Ухвала
від 01.05.2023 по справі 911/991/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"01" травня 2023 р. Справа № 911/991/23

Суддя Шевчук Н.Г. розглянувши матеріали позовної заяви

Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРАВТО-ТРЕЙД", 03027, Київська область, село Новосілки, вулиця Озерна, будинок 20 Б(А)

до Державного підприємства "ЧАЙКА", 08330, Київська область, село Дударків, вулиця Гоголя,будинок 62А

про стягнення 28 810,84 грн

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю "УКРАВТО-ТРЕЙД" звернулося до Господарського суду Київської області з позовом до Державного підприємства "ЧАЙКА" про стягнення заборгованості у розмірі 28 810,84 грн.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 06.04.2023 позовну заяву було залишено без руху та запропоновано заявнику усунути недоліки позовної заяви, надавши суду:

- додаткові письмові обґрунтування ціни позову;

- пояснення стосовно доказів та, відповідно, і самих доказів, що підтверджують викладені у позові обставини умов поставки товару та його оплати (договір № 4/1/2021 від 01.01.2021 та рахунки-фактури), або пояснень про наявність/відсутність у позивача зазначених доказів та/або неможливості їх подання разом з позовною заявою.

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи, що передбачено пунктом 9 частини другої статті 162 Господарського процесуального кодексу України;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав, що передбачено пунктом 10 частини другої статті 162 Господарського процесуального кодексу України;

- відомості про наявність у ТОВ "УКРАВТО-ТРЕЙД" або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви.

24 квітня 2023 року до суду засобами поштового зв`язку від Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРАВТО-ТРЕЙД" за підписом представника адвоката Денисенко Є.В. надійшла позовна заява від 12.04.2023 (уточнена відповідно ухвали від 06.04.2023 справа № 911/991/23).

Суд зауважує, що Господарський процесуальний кодексу України не передбачає подання нового виправленого екземпляра позовної заяви, а лише заяви про усунення недоліків позовної заяви, в якій викладаються мотивувальна та резолютивна частини внесених виправлень.

Однак, господарський суд враховує висновки Великої Палати Верховного Суду викладені у постанові від 05 грудня 2018 року (справа № 11-989заі18) згідно з практикою Європейського суду з прав людини, реалізуючи положення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, в яких зазначено, що необхідно уникати занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але і реальним. Надмірний формалізм при вирішені питання щодо прийняття позовної заяви або скарги - є порушенням права на справедливий судовий захист.

Таким чином, дослідивши подану заявником уточнену позовну заяву від 12.04.2023 на виконання вимог ухвали суду про залишення позовної заяви від 25.03.2023 без руху, суд вважає, що недоліки позовної заяви усунуті.

Відповідно до приписів статей 174, 176 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

З огляду на вищевикладене суд дійшов висновку про прийняття до розгляду позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРАВТО-ТРЕЙД" з вимогами до Державного підприємства "ЧАЙКА" про стягнення 28 810,84 грн і відкриття провадження у справі.

Відповідно до пункту 2 частини першої та частини третьої статті 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Для цілей цього кодексу малозначними є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (частина п`ята статті 12 Господарського процесуального кодексу України).

Частина перша статті 247 Господарського процесуального кодексу України встановлює імперативну норму, за якою у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Зважаючи на ціну позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування, суд дійшов висновку про наявність підстав для розгляду даної справи у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, у зв`язку з її малозначністю.

Керуючись статтями 247-252, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Відкрити провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

2. Повідомити відповідача, що відзив на позовну заяву подається до суду протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження (частина перша статті 251 Господарського процесуального кодексу України).

У зазначений строк відповідач має подати суду відзив, який повинен відповідати вимогам статті 165 Господарського процесуального кодексу України, і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Копію відзиву та доданих до нього документів відповідач має надіслати (надати) іншим учасникам справи одночасно із надсиланням (наданням) відзиву до суду та докази надіслання надати суду разом із відзивом на позов.

3. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін, а позивачу - не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву відповідно до частини сьомої статті 252 Господарського процесуального кодексу України.

4. Запропонувати позивачу у строк до п`яти днів з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив, а відповідачу заперечення у порядку, передбаченому статтями 166, 167, 251 Господарського процесуального кодексу України.

5. Зобов`язати учасників справи всі заяви, пояснення, клопотання, заперечення у справі викладати виключно в письмовій формі (частина друга статті 169 Господарського процесуального кодексу України).

6. Сторонам подання доказів по справі здійснювати відповідно до статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

7. Повідомити учасників справи, що відповідно до частини п`ятої статті 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

8. Рекомендувати учасникам справи необхідні документи (заяви, клопотання, відзиви тощо) надсилати на електронну адресу суду: inbox@ko.arbitr.gov.ua, або шляхом реєстрації у підсистемі "Електронний суд" в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

9. Повідомити учасників справи про можливість ознайомитися з текстами всіх судових рішень по справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за вебадресою https://reyestr.court.gov.ua/.

10. Копію даної ухвали надіслати сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Н.Г. Шевчук

Ухвалу підписано: 01.05.2023

Дата ухвалення рішення01.05.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110567796
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 28 810,84 грн

Судовий реєстр по справі —911/991/23

Рішення від 11.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні