Ухвала
від 17.04.2023 по справі 323/3295/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 323/3295/21

Пр. 2/336/1724/2023

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до провадження

17 квітня 2023 року м. Запоріжжя

Суддя Шевченківського районного суду м.Запоріжжя Вайнраух Л.А. розглянула позовну заяву виконавчого комітету Комишуваської селищної ради Оріхівського району як орган опіки та піклування, подану в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Комунальний заклад «Бердянська загальноосвітня школа I-III ступенів» Запорізької обласної ради, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИЛА:

29.11.2021 до Оріхівського районного суду Запорізької області в інтересах позивача звернувся адвокат Мідяний Є.О., за змістом позовної заяви просить позбавити батьківських прав відповідача відносно дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та стягнути з відповідача на користь КЗ «Бердянська загальноосвітня школа I-III ступенів» Запорізької обласної ради, аліменти на утримання дітей у розмірі 1/2 частини від всіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня звернення до суду з позовом і до досягнення кожною дитиною повноліття.

Ухвалою судді Оріхівського районного суду Запорізької області від 09.12.2021 прийнято позовну заяву та відкрито провадження у справі.

Згідно з ч.7 ст.147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Так, відповідно до розпорядження Голови Верховного Суду від 10.05.2022 №29/09-22 змінено територіальну підсудність судових справ Оріхівського районного суду Запорізької області у зв`язку із неможливістю здійснення правосуддя під час воєнного стану до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.

Цивільна справа на підставі протоколу автоматизованого розподілу між суддями від 11.04.2023 передана в провадження визначеного головуючого судді Вайнраух Л.А.

Відповідно до ч.2 ст.213 ЦПК України справа розглядається одним і тим самим складом суду. У разі заміни одного із суддів під час судового розгляду справа розглядається спочатку, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Тому суддя вважає за можливе прийняти позовну заяву до свого провадження.

Відповідно до ч.4 ст.19 ЦПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Так, за нормою п.1 ч.4 ст.274 ЦПК України, в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя.

Із врахуванням змісту ч.4 ст.274 ЦПК України, заявлених вимог, категорії та складності справи, обсягу та характеру доказів у справі, в тому числі, необхідності підготовки висновку органу опіки та піклування, суддя дійшла до переконання, що справа підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

Згідно з ч.1 ст.196 ЦПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

З метою виконання вимог, передбачених ч.1 ст.189 ЦПК України, необхідно розпочати підготовче провадження та призначити підготовче засідання у справі, з урахуванням строку, визначеного ч.3 ст.189 ЦПК України, з повідомленням учасників справи.

Слід також роз`яснити сторонам порядок подання заяв по суті справи.

Керуючись ст. 19, 27, 177-178, 185-187, 189-193, 213, 258, 261, 274 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИЛА:

Прийняти позовну заяву виконавчого комітету Комишуваської селищної ради Оріхівського району як орган опіки та піклування (адреса місцезнаходження: 70530, Запорізька область, Запорізький район, смт.Комишуваха, вул. Б.Хмельницького, 49, е-пошта:komishuvakha@ukr.net), подану в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 (адреса проживання: АДРЕСА_1 ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Комунальний заклад «Бердянська загальноосвітня школа I-III ступенів» Запорізької обласної ради (адреса місцезнаходження: 71114, Запорізька область, м.Бердянськ, вул.Степанянця,13, е-пошта:kidsazov@ukr.net), про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів до свого провадження.

Справу розглядати в порядку загального позовного провадження.

Визначити дату, час і місце проведення підготовчого засідання, з повідомленням (викликом) сторін (учасників справи) - 23 травня 2023 року на 08-30 годину.

Визначити відповідачу 15-денний строк з дня вручення ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачкою.

Відповідно до ч.4 ст.178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Згідно з ч.1 ст.193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу 5-денний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.3-5 ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити третій особі згідно з ч.4 ст.181 ЦПК України право подати пояснення щодо позову в 15-денний строк із дня вручення даної ухвали, а щодо відзиву - протягом 5 днів із дня його отримання, які мають відповідати вимогам ч.3-6 ст.178 ЦПК України

Можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається, учасники справи мають на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки: https://court.gov.ua/fair/sud0827/

Копію ухвали разом з копіями позовної заяви та доданих до неї матеріалами надіслати сторонам та третій особі.

Попередити учасників справи, що будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні відповідати вимогам ст. 182, 183 ЦПК України.

Роз`яснити учасниками справи недопустимість зловживання процесуальними правами.

Особам, які беруть участь у справі, при собі мати документи, що посвідчують особу.

Ухвала суду оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею (17.04.2023).

Суддя Л.А. Вайнраух

Дата ухвалення рішення17.04.2023
Оприлюднено10.05.2023
Номер документу110718324
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —323/3295/21

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 09.12.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні