Ухвала
від 27.04.2023 по справі 910/9944/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

27.04.2023Справа № 910/9944/22

Суддя Н.Плотницька, розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Зе Фарм"

до Компанії "Pas Group CO.,Limited"

про стягнення 22 742, 00 доларів США

Представники: не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

28.09.2022 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Зе Фарм" з вимогами до Компанії "Pas Group CO.,Limited" про стягнення 22 742, 00 доларів США за договором поставки № 290921 від 29.09.2021.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач в порушення умов укладеного між сторонами договору поставки № 290921 від 29.09.2021 не виконав взяті на себе зобов`язання щодо поставки товару у зв`язку з чим в останнього виникла заборгованість у розмірі 22 742, 00 доларів США.

07.10.2022 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшла заява про відкликання позовної заяви.

17.10.2022 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшла заява про відкликання заяви про відкликання позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.10.2022 відкрито провадження у справі, призанчено підготовче засідання на 27.04.2023 та зупинено провадження до надходження відповіді від компетентних органів іноземних держав на судове доручення про вручення виклику до суду чи інших документів. Суд зобов`язав позивача в строк до 11.11.2022 надати суду три примірники нотаріально засвідченого перекладу на англійську мову позовної заяви з доданими до неї документами та ухвали про відкриття провадження у справі № 910/9944/22 від 21.10.2022 для направлення відповідачу.

Представники сторін у підготовче засідання 27.04.2023 не з`явилися.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що позивачем не виконано вимоги ухвали від 21.10.2022 у справі № 910/9944/22.

Відповідно до статті 365 Господарського процесуального кодексу України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно з статтею 367 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном, а рівно повідомлення у належній формі іноземних учасників судового процесу про час і місце розгляду справи, регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, Гаага, 1965 (далі - Конвенція), яка є чинною в Україні згідно з Законом України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах" від 19.10.2000 № 2052-ІІІ, із заявами та застереженнями. Китай приєднався до Конвенції.

Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном. Ця Конвенція не застосовується, якщо адреса особи, якій

необхідно вручити документ, невідома (стаття 1 Конвенції).

Згідно з статтею 3 Конвенції орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Відповідно до частини 2 пункту b) статті 15 Конвенції кожна договірна держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови, зокрема, з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

Відповідно до абзаців 3, 4 пункту 2.3 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації від 27.06.2008 № 1092/5/54 (із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 25.03.2010 N 604/5/47), документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову. У відповідних випадках документи, що підлягають врученню, можуть бути складені або перекладені на ту мову, яку, як є підстави вважати, розуміє особа, якій необхідно вручити документи. Це окремо визначається судом України у дорученні.

Враховуючи, що Китай являється підписантом Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, Гаага, 1965, суд дійшов висновку, що про розгляд даної справи відповідача Компанії "Pas Group CO.,Limited" належить повідомляти в порядку, передбаченому зазначеною Конвенцією. Отже, судові документи підлягають надісланню до Центрального органу запитуваної Держави - Китаю (Ministry of Foreign Affairs Department of Treaty and Law 2, Chao Yang Men Nan Da Jie 100701 BEIJING) для їх подальшого вручення відповідачу у справі. При цьому документи, що підлягають згідно з дорученням Господарського суду міста Києва, слід складати та вручати в нотаріально засвідченому перекладі на англійську мову.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи з метою належного повідомлення відповідача.

Згідно з пунктом 4 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі, зокрема, у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 229 Господарський процесуальний кодекс України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Приймаючи до уваги характер спірних правовідносин та предмет доказування, суд прийшов до висновку справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст. 120, ч. 2 ст. 169, ст. 176, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, ст. 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року (Гаазькою конвенцію 1965 року), суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Відкласти підготовче засідання у справі № 910/9944/22 на 26.10.23 о 14:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 41 .

2. Провадження у справі зупинити до надходження відповіді від компетентних органів іноземних держав на судове доручення про вручення виклику до суду чи інших документів.

3. Зобов`язати позивача в строк до 22.05.2023 надати суду три примірники нотаріально засвідченого перекладу на англійську мову позовної заяви з доданими до неї документами, ухвали про відкриття провадження у справі № 910/9944/22 від 21.10.2022 та ухвали про відкладення підготовчого засідання у справі № 910/9944/22 від 27.04.2023 для направлення відповідачу.

4. Надіслати вищевказані документи до Центрального органу запитуваної Держави - Китаю ((Ministry of Foreign Affairs Department of Treaty and Law 2, Chao Yang Men Nan Da Jie 100701 BEIJING) для їх подальшого вручення відповідачу- Компанії "Pas Group CO.,Limited" (2F, JingMao Building, Futian district, Shenzhen, China, 518000).

5. Зобов`язати відповідача протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати суду:

- відзив на позов в порядку статті 165 Господарського процесуального кодексу України з доданням доказів, що підтверджують обставини викладені в ньому, та докази направлення цих документів позивачу;

- документи у підтвердження свого правового статусу, станом на день подання таких документів до суду; документи, що підтверджують повноваження представників (накази, довіреності, тощо), - оригінали для огляду, належні копії - до матеріалів справи.

6. Зобов`язати позивача протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання відзиву відповідачів на позовну заяву подати до суду відповіді на відзиви в порядку статті 166 Господарського процесуального кодексу України з доданням доказів, що підтверджують обставини викладені в них, та докази направлення цих документів відповідачам.

7. Зобов`язати відповідача протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання відповіді на відзив подати до суду заперечення на відповідь на відзив в порядку статті 167 Господарського процесуального кодексу України з доданням доказів, що підтверджують обставини викладені в них, та докази направлення цих документів позивачу.

8. Заяви, клопотання, відзив і заперечення подавати тільки в письмовій формі.

9. Викликати учасників справи у підготовче засідання, визнати їх явку обов`язковою.

Документи та додаткові докази, що витребовуються ухвалою суду для залучення до матеріалів справи, у прошитому вигляді з обов`язковим описом додатків завчасно, необхідно подати до канцелярії Господарського суду міста Києва за адресою: 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44-А.

Суддя Н.Плотницька

Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено10.05.2023
Номер документу110688519
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 22 742, 00 доларів США

Судовий реєстр по справі —910/9944/22

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 21.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні