Ухвала
від 08.05.2023 по справі 450/1124/23
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/1124/23 Провадження № 1-в/450/36/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2023 року Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю представника ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

особи, до якої застосовано примусові заходи медичного характеру, ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

розглянувши заяву Комунального некомерційного підприємства «Пустомитівська лікарня» про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку щодо ОСОБА_5 ,

в с т а н о в и в:

На розгляд Пустомитівського районного суду Львівської області поступила заява КНП «Пустомитівська лікарня» про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку щодо ОСОБА_5 .

Ухвалою від 04 травня 2023 року Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області доручено забезпечити участь захисника ОСОБА_5 , щодо якого застосовано примусові заходи медичного характеру.

В судовому засіданні представник КНП «Пустомитівська лікарня» ОСОБА_3 заяву підтримав, просив таку задовольнити.

Прокурор ОСОБА_4 заяву підтримала про просила її задовольнити.

Особа, до якої застосовано примусові заходи медичного характеру, ОСОБА_5 та його захисник ОСОБА_6 в судовому засіданні заяву підтримали, просили таку задовольнити.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається із заяви та долучених до заяви матеріалів, ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 13 квітня 2017 року по справі № 465/550/17 до ОСОБА_5 застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно з ч. 1ст. 95 КК Українипродовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, її захисника або законного представника у разі, якщо така особа за станом свого здоров`я не може усвідомлювати свої дії (бездіяльність) чи керувати ними, в тому числі не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного нею незалежного лікаря-психіатра.

Частиною 4статті 19 Закону України «Про психіатричну допомогу»передбачено, що особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення, продовження або про зміну застосування таких заходів. Після проведення огляду представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі психіатричну допомогу, направляє до суду за місцезнаходженням закладу з надання психіатричної допомоги заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що містить обґрунтування необхідності продовження, зміни або припинення застосування примусового заходу медичного характеру відповідно. У подальшому продовження застосування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, що не перевищує 6 місяців.

Висновком судово-психіатричного експерта № 12 від 25 січня 2017 року, на підставі якого постановлено ухвалу від 13 квітня 2017 року по справі № 465/550/17, встановлено, що ОСОБА_5 в період інкримінованих йому дій страждав хронічним психічним захворюванням у формі параноїдної шизофренії зі змінами (дефектами) особистості, не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

З висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, від 09 лютого 2023 року вбачається, що ОСОБА_5 страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді гебефренічної шизофренії, періодичний тип перебігу з помірно-вираженим дефектом в емоційно-вольовій сфері.

З відкритих джерел судом встановлено, що параноїдна шизофреніяє одним з типівшизофренії, що характеризується домінуваннямгалюцинаційта (або)марення, при цьому розірваність мови, афективне сплощення і кататонічні симптоми можуть бути присутніми в легкій формі, але не є основними в клінічній картині. Особливість цього типуполягає в обов`язковій наявності марень парафренного, параноїдного або паранойяльного типів.

Водночас,гебефренічною шизофренією,або жгебефренією, є один із підтипівшизофренії, який проявляється в безглуздійповедінці, розірваності мислення і химерніймові. Вчинки хворих відрізняються придуркуватістю, театральною манірністю; можливігалюцинації. Поєднання в поведінці хворих карикатурної вишуканості з дурнуватою веселістю одна з найхарактерніших рис гебефренії

Гебефренічна шизофренія, згідно медичної наукової літератури, вважається однією з найбільш несприятливих форм хвороби і, як правило, починається в дитячому або підлітковому віці. Дана форма шизофренії проявляється вираженим розладом мислення, швидкоплинним маренням і галюцинаціями, проявом неадекватних емоцій, придуркуватою поведінкою, гримасах, манірністю, безпричинним сміхом. У пацієнтів спостерігається дезорганізоване мислення, безладна мова. При даному типі шизофренії відбувається швидкий розвиток мінус-симптоматики, пацієнти, найчастіше, знаходяться на постійному лікуванні в стаціонарі.

Відповідно до ч. 2ст. 514 КПК Українизміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру.

Отже, судом встановлена відсутність достатніх та обґрунтованих підстав вважати, що психічний стан ОСОБА_5 покращився і він не потребує подальшого застосування примусових заходів медичного характеру.

Крім того, будь-яких належних та допустимих доказів на підтвердження видужання ОСОБА_5 суду не надано.

Аналізуючи вищевикладене, суд вважає, що у задоволенні заяви КНП «Пустомитівська лікарня» про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку щодо ОСОБА_5 слід відмовити.

Керуючись ст. 95 КК України, ст.ст. 369-372, 512, 514 КПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

У задоволенні заяви Комунального некомерційного підприємства «Пустомитівська лікарня» про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку щодо ОСОБА_5 відмовити.

На ухвалу може бути подано апеляцію до Львівського апеляційного суду через Пустомитівський районний суд Львівської області протягом 7 (семи) днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали виготовлений 09 травня 2023 року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено10.05.2023
Номер документу110714202
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку щодо ОСОБА_5

Судовий реєстр по справі —450/1124/23

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні