Ухвала
від 04.05.2023 по справі 636/1499/23
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/1499/23 Провадження № 2-о/636/124/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2023 року м. Чугуїв

Суддя Чугуївського міського суду Харківської області Бунін Є.О., розглянувши матеріали заяви військової частини НОМЕР_1 , заінтересована особа приватне підприємство «Алекс», про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме, що факт введення воєнного стану не є підставою для відстрочки чи невиконання зобов`язань, -

встановив:

Військова часина НОМЕР_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту що введення воєнного стану воєнного стану не є підставою для відстрочки чи невиконання зобов`язання ПП «Алекс» перед в/ч НОМЕР_1 відповідно до Договору № 8 від 16.09.2013 та Додаткової угоди №4/1 від 12.02.2021.

Зі змісту заявлених вимог вбачається, що заявник просить встановити юридичний факт, який виник з приводу неналежного виконання умов договору щодо обробки землі.

Відповідно до ч. 1 ст.19ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293, ст. 315 ЦПК України в порядку окремого провадження суд вправі встановити факт, від якого залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичної особи, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з ч. 1 ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

При цьому, сторонами в господарському процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у ст. 4 цього Кодексу (ч. 1 ст. 45 ГПК України).

Вказаною нормою передбачено, що юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Предметна та суб`єктна юрисдикція господарських судів визначена у ст. 20 ГПК України.

Наведеними законодавчими положеннями до юрисдикції господарських судів віднесено спори, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених ч. 2 цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Господарським договором є домовленість, укладена за встановленим змістом та формою, між учасниками господарських правовідносин, спрямована на встановлення, зміну чи припинення прав та обов`язків, досягнення конкретної мети та забезпечується у випадку порушення можливістю застосування небажаних наслідків.

Аналізуючи ознаки, притаманні господарському договору та зміст договору № 8 від 16.09.2013 «Про спільний обробіток землі», суддя прийшов до висновку, що вказаний правочин є господарським договором.

Спори, що виникають у зв`язку з виконанням чи невиконанням (неналежним виконанням) цього договору повинні розглядатися господарським судом, і не можуть розглядатися в порядку цивільного судочинства.

Суддя вважає, що подана заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

На підставі п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст.ст. 19, 186, 258-261 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Відмовити у відкритті провадження у справі за заявою військової частини НОМЕР_1 , заінтересована особа приватне підприємство «Алекс», про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме, що факт введення воєнного стану воєнного стану не є підставою для відстрочки чи невиконання зобов`язань.

Роз`яснити позивачу, що розгляд даної справи віднесено до юрисдикції господарського суду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15(п`ятнадцяти) днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110623888
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —636/1499/23

Постанова від 02.08.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Постанова від 02.08.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Бунін Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні