Ухвала
від 04.05.2023 по справі 285/4519/21
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 285/4519/21

провадження № 2/0285/86/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2023 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

в складі: головуючої судді Михайловської А.В.,

за участі секретаря судового засідання Матвіюк Т.М.,

учасники справи :

позивач ОСОБА_1 , представник ОСОБА_2 ,

відповідач Звягельська міська рада Житомирської області, представник Антонюк Павло Георгійович, ОСОБА_3 ,

третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Звягельської міської ради Житомирської області, представник Демяненко Наталія Борисівна,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Звягельської міської ради Житомирської області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Звягельської міської ради Житомирської області, про розірвання договору оренди, стягнення збитків та моральної шкоди,

встановив:

25.08.2021 року ОСОБА_1 подав до суду позов, в якому просив розірвати договір оренди землі від 25.09.2020 року, укладений з Новоград-Волинською міською радою Житомирської області (після перейменування Звягельська міська рада Житомирської області), стягнути з останньої понесені збитки, які становлять 350 426,69 грн.

30.08.2021 року відкрито провадження у справі суддею Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області Літвин О.О.

21.09.2022 року головуючою суддею Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області Літвин О.О. у справі задоволено самовідвід та передано справу до канцелярії суду.

В результаті повторного розподілу справу розподілено для розгляду судді Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області Михайловській А.В.

22.09.2022 року справа прийнята до провадження суддею Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області Михайловською А.В. за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні, призначено підготовче судове засідання, встановлено сторонам строки вчинення процесуальних дій.

Судові засідання неодноразово відкладалися з різних підстав.

24.02.2023 року до справи залучено Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Звягельської міської ради Житомирської області в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору.

Того ж, 24.02.2023 року у підготовчому судовому засіданні представник позивача подала до суду заяву про зміну предмету позову, в якій позивач доповнив позовні вимоги та просив стягнути з відповідача на його користь також моральну шкоду у розмірі 170 000 грн, яка судом прийнята до розгляду.

29.03.2023 року представником відповідача подано до суду заяву про закриття провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

19.04.2023 року закінчено підготовче судове засідання у справі та справу призначено до розгляду.

04.05.2023 року у судовому засіданні представник відповідача клопотання про закриття провадження у справі підтримала, яке просила задовольнити з підстав викладених у змісті заяви. Представник позивача у судовому засіданні заперечила щодо закриття провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Представник третьої особи, яка не заявляє позовних вимог на предмет позову у судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася.

Оголосивши клопотанняпро закриття провадження у справі, заслухавши учасників справи, з`ясувавши обставини, на які вони посилаються як на підставу заявленого клопотання та заперечень щодо нього, дослідивши докази, якими вони обґрунтовуються, суд приходить до наступного.

Згідно частини 1 статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Відповідно до пункту 3 Постанови Пленуму Вищого Господарського Суду України від 24.10.11р. № 10 "Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам" у вирішенні питання про те, чи є правовідносини господарськими, а спір - господарським, слід виходити з визначень, наведених у статті 3 Господарського кодексу України: господарський спір підвідомчий господарському суду, зокрема, за таких умов: участь у спорі суб`єкта господарювання; наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин, врегульованих ЦК України, ГК України, іншими актами господарського і цивільного законодавства, і, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин.

Відповідно до частини 2 статті 55 ГК України суб`єктами господарювання є: 1) господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до ЦК України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку; 2) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Відповідно до частини 2статті 4 ГПК Україниюридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Судом встановлено, що 25.09.2020 року між Новоград-Волинською міською радою Житомирської області та ОСОБА_1 укладено договір оренди землі, кадастровий номер 1811000000:00:014:0695, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , цільове призначення якої: для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, код класифікації видів цільового призначення земель 03.07 (а.с.33-35т.1).

Згідно платіжного доручення № 169 від 29.09.2020 року ФОП ОСОБА_1 29.09.2020 рок здійснив плату за оренду землі згідно договору у розмір 332 093,97 грн (а.с.23т.1).

З урахуванням встановлених обставин, суд вважає, що правовідносини, які виникли між сторонами, є господарсько-правовими, оскільки спір виник між Новоград-Волинською міською радою Житомирської області (Звягельською міською радою Житомирської області ) та ОСОБА_1 , як суб`єктом господарювання, зокрема щодо оренди земельної ділянки, цільове призначення якої: для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, для провадження підприємницької діяльності, цей спір пов`язаний із здійснення позивачем підприємницької діяльності з використанням цього об`єкту майна, а тому такий спір належить до спорів, які підлягають розгляду в порядку господарського судочинства.

До такого ж висновку прийшов Верховний Суд у постанові від 17.03.2023 рок у справі № 285/4164/22.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

За таких обставин, провадження у справі підлягає закриттю на підставі п. 1 ч .1 ст. 255 ЦПК України.

Щодо судових витрат.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанції.

Так, учасниками у справі сплачено судовий збір: позивачем при подачі позову до суду, відповідачем при подачі апеляційної та касаційної скарги на ухвалу суду, якою задоволено клопотання позивача щодо забезпечення позову у справі.

Відтак, суд вважає за необхідне роз`яснити учасникам у справі, що вони мають право подати до суду клопотання про повернення сплаченої суми судового збору.

Керуючись ст. ст. 142, 255, 256, 260 261, 352 -353 ЦПК України, суд, -

постановив:

Клопотання представника відповідача задовольнити.

Закрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Звягельської міської ради Житомирської області, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Звягельської міської ради Житомирської області, про розірвання договору оренди, стягнення збитків та моральної шкоди.

Роз`яснити учасникам у справі, що вони мають право подати до суду клопотання про повернення сплаченої суми судового збору.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повне найменування сторін та учасників справі:

позивач ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ,місце проживання- АДРЕСА_2 );

відповідач Звягельська міська рада Житомирської області (код ЄДРПОУ 13576983, місцезнаходження вул. Шевченка, 16, м. Звягель, Житомирська область);

третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору Управління містобудування, архітектури та земельних відносин Звягельської міської ради Житомирської області ( код ЄДРПОУ 36083296, місцезнаходження - вул. Шевченка, 16, м. Звягель, Житомирська область).

Дата складення повноїухвали 05.05.2023 року.

Суддя А.В.Михайловська

Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено08.05.2023
Номер документу110669299
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди, стягнення збитків та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —285/4519/21

Постанова від 16.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Постанова від 11.07.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Постанова від 11.07.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні