Ухвала
від 27.04.2023 по справі 537/1340/21
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 2/537/15/2023

Справа № 537/1340/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.04.2023 Крюківський районний суд міста Кременчука Полтавської області у складі головуючого судді Дядечко І.І., за участі секретаря судового засідання Скічко Н.В., розглядаючи в м. Кременчуці Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «УНІКА» про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо транспортної пригоди,

установив:

В провадженні Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «УНІКА» про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо транспортної пригоди.

Ухвалою Крюківського районного суду м.Кременчука від 01.07.2022 року зупинено провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «УНІКА» про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо транспортної пригоди - до забезпечення права відповідача ОСОБА_2 бути присутнім в судовому засіданні з розгляду справи.

08.01.2022 за вих. №31070/2022, з метою недопущення прав відповідача ОСОБА_2 бути присутнім в судовому засіданні з розгляду справи, судом зроблено запит до Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України про надання інформації про перетин державного кордону України відповідачем ОСОБА_2 .

Листом Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України від 18.12.2022 за ивх.№31070/2022 повідомлено, що з метою дотримання посадовими особами Головного центру обробки спеціальної інформації вимог чинного законодавства у сфері захисту персональних даних при наданні конфіденційної інформації, що містить персональні дані особи, необхідно надіслати на адресу Адміністрації Держприкордонслужби постановлену судом ухвалу про витребування такої інформації, із зазначенням інформації про особу з усіма обов`язковими реквізитами («громадянство», «Прізвище, ім`я особи», «дата народження» «число, місяць та рік»).

Оскільки ухвалою Крюківського районного суду м.Кременчука від 01.07.2022 провадження у справі було зупинено до забезпечення права відповідача ОСОБА_2 бути присутнім в судовому засіданні з розгляду справи, то суд, з метою витребування інформації у Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України інформацію про перетин державного кордону України відповідачем ОСОБА_2 , яка дасть можливість встановити місце перебування останнього та з`ясувати, чи має він можливість приймати участь в судових засіданнях з розгляду справи, вважає за необхідне провадження у справі поновити.

Дослідивши матеріали справи, лист Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України від 18.12.2022 за вих.№31070/2022, суд встановив наступне.

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, відповідно до якого просить суд ухвалити рішення, яким стягнути з ОСОБА_2 на його користь 72214,18 грн матеріальної шкоди, стягнути з ПАТ «Страхова компанія «УНІКА» на його користь 50000 грн страхового відшкодування; вирішити питання про розподіл судових витрат.

Ухвалою Крюківського районного суду м Кременчука Полтавської області від 31.05.2021 відкрито провадження у справі, справу визначено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», в Україні введено воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року.

З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так,постановоюКабінетуМіністрів Українивід27.01.1995№57,ізвнесенимизмінами, затверджено Правила перетинання державного кордону громадянами України.

Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до чоловіків, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Як встановлено судом, та зокрема підтверджується матеріалами справи, відповідач ОСОБА_2 являється батьком, який виховує двох малолітніх дітей без матері та на початку збройного нападу РФ з дітьми виїхав за межі України.

Також судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 бажає особисто приймати участь в судових засіданнях з розгляду справи.

В зв`язку з чим, ухвалою Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 01.07.2022 зупинено провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «УНІКА» про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо транспортної пригоди - до забезпечення права відповідача ОСОБА_2 бути присутнім в судовому засіданні з розгляду справи, тобто до повернення останнього на територію України.

Згідно ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно ч. 1, 2 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 ЦПК України, учасники справи мають право, зокрема, брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом.

Враховуючи викладене, а також з метоюнедопущення праввідповідача ОСОБА_2 бути присутнімв судовомузасіданні зрозгляду справи, суд вважає за необхідне витребувати у Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України інформацію про перетин державного кордону України за період з 01.07.2022 по час надання інформації відповідачем ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі.

Враховуючи викладене, а також те, що провадження по справі поновлялось лише з метою витребування у Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України інформації про перетин державного кордону України відповідачем ОСОБА_2 , яка дасть можливість встановити місце перебування останнього та з`ясувати, чи має він можливість приймати участь в судових засіданнях з розгляду справи, суд вважає за доцільне зупинити провадження у цивільній справі до забезпечення права відповідача ОСОБА_2 бути присутнім в судовому засіданні з розгляду справи, тобто до повернення останнього на територію України.

Керуючись ст.ст. 2, 5, 12, 43, 252, ст. 259, ст. 353 ЦПК України, суд,

постановив:

Поновити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «УНІКА» про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо транспортної пригоди.

Витребувати у Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України (місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 26) інформацію про перетин державного кордону України громадянином України - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , за період з 01.07.2022 по час надання інформації.

Зупинити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «УНІКА» про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо транспортної пригоди - до забезпечення права відповідача ОСОБА_2 бути присутнім в судовому засіданні з розгляду справи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали складений 27.04.2023.

Суддя І.І. Дядечко

СудКрюківський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110507844
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —537/1340/21

Ухвала від 21.08.2024

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ДЯДЕЧКО І. І.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ДЯДЕЧКО І. І.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ДЯДЕЧКО І. І.

Ухвала від 30.06.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ДЯДЕЧКО І. І.

Ухвала від 30.06.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ДЯДЕЧКО І. І.

Ухвала від 13.06.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ДЯДЕЧКО І. І.

Ухвала від 21.03.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ДЯДЕЧКО І. І.

Ухвала від 23.02.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ДЯДЕЧКО І. І.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ДЯДЕЧКО І. І.

Ухвала від 17.12.2021

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ДЯДЕЧКО І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні