Ухвала
від 08.05.2023 по справі 908/1477/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

08.05.2023 Справа № 908/1477/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя господарського суду Запорізької області Зінченко Н.Г., розглянувши матеріали позовної заяви вих. № б/н від 27.04.2023 (вх. № 1605/08-07/23 від 02.05.2023)

за позовом 1 Запорізької міської ради, (69105, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 206)

за позовом 2 Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня № 9» Запорізької міської ради, (69065, м. Запоріжжя, вул. Щаслива/вул. Дудикіна, буд. 1/6)

до відповідача ОСОБА_1 , ( АДРЕСА_1 )

про розірвання договору оренди, зобов`язання повернути майно та стягнення 20547,57 грн.

УСТАНОВИВ

02.05.2023 до господарського суду Запорізької області надійшла спільна позовна вих. № б/н від 27.04.2023 (вх. № 1605/08-07/23 від 02.05.2023) Запорізької міської ради, м. Запоріжжя і Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня № 9» Запорізької міської ради, м. Запоріжжя до ОСОБА_1 , м. Запоріжжя про:

- розірвання договору оренди нерухомого майна нежитлового приміщення по АДРЕСА_2 від 05.05.2016 № 20/16, укладеного між Департаментом комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради, Комунальним некомерційним підприємством «Міська лікарня № 9» Запорізької міської ради та фізичною особою-підприємцем Головком Максимом Анатолійовичем;

- зобов`язання ОСОБА_1 повернути комунальне майно частину нежитлового приміщення № 82 першого поверху будівлі (літ. К-5) площею 6,0 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Щаслива, 1/вул. Дудикіна, 6, Запорізькій міській раді шляхом складання акту прийму-передачі;

- стягнення на користь Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня № 9» Запорізької міської ради 20547,57 грн. заборгованості з орендної плати.

Згідно Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.05.2023 справу № 908/1477/23 за вищевказаною позовною заявою розподілено судді Зінченко Н.Г.

Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до п. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з п. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Статтями 162 та 164 ГПК України встановлено вимоги щодо предмета спору, їх обґрунтування та комплектності документів, які повинні додаватися до неї.

Згідно з п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Позовна заява це процесуальний документ, за допомогою якого реалізується право на звернення до господарського суду. З аналізу норм чинного в Україні законодавства, а також положень доктрини права вбачається, що елементами позову, які є його структурними складовими та визначають його зміст є предмет та підстави позову.

Предметом позову, як вимоги про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу, може бути матеріально-правова чи немайнова вимога позивача до відповідача, відносно якої суд повинен прийняти рішення.

Суд зазначає, що відповідно до ст. 238 ГПК України у резолютивній частині рішення зазначаються висновок суду про задоволення позову чи про відмову в позові повністю або частково щодо кожної із заявлених вимог.

Так, при задоволенні позову в резолютивній частині позову вказуються, зокрема, розмір сум, що підлягають стягненню (основної заборгованості за матеріальні цінності, виконані роботи та надані послуги), неустойки, штрафу, пені та збитків, тобто визначається правова природа відповідних сум.

Позивачами заявлена вимога про стягнення 20547,57 грн. заборгованості з орендної плати. Як зазначається в позовній заяві розмір заборгованості визначений станом на 01.03.2023 згідно акту звірки взаєморозрахунків між Комунальним некомерційним підприємством «Міська лікарня № 9» Запорізької міської ради та ОСОБА_1 , при цьому останнім цей акт не підписаний.

Розрахунку суми заборгованості з орендної плати в якості окремого додатку позивачами до позовної заяви не надано, так само відповідний розрахунок відсутній і за текстом позовної заяви.

Виконання позивачем вимог процесуального законодавства, які він зобов`язаний вчиняти до подання позову, не може здійснюватися після порушення провадження у справі.

З огляду на відсутність в позовних матеріалах розрахунку суми заборгованості заявленої до стягнення, позивачами не додержано вимоги п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України..

Пунктом 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити, зокрема: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Разом із тим, судом встановлено, що в порушення вищевказаних вимог п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позивачами ні в позовній заяві, ні в додатках до неї не зазначено щодо наявності у позивачів або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Крім того, пунктом 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

За текстом позовної заяви позивачами наводиться розрахунок судового збору за звернення до суду з позовом у даній справі. Пороте, позивачами не надано суду попереднього (орієнтовного) розрахунку сума судових витрат із зазначенням з чого саме вони складаються.

Вищевказане свідчить, що позовну заяву подано без додержання усіх вимог, викладених у статті 162 ГПК України.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності залишення без руху позовної заяви Запорізької міської ради, м. Запоріжжя і Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня № 9» Запорізької міської ради, м. Запоріжжя до ОСОБА_1 , м. Запоріжжя та надання позивачам строку для усунення вищевказаних недоліків терміном не пізніше 10 днів з дня отримання даної ухвали, шляхом оформлення позовної заяви відповідно до вимог п., п. 3, 8, 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України, а саме: надати повний і обґрунтований розрахунок розміру заявленої до стягнення суми заборгованості з орендної плати із посиланням на первинні документи бухгалтерського обліку, а також із зазначенням періодів виникнення заборгованості, доказів часткової сплати заборгованості (за наявності); надати суду довідку про те, в кого знаходяться оригінали письмових доказів доданих до позовної заяви, а також письмових доказів, що надаються на виконання цієї ухвали суду; подати попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивачі понесли і які очікують понести в зв`язку із розглядом справи. Всі зазначені докази надати до суду у вказаний вище строк.

Частинами 3 та 4 ст. 174 ГПК України передбачено, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Керуючись ст., ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ

1. Позовну заяву вих. № б/н від 27.04.2023 (вх. № 1605/08-07/23 від 02.05.2023) Запорізької міської ради, м. Запоріжжя і Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня № 9» Запорізької міської ради, м. Запоріжжя до ОСОБА_1 , м. Запоріжжя про розірвання договору оренди, зобов`язання повернути майно та стягнення 20547,57 грн. залишити без руху.

2. Надати Запорізькій міській раді, м. Запоріжжя і Комунальному некомерційному підприємству «Міська лікарня № 9» Запорізької міської ради, м. Запоріжжя строк для усунення недоліків позовної заяви терміном не пізніше 10 днів з дня отримання даної ухвали, шляхом оформлення позовної заяви відповідно до вимог п., п. 3, 8, 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України, а саме:

- надати повний і обґрунтований розрахунок розміру заявленої до стягнення суми заборгованості з орендної плати із посиланням на первинні документи бухгалтерського обліку, а також із зазначенням періодів виникнення заборгованості, доказів часткової сплати заборгованості (за наявності);

- надати суду довідку про те, в кого знаходяться оригінали письмових доказів доданих до позовної заяви, а також письмових доказів, що надаються на виконання цієї ухвали суду;

- подати попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивачі понесли і які очікують понести в зв`язку із розглядом справи.

Всі зазначені докази надати до суду у вказаний вище строк та направити іншим учасникам справи (докази у підтвердження чого надати суду).

3. Суд роз`яснює позивачу, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається заявнику на підставі п. 4 ст. 174 ГПК України.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

5. Ухвала підписана 08.05.2023.

6. Копію даної ухвали направити позивачам.

Суддя Н.Г.Зінченко

Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено11.05.2023
Номер документу110741750
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди, зобов`язання повернути майно та стягнення 20547,57 грн

Судовий реєстр по справі —908/1477/23

Судовий наказ від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Судовий наказ від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Судовий наказ від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Рішення від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Ухвала від 26.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Ухвала від 30.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні