Ухвала
від 08.05.2023 по справі 525/275/23
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/275/23

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

08 травня 2023 року

Шишацький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Вергун Н.В.,

присяжних:Полякової В.К., Стригунова О.С.,

за участю: секретаря судових засідань Курінної Я.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Шишаки Полтавської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа, - виконавчий комітет Гоголівської селищної ради Миргородського району Полтавської області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

в с т а н о в и в :

28 березня 2023 року відповідно до розпорядження голови Великобагачанського районного суду Полтавської області від 21 березня 2023 року на адресу суду надійшла заява ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення заявника опікуном.

Разом з цим, заявник просив призначити у справі амбулаторну судово - психіатричну експертизу.

Ухвалою суду від 10 квітня 2023 року заяву прийнято до розгляду, провадження у справі відкрито, її розгляд ухвалено проводити у порядку окремого провадження, у зв`язку з чим призначено слухання справи о 13 год. 00 хв. 08 травня 2023 року / а.с.28 /.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, надавши до суду заяву про розгляд, поданого ним, клопотання щодо призначення у справі амбулаторної судово - психіатричної експертизи у його відсутність.

25 квітня 2023 року та 02 травня 2023 року від голови Гоголівської селищної ради Миргородського району Полтавської області Даценка В. надійшло клопотання про розгляд справи у відсутність представника виконавчого комітету, ввіреної йому, ради. Заперечення щодо задоволення заяви відсутні. Окрім того, в розпорядження суду надано подання органу опіки та піклування Гоголівської селищної ради щодо доцільності призначення опікуна.

Відповідно до ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Для з`ясування обставин, що мають значення в даній справі, необхідні спеціальні знання, а учасниками справи не надані відповідні висновки експерта.

Відповідно до ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. У виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до пункту 3 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.05.2018 №865 та зареєстрованого в Мінюсті України 14.06.2018 за № 719/32171 судово-психіатричну експертизу проводять державні спеціалізовані судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України.

Статтею 7 Закону України «Про судову експертизу» встановлено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Враховуючи, що для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , потрібні спеціальні знання, суд приходить до висновку про необхідність призначити у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Комунального підприємства «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради», яке є державною спеціалізованою установою.

Відповідно до пункту 5 частини 1статті 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно пункту 9 частини 1статті 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

З частини 2статті 299 ЦПК України вбачається, що судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись статтями 252-253, 260, 261, 298 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Призначити у справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Комунального підприємства «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» /36013, м. Полтава, вул. Медична,1/.

На вирішення експертизи поставити питання:

- чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічне захворювання. Якщо так, то яким саме?

- чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати свої дії та керувати ними?

Попередити експертів про відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Копію ухвали та матеріали цивільної справи для виконання надіслати до експертної установи.

Експертизу провести в строки, визначені Законом України « Про судову експертизу ».

На час проведення експертизи зупинити провадження в справі.

Витрати по оплаті експертизи віднести за рахунок держави.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий суддя:

Присяжні:


Полякова В.К.,


Стригунов О.С.

Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено10.05.2023
Номер документу110694779
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —525/275/23

Рішення від 24.11.2023

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Рішення від 24.11.2023

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Кулик Н. В.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Вергун Н. В.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні