Ухвала
від 08.05.2023 по справі 2517/6431/12
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 6/742/31/23

Єдиний унікальний № 2517/6431/12

УХВАЛА

08 травня 2023 року м.Прилуки

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючої - судді Короткої А.О.,

при секретарі Богуш Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника філії «Ніжинське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», заінтересована особа - боржник ОСОБА_1 , про заміну сторони (стягувача) на правонаступника, -

В С Т А Н О В И В :

06.04.2023 року представник філії «Ніжинське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» звернувся до Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області про заміну сторони (стягувача) на правонаступника, а саме: просив замінити стягувача у справі №2/2517/1185/12 з державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство» (код ЄДРПОУ - 00993461), на правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Ніжинське лісове господарство» (код ВП 45078873, адреса: вул.Прощенка Станіслава, буд.5, м.Ніжин, Чернігівська область, 16608).

Заявлені вимоги мотивує тим, що 08.08.2012 року Прилуцьким міськрайонним судом Чернігівської області у справі №2/2517/1188/12 було видано виконавчий лист за результатами розгляду справи за позовом Чернігівського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство» про відшкодування збитків, завданих внаслідок незаконної порубки дерев, яким було стягнуто шкоду, заподіяну незаконною порубкою деревини у розмірі 1380,20 грн.

У зв`язку з припиненням державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство» відповідно до наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 27.09.2021 року №545 та проведення реорганізації шляхом приєднання до державного підприємства «Ніжинське лісове господарство», то всі права, у тому числі стягувача, перейшли до ДП «Ніжинське лісове господарство».

17.02.2022 року відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи - державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство».

На виконання наказу №862 від 28.10.2022 року «Про припинення державного підприємства «Ніжинське лісовегосподарство» та затвердження складу Комісії з припинення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення юридичної особи - державне підприємство «Ніжинське лісовегосподарство» (код ЄДРПОУ - 00993521) шляхом реорганізації, а саме: приєднання до державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», код згідно з ЄДРПОУ - 44768034.

Відповідно до п.8 зазначеного наказу державне спеціалізованегосподарське підприємство«Ліси України» є правонаступником прав та обов`язків реорганізованого державного підприємства «Ніжинське лісове господарство».

Інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 13.02.2023 року підтверджується, що державне підприємство «Ніжинське лісовегосподарство» перебуває в стані припинення і внесені до ЄДР відомості про голову комісії з припинення. Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.12.2022 року включено відомості до ЄДР реєстрації відокремленого підрозділу філія «Ніжинське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

За філією «Ніжинське лісовегосподарство» закріплено майно, права та обов`язки, які передані за передавальним актом, затвердженим наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 09.01.2023 року №73 «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Ніжинське лісове господарство».

Враховуючи зазначене, відбулось правонаступництво прав та обов`язків у зв`язку з реорганізацією державного підприємства «Ніжинське лісове господарство» (код ЄДРПОУ - 00993521).

Отже, з часу винесення наказу Державного агентства лісових ресурсів України №862 від 28.10.2022 року «Про припинення державного підприємства «Ніжинське лісовегосподарство» державне спеціалізованегосподарське підприємство«Ліси України» в особі філії «Ніжинське лісове господарство» є правонаступником всіх його прав, обов`язків та зобов`язань.

Крім того, здійснення правонаступництва також підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з якого вбачається, що 16.12.2022 року внесено дату реєстрації відокремленого підрозділу юридичної особи - філії «Ніжинське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Ухвалою Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 6 квітня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено до розгляду на 17 квітня 2023 року.

Ухвалою Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 17 квітня 2023 року судове засідання по справі відкладено у зв`язку з неявкою сторін по справі до 8 травня 2023 року.

Сторони в судове засідання не з`явились, хоча про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином та вчасно, у відповідності дост.128,130ЦПКУкраїни (а.п.33, 35, 36, 37).

Згідно з ч.2ст.247ЦПКУкраїни у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Судом встановлено, що 08.08.2012 року Прилуцьким міськрайонним судом Чернігівської області по справі №2/2517/1185/12 був виданий виконавчий лист за результатами розгляду справи за позовом Чернігівського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство» на користь ДП «Прилуцьке лісове господарство» було стягнуто шкоду, заподіяну незаконною порубкою деревини, у розмірі 1380,20 грн (а.п.4).

Відповідно до копії наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 27.09.2021 року №545 у зв`язку з припиненням державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство» та проведенням реорганізації шляхом приєднання до державного підприємства «Ніжинське лісове господарство» всі права, у тому числі стягувача, перейшли до ДП «Ніжинське лісове господарство» (а.п.5-6).

Відповідно до копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на 13.02.2023 року внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи - державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство» (а.п.8).

Відповідно до копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на 13.02.2023 року внесено запис про державну реєстрацію в стані припинення юридичної особи - державного підприємства «Ніжинський лісгосп» (а.п.11).

Як вбачається з копії наказу №862 від 28.10.2022 року «Про припинення державного підприємства «Ніжинське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення юридичної особи - державного підприємства «Ніжинське лісовегосподарство» (код ЄДРПОУ - 00993521) шляхом реорганізації, а саме: приєднання до державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», код згідно з ЄДРПОУ 44768034 (а.п.9-10).

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.12.2022 року включено відомості до ЄДР реєстрації відокремленого підрозділу філія «Ніжинське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (а.п.12-19).

Відповідно до копії наказу від 09.01.2023 року №73 Про затвердження передавального акту державного підприємства «Ніжинське лісове господарство» (а.п.20) за філією «Ніжинське лісовегосподарство» закріплені майно, права та обов`язки, які передані за передавальним актом (а.п.21-25).

Відповідно до ч.1 ст.442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником, а в ч.5 зазначено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувана у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Статтею 512ЦК Українипередбачено,що однією з підстав заміни кредитора у зобов`язанні іншою особою є передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згідно зіст.514ЦКУкраїни до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено Договором або законом.

У зв`язку з такою зміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку з чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно вимог до ч.5 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» та ст.442 ЦПК України за заявоюзаінтересованої сторонизобов`язання, якою є правонаступник,що отримаввід попередньогокредитора всіправа таобов`язки взобов`язанні,у томучислі йправо бутистороною виконавчогопровадження.

Таким чином, філія «Ніжинське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» набула право грошової вимоги до боржника ОСОБА_1 у цивільній справі №2/2517/1185/12, у якому з нього на користь державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство» було стягнуто шкоду, заподіяну незаконною порубкою деревини, у розмірі 1380,20 грн, аоскільки філія «Ніжинське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» на даний час є правонаступником державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство», то суд вважає за необхідне замінити сторону виконавчого провадження, а саме: стягувача - державне підприємство «Прилуцьке лісове господарство» на його правонаступника - державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» особі філії «Ніжинське лісове господарство» (код ВП 45078873, юридична адреса: вул.Прощенка Станіслава, буд.5, м.Ніжин, Чернігівська область, 16608), у зв`язку з чим заява представника філії «Ніжинське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про заміну сторони стягувача підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.258-261, 442 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Заяву представника філії «Ніжинське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», заінтересована особа - боржник ОСОБА_1 , про заміну сторони (стягувача) на правонаступника - задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому листі, виданому Прилуцьким міськрайонним судом Чернігівської області у цивільній справі №2/2517/1185/12, асаме:стягувача - державне підприємство «Прилуцьке лісове господарство» (код ЄДРПОУ - 00993461), на його правонаступника - державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Ніжинське лісове господарство» (код ВП 45078873, адреса: вул.Прощенка Станіслава, буд.5, м.Ніжин, Чернігівська область, 16608).

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Повний текст ухвали складено та підписано 08.05.2023 року.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення до Чернігівського апеляційного суду.

Учасник справи,якому ухваласуду небула врученау деньїї складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Анна КОРОТКА

Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено12.05.2023
Номер документу110752660
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони (стягувача) на правонаступника

Судовий реєстр по справі —2517/6431/12

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 02.07.2020

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Рішення від 08.08.2012

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Білокур В. І.

Ухвала від 30.07.2012

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Білокур В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні