених зборів), розпорядження земельними ділянками, що перебувають у колективній власності громадян, здійснюється за рішенням загальних зборів колективу співвласників.

Крім цього, ч. 11 ст. 5 Земельного кодексу України в редакції 1992р. зазначає, що землі загального користування, колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів та акціонерних товариств, що ліквідуються або збанкрутіли, передаються у відання відповідних місцевих рад народних депутатів.

Колегія суддів дійшла до висновку, що передача спірних земельних ділянок КСП АК «Бучанський»Горенській сільраді відповідала вимогам земельного законодавства, що діяло на момент передачі.

Відповідно до п. в ст. 140 Земельного кодексу України (в редакції 2001р.), підставами припинення права власності на земельну ділянку є відчуження земельної ділянки за рішенням власника. В даному випадку припинення права власності на спірну земельну ділянку було оформлене протоколом № 4 від 25.12.2001р. (т. 2 а. с. 12-17)

Припинення суб'єктивного права відбувається виключно у зв'язку із самостійним волевиявленням власника земельної ділянки, що і було здійснено членами КСП АК «Бучанський». Функція ж державних органів чи органів місцевого самоврядування –юридично оформити припинення такого права. Горенська сільрада рішенням від 03.02.2005р. про передачу до земель запасу сільської ради земельних ділянок позивача площею 33 га, у відповідності до вимог закону оформила зазначене право.

Таким чином КСП АК «Бучанський»відчужило право власності на спірні земельні ділянки, отже і втратило право на позов про визнання недійсним рішення Горенської сільради від  03.02.2005р. про передачу до земель запасу сільської ради земельних ділянок площею 33 га, виходячи з наступного.

Як вбачається із матеріалів справи, позивачем не наведено жодних правових підстав, з яких вбачається, що оскаржуване рішення порушує його права та законні інтереси, оскільки КСП АК «Бучанський»в процесі реформування втратило право колективної власності на спірну земельну ділянку.

Таким чином, суд першої інстанції, не встановивши повноважень позивача, прийняв рішення про задоволення позову, чим порушив вимоги ст. 2 КАС України.

Крім цього, судовою колегією встановлено, що споруди, які знаходяться на спірній земельній ділянці були продані пайовиками КСП АК «Бучанський»ТОВ «Новий шлях», відповідно до договорів купівлі-продажу нежилих будівель, споруд від 07.10.2004р., 27.12.2003р., 08.05.2003р., 23.11.2001р., 20.02.2003р. ( т. 2 а. с. 29-33).

В зв'язку з тим, що дана земельна ділянка згідно протоколу № 4 передана в користування іншій особі, а та особа не здійснила відповідних дій щодо оформлення права власності чи користування, що знаходиться у межах Горенської сільради, остання прийняла правомірне рішення про віднесення земельної ділянки до земель запасу.

Зважаючи на викладене, колегія суддів вважає, що постанова прийнята у справі при неповному з'ясуванні усіх обставин справи та з порушенням норм матеріального права, тому підлягає скасуванню.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що позовні вимоги, заявлені КСП «Бучанський»до Горенської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області за участі третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ТОВ «Новий шлях»та за участі третіх сторін, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Відділу земельних ресурсів Києво-Святошинського району, Приватного підприємства “Форте-Плюс”, ЗАТ “Натурфарм”, СПД ФО Грашина О. В., гр. Цвєткова Г. В., СПД ФО Головченко С. О., гр. Савицького Д. В., гр. Сович І. М., гр. Сович Ю. В., гр. Павлюка Л. В., гр. Горен Таль, не підлягають задоволенню.

Таким чином, керуючись ст. 198, 202, 205, 207 КАС України Київський міжобласний апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1.          Апеляційну скаргу Прокуратури Києво-Святошинського району Київської області на постанову господарського суду Київської області від 10.07.2006 року у справі № 30/3а-06 задовольнити частково.

2.          Апеляційну скаргу Горенської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області на постанову господарського суду Київської області від 10.07.2006 року у справі № 30/3а-06 задовольнити частково.

3.          Постанову господарського суду Київської області від 10.07.2006р. у справі № 30/3а-06  скасувати частково.

4.          Прийняти нову постанову, якою в задоволенні позову Колективного сільськогосподарського підприємства Агрокомбінату “Бучанський” до Горенської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області про скасування рішення Горенської сільської ради 16 сесії 4-го скликання від 03.02.2005 р. про передачу до земель запасу сільської ради земельних ділянок позивача площею 33 га та встановлення відсутності компетенції та повноважень відповідача щодо розпорядження земельними ділянками, належними позивачу у межах Горенської сільської ради, як комунальною власністю –відмовити повністю.

5.          В частині скасування заходів забезпечення позову, що були здійснені ухвалою від 06.05.2006р. у справі № 30/3а-06 постанову господарського суду Київської області від 10.07.2006 року у справі № 30/3а-06  залишити без змін.

6.          Стягнути з Колективного сільськогосподарського підприємства Агрокомбінату “Бучанський” (25571, Київська обл., с. Гостомель, вул. Молодіжна, 9, код ЗКПО 00849333) на користь Горенської сільради (08150, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Горенка) 43 коп. судових витрат.

7.          Стягнути з Колективного сільськогосподарського підприємства Агрокомбінату “Бучанський” (25571, Київська обл., с. Гостомель, вул. Молодіжна, 9,  код ЗКПО 00849333) в доход державного бюджету 43 коп. судових витрат.

8.          Доручити господарському суду Київської області видачу відповідних виконавчих документів.

9.          Матеріали справи № 30/3а-06 повернути до господарського суду Київської області.

Постанова суду набирає законної сили з моменту проголошення.

Постанова суду може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня складання постанови в повному обсязі.

День складання постанови в повному обсязі –27.01.2007р.

Головуючий суддя:                                                                          Фаловська  І.М.                                            Судді:                                                                                      Мамонтова  О.М.  Судді:                                                                                      Мостова  Г. І.

       

СудКиївський міжобласний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.01.2007
Оприлюднено12.11.2007
Номер документу1104886
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/3а-06

Ухвала від 03.02.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Фаловська І.М.

Постанова від 22.01.2007

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Фаловська І.М.

Постанова від 22.01.2007

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Фаловська І.М.

Ухвала від 22.09.2006

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 22.09.2006

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Зеленіна Н.І.

Постанова від 10.07.2006

Господарське

Господарський суд Київської області

Грєхов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні