Ухвала
від 04.05.2023 по справі 372/1295/23
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1295/23

Провадження 1-кс-499/23

ухвала

Іменем України

04 травня 2023 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши в приміщенні Обухівського районного суду Київської області в місті Обухів Київської області скаргу адвоката ОСОБА_3 , що діє в інтересах Виконавчого комітету Феодосіївської сільської ради Київської області на постанову прокурора про відмову у задоволенні клопотання про проведення допиту,

В С Т А Н О В И В:

01.05.2023 адвокат ОСОБА_3 , що діє в інтересах Виконавчого комітету Феодосіївської сільської ради Київської області звернувся до Обухівського районного суду Київської області із скаргою, в якій просить скасувати постанову прокурора Обухівської окружною прокуратури ОСОБА_4 про відмову у задоволенні клопотання про проведення допиту у кримінальному провадженні №12023116230000114 від 27.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.190 КПК України.

Адвокат ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, подав клопотання про розгляд справи без його участі, скаргу підтримує та просить задовольнити.

Прокурор ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, та 04.05.2023 подав заяву про залишення скарги без розгляду в зв`язку з її непідсудністю Обухівському районному суду Київської області, оскільки 03.05.2023 процесуальним керівником прийнято рішення про зміну місця досудового розслідування до даному кримінальному провадженні за сектором дізнання відділу поліції №1 Обухівського районного управління поліції в Київській області, що територіально розташований в місті Васильків Обухівського району Київської області та знаходиться під юрисдикцією Васильківського міськрайонного суду Київської області.

Дослідивши скаргу та додані до неї документи, слідчий суддя приходить до висновку, що наявні підстави для повернення скарги, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, досудове розслідування проводилось сектором дізнання Обухівського РУП ГУ НП в Київській області.

Згідно ізст. 32 Кримінального процесуального кодексу Українищодо територіальної підсудності, скарга підлягає розгляду місцевим судом, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться зазначений орган досудового розслідування.

Згідно ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні може бути оскаржено рішення слідчого, дізнавача про в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій.

В силу приписів ч. 1 ст. 306 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду, а в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчим суддею Вищого антикорупційного суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави.

Відповідно до п. 18 ст. 3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, та у випадку, передбаченому статтею 247 цього Кодексу, - голова чи за його визначенням інший суддя відповідного апеляційного суду.

Частиною 3 статті 26 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Зважаючи на те, що у нормах кримінального процесуального кодексу України превалює пряме зазначення законодавцем, що судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час досудового розслідування здійснюється слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що здійснює досудове розслідування (зокрема, ч. 2 ст. 132, ч. 1 ст. 184), відтак, з урахуванням положень ч. 6 ст. 9 КПК України, вірним буде застосування зазначеного правила й до розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора на досудовому провадженні, територіальна підсудність щодо яких прямо не визначена процесуальним законом (ч. 1 ст. 303 КПК України).

З матеріалів справи вбачається, що 03.05.2023 процесуальним керівником прийнято рішення про зміну місця досудового розслідування до даному кримінальному провадженні за сектором дізнання відділу поліції №1 Обухівського районного управління поліції в Київській області, що територіально розташований в місті Васильків Обухівського району Київської області та знаходиться під юрисдикцією Васильківського міськрайонного суду Київської області.

Враховуючи системний аналіз положень пункту 8 частини 1 статті 3 та частини 1 статті 38 КПК України органом досудового розслідування є: 1) слідчі підрозділи (Головне слідче управління, слідче управління, відділ, відділення) органів Національної поліції України, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, органів державного бюро розслідувань; 2) підрозділ детективів, підрозділ внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України.

Таким чином, органом досудового розслідування в конкретному кримінальному провадженні є не сам правоохоронний орган, до складу якого входить відповідний підрозділ (Національна поліція України, Служба безпеки України, Національне антикорупційне бюро України), а його підрозділ (управління, відділ), визначений у частині 1 статті 38 КПК України.

За таких обставин, з огляду на те, що орган досудового розслідування, який станом на час розгляду скарги знаходиться в межах територіальної юрисдикції Васильківського міськрайонного суду Київської області, а тому вона непідсудна Обухівському районному суду Київської області.

Крім того, пунктом 3-1Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів"в редакції Закону України № 950-IXвід03.11.2020 « Про внесення зміни до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів» визначено, що до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинностіПостановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не пізніше 1 січня 2022 року.

Судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час досудового розслідування здійснюється слідчим суддею суду першої інстанції, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що узгоджується з нормами кримінального процесуального закону.

При цьому ст. 34 КПК Українине наділяє суди повноваженнями направляти такі заяви, клопотання, скарги для розгляду з одного суду першої інстанції до іншого.

Дотримання правил підсудності є гарантією права на справедливий суд, тобто на суд, встановлений законом.

Відповідно до п. 2 ч. 2ст. 304КПК Українискарга повертається, якщо вона не підлягає розгляду в цьому суді.

За таких обставин, подана скарга повинна розглядатися слідчим суддею суду першої інстанції в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, тобто Васильківським міськрайонним судом Київської області.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 9, 26, 303-306, 309, 372, 395 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , що діє в інтересах Виконавчого комітету Феодосіївської сільської ради Київської області на постанову прокурора про відмову у задоволенні клопотання про проведення допиту - повернути особі, яка її подала.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено08.05.2023
Номер документу110651288
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення допиту

Судовий реєстр по справі —372/1295/23

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Ухвала від 27.07.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 13.06.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Шроль Валентин Ростиславович

Ухвала від 13.06.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 31.05.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Сілкова Ірина Миколаївна

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 05.04.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні