Ухвала
від 02.05.2023 по справі 686/1722/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/1722/23

Провадження № 1-кс/686/3613/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2023 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчої ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні в залі суду у м. Хмельницькому клопотання слідчогшо відділення розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СВ Хмельницького РУП ГУ НП в Хмельницькій області майора поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №12023240000000029, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 240-1 КК України, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.01.2023 року,

ВСТАНОВИВ:

02.05.2023 року слідчий відділення розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СВ Хмельницького РУП ГУ НП в Хмельницькій області майор поліції ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку у всіх приміщеннях колишнього кафе «Леззет» (координати - НОМЕР_1 , НОМЕР_2 ), розташованого на території розташованого за адресою АДРЕСА_1 , на території ТОВ «Хмельницький речовий ринок 1», на земельній ділянці кадастровий номер № 6810100000:10:001:0747 власником якої власником якої відповідно до відомостей, які містяться в Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 320383535 від 17.01.2023 являється Хмельницька міська рада (код ЄРДПОУ: 33332218) та яка перебуває в оренді Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАРИНКА-7», код ЄДРПОУ:37699025 та яким постійно користується як складським приміщенням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання та вилучення каміння бурштину в сировині та/або в обробленому вигляді насипом та/або у виробах будь-якого виду та форми, квитанцій, чеків, накладних, наданих кур`єрськими службами при відправленні/отриманні відправлень з бурштином, банківських карток та документів до них, мобільних телефонів, сім-карток операторів стільникового зв`язку та документів до них, комп`ютерної техніки, яка може містити інформацію про обставини вчиненого злочину, в т.ч. домовленості про незаконне придбання, збут, транспортування, зберігання, фасування бурштину, фото-, відеозображення, текстові файли, аудіо-, відеофайли, які стосуються вчиненого злочину, грошових коштів у будь-якій валюті, отриманих від злочинної діяльності, чорнових записів у будь-якому вигляді стосовно організації і вчинення злочину (в т.ч. стосовно фінансового обліку, переліку осіб, задіяних у вчиненні злочину тощо), документів стосовно оформлення поїздок за кордон та інших речей і документів, які окремо, чи в сукупності з іншими здобутими доказами містять інформацію про організацію, вчинення злочину, учасників групи та інші важливі обставини вчинення злочину.

У провадженні слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023240000000029 від 13.01.2023 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240-1 КК України.

В ході проведення оперативних заходів встановлено, що група осіб на території Хмельницької області здійснює незаконні придбання, переробку, збут пересилання і перевезення за кордон України бурштину у значному розмірі.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території міста Хмельницького діє група осіб, члени якої налагодили придбання, всупереч встановленого законодавством порядку, - за відсутності відповідних документів, якими підтверджується законність походження, обробленого каміння бурштину у декоративних елементах, які відповідно до Закону України «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними» від 18.11.1997 та постанови Кабінету міністрів України № 827 від 12.12.1994 «Про затвердження переліку корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення», відноситься до корисних копали загальнодержавного значення і є дорогоцінним камінням органогенного утворення.

В подальшому, придбаний всупереч встановленого законом порядку, шляхом отримання посилки у відділенні ТОВ «Нова пошта» в м. Хмельницькому від осіб, які проживають в Рівненській області, оброблений бурштин, фігуранти перевозять в приміщення колишнього кафе «Леззет», розташованого за адресою м. Хмельницький, вул. Геологів, 10, на території ТОВ «Хмельницький речовий ринок 1». На теперішній час приміщення зазначеного кафе використовується зазначеними особами як складське.

Після отримання посилки та доставки його в приміщення кафе «Леззет» окремі учасники встановленої групи здійснюють розфасовку декоративних елементів у менші партії та вручають їх особам, які під приводом приватної поїздки за кордон, а саме в Туреччину, здійснюють вивіз оброблених каменів бурштину з метою його збуту і отримання незаконної матеріальної вигоди.

В ході досудового розслідування, шляхом проведення оперативно-розшукових заходів, слідчих дій, в т.ч. негласних встановлено наступне.

В період з 28.11.2022 до теперішнього часу, за попередньою домовленістю в т.ч. з ОСОБА_5 , група осіб здійснює відправлення посилок із обробленим камінням бурштину в декоративних елементах за допомогою кур`єрської служби ТОВ «Нова пошта» з території Рівненської області в м. Хмельницький. Посилки із обробленим камінням бурштину вагою приблизно від п`яти до десяти кілограмів прибувають в м. Хмельницький у відділення ТОВ «Нова пошта» № 16 (м. Хмельницький, вул. Геологів, 16).

Зазначені посилки щоразу отримує ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Перевезення посилок з бурштином з відділення кур`єрської служби до приміщення колишнього кафе «Леззет» здійснюється на автомобілі марки «Ford» модель «Custum» білого кольору д.н.з. НОМЕР_3 під керуванням ОСОБА_5 .

Комплексом слідчих дій і оперативно-розшукових заходів встановлено, що ОСОБА_5 організовує діяльність інших членів групи, здійснює підбір і інструктаж кур`єрів, контролює фінансові питання діяльності групи, вирішує та делегує вирішення організаційних питань стосовно відправки декоративних виробів з бурштину за кордон.

З моменту отримання декоративних елементів із намистин, зовні схожих на бурштин, до моменту відправлення їх за кордон, такі декоративні елементи зберігаються, зважуються і фасуються в приміщенні колишнього кафе «Леззет» (координати - 49.418880, 26.953805), яке знаходиться на земельній ділянці кадастровий номер № 6810100000:10:001:0747 власником якої відповідно до відомостей, які містяться в Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 320383535 від 17.01.2023 являється Хмельницька міська рада (код ЄРДПОУ: 33332218). Зазначена земельна ділянка перебуває в оренді Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАРИНКА-7», код ЄДРПОУ:37699025.

Заслухавши слідчу, яка наполягає на задоволенні клопотання, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, приходжу до наступних висновків.

Відповідно до пунктів 1, 2, 6, 8 частини першої статті 7 КПК України зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, належать: верховенство права; законність; недоторканність житла чи іншого володіння особи; невтручання у приватне життя.

Частинами першою, другою статті 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

За змістом наведеної норми закону слідча дія може бути санкціонована слідчим суддею виключно у разі наявності достатніх відомостей про те, що шляхом її реалізації буде досягнуто мети слідчої дії.

Відповідно до частини п`ятої статті 234 КПК України на слідчого суддю покладено обов`язок перевірити наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

У клопотанні слідчого, в порушення вимог п.7 ч.3 ст.234 КПК України, не зазначено, які саме грошові кошти вона планує відшукати в приміщеннях колишнього кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (координати - НОМЕР_1 , НОМЕР_2 ), розташованого на території розташованого за адресою АДРЕСА_1 , на території ТОВ «Хмельницький речовий ринок 1», на земельній ділянці кадастровий номер № 6810100000:10:001:0747, тобто не зазначено їх індивідуальні та родові ознаки (номери та номінал купюр, і т.п.), та не зазначено яким чином грошові кошти підлягають ідентифікації, як такі що здобуті злочинним шляхом а не особисті грошові кошти користувачів даного нежитлового приміщення, в зв`язку з чим, приходжу до висновку, що у задоволенні клопотання в даній частині вимог слід відмовити.

Слідчим наведені підстави для проведення обшуку, клопотання слідчого, погоджене з прокурором, відповідає вимогам статті 234 КПК України, існують достатні дані вважати, що в приміщеннях колишнього кафе «Леззет» (координати - НОМЕР_1 , НОМЕР_2 ), розташованого на території розташованого за адресою АДРЕСА_1 , на території ТОВ «Хмельницький речовий ринок 1», на земельній ділянці кадастровий номер № 6810100000:10:001:0747, можуть зберігатись речі та документи, які містять інформацію про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, а тому клопотання слідчого, погоджене з прокурором, підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 233-235 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділення розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СВ Хмельницького РУП ГУ НП в Хмельницькій області майора поліції ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи, які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження №12023240000000029, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 240-1 КК України, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.01.2023 року, оперативним працівникам УКР ГУНП в Хмельницькій області за дорученням слідчого та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні на проведення обшуку у всіх приміщеннях колишнього кафе «Леззет» (координати - НОМЕР_1 , НОМЕР_2 ), розташованого на території розташованого за адресою АДРЕСА_1 , на території ТОВ «Хмельницький речовий ринок 1», на земельній ділянці кадастровий номер № 6810100000:10:001:0747 власником якої власником якої відповідно до відомостей, які містяться в Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 320383535 від 17.01.2023 являється Хмельницька міська рада (код ЄРДПОУ: 33332218) та яка перебуває в оренді Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАРИНКА-7», код ЄДРПОУ:37699025 та яким постійно користується як складським приміщенням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання та вилучення каміння бурштину в сировині та/або в обробленому вигляді насипом та/або у виробах будь-якого виду та форми, квитанцій, чеків, накладних, наданих кур`єрськими службами при відправленні/отриманні відправлень з бурштином, банківських карток та документів до них, мобільних телефонів, сім-карток операторів стільникового зв`язку та документів до них, комп`ютерної техніки, яка може містити інформацію про обставини вчиненого злочину, в т.ч. домовленості про незаконне придбання, збут, транспортування, зберігання, фасування бурштину, фото-, відеозображення, текстові файли, аудіо-, відеофайли, які стосуються вчиненого злочину, чорнових записів у будь-якому вигляді стосовно організації і вчинення злочину (в т.ч. стосовно фінансового обліку, переліку осіб, задіяних у вчиненні злочину тощо), документів стосовно оформлення поїздок за кордон та інших речей і документів, які окремо, чи в сукупності з іншими здобутими доказами містять інформацію про організацію, вчинення злочину, учасників групи та інші важливі обставини вчинення злочину..

В решті вимог клопотання відмовити.

Ухвала діє по 02 червня 2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення02.05.2023
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу110718907
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —686/1722/23

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Вітюк І. В.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Вітюк І. В.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 12.01.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні