Ухвала
від 05.05.2023 по справі 260/1684/23
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про застосування заходів процесуального примусу

05 травня 2023 рокум. Ужгород№ 260/1684/23

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Дору Ю.Ю.,

за участю секретаря судових засідань Копосович Е.О.

та осіб, що беруть участь у справі:

представник позивача не з`явився;

представник відповідача не з`явився;

розглянувши у підготовчому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергія СВ» до Сюртівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області про визнання протиправним та скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Енергія СВ» звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Міжгірської селищної ради, яким просить визнати протиправним та скасувати рішення Сюртівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області прийняте 04.11.2022 року на другому засіданні сьомої сесії восьмого скликання № 418-07/2022 «Про внесення змін до рішення п`ятої сесії восьмого скликання Сюртівської сільської ради від 09.06.2022 року № 375-05/2022» в частині встановлення з 01.01.2023 року ставки податку у розмірі 3 % для земельних ділянок із цільовим призначенням 14.01. «для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об`єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій» нормативну грошову оцінку яких проведено; визнати протиправним та скасувати рішення Сюртівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області прийняте 09.06.2022 року на третьому засіданні п`ятої сесії восьмого скликання № 375-05/2022 «Про встановлення місцевих податків і зборів на 2023 рік» в частині встановлення ставки податку у розмірі 5 % для земельних ділянок із цільовим призначенням 14.01. нормативну грошову оцінку яких проведено.

Сторони у підготовче засідання 05 травня 2023 року не з`явилися, хоча про дату час та місце підготовчого засідання були повідомлені належним чином.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України передбачено, що у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи суд приходить до наступного.

Ухвалою суду від 20.03.2023 року судом відкрито провадження у справі за правилам загального позовного провадження та постановлено зобов`язати відповідача опублікувати оголошення про відкриття провадження в адміністративній справі Закарпатським окружним адміністративним судом у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений.

Дану ухвалу відповідачу було надіслано в його електронний кабінет.

13 квітня 2023 року у підготовче засідання сторони не з`явилися, доказів опублікування оголошення про відкриття провадження в адміністративній справі Закарпатським окружним адміністративним судом у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений, Сюртівською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області не надано.

Ухвалою суду від 13 квітня 2023 року постановлено про відкладення підготовчого засідання оскільки відповідачем не надано доказів опублікування оголошення про відкриття провадження в адміністративній справі Закарпатським окружним адміністративним судом у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений та повторно зобов`язано Сюртівську сільську раду Ужгородського району Закарпатської області опублікувати оголошення про відкриття провадження в адміністративній справі Закарпатським окружним адміністративним судом у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений. В ухвалі зобов`язано відповідача надати докази виконання ухвали щодо опублікування ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі № 260/1684/23 Закарпатським окружним адміністративним судом у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений, надати суду не пізніше 03 травня 2023 року. Ухвалу суду від 13 квітня 2023 року відповідачу було надіслано в його електронний кабінет та засобами поштового зв`язку.Відповідач отримав дану ухвалу 29.04.2023 року.

Суд зауважує на тому, що станом на 05 травня 2023 року відповідачем - Сюртівською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області повторно не виконано процесуальне зобов`язання суду та не опублікувано оголошення про прийняття справи Закарпатським окружним адміністративним судом до провадження у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений, у строк передбачений КАС України.

Оскільки станом на 05 травня 2023 року року Сюртівською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області не виконано процесуальне зобов`язання суду та не опубліковано оголошення про прийняття справи Закарпатським окружним адміністративним судом до провадження у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений, у строк передбачений КАС України, суд зазначає наступне.

Статтею 264 КАСУ визначено особливості провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів органів виконавчої влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування та інших суб`єктів владних повноважень.

Зокрема, вказано, що у разі відкриття провадження в адміністративній справі щодо оскарження нормативно-правового акта суд зобов`язує відповідача опублікувати оголошення про це у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений. Оголошення повинно містити вимоги позивача щодо оскаржуваного акта, реквізити нормативно-правового акта, дату, час і місце судового розгляду адміністративної справи. Оголошення має бути опубліковано не пізніш як за сім днів до підготовчого засідання, а у випадку, визначеному частиною десятою цієї статті, - у строк, визначений судом. Якщо оголошення опубліковано своєчасно, вважається, що всі заінтересовані особи належним чином повідомлені про судовий розгляд справи. Скарги на судові рішення в цій справі заінтересованих осіб, якщо вони не брали участі у справі, залишаються без розгляду.

Згідно ч.4 ст. 45 КАС України, суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання учасником судового процесу його процесуальними правами, суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

Із положень ст. 144 КАС України випливає, що заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Заходи процесуального примусу застосовуються судом, як правило, негайно після вчинення порушення.

Про застосування заходів процесуального примусу суд постановляє ухвалу.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 145 КАС України, заходом процесуального примусу є штраф.

Застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом (ч. 3 ст. 145 КАС України).

Статтею 149 КАС України визначено, що суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: 1) невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу; 2) зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству; 3) неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень; 4) використання під час процедури врегулювання спору за участю судді портативних, аудіотехнічних пристроїв, а також здійснення фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису.

Суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: 1) повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків; 2) неодноразового зловживання процесуальними правами; 3) повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення; 4) невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» станом на 01 січня 2023 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб складає 2684 грн 00 коп.

З огляду на те, що Сюртівською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області без поважних причин повторно не виконується процесуальне зобов`язання суду та не опублікується оголошення про прийняття справи Закарпатським окружним адміністративним судом до провадження у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений, у строк передбачений КАС України, суд дійшов висновку про необхідність застосування до Сюртівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області заходів процесуального примусу у вигляді штрафу у розмірі п`яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (2684,00 грн. х5 ) 13420,00 грн. ( тринадцять тисяч чотириста двадцять грн. 00 коп.).

Ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Стягувачем за таким виконавчим документом є Державна судова адміністрація України (частина п`ята статті 149 КАС України).

Керуючись ст. ст. 149, 249 КАС України, -

У Х В А Л И В :

Застосувати до відповідача по даній справі - Сюртівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області (89432, Закарпатська обл.. Ужгородський р-н, с. Сюрте, вул. Ракоці, буд. 2 Код ЄДРПОУ 04350211) захід процесуального примусу шляхом накладення штрафу в порядку частини першої статті 145 та частини другої статті 149 Кодексу адміністративного судочинства України.

Стягнути з Сюртівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області (89432, Закарпатська обл.. Ужгородський р-н, с. Сюрте, вул. Ракоці, буд. 2 Код ЄДРПОУ 04350211) в дохід Держави на рахунок Державної судової адміністрації України (код ЄДРПОУ 26255795 ( 01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5) штраф в розмірі 13420,00 грн ( тринадцять тисяч чотириста двадцять грн. 00 коп.)

Повторно зобов`язати Сюртівську сільську раду Ужгородського району Закарпатської області (89432, Закарпатська обл.. Ужгородський р-н, с. Сюрте, вул. Ракоці, буд. 2 Код ЄДРПОУ 04350211) опублікувати оголошення про відкриття провадження в адміністративній справі Закарпатським окружним адміністративним судом у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений.

Оголошення, повинно містити вимоги позивача щодо оскаржуваного акта, реквізити нормативно-правового акта, дату, час і місце судового розгляду адміністративної справи. Оголошення має бути опубліковано не пізніш як за сім днів до підготовчого засідання.

Докази виконання ухвали щодо опублікування ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі № 260/1684/23 Закарпатським окружним адміністративним судом у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений, надати суду не пізніше 17 травня 2023 року.

Відкласти розгляд підготовчого засідання на 19 травня 2023 року о 09:00 години.

Ухвала може бути оскаржена до Восьмого апеляційного адмінсуду протягом п`ятнадцяти днів.

Оскарження ухвали не перешкоджає розгляду справи.

Ухвала є виконавчим документом.

Суддя Ю.Ю.Дору

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.05.2023
Оприлюднено08.05.2023
Номер документу110672907
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них плати за землю

Судовий реєстр по справі —260/1684/23

Рішення від 05.07.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 06.06.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 19.05.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 05.05.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 13.04.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 20.03.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні