Ухвала
від 04.05.2023 по справі 910/3658/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

04.05.2023Справа № 910/3658/23Суддя Господарського суду міста Києва Спичак О.М., розглянувши матеріали справи

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Дабл Ю Сі Ті Компані»

до Комунального підприємства «Головний інформаційно-обчислювальний центр»

про стягнення 7149568,15 грн.

Без повідомлення (виклику) учасників справи.

ВСТАНОВИВ:

09.03.2023 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Дабл Ю Сі Ті Компані» з вимогами до Комунального підприємства «Головний інформаційно-обчислювальний центр» про стягнення 7149568,15 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.03.2023 відкрито провадження у справі №910/3658/23, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 12.04.2023, встановлено учасникам справи строки для подання заяв по суті справи.

27.03.2023 до Господарського суду міста Києва від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

У підготовчому засіданні 12.04.2023 судом було постановлено протокольну ухвалу (без виходу до нарадчої кімнати) про відкладення підготовчого засідання на 03.05.2023.

02.05.2023 до Господарського суду міста Києва від відповідача надійшло клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

У підготовчому засіданні 03.05.2023 судом було постановлено протокольну ухвалу (без виходу до нарадчої кімнати) про продовження строку підготовчого провадження на 30 днів та про відкладення підготовчого засідання на 24.05.2023.

Розглянувши подану відповідачем 02.05.2023 заяву про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для її задоволення, зважаючи на наступні обставини.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі (ч. 3 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з ч. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Питання про допущення або залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, до участі у справі вирішується ухвалою суду про прийняття позовної заяви до розгляду (із зазначенням про це в ухвалі про порушення провадження у справі) або під час розгляду справи, але до прийняття господарським судом рішення, з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес у даній справі.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Відповідач зазначає, що договір, у зв`язку з яким виник спір, було укладено на виконання Рішення Київської міської ради від 18.12.2018 № 461/6512, яким затверджено Комплексну міську цільову програму «Електронна столиця» на 2019-2022 роки (далі - МЦП), що підтверджується витягом із тендерної документації, а також вказано в преамбулі додатку № 1 до Договору.

Згідно з п. 2 Рішення Київської міської ради від 18.12.2018 № 461/6512, Департамент інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) визначено відповідальним виконавцем та головним розпорядником коштів з реалізації зазначеної вище МЦП.

Відповідно до п. 4 Рішення Київської міської ради від 18.12.2018 № 461/6512, співвиконавців МЦП, до яких відноситься і КП ГЮЦ (п. 6 Паспорту МЦП), зобов`язано забезпечити виконання заходів МЦП та щоквартально до 15 числа місяця, наступного за звітним періодом, інформувати Департамент про хід і результати виконання заходів МЦП.

Відповідно до п. 1 та п. 4 Паспорту МЦП, розробником та ініціатором програми є ДІКТ, а КП ГЮЦ лише співвиконавцем.

Згідно з п. 4 МЦП, метою МЦП, зокрема, є: підвищення якості життя громадян міста Києва шляхом надання їм сучасних електронних сервісів та послуг; створення інструментів (інтернет-порталів, інформаційно-комунікаційних систем та технологій, реєстрів, баз даних) для забезпечення прозорості діяльності міської влади та підзвітності її громадянам.

Відповідно до п. 15.1., п. 16.2. Додатку 1 до МЦП «Напрями діяльності та заходи міської цільової програми «Електронна столиця» на 2019 - 2022 роки», на Департамент та КП ГЮЦ (як на співвиконавця) покладено зобов`язання, зокрема, з налагодження, супроводу, впровадження та підтримки створених в рамках зазначеної МЦП інформаційно-телекомунікаційних систем, платформ, веб-порталів та сервісів (далі - ІТС) для забезпечення зворотного зв`язку мешканців міста Києва (далі -Користувачі) із органами влади у столиці.

Згідно з МЦП, фінансування зазначеного заходу МЦП здійснюється за рахунок коштів бюджету міста Києва, розпорядником зазначених коштів є ДІКТ.

На виконання МЦП, 02.03.2020 за результатами відкритих торгів між відповідачем та позивачем укладено Договір № 4794, відповідно до п. 1.1. та п. 1.2. якого, ТОВ «ДАБЛ Ю СІ ТІ КОМПАНІ» зобов`язується у порядку та на умовах, визначених цим Договором, надати КП ГЮЦ послуги: з супроводу, впровадження та підтримки створених ІТС, а КП ГЮЦ -прийняти та оплатити такі послуги.

Згідно з п. 1.3.1. Додатку № 1 до Договору, метою (ціллю) надання послуг за зокрема, є: забезпечення та надання інформаційно-консультаційної і користувачам у роботі з ІТС.

З вищевикладеного очевидно, що ДІКТ контролює якість наданих послуг за договором громадянам, які здійснювались на виконання міської цільової програми. При цьому, громадяни, скарги яких надходили у зв`язку із неналежним наданням послуг є вигодонабувачами за Договором, оскільки згідно з п. 4 МЦП дана програма спрямована на покращення їхнього життя, в зв`язку з чим і був укладений Договір.

Відповідно до п. 1. та п. 2 Положення про Департамент інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), затвердженого рішенням Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 02.03.2023 року № 6193 (далі - Положення про Департамент), ДІКТ є структурним підрозділом виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), підпорядковується Київському міському голові, підзвітний та підконтрольний Київській міській раді.

Згідно з п. 15. Положення про Департамент, ДІКТ є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.

Таким чином, на рівні нормативного акту (п. 1, п. 2, п. 4. Рішення) закріплені спільні права, обов`язки та інтереси КП ГІОЦ, як співвиконавця МЦП, ДІКТ, як відповідального виконавця та головного розпорядника коштів з реалізації МЦП та ТОВ «ДАБЛ Ю СІТІ КОМПАНІ», як Виконавця за Договором, чиї послуги оплачуються з бюджетних коштів виділених на реалізацію МЦП.

В свою чергу, як вказує відповідач, рішення по цій справі впливає на законні права та інтереси ДІКТ, як відповідального виконавця МЦП, оскільки у ДІКТа, як відповідального виконавця та головного розпорядника коштів з реалізації МЦП є спільні права та інтереси щодо КП ГІОЦ та щодо ТОВ «ДАБЛ Ю СІТІ КОМПАНІ», оскільки саме ДІКТ виділяє відповідні кошти на реалізацію МЦП та оплату за договорами, що укладаються підконтрольними комунальними підприємствами, що свідчить про наявність підстав для залучення ДІКТ по даній справі третьою особою без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Таким чином, ДІКТ повинен володіти ситуацією щодо майнового стану КП ГІОЦ та планувати відповідні видатки в міському бюджеті, зокрема, щодо КП ГІОЦ, в тому числі за судовими рішеннями.

Крім того, згідно з п. 1.1. Статуту КП ГІОЦ, КП ГІОЦ засноване на комунальній власності територіальної громади міста Києва і підпорядковане Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Таким чином, зважаючи на предмет та підстави позовних вимог, беручи до уваги викладені відповідачем обгрунтування, суд дійшов висновку щодо доцільності залучення до участі у розгляді даної справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Департамент інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Керуючись ст.ст. 50, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Департамент інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (01601, м. Київ, вул. Хрещатик, 32А; ідентифікаційний код: 40918711).

2. Повідомити третю особу, що підготовче засідання у справі призначено на 24.05.2023 о 16:25 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал №13.

3. Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня отримання даної ухвали направити третій особі копії позовної заяви та відповіді на відзив з додатками, докази направлення надати суду в строк до 23.05.2023.

4. Зобов`язати відповідача не пізніше двох днів з дня отримання даної ухвали направити третій особі копії відзиву на позовну заяву з додатками, докази направлення надати суду в строк до 23.05.2023.

5. Встановити третій особі строк для надання суду письмових пояснень з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову та відповідні докази - протягом 10 днів з дня одержання позовної заяви.

6. Повідомити учасників справи, що інформація по справі, що розглядається, доступна на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/.

7. Згідно з ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Дана ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду першої інстанції.

Суддя О.М. Спичак

Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110625842
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 7149568,15 грн. Без повідомлення (виклику) учасників справи

Судовий реєстр по справі —910/3658/23

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 22.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Постанова від 21.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Постанова від 25.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні