Ухвала
від 02.05.2023 по справі 925/264/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

ОКРЕМА УХВАЛА

"02" травня 2023 р. Справа № 925/264/23

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Васяновича А.В., розглянувши справу

за позовом керівника Золотоніської окружної прокуратури, м. Золотоноша,

Черкаської області в інтересах держави в особі:

Шрамківської сільської ради, с. Шрамківка, Драбівського

району, Черкаської області

до фермерського господарства Вишенька плюс, с. Мойсівка,

Золотоніського району, Черкаської області

про розірвання договору та зобов`язання повернути земельну ділянку,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Черкаської області з позовом звернувся керівник Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Шрамківської сільської ради до фермерського господарства Вишенька плюс про розірвання договору оренди земельної ділянки від 05 січня 2013 року укладеного між Головним управлінням Держземагенства у Черкаській області та громадянином Вишняковим Євгеном Вікторовичем, що зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за № 30861922 від 21 березня 2019 року, предметом якого є ділянка 7120682100:01:001:0328 загальною площею 37,5245 га., скасування рішення державного реєстратора №46135601 від 26 березня 2019 року про державну реєстрацію вказаного договору оренди та зобов`язання відповідача повернути Шрамківській сільській раді земельну ділянку 7120682100:01:001:0328 загальною площею 37,5245 га.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 23 лютого 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження.Підготовче засідання було призначено на 10 год. 30 хв. 23 березня 2023 року.

За наслідками розгляду справи в підготовчому засіданні суд ухвалив: закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті. Розгляд справи по суті було призначено на 10 год. 30 хв. 18 квітня 2023 року.

При розгляді справи судом встановлено, що копія ухвали суду від 23 березня 2023 року була направлена на адресу відповідача - фермерського господарства Вишенька плюс листом з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу, з відміткою Судова повістка.

Водночас, вищевказана ухвала повернулася до суду 04 квітня 2023 року з відміткою пошти неправильно зазначена (відсутня) адреса.

З урахуванням положень п. 1 ч. 2 ст. 202 ГПК України ухвалою суду від 18 квітня 2023 року було відкладено розгляд справи по суті на 11 год. 30 хв. 02 травня 2023 року, оскільки відповідач не був належним чином повідомленим про дату, час, та місце розгляду справи.

В судовому засіданні, яке відбулося 02 травня 2023 року судом встановлено, що копія ухвали від 18 квітня 2023 року також була направлена на адресу відповідача - фермерського господарства Вишенька плюс листом з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу, з відміткою Судова повістка.

Водночас, вищевказана ухвала повернулася до суду 25 квітня 2023 року з аналогічною відміткою пошти неправильно зазначена (відсутня) адреса.

Саме ці обставини стали причиною повторного відкладення розгляду справи по суті.

Усі вищевказані процесуальні документи судом були надіслані відповідачу за адресою, вказаною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: вул. Мічуріна, 2, с. Мойсівка, Драбівського району, Черкаської області.

Відповідно до ст. 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції та законів України.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про поштовий зв`язок національний оператор поштового зв`язку (національний оператор) - це оператор, який в установленому законодавством порядку надає універсальні послуги поштового зв`язку на всій території України і якому надаються виключні права на провадження певних видів діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку.

Укрпошта входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, є національним оператором поштового зв`язку України згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України №10-р від 10 січня 2002 року та у своїй діяльності керується Законом України Про поштовий зв`язок та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють надання послуг поштового зв`язку.

Господарський суд Черкаської області користується послугами Укрпошти для повідомлення учасників процесу про дату, час і місце проведення засідань та вручення судових рішень.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про поштовий зв`язок відносини у сфері надання послуг поштового зв`язку регулюються Конституцією України, цим та іншими законами України і прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно зі ст. 3 Закону України Про поштовий зв`язок основними засадами діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку, є зокрема, забезпечення надання послуг поштового зв`язку встановленого рівня якості.

За правилами ст. 13 Закону України Про поштовий зв`язок послуги поштового зв`язку надаються на договірній основі згідно з Правилами надання послуг поштового зв`язку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, та повинні відповідати встановленим нормам якості.

Згідно зі ст. 15 Закону України Про поштовий зв`язок національний оператор, яким є АТ Укрпошта, забезпечує надання на всій території України універсальних послуг поштового зв`язку за переліком.

Порядок надання послуг поштового зв`язку та порядок оформлень поштових відправлень, зокрема, рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення встановлено Правилами надання послуг поштового зв`язку, які затверджені постановою Кабінетів Міністрів України №270 від 05 березня 2009 року (далі - Правила).

Відповідно до п. 9 Правил, Національний оператор поштового зв`язку забезпечує надання універсальних послуг поштового зв`язку на всій території України. До універсальних послуг поштового зв`язку належать послуги з пересилання поштових карток, листів, бандеролей, секограм - простих та рекомендованих.

Пунктом 17 Правил встановлено, що внутрішні реєстровані поштові відправлення (крім прямих контейнерів), поштові перекази можуть прийматися для пересилання з рекомендованим повідомленням про їх вручення в письмовому вигляді, через смс-повідомлення або повідомлення, що підтримуються засобами Інтернету, на вибір користувача.

Згідно з Правилами повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу - це повідомлення, яким оператор поштового зв`язку доводить до відома відправника чи уповноваженої ним особи інформацію про дату вручення реєстрованого поштового відправлення, виплати коштів за поштовим переказом та прізвище одержувача.

Відповідно до п. 99-2 Правил, рекомендовані поштові відправлення з позначкою Судова повістка, адресовані юридичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються представнику юридичної особи, уповноваженому на одержання пошти, під розпис. У разі відсутності адресата за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв`язку робить позначку адресат відсутній за вказаною адресою, яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

Крім того, згідно з п. 116, 117 Правил, у разі неможливості вручення одержувачам поштові відправлення зберігаються об`єктом поштового зв`язку місця призначення протягом одного місяця з дня їх надходження. У разі невручення рекомендованого листа з позначкою Судова повістка рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою у порядку, визначеному у пунктах 99, 99-1, 99-2, 106 та 114 цих Правил, із зазначенням причини невручення (не пізніше ніж протягом наступного робочого дня). Після закінчення встановленого строку зберігання поштові відправлення повертаються відправнику. Повернення відправлень, від яких відмовився адресат або вручення яких неможливе, повинне здійснюватися негайно.

Відповідно до ч. 2 ст.27 ГПК України для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Як вже зазначалося вище, рекомендовані поштові відправлення з позначкою Судова повістка, що були адресовані відповідачу по справі (юридичній особі) направлялася за адресою вказаною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: вул. Мічуріна, 2, с. Мойсівка, Драбівського району, Черкаської області.

Згідно ч. 1. ст. 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Виходячи з наведеного, у порушення п. 99-2, 116 Правил та Нормативів працівниками відділення АТ Укрпошта не було належно виконано покладені на них службові обов`язки по врученню поштових відправлень №1801605502560 та №1801605523761 з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу, з відміткою Судова повістка.

Вказані обставини перешкоджають господарському суду встановити належність повідомлення відповідача про розгляд справи.

Також неналежне виконання працівниками відділення АТ Укрпошта своїх службових обов`язків призводить до порушення встановлених процесуальним Законом строків розгляду справи та неможливості виконання судом завдань господарського судочинства.

При цьому суд зазначає, що відповідно до ч.3 ст.120 ГПК України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Пунктом 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України встановлено, що днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відповідно до ч.ч.1, 6, 7 ст. 246 Господарського процесуального кодексу України - суд, виявивши при вирішенні спору порушення законодавства або недоліки в діяльності юридичної особи, державних чи інших органів, інших осіб, постановляє окрему ухвалу, незалежно від того, чи є вони учасниками судового процесу.

Окрема ухвала надсилається відповідним юридичним та фізичним особам, державним та іншим органам, посадовим особам, які за своїми повноваженнями повинні усунути виявлені судом недоліки чи порушення чи запобігти їх повторенню. Окрема ухвала щодо прокурора або адвоката надсилається органу, до повноважень якого належить притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурора або адвоката відповідно.

З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, суд встановлює у ній строк для надання відповіді залежно від змісту вказівок та терміну, необхідного для їх виконання.

При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити, що відповідно до ст. 326 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Окрема ухвала стосовно порушення законодавства, яке містить ознаки кримінального правопорушення, надсилається прокурору або органу досудового розслідування, який повинен надати суду відповідь про вжиті ними заходи у визначений в окремій ухвалі строк. За відповідним клопотанням прокурора або органу досудового розслідування вказаний строк може бути продовжено (ч.11 ст.246 ГПК України).

Оскільки відділенням АТ Укрпошта порушено чинне законодавство України, то суд вважає за необхідне надіслати окрему ухвалу для усунення вказаних порушень, з`ясування дійсних причин невиконання обов`язку щодо вручення поштових відправлень №1801605502560 та №1801605523761 з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу, з відміткою Судова повістка, а також для запобігання повторенню неналежного виконання працівниками відділення АТ Укрпошта своїх службових обов`язків.

Керуючись ст. 235, 246 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Надіслати окрему ухвалу акціонерному товариству Укрпошта (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 22).

2.З метою усунення порушень законності та недоліків в організації роботи акціонерному товариству Укрпошта вжити заходи, спрямовані на вдосконалення зазначеної роботи щодо недопущення працівниками в майбутньому вказаних в окремій ухвалі порушень та недоліків, а саме: належним чином, відповідно до норм чинного законодавства України, та в строк здійснювати вручення поштових відправлень, повернення та заповнення рекомендованих повідомлень про вручення поштових відправлень у визначеному Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою КМУ №270 від 05 березня 2009 року та Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого Наказом ПАТ Укрпошта №211 від 12 травня 2006 року, порядку.

3.Про вжиті заходи повідомити Господарський суд Черкаської області протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали суду.

4.Разом з ухвалою направити: копії конвертів з ідентифікаторами поштового відправлення №1801605502560 та №1801605523761, копії рекомендованих повідомлень про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу з відповідними ідентифікаторами поштового відправлення.

Ухвала набирає законної сили в порядку визначеному ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду в порядку та строки визначені ст.ст. 255-257 ГПК України.

Суддя А.В.Васянович

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення02.05.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110568698
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —925/264/23

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Судовий наказ від 24.07.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Судовий наказ від 24.07.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Рішення від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні