Рішення
від 28.04.2023 по справі 744/41/23
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

28.04.2023

Справа № 744/41/23

Провадження № 2-о/744/9/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 квітня 2023 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Смаги С. В.,

присяжних: Вертебної Ю. В., Воробей Т. В.,

при секретарі судового засідання Бородіній В. В.,

за участю:

представника заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи, Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Семенівської міської ради, Федюка Б. О.,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області в порядку окремого провадження заяву органу опіки та піклування Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області про визнання фізичної особи недієздатною; заінтересовані особи: Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Семенівської міської ради, ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , -

В С Т А Н О В И В :

Заявник, орган опіки та піклування Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, пред`явив до Семенівського районного суду Чернігівської області в порядку окремого провадження заяву про визнання фізичної особи недієздатною, в якій заявник просив: прийняти заяву до розгляду та відкрити провадження у справі; визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним; встановити над ОСОБА_3 опіку; призначити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуна - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування своєї вимоги заявник зазначив про те, що рішенням Семенівського районного суду Чернігівської області від 10 вересня 2019 року по справі № 744/730/19 про визнання недієздатним ОСОБА_3 , дану особу було визнано недієздатним та встановлено над ним опіку. Частиною 7 статті 300 ЦПК України передбачено подання клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною опікуном, представником органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Однак даний строк було пропущено, а тому виникла необхідність подання нової заяви про визнання фізичної особи недієздатною.

Так, у відділенні стаціонарного догляду постійного або тимчасового проживання Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Семенівської міської ради проживає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є інвалідом 1 «А» групи з дитинства та потребує постійного стороннього догляду. Догляд за хворим здійснює медичний персонал відділення. За довготривалий час хвороби ОСОБА_3 взагалі не може сам себе обслуговувати. Він погано пересувається, погано розмовляє, не усвідомлює значення своїх дій (часом галасує без причини) і його стан постійно погіршується. ОСОБА_3 перебуває на обліку у лікаря-психіатра КНП «Семенівська міська лікарня» Семенівської міської ради Чернігівської області. Внаслідок хронічного психічного розладу ОСОБА_3 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними і у зв`язку з цим може бути визнаний недієздатним. Відповідно висновку ЛКК № 538/1 ОСОБА_3 поставлено діагноз ДЦП. Олігофренія: судомний синдром.

Згідно довідки виданої лікарем-психіатром ОСОБА_4 від 19 жовтня 2022 року, ОСОБА_3 перебуває на обліку в психіатричному кабінеті КНП «Семенівська міська лікарня».

Відповідно до частини першої статті 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

У статті 58 ЦК України визначено категорію осіб над якими встановлюється опіка, а саме: опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (ст. 55 ЦК України).

Статтею 60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. Опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном лише за її письмовою заявою.

Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Рішенням виконавчого комітету від 21 грудня 2022 року № 254 вирішено надати Семенівському районному суду Чернігівської області подання щодо доцільності призначення опікуном громадянку ОСОБА_2 у випадку визнання ОСОБА_3 Семенівським районним судом Чернігівської області недієздатним. ОСОБА_2 працює на посаді завідувача відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Семенівської міської ради. Згідно висновку про стан здоров`я від 28 жовтня 2022 року, захворювань не має, є придатною. На обліку в психіатричному та наркологічному кабінеті не перебуває. Згідно витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», станом на 15 серпня 2022 року до кримінальної відповідальності не притягувалась, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

За приписами частини 1 статті 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Над ОСОБА_3 має бути встановлена опіка й опікуном йому може бути призначена ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді від 13 січня 2023 року відкрито загальне окреме провадження у цивільній справі окремого провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 22 березня 2023 року задоволено заяву судді Гнипа О. І. про самовідвід.

Справу розподілено для розгляду судді Смазі С. В.

Ухвалою судді від 30 березня 2023 року цивільну справу прийнято до розгляду та призначено підготовче судове засідання на 20 квітня 2023 року.

Ухвалою суду від 20 квітня 2023 року закрито підготовче провадження по справі та призначено справу до судового розгляду по суті на 20 квітня 2023 року.

Представник заявника органу опіки та піклування Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, головний спеціаліст організаційного відділу Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області Воробей Вікторія Сергіївна у судовому засіданні повністю підтримала вимоги своєї заяви, та просила задовольнити заяву повністю за обставин, викладених у неї.

Представник заінтересованої особи, Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Семенівської міської ради, директор Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Семенівської міської ради Федюк Борис Олександрович у судовому засіданні повністю підтримав вимоги заяви, та просив її задовольнити повністю.

Заінтересована особа ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився у зв`язку з станом здоров`я, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце судового засідання, що не перешкоджає його проведенню.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судовому засіданні повністю підтримала вимоги заяви, та не заперечила проти визнання її опікуном над ОСОБА_3 .

Суд, вислухавши учасників справи, вивчивши матеріали цивільної справи, вважає за необхідне вирішити заяву наступним чином.

У справі встановлено, що рішенням Семенівського районного суду Чернігівської області від 09 вересня 2019 року по справі №744/730/19 (провадження № 2-о/744/43/2019) про визнання недієздатним ОСОБА_3 , дану особу було визнано недієздатним та встановлено над ним опіку.

Частиною 7 статті 300 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) передбачено подання клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною опікуном, представником органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Однак даний строк було пропущено. а тому виникла необхідність подання нової заяви про визнання фізичної особи недієздатною.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є інвалідом 1 «А» групи з дитинства та потребує постійного стороннього догляду, на даний час проживає у відділенні стаціонарного догляду постійного або тимчасового проживання Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Семенівської міської ради проживає. Догляд за хворим здійснює медичний персонал відділення. За довготривалий час хвороби ОСОБА_3 взагалі не може сам себе обслуговувати. Він погано пересувається, погано розмовляє, не усвідомлює значення своїх дій (часом галасує без причини) і його стан постійно погіршується. ОСОБА_3 перебуває на обліку у лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства «Семенівська міська лікарня» Семенівської міської ради Чернігівської області. Внаслідок хронічного психічного розладу ОСОБА_3 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними і у зв`язку з цим може бути визнаний недієздатним. Відповідно висновку ЛКК № 538/1 ОСОБА_3 поставлено діагноз ДЦП. Олігофренія: судомний синдром.

Згідно довідки виданої лікарем-психіатром ОСОБА_4 від 19 жовтня 2022 року, ОСОБА_3 перебуває на обліку в психіатричному кабінеті КНП «Семенівська міська лікарня».

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи № 357 від 16 липня 2019 року у ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має місце важка розумова відсталість з ДЦП (F-72 за міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду), яка позбавляє його здатності у повній мірі усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, про що зазначалося у рішенні Семенівського районного суду Чернігівської області від 09 вересня 2019 року по справі № 744/730/19 (провадження № 2-о/744/43/2019) про визнання недієздатним ОСОБА_3 .

Відповідно до частини першої статті 39 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

У статті 58 ЦК України визначено категорію осіб над якими встановлюється опіка, а саме: опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними. Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (ст. 55 ЦК України).

Частиною 1 статті 60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 63 ЦК України опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном лише за її письмовою заявою.

Згідно ст. 62 ЦК України опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Рішенням виконавчого комітету Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області від 21 грудня 2022 року № 254 вирішено надати суду подання щодо доцільності призначення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у випадку визнання Семенівським районним судом Чернігівської області його недієздатним. ОСОБА_2 працює на посаді завідувача відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Семенівської міської ради. Згідно висновку про стан здоров`я від 28 жовтня 2022 року, захворювань не має, є придатною. На обліку в психіатричному та наркологічному кабінеті не перебуває. Згідно витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», станом на 15 серпня 2022 року до кримінальної відповідальності не притягувалась, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Над ОСОБА_3 має бути встановлена опіка й опікуном йому може бути призначена ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 89, ст. ст. 259, 263, 264, 265, 268, 295, 299, 300 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву органу опіки та піклування Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області про визнання фізичної особи недієздатною; заінтересовані особи: Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Семенівської міської ради, ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , задовольнити повністю.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Погорільці Семенівського району Чернігівської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , визнати недієздатним.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити недієздатному ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку міста Семенівки Чернігівської області, проживаючу за адресою: АДРЕСА_3 .

Встановити строк дії рішення суду - два роки з моменту набрання ним законної сили.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання недієздатної фізичної особи.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Заявник Орган опікита піклуванняСеменівської міськоїради Новгород-Сіверськогорайону Чернігівськоїобласті (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 04062009, місцезнаходження: вулиця Червона Площа, будинок 6, місто Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 15400).

Заінтересовані особи:

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Семенівської міської ради Чернігівськоїобласті (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 33141573, місцезнаходження: вулиця Центральна, будинок 28, місто Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 15400);

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційнийномер обліковоїкартки платникаподатків НОМЕР_2 ,місце проживання: АДРЕСА_3 .

Дата складення повного судового рішення 28 квітня 2023 року

Суддя: С. В. Смага

Присяжні: Ю. В. Вертебна

Т. В. Воробей

Дата ухвалення рішення28.04.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110565703
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною; заінтересовані особи: Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Семенівської міської ради, ОСОБА_3 , ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —744/41/23

Рішення від 28.04.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Рішення від 20.04.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 13.01.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні