Ухвала
від 04.07.2023 по справі 450/1124/23
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 450/1124/23 Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження № 11-кп/811/511/23 Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2023 року Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого-судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з участю секретаря ОСОБА_5 ,

прокурора ОСОБА_6 ,

особи, щодо якої застосовано

примусові заходи медичного

характеру ОСОБА_7 ,

захисника адвоката ОСОБА_8 ,

представника КНП «Пустомитівська

лікарня» ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційні скарги прокурора ОСОБА_10 , захисника ОСОБА_8 на ухвалу Пустомитівського районного суду Львівської області від 08 травня 2023 року,

в с т а н о в и л а :

Ухвалою Пустомитівського районного суду Львівської області від 08 травня 2023 року відмовлено у задоволенні заяви КНП «Пустомитівська лікарня» про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо ОСОБА_7 .

Не погоджуючись з ухвалою суду прокурор ОСОБА_10 , захисник ОСОБА_8 подали апеляційні скарги.

Прокурор ОСОБА_10 у своїй апеляційній скарзі просить ухвалу суду щодо ОСОБА_7 скасувати та ухвалити нову, якою задовольнити заяву лікаря психіатра КНП «Пустомитівська лікарня» про припинення ОСОБА_7 примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

В обґрунтування апеляційних вимог зазначає, що висновок суду про відмову у задоволенні заяви є не мотивованим та таким, що суперечить ст. 514 КПК України, оскільки враховуючи анамнез, клініку та перебіг захворювання, постійний прийом медикаментів в амбулаторному порядку, відсутністю антисоціальних тенденцій, комісія лікарів-психіатрів консультативної поліклініки КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» 09.02.2023 дійшла висновку, що щодо ОСОБА_7 відпала потреба в раніше застосованих заходах медичного характеру.

Захисник ОСОБА_8 у своїй апеляційній скарзі просить ухвалу суду скасувати та ухвалити нову, якою задовольнити заяву КНП «Пустомитівська лікарня» про припинення ОСОБА_7 примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

В обґрунтування апеляційних вимог захисник не погоджується з рішенням суду першої інстанції про відмову у задоволенні заяви КНП «Пустомитівська лікарня» про припинення ОСОБА_7 примусових заходів медичного характеру.

Звертає увагу, що суд, приймаючи вищезазначене рішення керувався не висновком комісії лікарів-психіатрів, а інформацією з «відкритих джерел» про характерні ознаки різних типів психічного захворювання «шизофренія».

Окрім цього, захисник зазначає, що судом безпідставно не взято до уваги пояснення представника КНП «Пустомитівська лікарня» - лікаря-психіатра ОСОБА_9 , надані у судовому засіданні.

Заслухавши доповідь судді, думку прокурора ОСОБА_6 , яка підтримала доводи поданих апеляційних скарги, ОСОБА_7 та його захисника ОСОБА_11 , які просили скасувати ухвалу суду та задовольнити клопотання лікаря-психіатра про припинення примусових заходів медичного характеру щодо ОСОБА_7 , представника КНП «Пустомитівська лікарня» - лікаря-психіатра ОСОБА_9 , який підтримав висновок комісії лікарів-психіатрів про можливість припинення примусових заходів медичного характеру щодо ОСОБА_7 , обговоривши наведені в апеляційних скаргах доводи й дослідивши матеріали провадження, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги підлягають задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ст. 370 КПК України судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно достатті 94цього Кодексу. Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Цих вимог закону суд першої інстанції не дотримався.

Відповідно до ч. 2 ст. 514 КПК України зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру.

Згідно з ч. 1 ст. 95 КК України, ч. 3 ст. 514 КПК України розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), де тримається дана особа. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Частиною 7 статті 12 Закону України «Про психіатричну допомогу» передбачено, що надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку припиняється за рішенням комісії лікарів-психіатрів у разі видужання особи або такої зміни стану її психічного здоров`я, що не потребує надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, або за рішенням суду про відмову в продовженні надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, або за рішенням суду про задоволення заяви фізичної особи чи її законного представника про припинення надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Як вбачається з матеріалів провадження ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 13 квітня 2017 року до ОСОБА_7 застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку у зв`язку з вчиненням ним суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України. Рішення прийнято на підставі висновку судово-психіатричного експерта № 12 від 25.01.2017, згідно з яким ОСОБА_7 страждав хронічним психічним захворюванням у формі параноїчної шизофренії із змінами (дефектом) особистості, не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. З врахуванням відсутності у ОСОБА_7 на той час проявів гострої психопродуктивної симптоматики та антисоціальних тенденцій у поведінці, а також того, що після інкримінованих йому дій він пройшов тривалий курс стаціонарного лікування у психіатричній лікарні, рекомендовано застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

09 березня 2023 року до Пустомитівського районного суду Львівської області із заявою про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку щодо ОСОБА_12 звернувся лікар-психіатр КНУ «Пустомитівська психіатрична лікарня» ОСОБА_9 , і до заяви долучений висновок комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, від 09 лютого 2023 року.

Ухвалою Пустомитівського районного суду Львівської області від 08 травня 2023 року у задоволенні заяви відмовлено, з чим не погоджується суд апеляційної інстанції.

На думку колегії суддів суд першої інстанції допустив неправильне тлумачення закону, яке суперечить його точному змісту, не надав повної та об`єктивної оцінки всім обставинам, які мають значення для припинення застосування до ОСОБА_7 примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Приймаючи рішення про відсутність достатніх та обґрунтованих підстав вважати, що психічний стан ОСОБА_7 покращився і він не потребує подальшого застосування примусових заходів медичного характеру, суд першої інстанції керувався виключно інформацією з відкритих джерел щодо характерних ознак різних типів психічного захворювання «шизофренія», не взявши при цьому до уваги інших доказів у справі та не надавши їм відповідної оцінки.

Зокрема, відповідно до висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, від 09 лютого 2023 року, на даний час ОСОБА_7 страждає хронічним захворюванням у вигляді гебефренічної шизофренії, періодичний тип перебігу з помірно-вираженим дефектом в емоційно-вольовій сфері. Рекомендовано припинення застосування примусового заходу медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Висновок комісії лікарів-психіатрів, на думку апеляційного суду, є переконливим і належним чином вмотивованим, підстав ставити його під сумнів немає.

Окрім цього, як у суді першої інстанції, так і у судовому засіданні апеляційної інстанції, лікуючий лікар-психіатр ОСОБА_9 підтвердив, що у процесі проведеного комплексного лікування психічний стан хворого значно покращився, у ОСОБА_7 відсутні антисоціальні тенденції.

ОСОБА_7 у суді апеляційної інстанції повідомив, що він веде звичний спосіб життя, розуміє, що хворіє, бореться з цим, намагається не деградувати, проживає з батьками, працевлаштований, про що долучив довідку, видану менеджером з персоналу ТОВ «Медікавер Україна», відповідно до якої ОСОБА_7 працює в ТОВ «МЕДІКАВЕР Україна» на умовах неповного робочого дня на посаді кур`єра адміністративно-господарської групи з 01.02.2022 року (наказ № 15-к від 01.02.2022).

Зважаючи на викладене колегія суддів дійшла висновку, що наведені в ухвалі районного суду висновки не відповідають фактичним обставинам справи, оскільки передбачених законом підстав для відмови у задоволенні заяви лікаря-психіатра КНП «Пустомитівськалікарня» про припинення застосування щодо ОСОБА_7 примусових заходів медичного характеру у вигляді наданняамбулаторної психіатричноїдопомоги впримусовому порядку немає, а рішення районного суду про відмову у задоволенні цієї заяви не ґрунтується на вимогах закону і є безпідставним.

Відповідно до ст. 409 КПК, невідповідність висновків суду, викладених у судовому рішенні, фактичним обставинам справи, є підставою для його скасування при розгляді справи в суді апеляційної інстанції.

Відповідно до ст. 407 КПК, за наслідками апеляційного розгляду за скаргою на ухвалу суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право скасувати ухвалу та ухвалити нову ухвалу.

З врахуванням наведеного колегія суддів дійшла висновку про обґрунтованість доводів апеляційних скарг прокурора ОСОБА_10 та захисника ОСОБА_8 , а тому вважає необхідним задовольнити їх повністю, ухвалу суду першої інстанції скасувати та ухвалити нову ухвалу, якою заяву лікаря-психіатра КНП «Пустомитівська лікарня» ОСОБА_9 про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо ОСОБА_7 задовольнити.

Керуючись ст.ст. 404, 405, 407, 409, 419, 514 КПК України, колегія суддів

у х в а л и л а :

Апеляційні скарги прокурора ОСОБА_10 ,захисника ОСОБА_8 задовольнити.

Ухвалу Пустомитівського районного суду Львівської області від 08 травня 2023 року щодо ОСОБА_7 скасувати.

Заяву лікаря-психіатра КНП «Пустомитівська лікарня» ОСОБА_9 про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку щодо ОСОБА_7 задовольнити.

Припинити застосування щодо ОСОБА_7 примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

С у д д і :

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено11.07.2023
Номер документу112083283
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про продовження, зміну або припинення застосування примусових заходів медичного характеру

Судовий реєстр по справі —450/1124/23

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні