Постанова
від 09.05.2023 по справі 583/4607/21
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 травня 2023 року м.Суми

Справа №583/4607/21

Номер провадження 22-ц/816/533/23

Сумський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Собини О. І. (суддя-доповідач),

суддів - Кононенко О. Ю. , Криворотенка В. І.

з участю секретаря судового засідання Кияненко Н.М.

у присутності:

представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Костюк Ірини Павлівни,

представника відповідача Головного управління Держгеокадастру у Харківській області Моргун Маргарити Юріївни

розглянув у відкритому судовому засіданні в приміщенні Сумського апеляційного суду в порядку спрощеного позовного провадження апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру в Харківській області до якої приєдналась ОСОБА_1 ,

на рішення Охтирського міськрайонногосуду Сумськоїобласті від 02лютого 2023року у складі судді Ярошенко Т.О., ухваленого в м. Охтирка Сумської області, повний текст якого виготовлено 02 лютого 2023 року,

в цивільнійсправізапозовом ОСОБА_2 до Головного управління Держгеокадастру в Харківській області, Північної регіональної філії державного підприємства «Українське аерогеодезичне підприємство», ОСОБА_1 , третя особа - Комишанська сільська рада Охтирського району Сумської області, про скасування державної реєстрації земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2021 року ОСОБА_2 , діючи через свого представника адвоката Котляревського С.О., звернулася до суду із вказаним позовом, мотивуючи вимоги тим, що в 2018 році вона звернулася до Комишанської сільської ради Охтирського району з заявою про надання дозволу на розробку проекту землеустрою на земельну ділянку орієнтовною площею 0,1500 га для ведення особистого селянського господарства, категорія земель землі сільськогосподарського призначення, земельна ділянка розташована в межах населеного пункту с. Неплатине Охтирського району.

21 листопада 2018 року рішенням 15 сесії 7 скликання Комишанської сільської ради Охтирського району Сумської області їй надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

06 серпня 2020 року вона звернулася до інженера-землевпорядника ОСОБА_3 з метою розробки проекту землеустрою на підставі вказаного рішення Комишанської сільської ради Охтирського району Сумської області. Встановивши під час розробки проекту землеустрою групу ґрунтів з шифром 53е, яка відноситься до особливо цінних земель, інженер-землевпорядник ОСОБА_3 звернувся до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Головного управління Держгеокадастру в Сумській області. В ході отримання висновку державної експертизи землевпорядної документації було з`ясовано, що на місці розташування земельної ділянки, передбаченої для відведення ОСОБА_2 , вже сформована земельна ділянка за кадастровим номером 5920385800:07:002:0015, зареєстрована в базі даних Державного земельного кадастру.

Зазначає,щов2020роцідоКомишанської сільськоїрадиОхтирськогорайону Сумськоїобластітакож звернулася ОСОБА_1 іззаявоюпро наданнядозволунарозробку проектуземлеустроюназемельну ділянкуорієнтовноюплощею2,0000гадляведення особистогоселянськогогосподарства,якарозташованав межахнаселеногопунктута органоммісцевогосамоврядування відповіднимрішеннямвід21серпня 2020рокунаданодозвіл нарозробкупроектуземлеустрою.Цьогожроку ОСОБА_1 звернуласядоінженера-землевпорядникаПівнічноїрегіональноїфілії ДП«Українськеаерогеодезичне підприємство»зметою розробкипроектуземлеустроюз заявоювід21вересня 2020року,надавширішенняКомишанської сільськоїрадиОхтирськогорайону від21серпня 2020року.Однак,прирозробціпроекту землеустроюназазначенуземельну ділянкуінженер-землевпорядникПівнічноїрегіональноїфілії державногопідприємства«Українськеаерогеодезичне підприємство»,доякогозвернулася ОСОБА_1 ,невстановивгрупу ґрунтів,доякихвідноситься грунтовийпокривземельноїділянки,неотримавпогодження органуархітектури,такякця земельнаділянкарозташованав межахнаселеногопункту,непогодив межізсуміжнимиземлекористувачами.Такимчином,землевпорядною організацієюнедотриманообов`язковупроцедурупроведення державноїекспертизиземлевпорядної документації,врезультатічого реєстраціявказаної земельноїділянкизподальшим присвоєннямкадастровогономерубула проведеназпорушеннямвимог діючогозаконодавства.Вказаніпорушенняпризвели доунеможливлення ОСОБА_2 зареєструватиземельнуділянку таздійснитиреєстраціюправа власностінадануземельну ділянку,чимпорушеноїї право,якамалаправомірні очікуваннящодооформленняправа власностіназемельнуділянку,оскількидотрималасяповної процедури,яка передуєодержаннюправовстановлюючогодокументу.

Посилаючись навикладене,просила скасуватидержавну реєстраціюземельної ділянкиплощею 2,0000га,з кадастровимномером 5920385800:07:002:0015для веденняособистого селянськогогосподарства передбаченадля відведення ОСОБА_1 ,яка булазареєстрована Відділому Близнюківськомурайоні Головногоуправління Держгеокадаструв Харківськійобласті 23жовтня 2020року,шляхом виключенняз Державногоземельного кадаструвідомостей прореєстрацію вказаноїземельної ділянки.

Рішенням Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 02 лютого 2023 року позовні вимоги ОСОБА_2 задоволено.

Скасовано державну реєстрацію земельної ділянки площею 2,0000 га, з кадастровим номером 5920385800:07:002:0015 цільове призначення для ведення особистого селянського господарства передбачена для відведення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , яка була зареєстрована Відділом у Близнюківському районі Головного управління Держгеокадастру в Харківській області 23 жовтня 2020 року, шляхом виключення з Державного земельного кадастру відомостей про реєстрацію вказаної земельної ділянки.

Стягнуто з Головного управління Держгеокадастру в Харківській області, Північної регіональної філії державного підприємства «Українське аерогеодезичне підприємство», ОСОБА_1 , на користь ОСОБА_2 судовий збір в сумі по 3152,66 грн. з кожного.

Будучи незгодними із судовим рішенням, ГУ Держгеокадастру у Харківській області подало апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи, порушення норм матеріального та процесуального права, просить рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити у повному обсязі.

Апеляційна скарга мотивована тим, що ГУ Держгеокадастру у Харківській області залучено до часті в справі, як співвідповідач ухвалою суду від 29 грудня 2022 року, яка була отримана управлінням 17 січня 2023 року. Після чого, управління звернулося до суду із клопотанням про надання копії позовної заяви з додатками, які були отримані управлінням 26 січня 2023 року. Тобто, до 10 лютого 2023 року управління мало право на подання відзиву на позовну заяву, проте, справа судом була розглянута по суті 02 лютого 2023 року, що свідчить про порушення прав відповідача.

Вказує на недоведеність позивачем порушення її прав, у зв`язку з проведенням державної реєстрації спірної земельної ділянки, адже отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, не свідчить про набуття нею прав на цю земельну ділянку.

Звертає увагу на те, що відповідно до положень ст. 68 Закону України «Про землеустрій» за якість робіт із землеустрою несуть відповідальність сертифіковані інженери-землевпорядники.

Зазначає, що державний кадастровий реєстратор не встановивши знаходження в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати, іншої земельної ділянки або її частини, зареєстрував у порядку, визначеному законодавством, спірну земельну ділянку.

Крім того, на переконання заявника апеляційної скарги, визначені витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 8550 грн 00 коп. є надмірно великими, а кількість годин на виконання кожної послуги документально не підтверджені, витрати є неспівмірними зі складність справи та виконаними адвокатом роботами (послугами), часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт, обсягом наданих послуг.

У відзиві на апеляційну скаргу представник позивача ОСОБА_2 адвокат Котляревський С.О. заперечив проти її задоволення і вважав , що рішення місцевого суду є законним та обґрунтованим , а тому скасуванню не підлягає

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника апелянта , яка підтримала доводи апеляційної скарги , доводи представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Костюк І.П., яка також підтримала доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, перевіривши рішення суду в межах доводів апеляційної скарги і вимог, заявлених у суді першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Як встановлено судом першої інстанції та вбачається із матеріалів справи, 08 листопада 2018 року ОСОБА_2 звернулася до Комишанської сільської ради Охтирського району Сумської області з заявою про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки та відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , орієнтовною площею 0,15 га (а.с.7).

Рішенням Комишанської сільської ради Охтирського району Сумської області від 21 листопада 2018 року надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_2 для ведення особистого селянського господарства, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , орієнтовною площею 0,15 га, згідно КВЦПЗ 01.03, категорія землі сільськогосподарського призначення (а.с. 8).

Відповідно до договору № 469 від 06 серпня 2020 року, укладеного між ОСОБА_2 та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 замовлено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_2 для ведення особистого селянського господарства по АДРЕСА_1 на території Комишанської сільської ради Охтирського району 01 жовтня 2020 року № 1787 (а.с. 9).

Інженером-землевпорядником ОСОБА_3 було розроблено проект землеустрою від 01 жовтня 2020 року № 1787 щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_2 для ведення особистого селянського господарства по АДРЕСА_1 , який за актом приймання-передачі робіт від 07 вересня 2020 року було передано замовниці ОСОБА_2 (т.1а.с. 10, 11).

Висновком від 10 вересня 2020 року № 185 вказаний проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_2 для ведення особистого селянського господарства загальною площею 0,1500 га, яка розташована в АДРЕСА_1 погоджено відділом житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики та захисту довкілля Охтирської районної державної адміністрації, в якому зазначено, що термін дії висновку необмежений (т.1 а.с. 12-13).

Згідно висновку про розгляд документації із землеустрою від 14 вересня 2020 року № 980/82-20 Головного управління Держгеокадастру у м. Києві проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_2 для ведення особистого селянського господарства по АДРЕСА_1 , на території Комишанської сільської ради Охтирського району Сумської області, відповідає земельному законодавству та прийнятним відповідно до нього нормативно-правовим актам, зауваження до нього відсутні, проект погоджено (т.1 а.с. 14).

Відповідно до висновку державної експертизи землевпорядної документації від 29.10.2020 року № 1787 Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Головного Управління Держгеокадастру у Сумській області, на місці розташування земельної ділянки, передбаченої до відведення ОСОБА_2 для ведення особистого селянського господарства (код згідно КВЦПЗ 01.03) по АДРЕСА_1 на території Комишанської сільської ради Охтирського району вже сформована земельна ділянка з кадастровим номером 5920385800:07:002:0015, зареєстрована в базі даних Державного земельного кадастру, у зв`язку з чим поданий на державну експертизу проект землеустрою повернуто на доопрацювання. В пункті 9 цього висновку зазначено, що проектом землеустрою передбачено відвести у власність земельну ділянку площею 0,1500 га. Грунтовий покрив земельної ділянки згідно викопіювання агровиробничих груп грунтів з нормативної грошової оцінки с. Неплатине, наданого відділом в Охтирському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області представленого агровиробничою групою грунтів з шифром 53е, яка відноситься до особливо цінних земель, відповідно до наказу Держкомзему України від 06.10.2003 року № 245 «Про затвердження переліку особливо цінних земель» (а.с. 15).

ОСОБА_1 13 липня 2020 року звернулася до Комишанської сільської ради Охтирського району Сумської області із заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтованою площею 2,0000 га у власність для ведення особистого селянського господарства в межах населеного пункту (а.с. 24).

Рішенням Комишанської сільської ради Охтирського району Сумської області від 21 серпня 2020 року, ОСОБА_1 надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства, орієнтованою площею 2,0000 га в межах населеного пункту с. Неплатине на території Комишанської сільської ради Охтирського району Сумської області (а.с. 24, на звороті).

Північною регіональною філією ДП «УкрДАГП» Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, на замовлення ОСОБА_1 розроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки їй у власність для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель сільськогосподарського призначення комунальної власності, розташованої в межах населеного пункту с. Неплатине Охтирського району Сумської області (а.с. 153-175). В пояснювальній записці до цього проекту зазначено, що згідно викопіювання з картограми агровиробничих груп грунтів в межах населеного пункту с. Неплатине на території Комишанської сільської ради Охтирського району Сумської області, земельна ділянка площею 2,0000 га включає наступний склад ґрунтів: - Чорноземи глибокі мало гумусні вилуговаті (агрогрупа 42), що не відноситься до особливо цінних ґрунтів.

23 жовтня 2020 року відділом у Близнюківському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області у Державному земельному кадастрі, на підставі проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, 28.09.2020; Північна регіональна філія ДП «УкрДАГП», ОСОБА_4 , здійснена державна реєстрація земельної ділянки за кадастровим номером 5920385800:07:002:0015, місце розташування: Сумська область, Охтирський район, на території Комишанської сільської ради, цільове призначення 01,03 для ведення особистого селянського господарства, категорія земель - землі сільськогосподарського призначення, вид використання для ведення особистого селянського господарства, площа земельної ділянки 2,0000 га (а.с. 25).

Ухвалюючи оскаржуване рішення та задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що на час виникнення спірних правовідносин діяв Закон України «Про державну експертизу землевпорядної документації», відповідно до положень якого відповідачі повинні були пройти обов`язкову процедуру проведення державної експертизи землевпорядної документації, що не було зроблено при виготовленні документації щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства у власність ОСОБА_1 в с. Неплатине на території Комишанської сільської ради Охтирського району, так як вказаний закон втратив чинність лише 27 травня 2021 року. Вказане свідчить про недотримання чинного законодавства при оформленні відповідної документації щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства у власність ОСОБА_1 в с. Неплатине на території Комишанської сільської ради Охтирського району, в результаті яких порушено право позивачки ОСОБА_2 .

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. (ст. 4 ЦПК України).

Статтями 15, 16 ЦК України визначено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 152 ЗК України, захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом: відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав.

Як слідує з приписівстатті 79-1ЗК України, метою надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок є формування земельної ділянки, яке полягає у визначенні земельної ділянки як об`єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Формування земельних ділянок здійснюється, зокрема, у порядку відведення земельних ділянок із земель державної та комунальної власності, шляхом поділу чи об`єднання раніше сформованих земельних ділянок. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

Земельна ділянка припиняє існування як об`єкт цивільних прав, а її державна реєстрація скасовується, в тому числі, в разі скасування державної реєстрації земельної ділянки на підставі судового рішення внаслідок визнання незаконною такої державної реєстрації.

Ухвалення судом рішення про скасування державної реєстрації земельної ділянки допускається виключно з одночасним припиненням таким рішенням усіх речових прав, їх обтяжень, зареєстрованих щодо такої земельної ділянки (за наявності таких прав, обтяжень).

Вимоги до документів, які є підставою для внесення відомостей до Державного земельного кадастру викладені в статті 22 Закону України «Про Державний земельний кадастр», а саме: текст документів має бути написаний розбірливо; документи не мають містити підчищення або дописки, закреслені слова чи інші не обумовлені в них виправлення, орфографічні та арифметичні помилки, бути заповнені олівцем, а також з пошкодженнями, які не дають змоги однозначно тлумачити їх зміст; документи мають відповідати законодавству.

За змістом статті 24 вказаного Закону, державна реєстрація земельної ділянки здійснюється при її формуванні шляхом відкриття Поземельної книги на таку ділянку.

Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється, в тому числі, за заявою особи, якій за рішенням органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки при передачі її у власність чи користування із земель державної чи комунальної власності, або уповноваженої нею особи.

Для державної реєстрації земельної ділянки державному кадастровому реєстратору, який здійснює таку реєстрацію, подаються: заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин; документація із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки, в електронній формі та формі електронного документа.

Державний кадастровий реєстратор, який здійснює державну реєстрацію земельних ділянок, протягом чотирнадцяти днів з дня реєстрації заяви: перевіряє відповідність документів вимогам законодавства; за результатами перевірки здійснює державну реєстрацію земельної ділянки або надає заявнику мотивовану відмову у державній реєстрації.

Підставою для відмови у здійсненні державної реєстрації земельної ділянки є: подання заявником документів, передбачених частиною четвертою цієї статті, не в повному обсязі; невідповідність поданих документів вимогам законодавства; знаходження в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати, іншої земельної ділянки або її частини.

Відмова в державній реєстрації земельної ділянки з підстав, не передбачених цією частиною, заборонена.

Державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі: поділу чи об`єднання земельних ділянок; якщо протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстровано з вини заявника; ухвалення судом рішення про скасування державної реєстрації земельної ділянки.

У разі скасування державної реєстрації з підстав, зазначених в абзацах третьому і четвертому частини десятої, державний кадастровий реєстратор у десятиденний строк повідомляє про це особу, за заявою якої здійснено державну реєстрацію земельної ділянки, а в разі наявності зареєстрованих речових прав на неї - суб`єктів таких прав.

Пунктами 50, 51, 57, 60, 61 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 1051 передбачено, що Поземельна книга в електронній (цифровій) формі відкривається шляхом її формування за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру з використанням даних електронного документа. Дата відкриття Поземельної книги є датою державної реєстрації земельної ділянки. Номером Поземельної книги є кадастровий номер земельної ділянки. Внесення відомостей до Поземельної книги в електронній (цифровій) формі є внесенням відомостей до Державного земельного кадастру. Поземельна книга закривається у разі скасування державної реєстрації земельної ділянки у випадках, визначених пунктом 114 цього Порядку (зокрема, у разі ухвалення судом рішення про скасування державної реєстрації земельної ділянки, яке набрало законної сили в установленому законодавством порядку). Запис у Поземельній книзі скасовується (поновлюється) Державним кадастровим реєстратором на підставі рішення суду. Скасування (поновлення) запису в Поземельній книзі здійснюється шляхом внесення до Державного земельного кадастру відомостей про його скасування (поновлення) із зазначенням дати та підстави для скасування (поновлення), посади, прізвища та ініціалів Державного кадастрового реєстратора, який скасував (поновив) запис, та формування з використанням програмного забезпечення Державного земельного кадастру нових аркушів Поземельної книги.

Судом першої інстанції встановлено та не оспорюється сторонами, що державна реєстрація земельної ділянки за кадастровим номером 5920385800:07:002:0015, яка віднесена до особливо цінних порід ґрунтів шифр 53е, проведена на підставі поданого ОСОБА_1 проекту землеустрою щодо відведення їй земельної ділянки у власність, що була складена без дотримання вимог чинного до 27 травня 2021 року Закону України «Державну експертизу землевпорядної документації», а саме без проведення обов`язкової процедури державної експертизи землевпорядної документації.

Доводи апеляційної скарги ГУ Держгеокадастру у Харківській області про те, що на момент звернення до суду з позовом, права ОСОБА_2 не були порушені, колегія суддів вважає безпідставними, оскільки висновком державної експертизи землевпорядної документації від 29 жовтня 2020 року №1787 встановлено, що на місці розташування земельної ділянки переданої до відведення ОСОБА_2 вже сформована земельна ділянка з кадастровим номером 5920385800:07:002:0015.

Тобто, як обґрунтовано вказував суд першої інстанції, реєстрація земельної ділянки ОСОБА_1 , безпосередньо порушує право позивача на проведення державної реєстрації земельної ділянки на підставі розробленого на замовлення ОСОБА_2 проекту землеустрою щодо відведення їй у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства по АДРЕСА_1 на території Комишанської сільської ради Охтирського району Сумської області.

Ствердження відповідача ГУ Держгеокадастру у Харківській області про ненадання йому судом першої інстанції можливості підготувати відзив на позовну заяву, чим порушено його права на судовий захист, колегія суддів вважає непереконливими з огляду на таке.

З матеріалів справи вбачається, що ухвалою Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 29 грудня 2022 року (а.с.187) змінено у справі первісного відповідача Відділ у Близнюківському районі ГУ Держгеокадастру в Харківській області на ГУ Держгеокадастру в Харківській області та надано відповідачу п`ятнадцятиденний строк для подання відзиву на позовну заяву з дня вручення цієї ухвали суду.

Копія ухвали суду отримана ГУ Держгеокадастру в Харківській області 16 січня 2023 року (а.с. 200), тобто станом на час ухвалення судом оскарженого рішення 02 лютого 2023 року, визначений судом першої інстанції строк для подання відзиву на позовну заяву сплив, а з клопотання про його продовження відповідач до суду не звертався.

Крім того, колегія суддів звертає увагу і на те, що доводів які б впливали на правильність висновків суду першої інстанції про наявність правових підстав для скасування проведеної державної реєстрації спірної земельної ділянки, відповідачем в доводах апеляційної скарги не наведено.

Колегія суддів погоджується також і з рішення суду першої інстанції в частині розподілу між сторонами понесених позивачем судових витрат.

Так, з матеріалів справи вбачається, що позивачем надано у визначені ч. 8 ст. 141 ЦПК України відповідні докази понесення нею витрат на професійну правничу допомогу, яка була надана їй адвокатом Котляревським С.О. (а.с. 40-41). З клопотанням про зменшення розміру витрат на оплату професійної правничої допомоги відповідачі до суду першої інстанції не зверталися.

Також, на переконання колегії суддів, усупереч доводам апеляційної скарги, заявлений позивачем до стягнення розмір витрат на правничу допомогу, що становить 8550 грн, відповідає критеріям їх дійсності, необхідності та розумності їх розміру, ураховуючи час, витрачений представником позивача на проведення консультації з позивачем, збору інформації до написання позовної заяви, вивчення судової практики та складання позовної заяви.

Відповідно до ч. 1ст.375ЦПК України апеляційнийсуд залишаєапеляційну скаргубез задоволення,а судоверішеннябеззмін,якщо визнає,що судпершої інстанціїухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Установивши, що доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують, на законність оскаржуваного судового рішення не впливають, колегія суддів дійшла висновку про залишення апеляційної скарги без задоволення, а судового рішення без змін.

Керуючись ст. ст. 367, 368, п. 1 ч. 1 ст. 374, ст. ст. 375, 381 - 384, 389, 390 ЦПК України, апеляційний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру в Харківській області , до якої приєдналась ОСОБА_1 , залишити без задоволення, рішення Охтирського міськрайонногосуду Сумськоїобласті від 02лютого 2023року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 9 травня 2023 року.

Головуючий - О. І. Собина

Судді: О. Ю. Кононенко

В. І. Криворотенко

Дата ухвалення рішення09.05.2023
Оприлюднено11.05.2023
Номер документу110731986
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —583/4607/21

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 09.05.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Постанова від 09.05.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні