Рішення
від 21.04.2023 по справі 306/1577/22
СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №306/1577/22

Провадження № 2/306/66/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 квітня 2023 року м. Свалява

Свалявський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого-судді Жиганської Н.М.

за участю секретаря судового засідання Хараїн Е.А.

представника позивача ОСОБА_1

відповідачів ОСОБА_2

ОСОБА_3

представника відповідача ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Свалява в залі суду № 1 цивільну справу за позовом ОСОБА_5 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до ОСОБА_2 (мешканця АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_6 (мешканки АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Полянська сільська рада (адреса вул.Духновича, буд.63, с.Поляна, Мукачівського району, Закарпатської області, 89313 код ЄДРПОУ 04351558) про зобов`язання здійснити перебудову та знести огорожу.

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 звернувся в суд із позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_6 про зобов`язання здійснити перебудову та знести огорожу. Як на підставу заявлених вимог позивач посилається на те, що він є власником комплексу житлових будівель, які розташовані за адресою: АДРЕСА_2 , а відповідачі є власниками житлового будинку за адресою: АДРЕСА_2 . Водночас при будівництві вказаного житлового будинку відповідачами не було дотримано вимог державних будівельних норм України, які діяли станом на час будівництва та реєстрації права власності на вказаний житловий будинок.

Зокрема, за результатами замовленого позивачем експертного будівельно-технічного та земельно-технічного дослідження судовий експерт встановив, що будівництво житлового будинку відповідачами здійснено з порушенням абз. 3 п. 3.25 ДБН 360-92** Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень", зокрема бокова стіна житлового будинку, що розташована вздовж межі з земельними ділянками позивача на всій протяжності збудована з недотриманням відстані в 1.0 м. Окрім іншого, середня частина стіни, яка являє собою виступаючу в бік земельної ділянки позивача об`ємну конструкцію у вигляді еркера та дахова конструкція цієї частини взагалі заступають на його земельні дялянки.

Позивач вважає, що такими діями відповідачів позивачу створено перешкоди в частині вільного користування власними земельними ділянками.

Крім того, відповідачами здійснено будівництво огорожі із заступом на земельну ділянку загального користування і, таким чином, захоплення відповідачами частини цієї земельної ділянки, що обмежує право позивача на вільний доступ до власних земельних ділянок.

На підставі наведеного, просить винести рішення, яким:

- зобов`язати ОСОБА_2 та ОСОБА_6 здійснити за власний рахунок перебудову фасаду житлового будинку за адресою АДРЕСА_2 , що прилягає та заступає на земельні ділянки ОСОБА_5 шляхом розбирання повністю еркерної частини вказаного житлового будинку (разом з даховою конструкцією над ним) як такої, що збудована з істотним порушенням державних будівельних норм і правил.

- зобов`язати ОСОБА_2 та ОСОБА_6 знести огорожу в передній частні домоволодіння по АДРЕСА_2 , яка улаштована із заступом в бік вулиці, що є захопленням земель загального користування.

Відповідно до ухвали судді Свалявського районного суду Закарпатської області від 15 вересня 2022 року провадження у даній справі відкрито за правилами загального позовного провадження.

16.11.2022 року відповідачі подали суду відзив, у якому просили відмовити позивачеві у задоволенні вимог.

Відповідно до ухвали Свалявського районного суду Закарпатської області від 31 січня 2023 року - закрито підготовче провадження у даній справі та призначено судовий розгляд справи.

В судовому засіданні представник позивача заявлені вимоги підтримав з підстав, зазначених у позовній заяві.

Відповідачі в судовому заіданні заявлених вимог не визнали з таких підстав:

- на час здійснення будівництва житлового будинку, суміжна земельна ділянка ще не була передана у власність або користування будь-кому;

- відчудження об`єктів будівництва за адресою АДРЕСА_3 відбувалося для поновлення строків позовної давності, поскільки їх будинок збудований давно і ніхто не пред`являв ім претензій щодо порушення будівельних норм;

- Полянська сільська рада також не заявляла будь-яких вимог до відповідачів, а позивач ОСОБА_5 не являється належним позивачем щодо вимог, які стосуються земельної ділянки загального користування;

- на момент здійснення будівництва - земельна ділянка відповідачів не була зазначена в системі координат, а тому виникли розбіжності щодо встановлених межових знаків;

- позивач заявив вказаний позов з метою тиску на відповідачів, які раніше подали до суду позовну заяву щодо порушень при будівництві належних позивачу будівель.

Просять суд відмовити у позові.

Представник третьої особи Полянської сільської ради в судове засідання не з`явився, подав суду заяву (вх. № 578 від 20.04.2023 року) про розгляд справи без участі представника Полянської сільської ради.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матерали справи суд дійшов такого висновку.

ОБГРУНТУВАННЯ ВИСНОВКІВ СУДУ :

В судовому засіданні встановлено, що між сторонами виникли правовідносини щодо користування суміжними земельними ділянками та об"єктами забудови на них.

Позивач вважає порушеним право на користування власними земельними ділянками внаслідок нависання над ними виступаючих конструкцій житлового будинку відповідачів.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 ЗК України - власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Тобто, встановлення факту порушення права власника земельної ділянки є підставою для задоволення вимог щодо усунення таких порушень.

ОСОБА_5 є власником земельних ділянок: площею 0.0163 м.кв. з кадастровим номером 2124084400:08:001:0357 в с. Поляна (витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 301765287 від 30.05.2022 року), площею 0.0219 з кадастровим номером 2124084400:08:001:0356 в с. Поляна (витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 301703973 від 28.05.2022 року), площею 0.0167 з кадастровим номером 2124084400:08:001:0357 в с. Поляна (витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 301762404 від 30.05.2022 року).

Відповідачі є співвласниками житлового будинку АДРЕСА_2 (витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 14669541 від 16.12.2013 року та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 14663310 від 16.12.2013 року).

Відповідно до висновку експерта № 573/08-22 від 26.08.2022 року - виконаного судовим експертом Колчар В.Д. - встановлено порушення меж земельної ділянки позивача з боку відповідачів з кадастровим номером 2124084400:08:001:0356 внаслідок заступу загальною площею 0.49 м.кв. та порушення меж земельної ділянки з кадастровим номером 2124084400:08:001:0357 внаслідок заступу загальною площею 1.15 м.кв. та заступ на земельну ділянку загального користування площею 5.3 м.кв.

Вказані обставини відповідачами не оспорюються.

Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

За таких обставин суд вважає доведеним факт порушення прав позивача на користування земельними ділянками.

Щодо обраного способу захисту прав, суд зазначає таке.

Правомірними є вимоги позивача щодо зобов`язання відповідачів здійснити перебудову еркерної та дахової частини будинку відповідачів.

Натомість, з урахуванням наданих суду вихідних даних, суд не знаходить підстав для застосування такого способу захисту як повне розбирання еркерної частини та дахової конструкції над нею житлового будинку АДРЕСА_2 . У даному випадку достатнім для захисту прав позивача буде реконструкція - розбирання нависаючої частини (площею 0.49 м.кв. та 1.15 м.кв.) житлового будинку АДРЕСА_2 .

Щодо заявлених вимог про знесення огорожі в передній частині домоволодіння по АДРЕСА_2 , суд вважає, що вимоги в такому викладенні до задоволення не підлягають, поскільки позивачем не надано доказів того, що заступ огорожі на земельну ділянку загального користування перешкоджає позивачу користуватися власністю, або створюють перешкоди для проходу, проїзду до власної земельної ділянки.

Усунення порушень у випадку заступу на земельну ділянку загального користування можливе за умови доведення, що такий заступ порушує права саме позивача, поскільки відповідно до ч. 1 ст.4 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Натомість, представником відповідачів помилково зроблено висновок про те, що ОСОБА_5 не може бути позивачем щодо заявленої вимоги про знесення огорожі, яка заступає на землі загального користування, поскільки ОСОБА_5 , як власник майна, яке перебуває на території громади, має право на усунення будь-яких порушень своїх прав, навіть якщо такі існують за рахунок захоплення частини земель загального користування, але при умові доведення наявності таких порушень.

Неспроможними суд вважає доводи відповідачів про те, що на час будівництва належного їм житлового будинку земельні ділянки не перебували в системі координат і тому, під час перенесення меж виникли розбіжності, поскільки відповідно до копії державного акту на земельну ділянку від 05.12.2003 року - серії ЗК № 027238 - земельній ділянці, що належии ь ОСОБА_2 було присвоєно кадастровий номер 2124084401:06001:0055 (кадастровий номер земельної ділянки - індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування). Відповідно до ст 8 ЗУ "Про державний земельний кадастр" - геодезичною основою для Державного земельного кадастру є державна геодезична мережа. Картографічною основою Державного земельного кадастру є карти (плани), що складаються у формі і масштабі відповідно до норм та правил, технічних регламентів. Для формування картографічної основи Державного земельного кадастру використовується єдина державна система координат.

Враховуючи, що відповідачі збудували будинок у відповідності до проекту будівництва, суд дійшов висносвку, що порушення відбулося внаслідок порушень щодо розташування об`єкту будівництва на земельній ділянці.

Щодо доводів представника відповідача про зміну власника земельних ділянок за адресою АДРЕСА_3 з метою поновлення строку на звернення до суду, суд зазначає таке.

Так, за положеннями ст. 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

При цьому за загальним правилом, визначеним ч. 1 ст. 261 ЦК України перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Серед способів захисту речових прав цивільне законодавство виокремлює, зокрема, витребування майна з чужого незаконного володіння, визначене ст. 387 ЦК України й усунення перешкод у здійсненні права користування та розпоряджання майном, визначене ст. 391 ЦК України, тобто віндікаційний та негаторний позови.

При цьому до позовів про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном позовна давність не застосовується, оскільки негаторний позов може бути пред`явлений позивачем доти, поки існує відповідне правопорушення.

Таким чином поки особа є власником нерухомого майна, вона не може бути обмежена у праві звернутися до суду з позовом про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження цим майном, зокрема і шляхом здійснення перебудови житлового будинку знесення огорожі. А тому негаторний позов може бути пред`явлений упродовж всього часу тривання відповідного правопорушення.

Верховний Суд неодноразово зазначає, що право особи на власність підлягає захисту протягом усього часу наявності у особи титулу власника. Законодавчою підставою для втрати особою права власності у часі є положення Цивільного кодексу України про набувальну давність (ст. 344 ЦК України). У спорах про захист речових прав власника нерухомого майна строки позовної давності не застосовуються.

Такої позиції дотримується Верховний Суд, визначаючи, що позови про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном можуть бути пред`явлені протягом періоду порушення права власності, яке визначається триваючим.

Відповідна позиція Верховного Суду відображена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 04.07.2018 року у справі №653/ 1096/16-ц щодо застосування негаторного способу захисту, та постанові ВС/КЦС у справі № 686/16196/15-ц від 08.07.2020 року

З огляду на викладене до зазначених позовних вимог строк позовної давності не застосовується.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України - завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно дост.264ЦПК України-під часухвалення рішеннясуд вирішує,чи малимісце обставини,якими обґрунтовувалисявимоги тазаперечення,та якимидоказами вонипідтверджуються;чи єінші фактичнідані,які маютьзначення длявирішення справи;докази наїх підтвердження;ст.89ЦПК України-суд оцінюєдокази засвоїм внутрішнімпереконанням,що ґрунтуєтьсяна всебічному,повному,об`єктивномута безпосередньомудослідженні наявниху справідоказів; ч.1 ст. 95 ЦПК України - письмовими доказами є документи, які містять дані про обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності наявних у справі доказів, обставини справи, на які позивач послався як на підставу своїх вимог, виходячи з засад справедливості, добросовісності та розумності, суд доходить висновку, що позов необхідно задовольнити частково.

Статтею 129 1 Конституції України визначено: Суд ухвалює рішення іменем України. Європейський суд з прав людини вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (SERYAVIN AND OTHERS v. UKRAINE, № 4909/04, § 58, ЄСПЛ, від 10.02.2010 року).

У контексті вказаної практики суд уважає наведене обґрунтування цього рішення достатнім.

Відповідно до ч.1 ст. 18 ЦПК України - судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України..

Керуючись ст. 13, 81, 89, 95, 206, 258, 259, 263, 264, 265, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, ст.ч.2 ст.152 Земельного кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_5 (місцереєстрації: АДРЕСА_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 )до ОСОБА_2 (мешканця АДРЕСА_2 ,РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_6 (мешканки АДРЕСА_2 ,РНОКПП НОМЕР_3 ),третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог Полянськасільська рада(адресавул.Духновича,буд.63,с.Поляна,Мукачівського району,Закарпатської області,89313код ЄДРПОУ04351558)про зобов`язанняздійснити перебудовута знестиогорожу - задовольнити частково.

Зобов`язати ОСОБА_2 та ОСОБА_6 здійснити за власний рахунок перебудову фасаду житлового будинку за адресою АДРЕСА_2 з боку, що прилягає та заступає на земельні ділянки ОСОБА_5 , шляхом зміни конструкцій еркеру та дахової частини над ним у спосіб, що забезпечить відновлення прав ОСОБА_5 на належні йому земельні ділянки (звільнить вказані земельні ділянки від нависання над ними конструкцій площею 0.49 та 1.15 м.кв.) житлового будинку ОСОБА_2 та ОСОБА_6 .

Стягнути з ОСОБА_6 та ОСОБА_2 в користь ОСОБА_5 - 992 грн. 40 коп. сплаченого судового збору.

В решті вимог відмовити.

Рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення строк на апеляційне оскарження обчислюється з дня складення повного судового рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається протягом 30 днів до Закарпатського апеляційного суду.

ГОЛОВУЮЧИЙ-СУДДЯ Н.М.ЖИГАНСЬКА

Дата ухвалення рішення21.04.2023
Оприлюднено08.05.2023
Номер документу110660883
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —306/1577/22

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Постанова від 03.04.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Рішення від 16.06.2023

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Жиганська Н. М.

Рішення від 21.04.2023

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Жиганська Н. М.

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Жиганська Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні